Disney in problemen door geflopte films na overname FOX?

Disney in problemen door geflopte films na overname FOX?

Was de aankoop dan toch niet zo slim?

The Walt Disney Company nam in maart van dit jaar officieel 20th Century Fox over voor een bedrag van 71,3 miljard dollar. Daardoor heeft het Huis van de Muis enkele belangrijke filmreeksen in handen. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn, zo blijkt nu.

Naast een aantal geschrapte Fox-films waar Disney geen heil meer in zag, zorgen de films die nog op de planning stonden en staan van vóór de overname voor beroering. Disney werkt gestaag het lijstje af, maar daar zitten weinig hits bij. Dark Phoenix verbrandde volledig en bracht slechts $250 miljoen op, terwijl de film om en bij de $200 miljoen kostte om te maken. Ook Stuber met Dave Bautista haalde maar $8 miljoen op bij z'n debuut in de States. Veel minder dan gehoopt, en dat kan wel eens gevaarlijk zijn.

Dode paarden
Media-analist Jeff Bock omschrijft de situatie met een metafoor: "Ze hebben al twee nederlagen geleden met twee films, net aan het begin. Ze zijn net paarden bij de Santa Anita [een renbaan waar paarden de dood vonden]. De films gaan gewoon dood." Bock is cynisch: "Je hoopt dat - in het belang van iedereen die van film houdt - Fox-films zullen slagen, zodat we kansen blijven nemen. Het is lastig voor Disney om met die Fox-afdankertjes te blijven zitten. Ze hebben grotere openingsweekenden nodig."

De aankomende Fox-films die Disney nog gaat uitbrengen, zijn Ad Astra, dat misschien voor een minder breed publiek is, The Art of Racing in the Rain en The Woman In The Window, waarbij de test screenings erg slecht verliepen. Ook Spies In Disguise zou het risico lopen om in conflict te komen met Star Wars: The Rise of Skywalker.

Eigen films scoren wel
Want vergis je niet: Disneys eigen films blijven het schitterend doen. Avengers: Endgame, Captain Marvel, Toy Story 4 en Aladdin zijn op dit moment de meest succesvolle films van dit jaar. En alle vier komen ze uit de Disney-stal. Bij Disney weten ze hoe ze succesvolle films moeten maken, dat is duidelijk. Maar nu moeten ze zich eerst nog door een lijst potentiële flops heenwerken.

Natuurlijk is de volgende fase, die waarin The Walt Disney Company zelf kan beslissen welke films ze onder het Fox-label maken en uitbrengen, veel interessanter. Uiteraard hebben we het dan over de toevoegingen van de X-Men en Fantastic Four aan het MCU, over Spielbergs West Side Story of over een heel leger aan Avatar-vervolgen. Jeff Bock is duidelijk: "Als ze hieruit komen én de knoop doorhakken over het uitbrengen van R-rated films, dan is Disney echt niet te stoppen." Maar voor die tijd zijn er nog wat hordes te nemen.

NieuwsFilm

meest populair