Algemeen

'Black Panther' bezorgt Marvel Studios eindelijk Oscars!

Het Marvel Cinematic Universe eindelijk bekroond.

door Bram de Groot om 10:59 in Algemeen
De Marvel Studios-film Black Panther verzilverde maandagochtend maar liefst drie van de vijf Oscarnominaties. Hiermee is het Marvel Cinematic Universe eindelijk bekroond door de Academy. Eerder bleven tien nominaties onverzilverd.

De meeste eerdere nominaties waren voor de visuele effecten, namelijk voor die in de films Iron Man, Iron Man 2, The Avengers​, Iron Man 3, Captain America: The Winter Soldier, Guardians of the Galaxy, Doctor Strange en Guardians of the Galaxy, Vol. 2. Dat deze niet werden verzilverd was niet heel raar, aangezien er werd verloren van titels als The Curious Case of Benjamin Button, Inception, Gravity, The Jungle Book en Blade Runner 2049.

Andere nominaties
In 2009 was er een nominatie voor de Beste geluidsregie voor Iron Man, maar toen ging The Dark Knight er met de eer vandoor. Guardians of the Galaxy kreeg in 2015 een nominatie in de categorie Beste make-up en haar. Overigens wist in die categorie de DC Extended Universe-film Suicide Squad (2016) wel de winst te pakken. Het DCEU wist dus eerder een Oscar te winnen dan het MCU.

Black Panther en Infinity War
Dit jaar werd Ryan Cooglers Black Panther genomineerd voor Beste film, Beste geluidsregie, Beste productieontwerp, Beste kostuums en Beste filmmuziek. De laatste drie werden verzilverd. Dat Black Panther voor Beste film in aanmerking kwam, is al een unicum tot op heden. Nog nooit was er een superheldenfilm genomineerd in de hoofdcategorie. Ook Avengers: Infinity War was dit jaar genomineerd, voor de Visuele effecten. Die prijs werd uiteindelijk gewonnen door First Man.


Stem op het beste en slechtste deel in het Marvel Cinematic Universe

In het verleden waren er maar twee Marvel-films buiten het MCU die een Oscar wisten te winnen, namelijk Spider-Man 2 voor Beste visuele effecten en Disney's Big Hero 6 voor Beste animatiefilm. Dit jaar ging die Oscar naar de Marvel-animatiefilm Spider-Man: Into the Spider-Verse.16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rich Art

Avatar

Het was ook een grote verrassing geweest als BP daadwerkelijk als beste film zou worden beloond.

Het is fijn dat Marvel eindelijk erkenning krijgt van de academy, maar de politieke correctheid waarmee het ditmaal gaat is me echt een doorn in het oog. Zo vreselijk voorspelbaar om maar aan te tonen dat er geen sprake is van racisme e.d.... En dat terwijl er toch echt wel een handvol, of twee, films op te noemen zijn in het MCU die vele malen beter zijn dan BP.

Maac

Avatar

+1 Rich Art

Eigenlijk zouden de makers van Black Panther en men bij Marvel Studios het meest moeten balen van deze onterechte awards.
Alsof iemand die veel beter is je uit medelijden laat winnen bij een potje Fifa.

Straka

Avatar

Marvel/Disney heeft sterk ingespeeld op de sympathie die er voor Black Panther was en er stevig campagne voor gevoerd. Er wordt veel nadruk gelegd op politiek correctheid, maar het is ook gewoon een marketingcampagne die achter het winnen van een Oscar schuilt. Marvel zal zeker niet balen van onterechte awards, het zal ze genoeg geld hebben gekost.

PRIME

Avatar

Hoezo moet Marvel hiervan balen? Deze oscars zijn verdiend.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Voor de kostuums vind ik de Oscar die Black Panther kreeg ook wel terecht, muziek vind ik al wat twijfelachtiger. Maar ja,
BP had nooit genomineerd mogen zijn voor beste film. Het was niet eens de beste Marvel-film van het jaar. Dus ben al blij dat de Academy zich al voor die categorie wist te beheersen en het beeldje aan Green Book gaven.

Maac

Avatar

PRIME "Hoezo moet Marvel hiervan balen? Deze oscars zijn verdiend."
Kom op, dat geloof je zelf niet.

Black Panther was genomineerd voor 6 Oscars, waarvan ze er 3 gewonnen hebben.
Avengers: Infinity War kreeg 1 nominatie, geen winst.

Iedereen weet dat Black Panther om de verkeerde redenen zo succesvol was bij de Academy Awards. Niet iedereen vindt het leuk om erover te praten.

Colruiter

Avatar

Is er nog iets dat niet rond politieke correctheid draait... zelfs in een universum ver ver weg van hier vond men het nodig een oosterse actrice in een compleet zinloze rol in de mix te draaien.

