Featured

Knalt het Marvel Cinematic Universe uit zijn voegen?

Marvel Studios blijft maar doorgroeien.

door Bram de Groot om 22:30 in Featured
Niemand had in 1996 kunnen voorspellen hoe enorm groot het merk Marvel anno 2019 is. Met de films in Marvel Cinematic Universe (MCU) als rode draad begint de franchise een ongekende omvang te krijgen, van meerdere bioscoopfilms per jaar tot uiteenlopende merchandise. We kijken hieronder naar de status van het uitdijende Marvel Cinematic Universe!

In 2008 startte het MCU met de film Iron Man en daarin werd gelijk gehint naar de komst van The Avengers die uiteindelijk in 2012 het succes onderstreepte en de deuren definitief opende van de 23-delige filmreeks wat nu The Infinity Saga heet, met het recente Spider-Man: Far From Home (2019) als afsluiter.


Toekomst van de films
De toekomst van het Marvel Cinematic Universe ziet er nog grootser uit. De vijf officieel aangekondigde films voor Phase 4 zijn namelijk verbonden met de Marvel-series die op Disney+ verschijnen. Naar verwachting verschijnen films als Blade en Fantastic Four en de vervolgfilms rond personages als Black Panther en Captain Marvel in Phase 5 welke naar verwachting start in 2022.


Series op Disney+
Zoals in de tijdlijn van Pahse 4 te zien bestaat deze uit films en series. De kans is groot dat je de series gezien moet hebben om de films 100 procent te begrijpen. Zo lijken vooral WandaVision en de film Doctor Strange in the Multiverse of Madness raakvlakken te hebben, aangezien de Doctor Strange-film een vervolg is op de gebeurtenissen in de serie. Elizabeth Olsens Wanda Maximoff / Scarlet Witch is in allebei te zien.


The Falcon and the Winter Soldier, WandaVision, Loki en Hawkeye verschijnen tussen eind 2020 en eind 2021. In 2021 verschijnt overigens ook nog What If...?, de eerste animatiederie in de reeks. Lees meer info op Serietotaal.


Eerdere tv-series
De eerst verschenen MCU-serie is uiteraard ABC's Agents of S.H.I.E.L.D. (2013 - 2020) en deze speelt zich deels af rond de verhaallijnen uit de film. Ook zijn er personages uit de films in de serie te zien. Tussendoor verschenen op ABC Agent Carter (2015-2016) en Inhumans (2017). De bij velen geliefde The Defenders-series (2015 - 2019) met Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist en The Punisher werd dit jaar al afgerond door Netflix en deze reeks duurde in totaal 13 seizoenen.

Andere series zijn Hulu's Runaways (2017 - heden) en Freefroms Cloak & Dagger (2018 - heden). Hulu kondigde enige tijd geleden twee series aan: de Agents of S.H.I.E.L.D.-spin-off Ghost Rider (2020) en Helstrom (2020). Ook deze series hebben een lichte connectie met de gebeurtenissen in de films. Houd Serietotaal in de gaten voor updates!

Marvel One-Shots
Dit zijn de korte films die tussen 2011 en 2014 op de thuisuitgave verschenen. Er verschenen uiteindelijk vijf Marvel One-Shots met de titels The Consultant, A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer, Item 47, Agent Carter en All Hail the King. Daarnaast verschenen de drie korte films Team Thor, Team Thor: Part 2 en Team Darryl en binnenkort verschijnt op de schijf van Far From Home de korte film Peter's To-Do List.


Marvel Cinematic Universe tie-in comics
De strips van Marvel Comics blijven naast de films en series uiteraard ook bestaan. Aardig zijn de 'Marvel Cinematic Universe tie-in comics' die vaak de titel van de films dragen en een prelude / inleiding zijn tot de gebeurtenissen in de film. De Prelude comics houden zich niet altijd aan de verhaallijn in de films.


Games
De afgelopen jaren zijn er ook de nodige games verschenen gebaseerd op de films. In het begin kreeg iedere film nog zijn eigen spel, maar in 2014 is daarmee gestopt. In 2016 verscheen er nog de videogame Lego Marvel's Avengers. Tegenwoordig lijkt de game-afdeling van Marvel zich te richten op games die losstaan van de filmreeks.


Merchandise en overige zaken
Uiteraard is de merchandiseverkoop een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Walt Disney. Denk alleen al aan de producten van Lego. Daarnaast verschijnen er allerlei uiteindelijk boeken rond de films, denk maar aan de bekende Art of Marvel-uitgaven per film. Ook de Disney-pretparken hebben MCU-domeinen en uiteraard zijn er de soundtracks, zoals die voor Guardians of the Galaxy (2014).


