Algemeen

Disney in problemen door geflopte films na overname FOX?

Was de aankoop dan toch niet zo slim?

door Corneel Vanfleteren om 22:30 in Algemeen
The Walt Disney Company nam in maart van dit jaar officieel 20th Century Fox over voor een bedrag van 71,3 miljard dollar. Daardoor heeft het Huis van de Muis enkele belangrijke filmreeksen in handen. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn, zo blijkt nu.

Naast een aantal geschrapte Fox-films waar Disney geen heil meer in zag, zorgen de films die nog op de planning stonden en staan van vóór de overname voor beroering. Disney werkt gestaag het lijstje af, maar daar zitten weinig hits bij. Dark Phoenix verbrandde volledig en bracht slechts $250 miljoen op, terwijl de film om en bij de $200 miljoen kostte om te maken. Ook Stuber met Dave Bautista haalde maar $8 miljoen op bij z'n debuut in de States. Veel minder dan gehoopt, en dat kan wel eens gevaarlijk zijn.

Dode paarden
Media-analist Jeff Bock omschrijft de situatie met een metafoor: "Ze hebben al twee nederlagen geleden met twee films, net aan het begin. Ze zijn net paarden bij de Santa Anita [een renbaan waar paarden de dood vonden]. De films gaan gewoon dood." Bock is cynisch: "Je hoopt dat - in het belang van iedereen die van film houdt - Fox-films zullen slagen, zodat we kansen blijven nemen. Het is lastig voor Disney om met die Fox-afdankertjes te blijven zitten. Ze hebben grotere openingsweekenden nodig."

De aankomende Fox-films die Disney nog gaat uitbrengen, zijn Ad Astra, dat misschien voor een minder breed publiek is, The Art of Racing in the Rain en The Woman In The Window, waarbij de test screenings erg slecht verliepen. Ook Spies In Disguise zou het risico lopen om in conflict te komen met Star Wars: The Rise of Skywalker.

Eigen films scoren wel
Want vergis je niet: Disneys eigen films blijven het schitterend doen. Avengers: Endgame, Captain Marvel, Toy Story 4 en Aladdin zijn op dit moment de meest succesvolle films van dit jaar. En alle vier komen ze uit de Disney-stal. Bij Disney weten ze hoe ze succesvolle films moeten maken, dat is duidelijk. Maar nu moeten ze zich eerst nog door een lijst potentiële flops heenwerken.

Natuurlijk is de volgende fase, die waarin The Walt Disney Company zelf kan beslissen welke films ze onder het Fox-label maken en uitbrengen, veel interessanter. Uiteraard hebben we het dan over de toevoegingen van de X-Men en Fantastic Four aan het MCU, over Spielbergs West Side Story of over een heel leger aan Avatar-vervolgen. Jeff Bock is duidelijk: "Als ze hieruit komen én de knoop doorhakken over het uitbrengen van R-rated films, dan is Disney echt niet te stoppen." Maar voor die tijd zijn er nog wat hordes te nemen.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

R rated films onder Fox label brengen.

chefry1983

Avatar

Problemen?
Schei toch uit. In dit miljardenbedrijf is een miljoen meer of minder niet belangrijk

Jeroen Pasman

Avatar

Ik vind niet dat je meteen kunt stellen dat Disney "in de problemen zit" na 2 geflopte films

GreenHornet

Avatar

Ik verwacht dat het aantal mensen dat illegaal gaat downloaden weer gaat stijgen door al die streaming diensten.

Goku32

Avatar

Jezus wat een gare films allemaal zeg. Zo een grote bedrijf en dan kom je met allemaal troep aanzetten vind je het gek dat het dan gaat floppen.

Utah

Avatar

Moeten ze ook maar geen meuk uitbrengen.

Decepticon

Avatar

Met 2 films heb je die investering van 70 miljard nog niet terug hoor, lijkt me een simpel gegeven.

Artificialis

Avatar

Zolang de eigen films het financieel goed blijven doen kunnen ze voorlopig de Fox tegenvallers wel even opvangen. Het verlies van Dark Phoenix staat niet in verhouding tot de opbrengsten die Disney gaat maken zodra de X-Men in het Marvel Cinematic Universe geïntroduceerd gaan worden.

Rickb

Avatar

Disney denkt dat alles een succes moet worden maar 1 keer heb je hoogtepunt gehaald en val je weer terug om de berg te kunnen beklimmen. Ze worden te hebberig en dat nekt ze in de cijfers.

Sunspot

Avatar

Ach, stelt niet veel voor. Eigen films doen het ook goed.

Ze hebben goud in handen nu, kijk wat ze nu kunnen doen, maar dan moeten ze wel even anders gaan denken, onder labels uitbrengen, want als ze kindvriendelijk zoveel mogelijk willen blijven, dan gaat het niet werken, maar hebben ze zelf ook wel door.

JorisTheWise

Avatar

Denk dat de release van X-Men Dark Phoenix door Disney voornamelijk werd gezien als "dan zijn wij er maar vanaf". De film heeft niet lang in bioscopen gedraaid en heeft heel weinig opgebracht, denk dat zelfs de fans van dit soort films er eigenlijk geen behoefte meer aan hadden.

Moviewheels

Avatar

Sorry hoor, maar wat een lul-verhaal is dit. Alsof Disney (voordat de deal definitief was) zijn huiswerk niet heeft gedaan. Denk je nou echt dat dit niet voorzien was? Sterker nog: ik denk dat dit een van de onderhandelingspunten was ... Serieus Filmtotaal, dit kan echt beter.

Ang3l

Avatar

Opstart problemen.
Dit zijn gewoon de drama'tjes die al zo goed als af waren.
Die NIET meer uitbrengen zou nog meer verlies zijn.

NieuwsFilm