Artificialis

Avatar

Een duidelijk signaal voor Hollywood: multiculturele projecten vallen bij filmcritici en Oscar-juryleden goed in de smaak. En niemand durft kritiek te leveren, want dan wek je bij menigeen de indruk een racist en xenofoob te zijn. We weten allemaal dat deze Oscar praktisch als diversiteits-prijs is uitgedeeld. Maar laten we inderdaad nét doen alsof deze film het beste production design van 2018 had. Dat ''Zwarte Panter'' bijna volledig uit de computer is gerold doet er natuurlijk niet toe.

STYD

Avatar

Was zeker niet terecht. Toch wel een van de slechtste Marvel film tot nu toe. Vond Iron man 3 en Thor Dark World veel beter. Die hadden eigenlijk moeten winnen

deregtx

Avatar

Ja ze moesten het wel winnen anders was iedereen racist blijkbaar.. Gaat niet meer om de beste acteur of film tegenwoordig..

centr1no

Avatar

Afgezien van het feit dat deze echt één van de saaiste Oscaruitreikingen was die ik gezien heb (en dat zijn er veel) was het op het irritante af hoe vaak er bewust benadrukt moest worden hoe divers en multicultureel het toch allemaal is.
Er is voor de Oscarsnominaties sowieso al een voorkeur voor films die op de e.o.a. manier het racisme of seksisme in Amerika aanhalen maar de manier waarop filmmakers deze onderwerpen bewust nemen om goede sier te maken en te laten zien hoe cultureel bewust ze wel niet zijn gaat me veel te ver.

PRIME

Avatar

Jawel, Maac. Dat geloof ik wel.

Om te beginnen bepaald Marvel zelf wie ze insturen voor de Oscars en onder welke catagorie. Al ver voor de awardshow kwam het nieuws dat ze zich gingen focussen op Black Panther.

Ongeacht wat je er verhaaltechnisch van vind en hoe je denkt over de zogenaamde positieve discriminatie die de film krijgt, qua set design en production value was het gewoon top notch. Ik vind daarom een oscar voor Best Production Design en Best Costume Design helemaal niet gek? En Best Original Score vond ik bij Black Panther erg mooi, Poppins heb ik niet gezien maar de andere 3 genomineerden vond ik absoluut niet speciaal.

Maac

Avatar

@PRIME
Het was uiteraard niet mijn bedoeling voor jou te bepalen wat je wel en niet gelooft, het was een uiting van mijn verontwaardiging.

Als je per categorie naar voorgaande jaren kijkt wordt het voor mij pas echt duidelijk, hoewel het nooit echt meetbaar is.

Best Production Design is voorgaande jaren gewonnen door The Shape of Water, La La Land, Mad Max: Fury Road, The Grand Budapest Hotel. En dan nu de CGI-gefabriceerde wereld van Black Panther? Moeilijk te verdedigen.

Best Costume Design is voorgaande jaren gewonnen door Phantom Thread, Fantastic Beasts and Where to Find Them (ook niet echt bijzonder, maar er was geen sprake van concurrentie), Mad Max: Fury Road, The Grand Budapest Hotel. Ik weet niet of je The Favourite hebt gezien, maar die is bestolen.

Best Original Score is voorgaande jaren uitgereikt aan de beste (film)componisten van onze tijd: Alexandre Desplat, Justin Hurwitz, Ennio Morricone (je kent ze vast). Dit jaar gaat het beeldje echter naar Ludwig Göransson, de componist met het meest belachelijke c.v. dat ik ooit gezien heb als het gaat om filmscores.
Toegegeven, ik kan me zo geen score memorabel noemen van alle genomineerden, maar Thom Yorke's muziek voor Suspiria had nooit genegeerd mogen worden.

Zoals ik zei, lastig meetbaar allemaal, maar dat je al je pijlen richt op de film die het meest politiek beladen is zegt natuurlijk alles. Vooral als je je bedenkt dat het kwalitatief sterkere Infinity War in hetzelfde jaar uitkwam, waarvan de score overigens werd verzorgd door Alan Silvestri, die een c.v. heeft opgebouwd waarvan je bijna niet kan geloven dat 'ie deze in één leven heeft kunnen verwezenlijken.

PRIME

Avatar

Fair enough Maac, maar als je kijkt naar de genomineerden dan snap ik het wel. En ja, Wakanda was fully CGI, maar het is nog steeds vormgeving, misschien dat ze er zo naar kijken.

Heb The Favourite inderdaad gezien (gelukkig won olivia) maar ik vind toch de kostuums in BP mooier dan in The Fav.

Ach ja, de oscars zouden de oscars niet zijn zonder een gezonde dosis discussie over waarom wel, waarom niet.

Ik trok sowieso aan het kortste eind, want ik had Cooper echt een oscar gegund.

Maac

Avatar

Ja eens, de hele controversie en alle discussies zorgen er in ieder geval voor dat de Oscars top of mind blijven.

NieuwsFilm

meest populair