Featured

Het Universal Cinematic Universe

Wat weten we al over de legendarische filmmonsters?

door Jim Pedd op 20.11.2014 om 19:01 in Featured
Het succes van het Marvel Cinematic Universe heeft ertoe geleid dat zo ongeveer elke grote filmstudio in Hollywood begonnen is met een eigen filmreeks waarin de films op de een of andere manier aan elkaar verbonden zijn. Naast Marvel zijn dat nu ook Fox, Universal, Warner Bros. en Sony, die dus allemaal werken aan een eigen Cinematic Universe. De komende tijd nemen we de plannen van al deze studio's onder de loep en vertellen we over wat je kunt verwachten. Vandaag nemen we het Universal Cinematic Universe onder de loep.

» Lees hier onze special over het X-Men Cinematic Universe
» Lees hier onze special over het Marvel Cinematic Universe
» Lees hier onze special over het DC Cinematic Universe
Halverwege oktober 2013 kondigde Universal aan te beginnen met een eigen filmuniversum, rond zijn filmmonsters. Officieus werd dat nieuwe universum gelanceerd met het vrij matig ontvangen Dracula Untold, waarin Luke Evans de rol van Dracula speelde.

Aan het einde van die film (let op: spoilers!) zien we Dracula door een moderne stad lopen. De meestervampier (Charles Dance) kijkt hem na en merkt op dat de spelen zullen beginnen. Kortom: officieus vormt de film het begin van een gedeeld universum voor de Universal filmmonsters.

Verder weten we nu ook dat de films eenzelfde sfeer zullen krijgen als Dracula Untold. De monsters worden uit het horrorgenre gehaald. Dat bleek uit een recent bericht van THR, waarin studiohoofd Donna Langley op de plannen in ging. "We hebben een ongelofelijk nalatenschap en een geschiedenis met monsters. De afgelopen jaren hebben we, vaak zonder succes, geprobeerd monsterfilms te maken. Dus nu hebben we er goed naar gekeken en de beslissing genomen ze uit het horrorgenre te halen, in het actie-avontuur genre te plaatsen en de films in het heden te plaatsen," aldus Langley.

Tot slot zijn ook de namen van het complete schrijversteam dat het filmuniversum moet overzien bekend. Dat gaat bestaan uit Chris Morgan, Alex Kurtzman, Noah Hawley, Ed Solomon en Aaron Guzikowski, die samen een soort brain trust vormen. Hieronder de lijst van monsters die de komende jaren naar de bioscoop komen.


The Mummy (2016)

De officiële lancering van het filmuniversum vindt plaats in 2016, met een reboot van de The Mummy-franchise. De film wordt geregisseerd door Alex Kurtzman en moet op 23 juni 2016 in première gaan. Er is nog niets bekend over eventuele hoofdrolspelers in de film, maar we hebben wel al wat te vertellen over wat het plot van de film ons mogelijk zal brengen. Dit zou draaien om Navy Seal Tyler Colt, die samen met zijn team in de woestijn van Irak op terroristen jaagt. Die verschuilen zich naar verluidt in een bunker, maar blijken dood te zijn. Daarnaast blijken het grafrovers te zijn en bevindt het team zich niet in een bunker, maar in een graftombe. Daar raken ze verdwaald en keert iedereen zich tegen elkaar. Tyler is de enige overlevende en vindt het centrum van de tombe. Daar staat een grote zwarte sarcofaag met allerlei Egyptische symbolen erop. Magische krachten zorgen er zodra hij hem aanraakt, voor dat zijn lichaam overgenomen wordt door de geest van Ashurbanipal, Koning van Assyrië.


Van Helsing (????)

Van Helsing is nog zo'n film waarvan we zeker weten dat Universal deze maakt. Een releasedatum heeft de film nog niet, maar gezien het feit dat de filmstudio onlangs nog bekend maakte dat in april 2017 de volgende Monsters-film uitkomt, gaan we er vanuit dat deze de titel Van Helsing gaat dragen. Al in mei 2012 werd de film aangekondigd en bleek zelfs dat Tom Cruise getekend had om het personage uit de titel spelen. Of hij nog altijd aan de film verbonden is, weten we niet. Verder wordt ernaar gehint dat Rupert Sanders de film zal regisseren. Van Helsing kennen we net als Luke Evans' Dracula uit het beroemde boek van Bram Stoker. Hij is een Nederlandse dokter en vampierjager, monsterjager en de aartsvijand van Dracula. Opmerkelijk feitje: in het boek van Stoker spreekt Van Helsing Duits.


Frankenstein (????)

