TIFF 2015: van Tom Hardy's seksualiteit tot Idris Elba's Oscar kansen

De hoogtepunten en de missers van het Toronto filmfestival op een rij.

Toronto wordt niet voor niets gezien als een van de beste, zo niet het meest belangrijke filmfestival ter wereld. Het is de plek waar de Oscarrace begint en altijd druk bezocht wordt door de A- listers van Hollywood, waardoor er vaak ook aardig wat nieuwsmomenten uit de persconferenties voortkomen. De hoogtepunten van de veertigste editie op een rij.

Idris Elba in Beasts of No Nation
Hoewel het programma er top uitzag, ontpopten zich dit jaar maar weinig front runners voor de Oscars, op de eerste Netflix- film Beasts of no Nation na. Deze film stond ook al op het programma van de andere herfstfestivals Venetië en Telluride, en ook in Toronto werd deze goed ontvangen, waarmee het mogelijk niet alleen de eerste Netflix- film wordt, maar meteen ook de eerste die mee gaat dingen naar Oscars. Met name de rol van Idris Elba mag een nominatie verwachten.



Tom Hardy en zijn seksualiteit
De persconferentie van de film Legend was allesbehalve noemenswaardig, tot een journalist aan Hardy vroeg of het klopte dat celebs het moeilijk vinden om te praten over hun seksualiteit. Hardy's reactie werd meteen groot nieuws over de hele wereld.



Gender fluency als thema
Films over transgenders en het ontdekken van seksualiteit hadden een programma onderdeel op zich kunnen vullen tijdens de laatste editie van TIFF. Eddie Redmayne speelde een transgender in The Danish Girl, de rechten van lesbiennes stond centraal in Freeheld, een jongen kwam uit de kast in Closet Monster en Elle Fanning was eveneens een transgender in About Ray.

De 'comeback' van Johnny Depp
Het kan fans van de acteur niet zijn ontgaan, dat het toch alweer een tijd terug is dat Depp een echt goede rol heeft gehad, op een paar typetjes na waarmee hij toch op de herhalingstour bezig is geweest. Met Black Mass is hij echter weer helemaal terug als misdadiger James Bulger.

Goede docu line-up
Opvallend was de sterke documentaire categorie op het festival. Zo bevatte het onder meer He Named me Malala, de tango docu Our Last Tango, Winter on Fire over de opstand in de Oekraïne in 2013/2014.

Een rock ster moment
Met de première van de Keith Richards documentaire, kwam de rocker zelf ook opdagen en kreeg hij de langste rij van de week voor de persconferentie. Uiteraard verzag hij zijn publiek van oneliners. Zo hield hij niet van rap: “I prefer Mary Had a Little Lamb without a bad drum beat”.



Tot de missers behoorden de vele biopics, die voor het merendeel behoorlijk saai waren. Zo werd I Saw the Light over Hank Williams niet goed ontvangen ondanks de goede rol van Tom Hiddleston. Ook Born to Be Blue met Ethan Hawke als Chett Baker maakte ondanks de hype vooraf maar weinig los bij het publiek. Het was ook geen goed jaar voor Kate Winslet die met The Dressmaker voor het derde jaar op een rij met een film op Toronto was, die niet aansloeg bij het publiek. Remember met Christopher Plummer werd gezien als een van de grootste flops van het festival, evenals Couple in a Hole.

NieuwsFilm

meest populair