Alles over 'Guardians of the Galaxy'

De nieuwste toevoeging aan het Marvel Cinematic Universe neemt ons mee diep de ruimte in.

Komende donderdag komt de film Guardians of the Galaxy uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze nieuwe rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 14 augustus in première.

Guardians of the Galaxy


Duur: 122 minutenGenres Actie, Avontuur, Sci-FiBudget: 170 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieJames GunnScenario James Gunn, Nicole Perlman, e.a.Chris Pratt Peter QuillZoe Saldana GamoraBradley Cooper RocketVin Diesel GrootDave Bautista Drax
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
De onbezonnen avonturier Peter Quill (Pratt) heeft een geheimzinnige bol gestolen. Maar Ronan (Lee Pace), een machtige slechterik met plannen die het hele universum in gevaar dreigen te brengen, heeft zijn zinnen op de bol gezet. Om uit handen te blijven van de volhardende Ronan zit er voor Quill niets anders op dan een ongemakkelijke wapenstilstand aan te gaan met een viertal uiteenlopende vreemde vogels; Rocket (Cooper), een wapendragende wasbeer, Groot (Diesel), een boommens, de dodelijke en mysterieuze Gamora (Saldana) en de door wraak gedreven Drax the Destroyer (Bautista). Maar Quill komt erachter wat de ware kracht van de bol is, en dat de bol een bedreiging vormt voor het heelal. Om de Melkweg te redden, moet hij alles op alles zetten om zijn rivalen bij elkaar te brengen om één laatste, wanhopige keer de handen ineen te slaan.

Marvel Cinematic Universe

Guardians of the Galaxy is alweer de tiende film in het Marvel Cinematic Universe. De film heeft op het eerste gezicht weinig te maken met de andere films die er al zijn in de franchise van de comic-uitgeverij, maar volgens regisseur James Gunn zal er absoluut een verbinding zijn. Zo wordt er een nieuwe Infinity Stone geïntroduceerd en krijgen we zeer kort een introductie van Thanos, die gespeeld wordt door Josh Brolin.

Maar ook zal er in de nabije toekomst een crossover komen met de Avengers en de Guardians of the Galaxy. Dat zal voorlopig nog niet het geval zijn, maar James Gunn vertelde al eens in een interview dat het team mogelijk in een derde Avengers-film samen zal werken met de andere superhelden die we al kennen en die zich op Aarde bevinden. Het zal dus nog even duren, want de tweede Avengers-film staat gepland voor mei 2015 en wanneer de derde uitkomt is nog niet helemaal zeker. Kevin Feige vertelde daar al eens over dat de film waarschijnlijk in 2018 uit zal komen. Dan is het eerst nog de beurt aan het vervolg op Guardians, dat voor 28 juli 2017 gepland staat.

Box office prestaties

Er werd al veel verwacht van de nieuwe Marvel-film, maar Guardians of the Galaxy overschreed alle verwachtingen. Het openingsweekend van de film, waarin 94,3 miljoen dollar verdiend werd, was het beste ooit in augustus. 94,3 miljoen dollar werd er verdiend in de eerste dagen, waar de vorige recordhouder, The Bourne Ultimatum (2007) nog 69,3 miljoen dollar verdiende. Het is knap dat Marvel zoveel geld verdient met de film, want het bijzondere team is nauwelijks bekend bij het publiek en het is een regelrechte science fiction-film.

Ook het tweede weekend was fantastisch: daarin verdiende de film 41,5 miljoen dollar, goed voor het tweede beste weekend in de box office deze zomer. In totaal staat de film al op 175 miljoen dollar in de Verenigde Staten. In de rest van de wereld werd nog zo'n 137,3 miljoen dollar verdiend, waarmee de film wereldwijd in totaal op 313 miljoen dollar staat.

De box office prestaties van Guardians of the Galaxy zullen in Nederland waarschijnlijk redelijk zijn. De vorige film van Marvel, Captain America: The Winter Soldier, verdiende 1,9 miljoen euro. De film die daarvoor uitkwam, Thor: The Dark World, was goed voor 2,3 miljoen euro. De kans lijkt ons groot dat de verdienste van Guardians ergens daar tussenin komt te zitten.

Reacties

Critici zijn bijzonder positief over de film. Op Rotten Tomatoes scoort de film een bijzonder hoge 92 procent, gebaseerd op 214 recensies. Daarvan waren er 196 positief en 18 negatief. De consensus: "'Guardians of the Galaxy' is net zo gek als fans van de vaak absurde Marvel comic mogen verwachten. Maar de film is ook grappig, spannend, zit vol hard en boordevol visuele pracht en praal."

Trivia

Vin Diesel zegt dat hij de iconische zin van Groot, "I am Groot" meer dan 1,000 keer ingesproken heeft. En dan in meerdere talen. Iron Man zou een cameo hebben in de film. Maar omdat Robert Downey Jr. tijdens de opnames twijfels opwierp over de vraag of hij Iron Man nog wel zou spelen in de toekomst, werd die geschrapt. Yondu (Michael Rooker) is min of meer een slechterik in de film, maar was een van de oorspronkelijke leden van de Guardians of the Galaxy.

•


•


•




NieuwsFilm

meest populair