Alles over 'Jason Bourne'

Matt Damon en Paul Greengrass zijn terug!

Komende donderdag komt de film Jason Bourne uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 28 juli in première.

Jason BourneBekijk de afbeelding

Regie: Paul Greengrass | Cast: Matt Damon (Jason Bourne), Tommy Lee Jones (CIA Director Robert Dewey), Alicia Vikander (Heather Lee), Julia Stiles (Nicky Parsons), Riz Ahmed (Aaron Kalloor) e.a. | Scenario: Paul Greengrass, Christopher Rouse e.a. | Speelduur: 123 minuten | Genres: Actie, Thriller | Kijkwijzer: 12

Enkele jaren na zijn verdwijning aan het einde van The Bourne Ultimatum keert Jason Bourne terug in een wereld geconfronteerd met ongehoorde instabiliteit. Tegelijk wordt er een nieuw programma opgezet om hem op te jagen, terwijl hij de antwoorden probeert te vinden voor alle vragen uit zijn verleden en rond zijn familie.

De franchise

De franchise werd gelanceerd in 1980, toen Robert Ludlum zijn eerste van drie boeken rond geheim agent Jason Bourne schreef. De eerste verfilming verscheen in 1988, maar was een kleinschalige televisiefilm met Richard Chamberlain in de hoofdrol. Toen Ludlum in 2001 overleed, was er al enige tijd aan een nieuwe film gewerkt, met Matt Damon in de hoofdrol. Dat werd The Bourne Identity, een film die in 2002 uitkwam.

Die film was zo’n succes dat men de besloot de boekenreeks nieuw leven in te blazen. Schrijver Eric van Lustbader nam het stokje van Ludlum over en publiceerde sinds 2004 maar liefst tien boeken rond Jason Bourne. In de tussentijd verschenen er nog twee films met Matt Damon: The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum. Daarmee waren de boeken van Ludlum ook op en vond Damon dat het verhaal afgesloten was.

Filmstudio Universal Pictures was een andere mening toegedaan en maakte een spin-off film rond Aaron Cross, een personage dat in The Bourne Legacy gespeeld werd door Jeremy Renner. Die film was geen gigantisch succes, maar wel genoeg om in de toekomst een vervolg te krijgen. Dat vervolg zal na Jason Bourne verschijnen, een film die in 2008 al aangekondigd werd, maar die lange tijd geen scenario naar de smaak van Matt Damon kreeg. Pas in september 2014 ‘kraakte’ men het verhaal en kon de productie beginnen.

Eerste reacties

Er zijn nog geen reacties op de film. Persvoorstellingen vinden in Nederland dan ook pas deze week plaats, dus kunnen we hier nog niets over schrijven. Houd FilmTotaal in de gaten voor een recensie, zodra we de film gezien hebben!

Box office prestaties

We verwachten erg veel van Jason Bourne. De franchise haalde tot nu toe meer dan 1 miljard dollar op wereldwijd en was tot nu toe altijd goed voor hoge opbrengsten. Gezien het feit dat de buzz rond de film erg positief is en het publiek ernaar uit lijkt te kijken, verwachten we een openingsweekend net zo goed als voorgaande films met Matt Damon als Jason Bourne. In de VS gaat men uit van een openingsweekend van 65 miljoen dollar. In totaal zou de film daar 195 miljoen dollar verdienen. De laatste film met Damon haalde destijds internationaal 215 miljoen dollar op. We gaan er vanuit dat deze film internationaal ook zoiets gaat doen, waarmee de film in totaal 410 miljoen dollar komt te staan.

Trivia

De eerste Bourne-film waarvan Tony Gilroy het script niet geschreven heeft, of waaraan hij meewerkt. • Tommy Lee Jones is in de film Jason Bourne’s tegenstander bij de CIA. • De eerste film in de franchise geen titel heeft die begint met ‘The Bourne […].



NieuwsFilm

meest populair