De hoogtepunten van TIFF 2017

Welke films zullen een opmars maken naar de Oscars?

Het Toronto International Film Festival wordt gezien als het grote filmfestival waar films een release krijgen, die het wellicht goed kunnen doen bij de Oscars. Vorig jaar stonden bijvoorbeeld onder meer Moonlight en La La Land op het programma. Dus welke worden dit jaar gezien als de grote kanshebbers?

Call Me by Your Name
Na jubelend te zijn ontvangen op Sundance en in Berlijn kreeg Call me by your Name ook in Toronto staande ovaties. Timothée Chalamet en Armie Hammer zijn zeker in de running voor een nominatie voor hun acteerwerk, en Luca Guadagnino zal op de shortlist staan voor beste regisseur.

The Disaster Artist
De grote verrassing van TIFF vormde de komedie The Disaster Artist, gebaseerd op het filmen van The Room, gezien als de slechtste film ooit gemaakt en hierdoor uitgegroeid tot een cultklassieker. James Franco maakte de afgelopen jaren een hoop films zonder dat er veel kwaliteit tussen zat, maar met deze kan hij mogelijk kans maken in de categorie regisseur en acteur. Het is altijd afwachten met een komedie aangezien de Academy vaak de voorkeur geeft aan zware drama's, maar La La Land deed het vorig jaar ook heel goed.

The Shape of Water
Guillermo del Toro's nieuwe romantische fantasie film deed het goed in Venetië en werd ook in Toronto goed ontvangen. Hierin spelen Sally Hawkins en Octavia Spencer de hoofdrollen met als achtergrond de Koude Oorlog anno 1962.

I, Tonya
Een van de beste vrouwelijke rollen op het programma van TIFF was van Margot Robbie, die in I, Tonya de huid kruipt van schaatsster Tonya Harding. Robbie deed iets dat de Academy altijd prachtig vindt: ze liet zich voor haar rol lelijk maken met vreselijke pruiken en speelt de rol van Tonya over de loop van verschillende decennia.

Lady Bird
Er was weinig over Lady Bird bekend voor TIFF maar kreeg daar ook staande ovaties. Greta Gerwig schreef en regisseerde de film en de hoofdrol van dit coming-of-age verhaal werd ingevuld door Saoirse Ronan. Zowel Gerwig als Ronan zouden kans kunnen maken op prijzen.

Mark Felt: The Man who brought down the white house
De film werd wisselend ontvangen maar de sterke rol van Liam Neeson als klokkenluider Mark Felt werd wel unaniem geprezen. Daarbij is de film gek genoeg ontzettend actueel ondanks dat de makers toen ze begonnen met de opnames geen idee hadden dat Trump president zou worden. Juist dat actuele aspect zou ervoor kunnen zorgen dat deze film voor de rol van Neeson in de smaak valt bij de Academy.

The Florida Project
Sean Baker leverde vorig jaar het innovatieve Tangerine af, geheel gefilmd op een mobiele telefoon en zijn daaropvolgende werk stelde zeker niet teleur. The Florida Project gaat over de zomervakantie van een zesjarig meisje en haar vrienden zit vol wonderen en avonturen. Tegelijk is het erg zwaar voor de ouders van de kinderen, want het zijn moeilijke tijden. Vooral de rol van Willem Dafoe zou een mogelijke Oscar- kandidaat zijn.

Three Billboards Outside Ebbing
Deze film vertelt het verhaal van een 50-jarige vrouw van wie de dochter is vermoord. Omdat de politie niet opschiet met de zaak gaat ze stampei veroorzaken, want de autoriteiten lijken het interessanter te vinden om zwarte mensen te teisteren.



NieuwsFilm

meest populair