TIFF 2016: De hoogtepunten en verrassingen

'La La Land' en 'Nocturnal Animals' behoren tot de meest verrassende, evenals 'Lady Macbeth', 'Snowden' en 'A Monster Calls'.

Het Toronto filmfestival wordt niet voor niets gezien als een van de beste, zo niet het meest belangrijke filmfestival ter wereld. Het is de plek waar de Oscarrace begint, waardoor films die hier goed worden ontvangen vaak tot de genomineerden behoren. Hier een aantal van de beste of verrassende films, die dit jaar op TIFF te zien waren.

La La Land


Deze film ging in première op het festival van Venetië en was ook op TIFF de grote favoriet. De film won op de slotdag de People's Choice Award, iets dat gezien wordt als een goede stap in de richting voor een Oscarnominatie binnen de categorie Beste Film. Regisseur Damien Chazelle levert hiermee dus een waardige opvolger voor zijn eerste film Whiplash.

American Pastoral
We wisten al dat Ewan McGregor kon acteren, maar met deze film laat hij zien ook prima te kunnen regisseren. Zijn debuutfilm (waarin hij zelf ook meespeelt) is een verfilming van Philip Roths boek, dat een Pulitzer Prize won. Hierin wordt een familie gevolgd die door de politieke ontwikkelingen van de jaren zestig in de VS en gebeurtenissen binnen het gezin nieuwe dingen ontdekken over henzelf en hun omgeving.

A Monster Calls
Deze film over een 12-jarig jongetje wiens moeder terminaal ziek is, bleek de grootste tranentrekker zonder daarbij te sentimenteel te zijn. De jonge hoofdrolspeler Lewis MacDougall zet zich hiermee meteen op de kaart als een van de meest getalenteerde kindsterretjes van nu.

Nocturnal Animals
Amy Adams is zo goed als zeker van een nominatie in de categorie Beste Actrice met haar rol in deze film van Tom Ford en in Arrival van Denis Villeneuve.

Amanda Knox
Netflix had een paar documentaires op het festival, waaronder deze over (zoals de titel al aangeeft) Amanda Knox, die werd veroordeeld voor de moord op haar kamergenootje Meredith Kercher samen met haar vriendje in Italië. Vervolgens werd ze vrijgesproken waarna de zaak weer voor het gerecht kwam. In deze documentaire vertellen alle betrokkenen hun verhaal, waarna het aan de kijker is om een oordeel te vellen.

I Am the Pretty Thing That Lives in the House
Deze film kreeg niet zoveel aandacht in vergelijking met de grote films die in premiere gingen, maar was een aangename verrassing binnen het uitgebreide horror/thriller aanbod van het festival. Ruth Wilson (bekend van The Affair en Luther) speelt hierin iemand die moet zorgen voor een bejaarde horror schrijver.

Manchester by the Sea
De nieuwe film van Kenneth Lonergan zorgt ervoor dat de regisseur al als een genie wordt bestempeld, ondanks dat hij hiermee maar drie films heeft gemaakt. Waarschijnlijk de grootste kanshebber op veel nominaties bij de Oscars, waaronder voor de regie, beste film en alle acteurs.

Lady MacBeth
Een van de kleinere verrassende films vormde deze verfilming van Nikolai Leskovs Lady Macbeth of Mtsensk. Het vormt William Oldroyd eerste speelfilm na een succesvolle carrière als theaterregisseur en het heeft ook Florence Pugh in haar eerste grote hoofdrol.

Snowden
Zo goed als iedereen weet wat Snowden heeft gedaan en heeft een mening over de man. In deze film van Oliver Stone zien we waarom hij zich genoodzaakt voelde om een klokkenluider te worden.

Una
Rooney Mara en Ben Mendelsohn spelen de hoofdrollen in dit drama over de gevolgen van seksueel misbruik. Maar het knappe is de manier waarop je als kijker continue op het verkeerde been wordt gezet, waardoor je niet weet voor wie je meer sympathie hebt.

Brimstone
Het Engelstalige debuut van Martin Koolhoven met Carice van Houten in de hoofdrol is er natuurlijk een waar het Nederlandse publiek bijzonder benieuwd naar is. De western werd eerder in Venetië al goed ontvangen, iets dat in Toronto werd herhaald. Niet de beste film van het festival, maar ook zeker niet de minste.

NieuwsFilm

meest populair