Featured

Alle Harry Potter-films gerangschikt!

Van The Sorcerer's Stone tot Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald!

door Jim Pedd om 22:30 in Featured
De Wizarding World bestaat sinds Warner Bros. en J.K. Rowling het een goed idee vonden om spin-offs te maken van de Harry Potter-franchise. Vannacht verschijnt de tweede spin-off in de bioscoop: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Het leek ons dus een mooi moment om alle films in de franchise eens op een rij te zetten.

Om de positie van een film te bepalen, keken we naar het FT-cijfer. Dat combineert een aantal zaken, waaronder de IMDb-score, RottenTomatoes-score, het cijfer van bezoekers van FT, Moviemeter en Metacritic. Op basis van die cijfers berekenen we een gemiddelde. Dat gemiddelde vormde het uitgangspunt voor dit artikel. Op volgorde van de slechtste naar de beste film vind je hieronder alle tien films die tot nu toe in de Wizarding World verschenen. Uiteraard zijn we ook erg benieuwd naar jullie mening!

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)
Regie: David Yates | Cast: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol | Bekijk de trailer
De tweede toevoeging aan de Fantastic Beasts-films deed het niet zo goed bij critici en ook niet bij fans. Dat komt vooral doordat de film wat onevenwichtig is. De magie is mooi, het acteerwerk niks mis mee, maar de film zelf is een rommeltje en overvol gepropt met verhaallijnen. Centraal staat Newt, die in opdracht van Albus Dumbledore probeert om Gellert Grindelwald ervan te weerhouden zijn kwaadaardige plannen te realiseren. Die houden bovenal in dat de tovenaars moeten heersen over alle niet-magische wezens. Maar op de achtergrond spelen er heel wat andere verhalen, zoals rond de doodgewaande Credence.
Gemiddeld cijfer: 6.7


Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)
Regie: David Yates | Cast: Eddie Redmayne, Sam Redford, Scott Goldman, Tim Bentinck | Bekijk de trailer
Deze eerste film in de Fantastic Beasts-reeks deed het op zich best prima. De film speelt zich af in New York en duikt daarmee een deel van de Wizarding World in dat we nog niet kennen. De nieuwe personages zijn ook geinig en het verhaal van Newt die zijn ontsnapte magische wezens moet terugzoeken is ook nog best amusant. Dat er op de achtergrond een rolletje is weggelegd voor Gellert Grindelwald is ook nog opvallend en slim gedaan. Toch zat ook deze film nogal vol met verschillende verhalen en worden de personages niet heel erg goed uitgediept.
Gemiddeld cijfer: 7.0


Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)
Regie: Chris Columbus | Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Griffiths | Bekijk de trailer
De tweede Harry Potter-film is de slechtst ontvangen in de Potter-reeks. Dat komt vooral omdat regisseur Chris Columbus zo'n beetje alles uit het boek in zijn film heeft gestopt. Die is daardoor wel heel erg overvol en eigenlijk ook meteen wat minder leuk. Wel mooi om te zien hoe de acteurs langzaam in hun rollen groeien. In The Chamber of Secrets opent iemand die geheim(zinnig)e kamer in Hogwarts en raken mensen versteend. Aan Harry, Ron en Hermione de zware taak om uit te vogelen wie hiervoor verantwoordelijk is. Overigens de tweede en laatste film met Richard Griffiths als Dumbledore.
Gemiddeld cijfer: 7.0


Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

Regie: David Yates | Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Richard Macklin | Bekijk de trailer
David Yates kreeg een zware taak. Hij moest het langste boek uit de franchise tot één film vermaken. Dat lukte nog best aardig, waardoor dit een behoorlijk gestroomlijnde film is. Het resultaat is de kortste Potter-film, die daardoor onderhoudend is en vol actie zit. In de film wordt Harry gewantrouwd: Voldemort zou helemaal niet terug zijn. Ondertussen is Dolores Umbridge de nieuwe docent voor Defense Against the Dark Arts en krijgt zij de taak om Dumbledore, Harry en de andere leerlingen van Hogwarts nauwlettend in de gaten te houden. Daarbij sneuvelt meteen het hele curriculum waarbij de tovenaars leren zich te verdedigen. Daarop besluiten Harry en zijn vrienden om dat zelf maar te leren.
Gemiddeld cijfer: 7.1


Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001)
Regie: Chris Columbus | Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Maggie Smith, Bekijk de trailer
De allereerste film in de franchise! Chris Columbus slaagde erin het verwonderlijke bronmateriaal nauwgezet te verfilmen, zonder de film overvol te maken. Een heel knappe prestatie en eentje waarvoor Columbus meteen een plekje in de eregalerij verdient. Zonder deze eerste film, was deze franchise nooit zo langdurig geweest. Op zijn elfde verjaardag leert de jonge Harry Potter, een weeskind dat bij zijn gemene oom en tante woont, dat hij een tovenaar is. Hij mag naar toverschool Hogwarts, waar hij leert omgaan met zijn magische krachten. Eenmaal daar maakt Harry meteen nieuwe vrienden en proberen zij samen uit te zoeken hoe de ouders van Harry om het leven kwamen. Dat blijkt (uiteraard) geen ongeluk te zijn, zoals zijn oom en tante altijd zeiden.
Gemiddeld cijfer: 7.1


Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)
Regie: David Yates | Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Harry Melling | Bekijk de trailer
Begin van het einde van de Potter-films. Warner Bros. besloot dat het laatste boek twee films verdiende. Ergens ook wel terecht, want wat gebeurt er veel in het laatste deel van de zevendelige reeks van schrijfster J.K. Rowling. Het gevolg was wel dat deze zevende Potter-film niet af voelt. Toch is de film een prima opzet voor de volgende film en worden de nodige zaken opgezet. Harry, Ron en Hermione gaan samen op zoek naar de Horcruxes, de delen van Voldemorts ziel. Als ze die weten te vernietigen, zal Voldemort niet langer (praktisch) onsterfelijk zijn.
Gemiddeld cijfer: 7.3


Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)
Regie: David Yates | Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Michael Gambon, Bekijk de trailer
Een duistere, opwindende en bij vlagen behoorlijk grappige film in de franchise. Met dit deel werd ook duidelijk dat David Yates here to stay was. Zo vol zelfvertrouwen maakte hij deze film, waarin iedereen eindelijk erkent dat Voldemort terug is. Samen met Dumbledore probeert Harry uit te vogelen hoe de kwaadaardige tovenaar verslagen kan worden. Daarvoor moet bepaalde informatie bevestigd worden, waar de nieuwe professor, Horace Slughorn, een cruciale rol in speelt. Eenvoudig is dat niet te achterhalen. Ondertussen worden Harry, Ron en Hermione ook echte pubers en bloeit er langzaamaan zo hier en daar een liefde op.
Gemiddeld cijfer: 7.3


Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)
Regie: Mike Newell | Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, David Tennant | Bekijk de trailer
Mike Newell maakte deze vierde film in de reeks en meteen een van de meest complexe toevoegingen aan de franchise tot nu toe. Een knappe film, waarin de visuele effecten mooier dan ooit zijn, de personages langzaam volwassen worden en de acteurs er helemaal in zitten. Als de film begint, vraagt Harry zich af waarom zijn litteken zo nu en dan pijn doet. En waar komen die mysterieuze visioenen nou vandaan? Tijdens het vierde jaar op Hogwarts speelt ook het Tri-Wizard Tournament, waar Harry te jong voor is, maar door een magische truc toch aan mee moet doen. Gevaar schuilt om elke hoek, vooral als blijkt dat Voldemort ook belangen bij het toernooi heeft.
Gemiddeld cijfer: 7.6


Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)
Regie: Alfonso Cuarón | Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Gary Oldman | Bekijk de trailer
Een van de allerbeste films in de franchise is dit derde deel. De film weet een prachtige balans te vinden tussen een duistere toon, een complex verhaal en heel wat toverij. De film introduceert Sirius Black, die na twaalf jaar in Azkaban weet te ontsnappen. Velen denken dat Sirius ooit de rechterhand van Voldemort was en erop gebrand zal zijn om Harry te vermoorden. Maar op Hogwarts wordt Harry goed beschermd. Toch zijn er heel wat problemen voor onze favoriete toverkinderen tijdens hun derde jaar op de toverschool. Met behulp van vrienden Ron en Hermione en de nieuwe Defense Against the Dark Arts-docent Remus Lupin, probeert Harry Sirisu Black te vinden en het mysterie van de nacht waarop zijn ouders stierven te ontrafelen.
Gemiddeld cijfer: 7.8


Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)
Regie: David Yates | Cast: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Ralph Fiennes | Bekijk de trailer
De achtste en laatste film rond Harry Potter en zijn strijd met de kwaadaardige Voldemort moest wel bovenaan het lijstje eindigen. Het is een opwindende, spannende, goed geacteerde en visueel uiterst indrukwekkende film. Vooral de Battle of Hogwarts staat bovenaan menig lijstje van prachtige veldslagen die in beeld gebracht zijn. Maar knap is vooral dat deze achtdelige filmreeks tot een zeer bevredigend einde gebracht wordt. De strijd tussen goed en kwaad in de toverwereld is ondertussen uitgebroken tot een echte oorlog. Aan Harry Potter de taak om er samen met Ron en Hermione een einde aan te maken. En hoe!
Gemiddeld cijfer: 8.2


web survey


18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Warhasbegun

Avatar

Vanavond fantastic beasts, kijk er naar uit

Master Of Films

Avatar

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011) dan maar. Eigenlijk had Harry Potter and the Half-Blood Prince de beste moeten worden, maar daar hebben ze voor de film enkele verkeerde keuzes gemaakt.

In het algemeen vind ik de Harry Potter reeks niet zo bijzonder, al had ik graag voor the Half-Blood Prince een uitzondering willen maken. Daar zat echt potentie in. Wat betreft Prisoner of Azkaban, daarvan was de regie (Alfonso Cuarón) het beste en Gary. Het verhaal daartegen.

Ik ben niet het HP opgegroeid, dus (jeugd)nostalgie speelt bij mij geen rol.

TheMorry

Avatar

Wat ik nooit heb begrepen is waarom Prisoner of Azkaban zo goed gevonden wordt. Als je de film met het boek vergelijkt is er vrij weinig van het verhaal overgebleven. Ik vond het een teleurstelling zeker als je de boek heb gelezen en weet hoe het had kunnen zijn.

Goblet of fire vond ik ook een teleurstelling. Dat had in 2 delen verfilmd moeten worden. De film laat teveel belangrijke dingen achterwegen of veranderd dingen van het boek zo dat het verfilm baar wordt in 1 film...

Ik was blij met David Yates voor de laatste 4 films ook al zijn er de nodige dingen veranderd zoals in the halfblood prince...

spooklift

Avatar

Moeilijke keuze maar ik denk dat ik voor Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 (2011) kies.

BlackPowerWolf

Avatar

Hoe kan Prisoner of Azkaban zoveel stemmen hebben? Het verhaal in het boek was wel leuk, maar het was (oke in mijn ogen dan #meningen) de minste van allemaal.
Ik vond dat deel namelijk erg rommelig overkomen

Evermind

Avatar

Hoe kan Part 2 zoveel stemmen hebben?! Waar Part 1 zo zorgvuldig, mooi en karaktervol is opgebouwd, was dat in Part 2 allemaal weer verdwenen, doodzonde!

DucoZ

Avatar

Wat ben ik blij dat jij het zegt Evermind! DH2 is voor mij één grote gehaaste goedkope rommel. Ik heb laatst DH1 herbekeken en ik vond em zelfs beter dan dat ik me kon herinneren, echt een goede thriller. Wat je zegt, zorgvuldig en goed opgebouwd.

John Wayne

Avatar

Richard Griffiths speelde Dumbledore? Volgens mij was dat toch echt Richard Harris.

Tycho Nestoris

Avatar

The Prisoner of Azkaban. Je hoeft de andere films niet eens per se gezien te hebben om die te waarderen en de directie is echt geweldig. Het laatste deel komt aardig in de buurt, maar ik blijf bij deel 3.

horizon

Avatar

Azkaban
Deathly Hallows pt1
Fantastic Beasts

Da's top 3.

MattOMatic

Avatar

Ik vond van Prisoner of Azkaban het camerawerk (wellicht gedeeld met half-blood prince) en de derde en laatste score van John Williams het beste van de serie.

