Blu-Ray Review: X-Men: Days of Future Past (3D)

De nieuwe X-Men topper op een prima Blu-Ray uitgave.


Regie: Bryan Singer | Cast: Hugh Jackman (Wolverine), James McAvoy (jonge Professor X), Michael Fassbender (jonge Magneto), Jennifer Lawrence (Mystique), Peter Dinklage (Bolivar Trask) | Speelduur: 132 minuten | Bioscooprelease: 22 mei 2014 | FilmTotaal recensie: 4,5 ster)

Met X-Men: First Class gaf Fox de beroemde franchise rond mutanten een nieuwe boost. Er was een nieuwe cast en het verhaal speelde zich plotseling in het verleden af, in plaats van het heden. Met X-Men: Days of Future Past maakte de studio een vervolg op die film, met ditmaal niemand minder dan Bryan Singer aan het roer. Hij was verantwoordelijk voor de eerste twee films in de franchise en werd nu teruggehaald voor een bijzondere film, waarin de ensembles van beide X-Men-films weer samengebracht werden.

De filmmakers baseerden zich bij het maken op een beroemde en gelijknamige comicbook-verhaallijn uit de jaren zeventig, van Chris Claremont en John Byrne. Het succesvol naar het witte doek brengen van de film zal in 2016 tot het vervolg X-Men: Apocalypse leiden, waarin de X-Men het op moeten nemen tegen de oermutant Apocalypse. Voordat het zo ver is, kunnen we genieten van de onlangs verschenen (3D) Blu-ray uitgave van X-Men: Days of Future Past.

Synopsis

In de toekomst wordt het voortbestaan van mens en mutant bedreigd. Nietsontziende robots, de Sentinels genaamd, hebben het op iedereen voorzien. Maar er is één laatste redmiddel: de X-Men sturen Wolverine (Jackman) terug in de tijd om de allesvernietigende oorlog te stoppen voordat deze kan beginnen. Samen met hun jongere alter-ego's uit X-Men: First Class, bundelen de mutanten hun krachten in een episch gevecht dat het verleden zal veranderen en daarmee hun toekomst zal redden.


Waardering

In zijn recensie geeft Bart Snoek de film 4,5 ster. Hij noemt Days of Future Past "niet alleen de beste uit zijn reeks, maar zelfs één van de betere superheldenfilms." Kijken we naar RottenTomatoes, valt op dat andere recensenten het absoluut met Bart eens zijn. Op deze site scoort de film namelijk een percentage van 91 procent, op basis van 235 getelde recensies. De film combineert volgens critici de beste elementen van de filmreeks en is daarom één van de beste films in de franchise.

Dan zijn er natuurlijk nog de oordelen van de reguliere filmkijker. Op IMDb staat de film op dit moment op een mooie 8.2, op basis van 259.494 stemmen. Hiermee staat het op #172 in de IMDb Top 250. Op FilmTotaal staat de film net iets hoger: 8.3, op basis van 61 stemmen (stem zelf!).

Box Office

X-Men: Days of Future Past is de best verdienende, maar tegelijk ook duurste film uit de franchise. Maar liefst 200 miljoen dollar kreeg Bryan Singer toegestopt van Fox. Met positieve gevolgen, want de wereldwijde box office opbrengst staat op 746 miljoen dollar. Daar komt 233,9 miljoen dollar van uit de Verenigde Staten.

Verder is de film ook in Nederland de best verdienende uit de franchise. 2.637.194 euro werd er maar liefst binnen gehaald. Dat is bijna 300.000 euro meer dan X-Men in 2000 verdiende, dat de tweede best verdienende film uit de franchise is in Nederland. Op dit moment staat Days of Future Past met zijn opbrengst van 2,6 miljoen euro op de vijftiende plaats van de box office top in Nederland.