Frankenstein is bedacht door Mary Shelley. Het verhaal gaat dat ze zich op een avond met een groep vrienden in een grote villa bevond en dat ze niet goed wisten wat ze moesten doen. Dus stelden ze aan elkaar voor een spookverhaal aan elkaar te vertellen. Mary bedacht toen het verhaal van een lichaam dat opnieuw leven ingeblazen kreeg: Frankenstein. Het monster van Shelley is misschien wel eng, maar eigenlijk vooral tragisch en op zoek naar een soortgenoot, zodat hij niet meer alleen hoeft te zijn. Er zijn bijna zeventig films gemaakt rond het personage, waarvan de rollen van Boris Karloff (tussen 1931 en 1939) en Glenn Strange (1944-1948) waarschijnlijk de meest iconische zijn. Overigens krijgt Universal flinke concurrentie met deze film, want er komt een reboot aan met Daniel Radcliffe in een van de hoofdrollen.


Bride of Frankenstein (????)

Eén van de drijfveren van Frankenstein in het verhaal van Mary Shelley, is de zoektocht naar een soortgenoot. In het boek eist het monster van Frankenstein dan ook dat zijn schepper een soortgenoot voor hem maakt. De Doctor gaat daarmee akkoord en stelt een nieuw lichaam samen, maar realiseert zich wat hij gedaan heeft. De twee zouden zich voortplanten en zorgen voor een heel nieuw ras van monsters en dat zou potentieel gruwelijke gevolgen kunnen hebben voor de mensheid. Tragisch genoeg besluit de Doctor zijn creatie te vernietigen en neemt Frankenstein wraak door de bruid van zijn schepper te vermoorden. In de films loopt het allemaal iets anders. Doctor Frankenstein maakt het monster en wekt haar ook daadwerkelijk tot leven. Alleen blijkt zij compleet gestoord te worden en gaat ze dood. Universal heeft ook een film over de bruid van Frankenstein gepland, dus wie weet gaat het in deze film wel helemaal goed komen tussen de twee.


The Wolf Man (????)

The Wolf Man werd geïntroduceerd in 1941 en toen gespeeld door Lon Chaney Jr.. Hij speelde het personage in totaal vijf keer, waaronder ook in een crossover met Frankenstein in 1943. In de eerste film draait het allemaal om de man Larry Talbot, die op een avond gebeten wordt door een wolf. Dat blijkt al snel geen gewone wolf te zijn, maar de zoon van een zigeuner. Hij wordt daardoor een weerwolf, met een voorliefde voor bloed. In 2010 kwam er een remake van de franchise, onder leiding van Joe Johnston (die ons eerder Captain America: The First Avenger bracht). Daarin speelde niemand minder dan Benicio del Toro de hoofdrol. Helaas werd de film geen kritisch succes, maar Universal wil natuurlijk meer doen met zijn weerwolvenfranchise. Deze film wordt geschreven door Aaron Guzikowski.


The Invisible Man (????)

The Invisible Man is gebaseerd op H.G. Wells science fiction boek uit 1897 en werd in 1933 uitgebracht. In de film volgen we Dr. Jack Griffins, een briljante wetenschapper die een formule ontdekt waardoor hij onzichtbaar wordt. Hij kan het proces echter niet omkeren en verandert langzaam maar zeker in een psychopaat, die ermee geobsedeerd is weer zichtbaar te worden en daar alles voor over heeft. In de film is hij dat zelfs zo erg dat hij de dood van honderden mensen veroorzaakt, alvorens hij dood lijkt te gaan en weer zichtbaar wordt. De film bracht uiteindelijk vijf vervolgen voort, waaronder eentje waarin een vrouw de formule van Griffins gebruikt. Wat Universal precies gaat doen met deze film is nog niet zeker, maar we verwachten dat de studio zich grotendeels zal baseren op Wells verhaal.


Crossover plannen (????)

Op de een of andere manier wil Universal ervoor zorgen dat alle films die gemaakt worden in het filmuniversum onderling verbonden zijn. Vermoedelijk zal de studio uiteindelijk willen dat alle monsters samen in een film te zien zullen zijn en het opnemen tegen een of andere bedreiging. Zoiets gebeurde al in 2004 in de film Van Helsing, waarin naast Van Helsing ook Dracula, Frankenstein's Monster, Dr. Jekyll & Mr. Hyde en nog een hele reeks soortgelijke monsters te zien waren en zij samen de wereld moesten redden. De geruchten gaan op dit moment dat het personage van Charles Dance uit Dracula Untold een belangrijke factor is in deze plannen. Hij zou een of ander gruwelijk plan hebben om de wereldheerschappij over te nemen en die plannen moeten voorkomen worden door een reeks antihelden...

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

KekeBaas

Avatar

Joe Johnston heeft Captain America: The First Avenger gemaakt, en Anthony Russo is niet zijn broer.