JFas

Avatar

Ik ben geloof ik in de minderheid, maar wat mij betreft is Chamber of Secrets toch altijd het wat ondergewaardeerde deel uit de serie geweest. Een stuk onderhoudender dan zijn voorganger, en in tegenstelling tot de eerste bijdrage van Chris Columbus minder afhankelijk van jeugdsentiment om jaren later nog van te kunnen genieten. De toverwereld en personages worden meer uitgediept, er worden wat belangrijke lijntjes uitgezet voor later in de reeks, maar in principe kan de film ook prima fungeren als een opzichzelfstaand hoofdstuk.

Vind ook de balans tussen spanning en humor beter in orde, wat grotendeels te danken is aan de toevoegingen aan de cast - o.a. Dobby de huiself en een bijzonder vermakelijke Kenneth Branagh als professor Smalhart. De langere speelduur en het lagere tempo zijn wellicht terechte kritiekpuntjes, maar hebben mij eigenlijk nooit zo gestoord. Met het centrale mysterie rondom de versteningen op Zweinstein heeft het qua plot wel wat weg van een Agatha Christie-verhaal, maar dan in een wat meer kindvriendelijke fantasysetting. Daar hoort nu eenmaal ook wat meer expositie bij.

Order of the Phoenix heeft me daarentegen altijd het minste kunnen bekoren. Voelt toch iets meer aan als een vlugge samenvatting van het boek dan een film op zich. Gelukkig heeft Yates zich met de drie daaropvolgende delen weer aardig weten te herpakken.

dakai-world

Avatar

Wat ik in de films altijd heb gemist, wat in de boeken wel aanwezig was, was de connecties onderling. Natuurlijk, we worden met het MCU vandaag flink verwend met interconnected stories, maar in de Harry Potter-films miste dat voor een groot gedeelte (vooral in de eerste vier/vijf films) wel.

Het waren op zichzelf staande verhalen. In deel 4 kwam het hele Voldemort-gedoe een beetje op gang. De films zijn geliefd en terecht ook, ik heb er ook goed van genoten, maar stiekem blijf het wel een gemis dat ze voor de films soms wel de verkeerde keuzes hebben gemaakt. Qua verhaal vertelling, was Halfblood Prince by far het beste, alleen kwam de film niet echt lekker uit de ver.

Brein8998

Avatar

Ik ga hier een beetje cheaten maar goed; de beste HP film is The Deathly Hallows. Niet part 1 of 2, gewoon The Deathly Hallows. Een 4,5 uur lange film, de beste film #sorrynotsorry

1. The Deathly Hallows
2. The Prisoner of Azkaban
3. The Goblet of Fire
4. The Half-blood Prince
5. The Chamber of Secrets
6. The Order of the Phoenix
7. The Philosopher’s stone
8. Fantastic Beasts

Brein8998

Avatar

@Evermind
Part 1 is opbouw, part 2 is resolutie. Voeg dat samen en je hebt een perfecte afsluiter van een filmserie.

Artificialis

Avatar

Mijn persoonlijk favoriet is de Half-Blood Prince. Het laatste ''normale'' schooljaar, maar grauwer en depressiever dan ooit. Met een zeer droevig einde natuurlijk. Deathly Hallows II was mij teveel een achtbaan.

MattOMatic

Avatar

@JFas

Helemaal mee eens m.b.t. chamber of secrets.

Ereptile

Avatar

Persoonlijke favoriet is ook The Chamber of Secrets. De film bouwde prima voort op wat de eerste film had neergezet, maar voegde ook meer toe. Het was ook de laatste film met Richard Harris als Dumbledore. De film heeft een speciaal plekje in mijn hart Smiley face

The Goblet of Fire vind ik ook een goede film en komt voor mij op de 2e plaats.

Prisoner of Azkaban is de enige HP film die ik nooit in de bios heb gezien, maar die ik ook goed vond. Al hadden ze veel veranderd qua locaties.

Order of the Phoenix vind ik ook het minste deel in de reeks. Maar Dolores Umbridge is wel uitstekend neergezet door Imelda Staunton. Die vrouw moet je wel haten in de film!

nieuwslaatste nieuws

meest populair