Alles over 'Vaiana'

De nieuwste animatiefilm van Disney Studios.

Jim Pedd 30 november 2016 14:12 in Featured
Naast het goed ontvangen Zootopia eerder dit jaar, komt Walt Disney Animation Studios met nog een animatiefilm: Vaiana, of zoals de film internationaal heet, Moana. Het animatiesprookje introduceert een nieuwe prinses: Moana, ditmaal een meisje uit Polynesië. Vanaf 30 november draait de film in de bioscoop. Wil je weten welke films je nog meer niet mag missen deze maand? Bekijk dan onze maandtips.

Vaiana

Regie: Ron Clements, John Musker | Cast: Auli'i Cravalho (Moana), Dwayne Johnson (Maui), Jemaine Clement (Tamatoa), Alan Tudyk (Hei Hei the Rooster), Nicole Scherzinger (Sina) e.a. | Scenario: Jared Bush, Ron Clements e.a. | Speelduur: 103 minuten | Genres: Animatie, Avontuur, Komedie | Kijkwijzer: 6

Drieduizend jaar geleden trokken de grootste zeevaarders ter wereld over de stille oceaan om de vele eilanden van Oceanië te ontdekken. Tot daar op een dag een einde aan kwam en nog steeds weet niemand hoe dat ooit kon gebeuren... De avontuurlijke en dappere Vaiana, die één grote missie heeft: de oceaan over zeilen en de eeuwenoude tradities van haar voorouders herstellen. Op deze spannende ontdekkingsreis ontmoet Vaiana halfgod, Maui, die haar begeleidt in haar zoektocht. Samen zeilen zij de oceaan over op een waanzinnig avontuur. Onderweg nemen zij het op tegen vreselijke monsters die hun missie proberen te dwarsbomen en ontdekt Vaiana iets waar zij altijd al naar heeft gezocht: haar identiteit.

Disney-prinsessen

Disney heeft een speciale mediafranchise die het de Princess Line heeft genoemd. Die ontstond in de loop van de jaren negentig, vlak nadat voormalig Nike-baas Andey Mooney de eerste Disney on Ice-show bezocht. Hij merkte op dat meerdere jonge meisjes verkleed als prinses naar de show gekomen waren, maar geen echte Disney-kleren droegen. Daarop nam hij contact op met Disney om zo'n bedrijfstak op te zetten. Zo gebeurde, en ondertussen zijn er dertien officiële prinsessen rond wie er merchandise gemaakt wordt.

Oorspronkelijk waren de prinsessen Snow White, Cinderella, Aurora, Ariel, Belle, Jasmine, Pocahontas en Tinker Bell, van wie de laatste na een tijdje van de lijst gehaald werd. Dat kwam omdat Tinker Bell toch maar niet als prinses gezien werd. De huidige lijst is als volgt:

Snow White (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937);
Cinderella (Cinderella, 1950);
Aurora (Sleeping Beauty, 1959);
Ariel (The Little Mermaid, 1989);
Belle (Beauty and the Beast, 1991);
Jasmine (Aladdin, 1992);
Pocahontas (Pocahontas, 1995);
Mulan (Mulan, 1998);
Tiana (The Princess and the Frog, 2009);
Rapunzel (Tangled, 2010);
Merida (Brave, 2012);
Elsa (Frozen, 2013);
Moana (Vaiana, 2016).

Eerste reacties

De eerste recensies van Vaiana staan al een tijdje online. De algehele tendens lijkt te zijn dat het een prima film is en critici zijn vooral te spreken over het feit dat Disney nieuw terrein verkent. De onafhankelijke heldin wordt geprezen. Tegenover al die positieve punten staat wel dat sommigen aantekenen dat Vaiana op sommige vlakken iets te bekend overkomt.

Op Entertainment Weekly lezen we dat de film "veel overeenkomsten vertoont met klassieke Disney-avonturen, met gekke dieren als sidekick, de feel-good boodschap, maar de heldin is nieuw en slim en een vurige afwijking van de standaard verliefde Europese prinses." En in The Hollywood Reporter wordt geschreven dat de film "alleen maar het beste van Disney heeft - een levendig geanimeerd avontuur dat de nieuwste CGI combineert met traditionele verteltechnieken en kleurrijke personages, allemaal tot leven gebracht door een geweldige stemmencast."

Box office prestaties

Vaiana is een Disney-sprookje en een animatiefilm. Kortom: waarschijnlijk gaat men geld verdienen met de film. Sterker nog, als we kijken naar de prestaties van Zootopia, kan er vanuit gegaan worden dat deze film dicht bij de opbrengst van 1 miljard dollar uit gaat komen. Voor de Verenigde Staten gaat men uit van een openingsweekend van rond de 65 miljoen dollar. De film zou in de VS, afhankelijk van de ontvangst, uitkomen op ongeveer 300 miljoen dollar.

Maar Disney-films halen meestal ongeveer een derde van hun totale opbrengst uit de rest van de wereld. Zo bezien zou Vaiana uitkomen op ongeveer 900 miljoen dollar. Dat zou dan een 'minimum' zijn, het zou namelijk net zo goed kunnen dat de film op meer uitkomt.

Trivia

De eerste animatiefilm van Disney met Polynesisch thema, sinds de studio in 2002 met Lilo & Stitch kwam. | Moana is de dertiende Disney-prinses en Auli'i Cravalho de jongste meid ooit die een stem van een van de prinsessen insprak: op het moment dat ze haar teksten insprak, was ze veertien jaar oud. | Moana is de tweede Disney-prinses wiens verhaal niet gebaseerd is op een bestaande legende of een bestaand sprookje en de tweede die geen liefje heeft. De eerste was Merida uit Brave (2012).NieuwsFilm