Hoe zit het nou met Afflecks Batman?

Hoe zit het nou met Afflecks Batman?

Alles wat je moet weten over de toekomst van Affleck als de iconische DC-held.

Het was een behoorlijk interessante keuze van Zack Snyder in Batman v Superman: Dawn of Justice. Hij castte in augustus 2013 Ben Affleck als Batman. Ditmaal geen jonge vleermuisman, maar een die al een stuk ouder was, doorgewinterd en verbitterd. Maar de laatste tijd horen we wisselende verhalen over de rol van Affleck in het DCEU. In dit artikel zetten we die verhalen op een rij.


Vier of vijf films
Toen Affleck tekende voor Batman v Superman, was dat in principe voor meerdere films. Het precieze aantal films is nooit bekend gemaakt, maar vermoedelijk waren dat er een stuk of vier, misschien vijf. Op dat aantal komen we omdat Snyder ooit aangaf van plan te zijn geweest een vijf films durende verhaallijn te maken rond Superman (Henry Cavill). Van dat plan maakte Batman ook deel uit en aangezien het van meet af aan de bedoeling was om Affleck ook een solofilm te gunnen, zal hij mogelijk voor wel vijf films getekend hebben.

Bekijk de afbeelding
Ondanks de toch wel positieve ontvangst van Afflecks Batman, was de echte doorstart van het DCEU, die met Batman v Superman plaatsvond, niet zo heel succesvol. De film van Snyder werd vooral als rommelig ontvangen. Hoogtepunt was volgens velen wel de verschijning van Affleck, die vervolgens ook maar in Suicide Squad gepropt werd en ook een forse rol in Justice League toebedeeld kreeg. Maar na drie films die eigenlijk allemaal niet heel positief ontvangen werden, was het de vraag hoe het verder zou gaan met het DCEU.


Problemen voor het DCEU
Door de tegenvallende box office van Justice League, dat wereldwijd slechts 657 miljoen dollar opbracht op een budget van naar verluidt 300 miljoen dollar, besloot Warner Bros. om het roer om te gooien. Er werd een nieuw franchisehoofd gevonden en er werden nieuwe projecten aangekondigd. Tegen die achtergrond begon Affleck tegen te sputteren. Hij zou een solofilm maken voor zijn Batman, maar had daar naar het schijnt steeds minder zin in.

Bekijk de afbeelding
Sterker nog, een dieptepunt voor Afflecks rol in het DCEU, was toen de acteur tijdens een interview erkende op zoek te zijn naar een manier om netjes met de rol te stoppen. Wel voldoen aan zijn contracten, maar dan zo min mogelijk nog doen. Waarom precies is niet duidelijk, al zou de acteur vooral teruggeschrokken zijn door de veeleisendheid van de superheldenrol en de gedachte om - mits hij een solofilm zou maken - daar nog jaren aan vast te zitten.


Geen solofilm?
Al in oktober 2014 had Warner bekend gemaakt dat het een standalone-film wilde maken voor Batman. Tegen 2016 had Affleck getekend voor de hoofdrol, om de film te produceren, het script te verzorgen en de film te regisseren. Die combinatie bleek te veel, dus begin 2017 maakte Affleck bekend op te stappen als regisseur, zodat hij zich beter kon richten op het spelen van het personage. Het maakte dat de opnames uitgesteld werden, waarna Warner in februari 2017 Matt Reeves aantrok voor de regie. Hij zou de film regisseren en co-produceren en bleek in juli 2017 het script ook te herschrijven.

Bekijk de afbeelding
Dat werk aan het script werd steeds ingewikkelder, want Reeves wist maar niet of Affleck nou wel of niet in de film zou spelen. Dat verhaal is bizar genoeg nog altijd niet helemaal helder. Affleck schijnt onlangs van gedachten te zijn veranderd en ook in de film te willen spelen. Dat terwijl eerder bekend werd gemaakt dat er gezocht zou worden naar een andere acteur voor de rol, eentje die jonger zou zijn dan Affleck, zodat het een prequelfilm kon worden.


Geen terugkeer?
Of Affleck terugkeert als Batman is voorlopig maar onzeker. Hij blijft nog altijd als producent verbonden aan The Batman en daarmee is het DCEU in elk geval nog niet af van de Hollywoodster. Wel was er afgelopen juni nog het verhaal van The Hollywood Reporter dat Affleck absoluut niet meer te zien zal zijn in de standalone-film.

Bekijk de afbeelding
Het vakblad THR schrijft zelfs dat de standalone-film van Reeves zich "richt op een jonge gemaskerde held, en ondanks dat de studio er niet op wil reageren, is het onwaarschijnlijk dat Ben Affleck, die Batman driemaal gespeeld heeft, de cape ooit nog om zal doen."


Releasedata
21 december 2018: Aquaman
5 april 2019: Shazam!
4 oktober 2019: Joker
1 november 2019: Wonder Woman 1984
3 april 2020: Cyborg
24 juli 2020: Green Lantern Corps
2020: The Flash


NieuwsFilm

meest populair