'Justice League': mix van Snyder en Whedon?

'Justice League': mix van Snyder en Whedon?

Met het laatste woord voor Warner Bros...

DC's nieuwste superheldenfilm Justice League is maar matig onthaald; de reacties onder de bioscoopgangers wisselen zich flink af, terwijl de meeste filmcritici de film maar niks vinden. Ook de box-office opbrengst stelt teleur en het zou goed kunnen dat de film flink wat miljoenen verlies gaat draaien. De nodige fans denken dat dit wel eens zou kunnen komen door het vertrek van Zack Snyder (o.a. bekend van Watchmen en Batman v Superman: Dawn of Justice), die werd vervangen door Josh Whedon, beter bekend van Marvel films zoals bijvoorbeeld The Avengers en The Avengers: Age of Ultron.

Daarom is een handjevol fans een paar dagen terug een petitie begonnen om de versie van Snyder alsnog uit te brengen; de petitie is toch wel redelijk succesvol, aangezien deze nu al meer dan 135.000 handtekeningen heeft weten op te halen en dit aantal loopt met het uur op. Heel vreemd is dat niet; een paar van Snyder's vorige films werden ook slechts matig onthaald, maar zijn 'Ultimate Cut' deed het héél wat beter. Snyder heeft aangegeven blij te zijn met het feit dat er nogal wat fans naar zijn versie vragen. (Ook Ben Affleck's stunt-double, Richard Cetrone, en de cinematograaf van de film, Fabian Wagner, hebben beiden de petitie ondertekend).

Toch lijkt de kans klein dat Snyder's versie van Justice League er komt, aangezien Whedon al heel wat heeft veranderd; Snyder's versie zou bijna zo'n drie uur hebben geduurd, maar daar werd maar liefst ongeveer een uur aan materiaal 'uitgeknipt'. Ook waren er (kleine) rollen voor Jesse Eisenberg als Lex Luthor, Kiersey Clemons als Iris West en Willem Dafoe als inwoner van Atlantis, Nuidis Vulko in zijn Justice League en was Snyder eveneens van plan een post-credit scene met maar liefst twee Green Lanterns toe te voegen, maar dit ging allemaal niet door of werd er uitgehaald. Nu schijnt het dat Whedon een derde van de film nog eens heeft veranderd om er zijn eigen draai aan te kunnen geven. Waar Snyder oorspronkelijk donkere en grauwe scenes en 'flashbacks' had staan, werden door Whedon de nodige ervan vervangen door luchtige en komische momenten. Maar ook Whedon mocht niet volledig zijn eigen gang gaan; zo zou zijn openingsscène er anders uit hebben gezien, maar dit was volgens DC iets te veel van het goede.

Dat vertelde Mindhunter acteur Holt McCallany, die in de openingsscène de dief speelt die door Batman wordt gebruikt als lokaas voor de aliens: ''Ik hou van Joss Whedon. Mijn scene met Batman zou eerst anders hebben uitgezien, nog een stuk komischer. Ik vond dat geweldig, maar de studio vond dat het niet zo goed paste in de film, al helemaal niet als opening. Deze scene werd dus geschrapt, wat ik heel erg zonde vind, het was namelijk een leuk idee''.

Het is dus wel redelijk duidelijk dat de uiteindelijke versie van Justice League verre van Snyder's idee staat, maar ook Whedon werd door DC flink aan banden gelegd... Al met al zal dit toch wel de enige versie van JL blijven; twee versies van een zelfde film uitbrengen ligt nu eenmaal niet voor de hand, aangezien dat het maken van een logisch vervolg een stuk moeilijker maakt.

Uiteindelijk is het dus een mix geworden van een Snyder/Whedon film waarbij de hoogste baas, Warner Bros, toch de touwtjes stevig in handen heeft gehouden. Maar of WB achteraf zo blij zal zijn met deze keuze is gezien de resultaten nog maar de vraag...

Wie van jullie vond bepaalde scenes storend of als 'onnatuurlijk' aanvoelen?



NieuwsFilm

meest populair