Captain Marvel: alles over de nieuwe MCU-film

De eerste MCU-film met een vrouwelijke hoofdpersoon.

Deze week draait Marvel-film Captain Marvel in de bioscoop. Het is de volgende film in het MCU en de eerste in de franchise die als solofilm voor een vrouwelijke held te boek staat. Vandaag vertellen we alles wat je moet weten over deze film. Mocht je benieuwd zijn welke films nog meer in de bioscoop draaien deze week en de komende weken, bekijk dan hier onze maandtips.

Captain Marvel
Bekijk de afbeeldingRegie: Anna Boden, Ryan Fleck | Cast: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Mckenna Grace, Gemma Chan | Scenario: Anna Boden, Ryan Fleck e.a. | Genre(s): Actie, Avontuur, Sci-Fi | Kijkwijzer: 12
Brie Larson speelt de rol van Carol Danvers in deze film, die zich in 1990 afspeelt. Centraal staat de oorlog tussen de Kree en de Skrulls, buitenaardse wezens die al eeuwen in oorlog verkeren. Carol werkt voor de Kree en zit in een elite-eenheid van hun leger, de Starforce. Als een van haar missies haar naar de Aarde brengt, keren de herinneringen van Carol aan haar tijd op Aarde terug. Ze leert zichzelf weer kennen en besluit de oorlog tot een einde te brengen.

Plek binnen het MCU

Captain Marvel is de nieuwste Marvel-film en speelt zich dus ook af in het Marvel Cinematic Universe, een fictief filmuniversum propvol met onderling verbonden films. Als je niet al die films hebt gezien, kan het nog wel eens moeilijk zijn de boel te volgen en dus vertellen we je vandaag over de plaats van deze film in het MCU.

Vorig jaar ging Avengers: Infinity War in première, een Marvel-film waarin superschurk Thanos (Josh Brolin) er zijn uiterste best voor deed om de helft van alle levende wezens in het hele universum uit te roeien. Dat was volgens hem de enige manier om schaarste van grondstoffen tegen te gaan en weer voor balans te zorgen. Om dat doel te realiseren, verzamelde Thanos de Infinity Stones en aan het einde van Infinity War slaagde hij er daadwerkelijk in om die stenen te verzamelen en allemaal die wezens uit te roeien. Vlak voordat hij doodging, besloot Nick Fury (Jackson) zijn wild card in te zetten en Carol op te piepen. Einde film.

In deze film leren we niet alleen hoe Carol Danvers haar superkrachten krijgt en wat die precies zijn, maar zien we ook hoe ze Nick Fury leert kennen en hoe die twee een band opbouwen. In die zin biedt Captain Marvel dus de nodige achtergrondinformatie om te weten waarom Carol nu pas opgeroepen wordt (en waarom bijvoorbeeld niet in de strijd tegen Ultron). Verder zullen we dan in Avengers: Endgame zien hoe Carol korte metten maakt met de bedreiging van Thanos.

Eerste reacties

Op moment van schrijven zijn er nog geen recensies van Captain Marvel verschenen. Wel hebben we op Twitter de nodige reacties van critici gezien. Zij zijn over het algemeen laaiend enthousiast over de film en prijzen vooral de nostalgie naar de jaren negentig die heel erg ingebakken zit, evenals de unieke manier waarop dit oorsprongsverhaal vorm heeft gekregen.

Box office

Captain Marvel kostte ongeveer 152 miljoen dollar om te maken. Dat wordt hoe dan ook wel goedgemaakt. Voorspeld wordt een openingsweekend van zo'n 100 miljoen dollar in de Verenigde Staten. Dat is vergelijkbaar met wat Wonder Woman deed toen die film uitkwam. Vermoedelijk zal het box office totaal ook op dat soort bedragen, dus tegen de 800 miljoen dollar, uitkomen. Tenzij de reacties natuurlijk uiterst positief zijn: dan eindigt de boel waarschijnlijk nog veel hoger.

Trivia

Stan Lee schijnt een cameo te hebben in deze film. Hij overleed eind 2018. Het is ook de eerste Marvel-film die na de dood van Lee uitkomt. - | - Er waren heel wat actrices die in aanmerking kwamen voor de rol van Captain Marvel, waaronder Emily Blunt, Katee Sackhoff en ook Rebecca Ferguson. - | - Captain Marvel is de eerste MCU-film die naar streamingdienst Disney Plus komt.



NieuwsFilm

meest populair