Reclames
Rondom de verschijning van de films zijn er heel wat kleine en grote commercial met personages uit de films. De korte reclamefilm A Mini Marvel uit 2016 van Coca Cola en geregisseerd door de Russo's is duidelijk het hoogtepunt.12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

JIGSAW8

Avatar

het waren 11 hele mooie jaren
op naar de volgende 11!

SunChaser

Avatar

En vergeet niet, op naar de volgende 10.000 Marvel berichten op Filmtotaal. En dat alleen al dit jaar nog.

Frietgezicht

Avatar

Thanos zou eigenlijk alle Avengers vermoorden in Endgame.

In een vroege versie van het Avengers: Endgame-script ging het er nóg duisterder aan toe in Marvels epische blockbuster. Waarom? Thanos zou eigenlijk alle Avengers uitroeien!

Even voor de duidelijkheid: het gaat hier om Thanos uit 2014, die in de uiteindelijke versie van Endgame naar de toekomst reist voor een confrontatie met onze helden in 2023. Schrijvers Christopher Markus en Stephen McFeely onthullen wat voor extreem duistere plannen ze opstelden.

Ze verklapten dit weekend in hun eigen Comic-Con-panel dat deze versie van Thanos vóór hij met zijn gigantische army bij de Avengers Facility arriveert, nog even een kleine omweg neemt naar zijn aarde, die van 2014 dus. Hij vermoordt daar alle Avengers, neemt het lichaam van Captain America (zonder hoofd want dat heeft ‘ie eraf gehaald) mee en reist naar 2023 waar hij de huidige Steve Rogers confronteert en zegt: I killed you again. What are you going to do?

Volgens McFeely en Markus haalde deze heftige scène het niet om twee redenen. Het zou allemaal te duister worden én testpubliek reageerde soms al wat onwennig door alle andere tijdreis-elementen. Kortom: te ingewikkeld.

Goku32

Avatar

Natuurlijk hebben we dit wel geweten dat Marvel groot zal worden. Heeft toch allemaal met de tijd te maken hallo we zitten in 2019. Alles is toch beter op dat gebied, dan weet je toch dat de films ook mooier en beter worden. Dan vroeger kwa Marvel films. Dus nog al logisch dat er nu veel geld word opgehaald. Alleen ze moeten nu verschillende dingen laten zien, anders word het allemaal van het zelfde Straks

PRIME

Avatar

@Friet

Dat was té bad ass geweest. wow.

voldemort8690

Avatar

marvel cinematic universe films en series laat maar komen, het zijn allemaal geweldige films en het blijft niet bij 1 genre, maar gaat alle genre qwa films( horror, actie, komedie, oorlog, western,.... ) af zodat het interressant en leuk blijft

Maac

Avatar

Goed nieuws. Dat biedt perspectieven voor een hoop minderheden op de arbeidsmarkt.

Frietgezicht

Avatar

@ Prime, echt he! Jammer dat ze dat niet gedaan hebben.
Geeft wel gelijk aan hoe raar het tijdreizen in elkaar zit omdat het de toekomst niet veranderd.
Dus als ze 2 minuten terug gaan in de tijd kunnen ze allemaal gedood worden zonder gevolgen? Zelfde als die 3 minuten, 4 minuten enz terug gaat in de tijd. Hij zou ze 1000000 keer kunnen vermoorden volgens die theorie.

Sunspot

Avatar

Weet niet, is voor mij meer dat het wel even klaar is, niet geinteresseerd in de nieuwe helden, films eigenlijk.

Wacht meer op XMen!!!!!!!!!!!!!!

SunChaser

Avatar

want Xmen zijn geen helden?

Thiver

Avatar

Frietgezicht "Hij vermoordt daar alle Avengers, neemt het lichaam van Captain America (zonder hoofd want dat heeft ‘ie eraf gehaald) mee en reist naar 2023 waar hij de huidige Steve Rogers confronteert en zegt: I killed you again. What are you going to do?"

Again? Wanneer was de eerste keer dan? Daarnaast, is het niet praktischer gewoon het afgerukte hoofd mee te nemen in plaats van de rest van het lichaam...? Heeft waarschijnlijk een stuk meer impact.

Master Of Films

Avatar

Maac "Goed nieuws. Dat biedt perspectieven voor een hoop minderheden op de arbeidsmarkt."
Mits een Marvel film niet wordt gesponsord met Chinees geld, want dan bestaat de Thaise bevolking niet eens (Ancient One van Dr.Strange).

NieuwsFilm

meest populair