Blu-Ray Review: The Hobbit: The Desolation of Smaug (Extended Edition)

Met 25 minuten aan nieuwe beelden en uren aan uitgebreide extra's.


Regie: Peter Jackson | Cast: Ian McKellen (Gandalf), Martin Freeman (Bilbo Baggins), Richard Armitage (Thoris Oakenshield), Aidan Turner (Kili), Evangeline Lilly (Tauriel), Orlando Bloom (Legolas), Lee Pace (Thandruil), Luke Evans (Bard), Benedict Cumberbatch (Smaug/Necromancer), e.a. | Speelduur: 186 minuten | Bioscooprelease: 11 december 2013 | FilmTotaal recensie: The Hobbit: The Desolation of Smaug

Net als bij de andere Tolkien-films van regisseur Peter Jackson is er van The Hobbit: The Desolation of Smaug een 'Extended Edition' verschenen. De verlengde versie van het tweede deel in de Hobbit-trilogie heeft 25 minuten aan extra beeldmateriaal en dat brengt de totale speelduur op maar liefst drie uur en zes minuten. Via een simpele rekensom kan opgemaakt worden dat de uiteindelijke 'verlengde' trilogie zo'n negen uur duurt. Toch best knap voor een verfilming van een boek met 310 pagina's. Menigeen zal deze conclusie weinig kunnen schelen; het aanstaande The Battle of the Five Armies trekt namelijk al de volle aandacht.

Wat krijgen we te zien in de extra 25 minuten? Er zijn enkele nieuwe scènes te bekijken en er zijn uiteraard scènes verlengd. Het duurt ook niet lang voordat het verschil met de bioscoopversie opvalt. De openingsscène in Bree bevat namelijk flink wat meer input rond Thorin Oakenshield. Ook wordt het gedeelte met Beorn flink uitgebreid met opvallend veel nieuwe beelden en info. Ook de gebeurtenissen in Lake-Town - onder andere rond de Master of Lake-Town - en in het 'spinnenbos' krijgen een flinke aanvulling. Tevens zien we hoe Gandalf een ontmoeting heeft met Thrain, de vader van Thorin. En zo is er nog veel meer te bekijken middels de onlangs verschenen rijkelijk gevulde 'Extended Edition'.

Synopsis

De dwergen, Bilbo en Gandalf zijn succesvol ontsnapt uit de Misty Mountains en Bilbo heeft de Ring te pakken gekregen. Samen reizen ze nu verder om het dwergenkoninkrijk Erebor terug te winnen op de draak Smaug, samen met de berg goud die daar ligt.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Hobbit: The Desolation of Smaug redelijk "Fresh" met 74%. De IMDb noteert een prima 8,0 bij ruim 336 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sequel met een 8,1 (Stem zelf). FT-recensent Arjan Welles gaf vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

Puik vervolg op de eerste film. Prachtige beelden alweer zoals we dat van Peter Jackson wel gewend zijn. Het verhaal is ook weer prima en vertolkingen uitstekend. Ondanks zijn lengte, toch alweer meer dan 2,5 uur, blijft de film boeiend van begin tot einde. En ja, het einde nodigt natuurlijk alweer uit tot het kijken en vooral uitkijken naar de 3de film van deze trilogie. - Tarkus

Box Office

Het productiebudget van The Hobbit: The Desolation of Smaug bedroeg zo'n $200 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een nette $73,6 miljoen en eindigde op een redelijke $258,4 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een veel hogere $958,4 miljoen. De opbrengst in de Nederland bleef steken op een waanzinnige $16,3 miljoen.


Blu-Ray: The Hobbit: The Desolation of Smaug | Discs 2 x 3D Blu-Ray | 3 x Blu-Ray | Retail release: november 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid:: Engels 7.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: The Filmmaker's Audio Commentary | New Zealand: Home of Middle-earth, Part 2 | The Appendices Part 9: In To The Wilderland, The Chronicles Of The Hobbit - Part 2 | The Appendices Part 10: The Journey To Erebor | Summoning Smaug: The Last Of The Fire-Drakes | The Peoples And Denziens Of Middle-earth | Realms Of The Third Age: From Beorn's House To Lake-town | The Music Of The Hobbit | EAN: 5051888198759 | Ook verkrijgbaar op: 3 disc Blu-Ray | 5 disc Dvd | Met dank aan: Warner Home Video

