Cannes 2014: deel 2 [blog]

Welke prijzen zijn er te verdelen en wie maakt daarop de meeste kans?

Dit jaar heeft Cannes een mooie selectie aan films gemaakt. De meest prestigieuze categorie is de officiële selectie van het festival, waaruit de winnaars van de felbegeerde Gouden Palm komen, maar ook de winnaar van de Grand Prix, zeg maar de tweede prijs. Verder is er de Un Certain Regard-categorie. Films uit deze categorie kenmerken zich door een eigenzinnige stijl of visie en zoeken nog een internationaal publiek. De award die hierbij hoort, de Prix Un Certain Regard, is dus in feite een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent. Daarnaast zijn er nog prijzen voor de beste studentenfilm (Cinéfondation), beste debuutfilm (Caméra d'Or) en prijzen die door externe organisaties in het leven geroepen en gesponsord zijn (zoals de Prix de la FIPRESCI, de Prix Vulcain en de Queer Palm). Tot slot zijn er nog films die buiten competitie in wereldpremière gaan (bijv. How to Train Your Dragon 2), een programma van films die op het strand worden vertoond en de Cannes Classics. Dit jaar is niemand minder dan Sophia Loren eregast. Bij de classics zullen dus meerdere van haar films vertoond worden. Hieronder een beknopt overzicht van verwachte hoogtepunten.

Officiële selectie

Maps to the Stars
De nieuwe David Cronenberg met o.a. Mia Wasikowska, Julianne Moore, Robert Pattinson en Carrie Fisher, wordt gehypet als een van de beste films van het festival.

Deux Jours, Une Nuit
Van Marion Cotillard is jaarlijks minimaal één film in Cannes te zien. Dit jaar is dat Deux Jours, Une Nuit van de gebroeders Dardenne, die al twee keer een Gouden Palm en één keer een Grand Prix wonnen.

The Homesman
Een film van en met Tommy Lee Jones, waarin zowel Meryl Streep als Hillary Swank (samen goed voor vijf Oscars) act de présence geven.

Un Certain Regard

Lost River
Cannes is gek op Ryan Gosling, die al meerdere keren het festival heeft bezocht. Vorig jaar was hij niet van de partij, maar draaide wel Only God Forgives op het festival. Dit jaar keert hij terug naar het Franse plaatsje, met zijn regiedebuut. Hij speelt zelf niet mee, zijn vriendinnetje Eva Mendes wel, die ongetwijfeld met Gosling samen naar Cannes zal komen.

Clouds of Sils Maria
Twee tieneridolen spelen mee in dit drama, namelijk Chloë Grace Moretz en Kristen Stewart. Voor beiden een belangrijke film om serieus genomen te worden in Hollywood. Moretz om de overstap te maken van kinsterretje naar de meer volwassen rollen, Kristen kan een goed ontvangen film het Twilight-gebeuren nog altijd goed gebruiken. Leuk detail is dat Robert Pattinson ook op het festival aanwezig zal zijn en de roddelbladen dit natuurlijk aangrepen om te speculeren of ze elkaar zouden ontlopen of juist niet.

Masterclass Sophia Loren
Sophia Loren zal aanwezig zijn bij de vertoning van Marriage Italian Style en na afloop een masterclass geven. Waarover is nog niet bekend, maar er wordt gefluisterd dat dit zal gaan over Hollywood Glamour, dus daar zal ik zeker proberen bij aanwezig te zijn.
Bekijk de afbeeldingHet festival is nu een kleine drie dagen oud en dat merk je aan alles. In Frankrijk kun je ook buiten Cannes niet ontsnappen aan het gevoel dat er iets bijzonders gaande is aan de Rivièra. In Parijs, waar ik onderweg naar het zuiden een tussenstop maakte, kon je geen straat doorlopen zonder een poster tegen te komen van Deux Jours, Une Nuit of Maps to the Stars.

Vandaag reis ik af naar Nice, morgen volgt verslag van mijn eerste dag op het festival. Dat begint meteen goed met een persconferentie van de cast van The Expendables 3, die van de gelegenheid gebruik zal maken om hun nieuwe trailer te presenteren. Werkelijk iedere acteur zal daarbij aanwezig zijn, dus dat wordt een geweldige knaller om mee te beginnen.


NieuwsFilm

meest populair