'The Batman' wordt geïnspireerd door Hitchcock

'The Batman' wordt geïnspireerd door Hitchcock

Regisseur Matt Reeves legt uit wat hij daarmee bedoelt.

Matt Reeves (Cloverfield is klaar met War of the Planet of the Apes. Hij heeft nog wel wat publiciteit te doen, maar kan verder alweer tijd besteden aan zijn volgende project: The Batman. Voor zijn nieuwste Planet of the Apes-film liet hij zich inspireren door de oorlogsfilms van David Lean (Lawrence of Arabia), Clint Eastwood (Letters From Iwo Jima) en Francis Ford Coppola (Apocalypse Now). Voor The Batman haalt hij naar eigen zeggen alvast inspiratie bij een andere grootmeester: Alfred Hitchcock, de meester van de suspense.

Matt Reeves wil intieme blockbusters maken, persoonlijke films waarin je meer met het personage meeleeft dan zozeer voor de actie komt. Voor hem is het perspectief van waaruit je schrijft en filmt belangrijk. Net als Alfred Hitchcock wil Reeves ons laten voelen wat zijn personage beleeft:

''Voor mij is perspectief heel erg belangrijk. Ik wil er zeker van zijn dat je iets ervaart vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon van het verhaal. Ik ben een grote fan van Hitchcock - ik hou van een immersief perspectief. Films gaan voor mij over empathie. Het idee is om jou, het publiek, te laten voelen wat het personage voelt.''

Het is een benadering van het personage Batman die we al een hele tijd niet meer gezien hebben. Christopher Nolans films werden steeds groter, met telkens meer castleden die allemaal aandacht nodig hadden, en in Batman v Superman: Dawn of Justice ging het al helemaal nauwelijks om wat Bruce Wayne voelde of dacht.

NieuwsFilm

meest populair