Hoe is het om seksscènes te moeten filmen? Acteurs vertellen!

Onder andere Margot Robbie, Rosamund Pike en Michael Fassbender zijn aan het woord!

Er lopen tientallen crewleden rond, waarvan de ogen vaak allemaal gericht zijn op jou. De opname begint en je moet net doen alsof je in een privésetting de intieme daad der liefde bedrijft. Klinkt ongemakkelijk, niet? Dat is het voor de meeste acteurs ook. Hieronder een overzicht van acht acteurs die openhartig vertellen over hun ervaringen met het spelen van seksscènes.

Volgens veel acteurs is het erg ongemakkelijk om je onderbroek te laten zakken terwijl iedereen op de filmset je aankijkt. Toch beamen de meeste sterren ook dat seksscènes simpelweg horen bij hun vak. "Er is geen keuze, dit is wat je moet doen. Hoe eerder je het doet, hoe sneller je weer van die al die ongemakkelijkheid af bent," aldus de wijze woorden van Margot Robbie.


Bekijk de afbeelding1. Rosamund Pike | Gone Girl

"Het is een erg rare ervaring. Grappig genoeg, wanneer je de scène aan het draaien bent en er een hele crew om je heen staat, is het opvallend normaal. Echter, de regisseur vroeg mij en mijn tegenspeler Neil Patric Harris om de scène te oefenen. Alleen, in een verder lege studio, zo'n twee uur lang," vertelt Pike.

"En dat is het moment waarop het juist erg ongemakkelijk wordt. Je bent alleen met een man die niet jouw partner is en die tevens al getrouwd is met een man. Daar lig je dan mee te oefenen, beiden in ons ondergoed, terwijl we onszelf filmden met een iPhone. Toen we het terugkeken leek het net een superenge huisgemaakte seksfilm."

Bekijk de afbeelding2. Dakota Johnson | Fifty Shades of Grey

Volgens Johnson was het filmen van het met seks overladen Fifty Shades of Grey niet altijd even prettig. "Seksscènes worden niet in een sensuele of aangename omgeving opgenomen. Het is er vooral erg heet - en dan niet op stomende, seksuele manier," begint Johnson.

"Je zweet gewoon enorm en het is totaal niet comfortabel. Daarbij waren mijn handen en benen ook nog eens vastgeknoopt en was ik geblinddoekt. Als kers op de taart werd ik ook nog eens constant geslagen met allerlei seksspeeltjes," zegt Johnson, natuurlijk enigszins sarcastisch. Als aandenken heeft Johnson wel een zweepje mee naar huis genomen.

Bekijk de afbeelding3. Dave Franco | Neighbors

In de film Neighbors had Franco voor het eerst in zijn carrière een seksscène. "Ik was echt ontzettend zenuwachtig voor die scène. Ik had mijn tegenspeelster pas een dag eerder gezien en ze was zo knap en lief, maar toch was het erg ongemakkelijk," vertelt Franco over zijn eerste ervaring. De twee konden elkaar dus pas net toen ze de beruchte scène moesten draaien.

"Ik had ook nog eens de typische pech dat ik op de dag van de opnames wakker werd met een grote puist op mijn billen. Toen ben ik maar naar de visagist gegaan, die ik ook nog maar een week kende, om de pukkel te laten bedekken met make-up. Ik kon wel janken!"

Bekijk de afbeelding4. Jennifer Lawrence | Passengers

"Ik voer mezelf altijd ontzettend, echt ontzettend dronken, maar eigenlijk zorg dat juist voor meer ongerustheid, want dan ik me thuis niet meer herinneren wat ik nou precies allemaal heb gedaan," vertelt Lawrence. In de film Passenger heeft zij een seksscène met Chris Pratt.

"Het was de eerste keer dat ik moest zoenen met een getrouwde man en de schuldgevoelens borrelden in mijn buik. En natuurlijk weet ik dat het gewoon werk is, maar ik kon mezelf dat niet wijs maken op dat moment. Uiteindelijk belde ik mijn moeder zelfs voor advies," aldus Lawrence, die deze ervaring haar meest kwetsbare moment ooit noemt.

Bekijk de afbeelding5. Amy Schumer | Trainwreck

"Ik ben een grenzeloos persoon. Vroeger was naaktheid bij ons nooit een groot taboe, dus daar heb ik dan ook geen problemen mee," vertelt comédienne en actrice Schumer. Volgens Schumer ligt het probleem vooral bij de crew op de set.

"Ik maak me nooit druk om de grappige seksscènes, maar bij de echte, sensuele scènes heb ik het idee dat men mij echt in een kwetsbare positie ziet," zegt Schumer. "Op zulke momenten kan ik gerust na iedere take roepen dat ik het zo beschamend vind!"

Bekijk de afbeelding6. Michael Fassbender | Shame

"Het belangrijkste is dat de collega met wie je werkt zich veilig voelt. Je geeft jezelf letterlijk open en bloot en stelt jezelf dus kwetsbaar op," vertelt Fassbender. Volgens de acteur is het belangrijk dat er van tevoren eerst een goed gesprek wordt gevoerd, zodat iedereen zich comfortabel genoeg voelt.

"En dan is het gewoon een kwestie van 'gaan met die banaan'. Je gooit de veiligheidsnetten weg en maakt jezelf niet druk over de cameraposities en hoe je eruit ziet op beeld," concludeert hij.

Bekijk de afbeelding7. Ryan Reynolds | Deadpool

In de R-rated superheldenfilm Deadpool zit een scène waarin zogenaamd één jaar lang seks bij elkaar is gemonteerd. Wade Wilson en zijn vriendin Vanessa bedrijven de liefde op elke feestdag, maar zo leuk was dat allemaal volgens Reynolds niet. "Alles in die montage is gedraaid op één dag," vertelt Reynolds.

"Het was een hectische dag op set, omdat we onszelf steeds moesten omkleden. Eigenlijk was het alles behalve romantisch, zeker ook omdat er zoveel zwetende mensen op de set stonden," grapt de populaire acteur. Echt genieten kon Reynolds dus niet van de desbetreffende opnames.

Bekijk de afbeelding8. Issa Rae | Insecure

Schrijfster, filmmaakster en actrice Issa Rae mocht voor HBO de serie Insecure maken, waarin zij zelf ook een rol speelt. "Met deze show wil vooral laten zien dat ook zwarte mensen normale en natuurlijke seks hebben," vertelt Rae. Volgens Rae wordt seks tussen donkere acteurs vaak overgeseksualiseerd en daar baalt zij van.

"Jonge, zwarte mensen hebben seks. Soms is het goede seks, soms slechte seks, soms is het wraakseks. Het voelt als een privilege om die echtheid allemaal te mogen tonen aan de kijker. De schrijver in mij vindt zulke dingen geweldig, maar als ik dan vervolgens zelf de scène moet spelen, kan ik wel gek worden. 'WAAROM?' vraag ik mezelf dan af."

NieuwsFilm

meest populair