Stoot 'Avengers: Endgame' James Camerons 'Avatar' van de troon als meest succesvolle film aller tijden?

Stoot 'Avengers: Endgame' James Camerons 'Avatar' van de troon als meest succesvolle film aller tijden?

Als we de wiskundigen moeten geloven, haalt de film een monsterbedrag op.

Avatar van James Cameron is al sinds 2009 de meest succesvolle film aller tijden. Maar blijft dat ook zo? Met alle records die Avengers: Endgame wist te breken in de eerste week, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat Iron Man en de zijnen de koppositie mogen claimen.

We halen er wat cijfers bij, allereerst die van Avatar:
Verenigde Staten: $ 760.507.625
Rest van de wereld: $ 2.027.457.462
Totaal: $ 2.787.965.087

Zoals je kunt zien, haalde Avatar zijn inkomsten vooral uit het buitenland, en is het verschil met de cijfers uit de V.S. behoorlijk groot. 2 miljard dollar van de foreign box office is eerder uitzonderlijk. Uit verdere analyse blijkt dat vooral China zorgde voor felle winsten: de Chinese box office bracht de film $ 204.129.854 op. Avatar kwam in China ook een maand later uit dan in de rest van de wereld. De hype was dus groot.

De vergelijking met Endgame
De voorlopige resultaten van Avengers: Endgame zien er als volgt uit:
Verenigde Staten: $ 350.000.000
Rest van de wereld: $ 859.000.000
Totaal: $ 1.209.000.000

We lijken hier een veel kleiner verschil tussen de domestic (V.S.) en foreign (de rest) box office te zien. Avengers: Endgame is dan misschien ook een typisch Amerikaanse film, met Amerikaanse superhelden. In percentages valt het behoorlijk mee: het aandeel domestic is bij Endgame maar 2% groter dan bij Avatar vergeleken met het totaal. Als we kijken naar de top 3 van meest succesvolle films aller tijden (Avatar, Titanic en Star Wars: The Force Awakens), dan merken we op dat die alle drie in december uitkwamen. Een opmerkelijk patroon... En als de ticketverkoop vooral van de V.S. moet komen, hoe lang zullen bioscopen de 3 uur durende film nog vertonen? Endgame zal plaats moeten maken voor Detective Pikachu en John Wick 3.

Maar toch
Maar ondanks deze bezwaren verwachten Hollywood-experts wel dat Endgame het goed zal blijven doen. Op de Chinese markt zit de film nu al boven het bedrag dat Avatar ooit opbracht, en dat zonder een extra maand wachten. Als we het lijstje van meest succesvolle films verder aflopen, zien we dat daar heel wat films tussen staan die niet in december uitgebracht werden, zoals ook Avengers: Infinity War. Infinity War kreeg 37.96% van zijn totale domestic box office en 27.95% van zijn totale foreign box office in de eerste 3 dagen. Als dat hetzelfde zou zijn voor Endgame, haalt de film aan het einde van de rit 4.000.000.000 dollar op. Dat lijkt onmogelijk, en daarom is deze berekening enkel en alleen leuk in theorie. Toch gokt men in Hollywood op een bedrag van $ 2.000.000.000 aan opbrengsten uit het buitenland. Wat de film in de V.S. nog gaat doen, is onvoorspelbaarder.

Conclusie is dus dat Endgame de koppositie van Avatar wel over kan nemen, maar dat het op dit moment toch nog koffiedik kijken is.



NieuwsFilm

meest populair