Deze vijf disc Blu-Ray uitgave van The Hobbit: The Desolation of Smaug bestaat uit een bijzonder dikke Blu-Ray keepcase, met daarin twee 3D Blu-Ray-schijven, drie gewone Blu-Ray schijven en een code om de Digital Ultraviolet kopie op je portable device te zetten. Om de keepcase zit een zeer stevige insteekhoes met daarin een Lenticular 3D hologram verwerkt die overeenkomt met de cover van de keepcase. Om de insteekhoes zit een losse print geplakt met de Nederlandse beschrijving. Dit laatste geeft de hoes helaas een wat onnodige goedkope uitstraling.

Beeld & geluid

Net als bij de eerder besproken standaard (3D) Blu-Ray uitgave geen slecht woord over de beeld- en geluidskwaliteit. Deze zijn écht fantastisch. De scherpte is fenomenaal en het valt op hoe goed de details zichtbaar blijven tijdens de (vele) donkere scènes. Ook de kleuren zijn erg fraai en veelal pakken de visuele effecten verbluffend uit. De DTS-HD 7.1 track doet uiteraard ook zijn best en deze moet zeker een tandje harder. Heerlijke uitgave! De 3D-versie staat trouwens op twee schijven.

Extra's

De schijf met de 2D-versie van de verlengde versie van de hoofdfilm is een audiocommentaar aan te zetten met Peter Jackson en co-schrijver Philippa Boyens. Tevens is de eerder verschenen featurette New Zealand: Home to Middle-Earth Part 2 te bekijken. De extra's waar menigeen naar uit zal kijken staat op de vierde en vijfde schijf.

De vierde schijf draagt de titel The Appendices Part 9: A Long Expected Journey en bevat maar liefst vijf uur aan uiteenlopende documentaires. Via een fraai vormgegeven menu kunnen er naast een openingsvideo van Peter Jackson dertien onderwerpen gekozen worden. De extra's zoomen achtereenvolgend in op onder meer Lake-Town, Woodland Realm en het fort van de Thranduil, de spinnen, Beorn en zijn huis, Erebor, Smaug en de scène met de vaten. Ook wordt er gekeken hoe er is omgegaan met de keuze om van de tweeluik een trilogie te maken. Er zijn nieuwe scènes geschoten voor zowel het begin als het slot. Tevens is er een sneak peek te bekijken van The Hobbit: The Battle of the Five Armies.

Op de vijfde schijf staat de titel The Appendices Part 10: The Journey to Erebor en ook hierop tref je uren met documentaires aan. Er staan twee hoofdstukken op met de titels Summoning Smaug: Last of the Fire-Drakes en The Peoples and Denizens of Middle-earth. De eerste bestaat uit drie docu's over Smaug en de tweede zoomt vooral in op de vele personages en wezens die in The Desolation of Smaug worden geïntroduceerd. Ben je nog niet uitgekeken, dan kun je de vierdelige documentaire Realms of the Third Age: From Beorn's House to Lake-town opstarten van zo'n 1,5 uur. Wederom barst het van de beelden van achter de schermen. Het laatste uur van de extra's wordt middels The Music of The Hobbit besteed aan de muziek van componist Howard Shore.

De 'Extended Edition' is uiteraard een aanrader voor de Midden-aarde fan!

Heb je genoten van The Desolation of Smaug, dan is deze verlengde versie uiteraard niet te missen. Hier en daar zijn er zeker aardige scènes te bekijken. Laat je het liever bij de bioscoopversie? Ben dan niet bang. Uiteraard mis je enkele toevoegingen, maar deze zullen het kijkplezier bij het binnenkort te verschijnen The Hobbit: The Battle of the Five Armies (10 december) niet bederven.

Deze Extended Edition 3D Blu-Ray uitgave van The Desolation of Smaug is overcompleet en alleen zinvol als je 3D-liefhebber bent. Dit neemt niet weg dat het geheel prachtig verpakt is en dat de 25 minuten aan vermakelijke aanvullende beelden en de nieuwe extra's een must zijn voor de fan. Deze tref je echter ook aan op de normale Extended Edition Blu-Ray uitgave.

Ben je alleen benieuwd naar de extra scènes dan kun je deze in onderstaande video bekijken:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair