Knalt het Marvel Cinematic Universe uit zijn voegen?

Knalt het Marvel Cinematic Universe uit zijn voegen?

Marvel Studios blijft maar doorgroeien.

Niemand had in 1996 kunnen voorspellen hoe enorm groot het merk Marvel anno 2019 is. Met de films in Marvel Cinematic Universe (MCU) als rode draad begint de franchise een ongekende omvang te krijgen, van meerdere bioscoopfilms per jaar tot uiteenlopende merchandise. We kijken hieronder naar de status van het uitdijende Marvel Cinematic Universe!

In 2008 startte het MCU met de film Iron Man en daarin werd gelijk gehint naar de komst van The Avengers die uiteindelijk in 2012 het succes onderstreepte en de deuren definitief opende van de 23-delige filmreeks wat nu The Infinity Saga heet, met het recente Spider-Man: Far From Home (2019) als afsluiter.

Bekijk de afbeelding
Toekomst van de films
De toekomst van het Marvel Cinematic Universe ziet er nog grootser uit. De vijf officieel aangekondigde films voor Phase 4 zijn namelijk verbonden met de Marvel-series die op Disney+ verschijnen. Naar verwachting verschijnen films als Blade en Fantastic Four en de vervolgfilms rond personages als Black Panther en Captain Marvel in Phase 5 welke naar verwachting start in 2022.

Bekijk de afbeelding
Series op Disney+
Zoals in de tijdlijn van Pahse 4 te zien bestaat deze uit films en series. De kans is groot dat je de series gezien moet hebben om de films 100 procent te begrijpen. Zo lijken vooral WandaVision en de film Doctor Strange in the Multiverse of Madness raakvlakken te hebben, aangezien de Doctor Strange-film een vervolg is op de gebeurtenissen in de serie. Elizabeth Olsens Wanda Maximoff / Scarlet Witch is in allebei te zien.

Bekijk de afbeelding
The Falcon and the Winter Soldier, WandaVision, Loki en Hawkeye verschijnen tussen eind 2020 en eind 2021. In 2021 verschijnt overigens ook nog What If...?, de eerste animatiederie in de reeks. Lees meer info op Serietotaal.

Bekijk de afbeelding
Eerdere tv-series
De eerst verschenen MCU-serie is uiteraard ABC's Agents of S.H.I.E.L.D. (2013 - 2020) en deze speelt zich deels af rond de verhaallijnen uit de film. Ook zijn er personages uit de films in de serie te zien. Tussendoor verschenen op ABC Agent Carter (2015-2016) en Inhumans (2017). De bij velen geliefde The Defenders-series (2015 - 2019) met Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist en The Punisher werd dit jaar al afgerond door Netflix en deze reeks duurde in totaal 13 seizoenen.

Andere series zijn Hulu's Runaways (2017 - heden) en Freefroms Cloak & Dagger (2018 - heden). Hulu kondigde enige tijd geleden twee series aan: de Agents of S.H.I.E.L.D.-spin-off Ghost Rider (2020) en Helstrom (2020). Ook deze series hebben een lichte connectie met de gebeurtenissen in de films. Houd Serietotaal in de gaten voor updates!

Marvel One-Shots
Dit zijn de korte films die tussen 2011 en 2014 op de thuisuitgave verschenen. Er verschenen uiteindelijk vijf Marvel One-Shots met de titels The Consultant, A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer, Item 47, Agent Carter en All Hail the King. Daarnaast verschenen de drie korte films Team Thor, Team Thor: Part 2 en Team Darryl en binnenkort verschijnt op de schijf van Far From Home de korte film Peter's To-Do List.


Marvel Cinematic Universe tie-in comics
De strips van Marvel Comics blijven naast de films en series uiteraard ook bestaan. Aardig zijn de 'Marvel Cinematic Universe tie-in comics' die vaak de titel van de films dragen en een prelude / inleiding zijn tot de gebeurtenissen in de film. De Prelude comics houden zich niet altijd aan de verhaallijn in de films.


Games
De afgelopen jaren zijn er ook de nodige games verschenen gebaseerd op de films. In het begin kreeg iedere film nog zijn eigen spel, maar in 2014 is daarmee gestopt. In 2016 verscheen er nog de videogame Lego Marvel's Avengers. Tegenwoordig lijkt de game-afdeling van Marvel zich te richten op games die losstaan van de filmreeks.


Merchandise en overige zaken
Uiteraard is de merchandiseverkoop een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Walt Disney. Denk alleen al aan de producten van Lego. Daarnaast verschijnen er allerlei uiteindelijk boeken rond de films, denk maar aan de bekende Art of Marvel-uitgaven per film. Ook de Disney-pretparken hebben MCU-domeinen en uiteraard zijn er de soundtracks, zoals die voor Guardians of the Galaxy (2014).


Reclames
Rondom de verschijning van de films zijn er heel wat kleine en grote commercial met personages uit de films. De korte reclamefilm A Mini Marvel uit 2016 van Coca Cola en geregisseerd door de Russo's is duidelijk het hoogtepunt.



NieuwsFilm

meest populair