DeMuizenkoning

Avatar

Vermoedelijk zal de studio uiteindelijk willen dat alle monsters samen in een film te zien zullen zijn en het opnemen tegen een of andere bedreiging. Zoiets gebeurde al in 2004 in de film Van Helsing, waarin naast Van Helsing ook Dracula, Frankenstein's Monster, Dr. Jekyll & Mr. Hyde en nog een hele reeks soortgelijke monsters te zien waren en zij samen de wereld moesten redden.

Ik kan me dit helemaal niet meer herinneren, nu had de film wel geen geweldige indruk achter gelaten maar dan nog. Een paar projecten klinken wel interessant, maar om nu allemaal achter het succes van Marvel aan te rennen.. Is te begrijpen want ze willen allemaal wel zo'n projecten die miljoenen, zelfs miljarden waard zijn maar dat word lastig en ik zie dat al helemaal niet snel gebeuren met een paar monsters.. Trouwens, ik heb 'Dracula Untold' niet gezien, de moeite waard?

Daniel R. was trouwens niet echt overtuigend in 'Horns', vraag me af hoe hij het in Frankenstein gaat doen..

timdekw

Avatar

Wat echt geweldig zou zijn...

Monsters vs. Aliens!

Maar dan met deze monsters in een epische veldslag tegen allerlei verschillende soorten aliens. Uiteraard moeten ze dan ook een universe maken voor deze aliens. Denk aan de aliens uit films als: Alien, Predator, Mars Attacks!, Avatar, District 9, E.T., Coneheads, etc...

Gigan72

Avatar

Dit is toch niet nieuw universal had dit al in de jaren 40/50 met deze monsters.

Robbepost

Avatar

Ik dacht da van Helsing tegen de monsters was en dat in league of extraordinary gentleman iedereen samen werkte. Ik vond het beide zeer matige films......

Muufley

Avatar

DeMuizenkoning "
Daniel R. was trouwens niet echt overtuigend in 'Horns', vraag me af hoe hij het in Frankenstein gaat doen.."


Horns was net goed omwille van Radcliffe.

benjamin

Avatar

timdekw "Wat echt geweldig zou zijn...

Monsters vs. Aliens! "

Is dat nu niet één of andere animatiefilm?

Frietgezicht

Avatar

Dracula Untold was helemaal niet bedoeld voor een universum.
De film was zo goed als geschoten en toen pas kwam het universum-idee erdoorheen en besloten ze die film er deel van uit te maken.
Volgens mij hebben ze daarom nog snel een extra scene ofzo opgenomen om een link te leggen maar een film waarbij dat niet de bedoeling was klinkt als een slecht begin...

Vrankenstein

Avatar

Jullie vergeten nog een van de beste monster-klassiekers van universal, nl. the creature from the black lagoon :P . Ik heb onlangs overigens gelezen dat de volgende reboot in het rijte (na the mummy dan) toch the wolfman zou zijn..

Decepticon

Avatar

Frietgezicht "Dracula Untold was helemaal niet bedoeld voor een universum.
De film was zo goed als geschoten en toen pas kwam het universum-idee erdoorheen en besloten ze die film er deel van uit te maken.
Volgens mij hebben ze daarom nog snel een extra scene ofzo opgenomen om een link te leggen maar een film waarbij dat niet de bedoeling was klinkt als een slecht begin..."
Ja idd, klinkt niet goed.

En een Cinematic Universe als deze werkt imo ook helemaal niet. Bij Marvel wel, want dat wordt al in de comics gebruikt en er zijn tal van superhelden, maar met monsters? Nee, imo niet.

En wat is dan nu eigenlijk de officiele lancering, Dracula Untold of The Mummy??

DeMuizenkoning

Avatar

Muufley "Horns was net goed omwille van Radcliffe."


Ik vond Horns zwak in het algemeen. Maar ieder zijn mening.

patrick_h

Avatar

Tragisch genoeg besluit de Doctor zijn creatie te vernietigen en neemt Frankenstein wraak door de bruid van zijn schepper te vermoorden.
Frankenstein is de naam van de schepper, niet van het "monster".

Ed Crane

Avatar

Vrankenstein "jullie vergeten nog een van de beste monster-klassiekers van universal, nl. the creature from the black lagoon :P . Ik heb onlangs overigens gelezen dat de volgende reboot in het rijte (na the mummy dan) toch the wolfman zou zijn.."


Moest ik ook meteen aan denken ja, die mag toch ook niet ontbreken, ook al is de eerste film daarvan uit de jaren vijftig, een stuk later dan de oorspronkelijke films van de andere Universal monsters.

nieuwslaatste nieuws

meest populair