Geeft Disney de bioscopen de doodklap?

Geeft Disney de bioscopen de doodklap?

Het succes van Walt Disney wordt ook de ondergang van bioscopenland.

De volksgezondheid in de westerse wereld gaat op dit moment voor alles en dat heeft grote consequenties. Vele sectoren weten zich namelijk nog amper staande te houden tijdens de coronacrisis. Dit geldt ook voor de bioscoopwereld.

Het afgelopen half jaar verschenen er nog amper nieuwe blockbusters op het witte doek. Uiteraard was er Tenet en er verschenen kleinere titels als The New Mutants en Unhinged, maar de kans lijkt klein dat we in 2020 nog een andere echt grote film te zien krijgen. Alles is of wordt naar 2021 verplaatst of naar streamingdiensten en Premium Video on Demand verhuisd.

Disney verantwoordelijk voor doodsteek?
De veruit belangrijkste leverancier van grote bioscoopfilms is Disney met labels als Marvel, Star Wars, 20th Century Studios, Pixar en uiteraard de eigen animatiefilms en uiteenlopende live actionfilms.

En juist Disney verplaatste al veel films naar streaming, met Artemis Fowl, Hamilton, The One and Only Ivan, Mulan en in december Soul. Allemaal oorspronkelijk bedoeld voor het witte doek. Alleen al de laatste had in Nederland al voor heel wat omzet kunnen zorgen.


Dat Disney recent aangaf vol in te zetten op streaming is geen goed teken. En Disney heeft meer in het vat dan alleen Disney+. In de States is er al Hulu en volgend jaar moet de dienst Star het levenslicht zien en daarop zullen waarschijnlijk meer volwassen producties verschijnen, bijvoorbeeld van 20th Century Studios.

Geen Disney-films op het witte doek
Disney lijkt voorlopig geen trek te hebben in een alternatieve releasestrategie voor de allergrootste films. De eerste grote film van Disney - Marvels Black Widow - staat pas voor mei 2021 gepland als we de animatiefilm Raya and the Last Dragon niet meetellen. Die laatste film zou zomaar een nieuwe Disney+ eyecatcher kunnen worden om een impuls te geven aan het aantal abonnees.


Het enige sprankje hoop is dat marktleider Disney heeft toegezegd de Marvel-films niet naar Disney+ verhuizen. Mocht dit door de aanhoudende crisis toch wel gebeuren, dan is de kans groot dat studio's als Warner Bros. (HBO Max) en Universal Pictures (Peacock) gaan volgen en kaskrakers verplaatsen naar streaming. En dat zou zomaar de doodklap kunnen betekenen.

NieuwsFilm

meest populair