Blu-ray: X-Men: Days of Future Past | Discs 1 x Blu-Ray | 1 x 3D Blu-Ray | Retail release: oktober 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid:: Engels DTS-HD MA 7.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | Extra's: Verwijderde scènes | Keukenscène | Bloopers | Twee keer: Xavier & Magneto | X-MEN: Herenigd | Classificatie: M | Sentinels: voor een zekere toekomst | Galerij: Trask industries | Bioscooptrailers | EAN: 8712626076186 | Met dank aan: Bram en Jim

Deze Blu-Ray uitgave van Days of Future Past bestaat uit een iets dikkere Amaray Blu-Ray keepcase, met daarin twee schijven: de gewone Blu-Ray en de 3D Blu-Ray schijf. Om de keepcase zit een vergelijkbare sleeve en in de hoes vind je een flyer voor een speciale X-Men win-actie. De vormgeving van de cover is uniek. Het betreft een speciaal ontwerp dat gebaseerd is op een fan-made poster.

Beeld & geluid

De beeldkwaliteit is prachtig. Met een beeldverhouding van 2.40 : 1 kun je genieten van haarscherp beeld met rijke kleuren en een mooi zwartweergave. Een minpuntje is misschien het ietwat donkere beeld in de beginscène. De details lijken in dit beginstuk wat weg te vallen. Van grain is niet of nauwelijks sprake en het daarmee zeer strakke beeld sluit prima aan op deze sci-fi superheldenfilm. De DTS-HD track, in dit geval zelfs een 7.1 versie, is heerlijk. Zet deze vooral even wat harder, want alleen dan kan je volop genieten van het stevige volle geluid en de nodige surround effects.

De 3D-versie is ook in zijn geheel bekeken. De 3D-effecten zijn bij deze film netjes en vallen zeker op, maar ze springen er niet enorm uit. Er is vooral aandacht besteed aan dieptewerking. In dit geval is de 3D-versie niet enorm aan te raden. We hebben in het verleden overtuigendere 3D Blu-Rays bekeken. Dit zou kunnen doordat er verhoudingsgewijs minder scènes zijn die vol zijn gepropt met visual effects dan bijvoorbeeld The Amazing Spider-Man 2 of het recent besproken Maleficent. Het is toch jammer om te constateren, aangezien de film wel met 3D-camera's is opgenomen.

Extra's

Deze uitgave is rijkelijk gevuld. Mooi zijn de verwijderde scènes die je erop aantreft. Optioneel kun je die bekijken met commentaar van regisseur Bryan Singer. Echt nodig heb je dat niet, want uit de scènes zelf blijkt wel waarom die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. Wat echt mist zijn de scènes van Anna Paquin als Rogue. Die zullen pas volgend jaar te bekijken zijn op een speciale uitgebreide uitgave.

Andere extra's zijn een irritante, niet te skippen trailer voor Ridley Scotts Exodus: Gods and Kings en een blooper reel. Verder tref je ook een leuke mini-documentaire van zo'n twaalf minuten aan die het kwartet dat Charles Xavier en Magneto speelt onder de loep neemt.

Nog een mini-documentaire handelt over hoe Bryan Singer de oorspronkelijke X-Men weer bij elkaar wilde brengen. Zo krijg je als kijker een duidelijke blik op waarom de oude cast teruggehaald werd. Tot slot is er nog een korte documentaire over de nieuwe mutanten die in de film te zien zijn en een profiel van de Sentinels.

Oude tijden herleven in het puike Days of Future Past, uiteraard op een prima Blu-Ray uitgave

Al bij de eerste geruchten dat Days of Future Past in filmvorm zou verschijnen, werd er door de liefhebbers volop uitgekeken naar de zoveelste X-Men film. De teruggekeerde Bryan Singer greep de uitdaging met beide handen aan en wist eerder dit jaar vriend en vijand te verrassen. De fans staat waarschijnlijk al weer te trappelen om af te stemmen op het vervolg X-Men: Apocalypse (2016), waarin we eindelijk eens te maken krijgen met een nieuwe slechterik. Apocalypse is overigens niet de enige toekomstige titel in de X-Men franchise. Fox werkt ook aan Deadpool (2016), The Wolverine 2 (2017) en een film rond de mutant Gambit. Wil je meer weten over de toekomstige films in het X-Men universum, check onze special.

Deze Blu-Ray uitgave van X-Men: Days of Future Past is een must-have voor de fan. Het beeld en geluid zijn prima in de orde en er is een redelijk nette reeks aan extra's op de schijf gezet. De 3D-versie is niet zo'n enorme aanrader. Hieronder de fraaie VFX Breakdown van Digital Domain:



Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair