Recensie

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

Het vierde avontuur van Jack Sparrow valt gelukkig niet al te veel in herhaling, maar brengt helaas niets wat echt bij zal blijven.

door Thierry Verhoeven om 09:15 in RECENSIES
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides poster
Regie: Rob Marshall | Cast: Johnny Depp (Jack Sparrow), Penélope Cruz (Angelica), Geoffrey Rush (Barbossa), Kevin McNally (Joshamee Gibbs), Ian McShane (Blackbeard), e.a. | Speelduur: 141 minuten | Jaar: 2011

Inmiddels alweer acht jaar geleden bleek de eerste Pirates of the Caribbean een verrassend prettige en succesvolle zomerblockbuster. De film lanceerde de carrières van Orlando Bloom en Keira Knightley, gaf Johnny Depp zijn huidige sterrenstatus en bracht zodanig veel geld in het laatje dat producent Disney er een nieuwe melkkoe bij had. Dat resulteerde in twee vervolgfilms waarin de aanstekelijke humor en inventieve actiescènes behouden bleven, zij het spijtig genoeg steeds vaker ten koste van een consistent verhaal. Nadat de reeks met At World’s End een epische climax had bereikt, was het voor de makers moeilijk denkbaar om met een vierde deel nog groter uit te pakken, dus werd ervoor gekozen een iets kleinere en meer personagegerichte film te maken. Dat eerste lukt aardig maar op het gebied van het tweede worden helaas nog wat plankjes misgeslagen.

Aangezien de derde film regelmatig verstrikt raakte in allerlei plotlijntjes en fantasieregeltjes, was het niet minder dan logisch dat deze vierde film qua opzet een stuk simpeler moest worden. Het uitgangspunt om het vierde deel te centreren rondom publieksfavoriet Jack Sparrow biedt dan ook een mooie gelegenheid om schoon schip te maken in de serie. Waar in de eerdere vervolgfilms praktisch alle personages uit het eerste deel terugkeerden (tot zelfs de kleinste bijrol), daar zien we nu naast Jack enkel de vertrouwde gezichten terug van zijn oude vijand Barbossa, zijn vriend Gibbs en zijn vader Teague, al is het optreden van die laatste in een oogwenk weer voorbij.

At World’s End eindigde ermee dat Jack Sparrow weer eens zijn geliefde schip verloor, maar nog wel in het bezit bleek van een kaart die naar de Bron van de Eeuwige Jeugd leidde. On Stranger Tides haakt daarop in wanneer Jack door een samenloop van omstandigheden in Londen herenigd wordt met Barbossa, die sinds hun laatste ontmoeting zowel zijn been als Jacks schip heeft verloren en nu als kaper in dienst is bij de Britse koning. Deze geeft Jack de opdracht deel te nemen aan een expeditie teneinde de Bron van de Eeuwige Jeugd te vinden. Jack heeft uiteraard geen interesse in een vast dienstverband, dus ontsnapt hij op zijn gebruikelijke spectaculaire wijze.

Niet veel later komt de piraat zijn oude vlam Angelica tegen, die schijnbaar dezelfde intenties heeft als de Britse koning. Dankzij haar overtuigende handelen bevindt Jack zich al snel op het schip van Blackbeard, de alom gevreesde piraat die Angelica’s vader blijkt te zijn. Met de Britse én de Spaanse marine in hun kielzog zetten Jack, Angelica en Blackbeard koers naar de Nieuwe Wereld. On Stranger Tides is in deze eerste akte vele malen vlotter dan zijn twee voorgangers en blijkt ook qua structuur een stuk rechtlijniger: het is een ouderwetse schattenjacht waarin de talloze kapers op de kust zowel de (boven)natuurlijke elementen als elkaar moeten trotseren. Daarmee keren de makers enigszins terug naar de relatieve eenvoud van het eerste deel, al doet het soms ook denken aan een Indiana Jones-film.

Helaas begint het niveau na de veelbelovende start wat in te zakken. Dat komt grotendeels doordat Rob Marshall, de nieuwe regisseur van dienst, niet de schwung heeft waarmee zijn voorganger Gore Verbinski de voorgaande delen vaak zo opwindend wist te maken. Die films vlogen weliswaar nu en dan stevig uit de bocht maar wat Marshall doet is misschien nog wel riskanter: hij speelt erg veel op safe. Overigens was het - in het kader van een nieuwe start - misschien handig geweest om ook bij het schrijversteam voor wat verse inbreng te zorgen. Vaste deelnemers Ted Elliott en Terry Rossio tonen als vanouds hun creativiteit, maar verliezen zich ook nu weer enkele malen in onnodig gecompliceerde situaties en opzetjes terwijl andere zaken juist onderbelicht blijven.

Jack Sparrow is jammer genoeg een slachtoffer van deze nalatigheid. Zijn iconische status zal dit personage nooit meer verliezen, maar het lijkt erop dat zijn aanwezigheid in deze reeks steeds meer voor lief wordt genomen; veel te vaak staat Jack aan de zijlijn te wachten tot het plot hem zijn speelmomenten geeft. Will Turner en Elizabeth Swann worden niet gemist (hun verhaal was immers met de derde film wel uitverteld) maar door hun afwezigheid blijkt wel hoe essentieel hun interactie met Jack was. Dit personage is namelijk gebaat bij een goede oppositionele aangever. Nieuwe inbreng Angelica voorziet enigszins in die behoefte maar er wordt te hard geprobeerd om van haar een gelijkwaardige opponent voor Jack Sparrow te maken. Helaas komt Blackbeard als de schurk er ook tamelijk bekaaid vanaf, vooral in vergelijking met zijn twee kleurrijke voorgangers Barbossa en Davy Jones.

Ondanks de lekker simpele start sluipen er gaandeweg steeds meer elementen in het plot die de film eerder verzwaren dan versterken. De introductie van zeemeerminnen pakt nog best goed uit, maar de aanwezigheid van voodoopoppetjes en zombiepiraten (die geen ander doel dienen dan eng kijken en mensen afmaken) leidt vooral af. Alle kritische noten vallen echter in het niet bij de buitengewoon inspiratieloze romance tussen een zeemeermin en een missionarismatroos. Dit subplot mist alle relativerende humor die deze reeks groot heeft gemaakt en trekt ook volkomen geruisloos aan Jack Sparrow voorbij, wat de intentie op zijn personage te focussen behoorlijk tenietdoet.

Maar voor eenieder die over deze tekortkomingen heen kan kijken, biedt On Stranger Tides een dikke twee uur lang prettig vermaak. Zoals gebruikelijk ziet alles er prachtig uit (omdat er vooral op uitgebreide sets en echte locaties is gefilmd, komt ook het 3D-effect goed uit de verf), de actie is effectief en er wordt gelukkig niet veel in herhaling gevallen ten opzichte van eerdere delen. Iets wat deze reeks steeds heeft volgehouden, is dat elk deel een andere slotsituatie heeft: iedere film eindigt ergens anders dan waar hij begint. Bij dit vierde deel is dat niet anders. Tegen het einde zijn de kaarten weer volop geschud, zodat er genoeg ruimte is voor een potentieel interessant vijfde deel. Op basis hiervan mag de serie gerust worden voortgezet, maar of deze ooit nog eens een stevige voltreffer zoals de eerste film zal voortbrengen, wordt steeds twijfelachtiger.

46 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Aston

Avatar

Alle kritische noten vallen echter in het niet bij de buitengewoon inspiratieloze romance tussen een zeemeermin en een missionarismatroos. Dit subplot mist alle relativerende humor die deze reeks groot heeft gemaakt en trekt ook volkomen geruisloos aan Jack Sparrow voorbij, wat de intentie op zijn personage te focussen behoorlijk tenietdoet.


Ik ga me hier aan ergeren. :( Dat weet ik nu al.

Nou, ik ga er wel heen denk ik. Jammer dat hij weer te lang wordt gemaakt. Dan kunnen ze beter van minder leuke, saaiere gedeeltes, bijzaken (zoals die nutteloze liefdesverhouding!), eruitgooien.

Rich Art

Avatar

Nou ja... de liefdesverhouding is enigszins nodig voor het verhaal, maar waarom precies mag je zelf uit gaan zoeken. Smiley face

Wellicht hadden ze dat ook op een andere manier op kunnen lossen, maar goed... echt storen doet het niet hoor.

timdekw

Avatar

Ik heb mijn plaats voor zaterdagmiddag gister al gereserveerd. Ik ben wel weer eens toe aan een beetje groots vermaak. En blijkbaar is de film lang zo slecht nog niet.

Thyplosion

Avatar

De minpunten waren ook al een beetje te zien in de trailers en spots vond ik. Maar ja, iedere Pirates-film heeft zo zijn of haar mindere punten, maar ze zijn allen nog steeds erg vermakelijk. Wel jammer dat Blackbeard volgens de recensie een wat mindere badguy is, vooral omdat Barbossa en Jones zo gaaf waren. Ga er gewoon heen, heb er zin in!

marcjeb

Avatar

''Het vierde avontuur van Jack Sparrow valt gelukkig niet al te veel in herhaling, maar brengt helaas niets wat echt bij zal blijven.
''
Op verschillende sites staat er juist dat dit gewoon een herhaling van voorgaande delen.


Een film als pirates kan nooit te lang duren, het zelfde heb ik met lord of the rings..
Ik blijf graag in het avontuur hoe langdradig het ook is..
Moet hem hoe dan ook zien.

Rich Art

Avatar

marcjeb "Op verschillende sites staat er juist dat dit gewoon een herhaling van voorgaande delen."

Tja, niet zo gek als de ingrediënten van de vorige films zo succesvol bleken.

marcjeb "Een film als pirates kan nooit te lang duren, het zelfde heb ik met lord of the rings..."

Nou... Er had wel wat af gemoeten. Smiley face

PRIME

Avatar

Ik ga er vanavond heen. Ik vind 1 super en deel 2 geweldig, maar 3 heb ik maar in keer in de bios gezien, wat vond ik dat een kut film. Misschien had ik m nog een keer moeten kijken mar ach

BatMotor

Avatar

3 sterren? da's wel weinig opzich,zeker niet bios waardig dus voor mij.

Chrischzz

Avatar

BatMotor "zeker niet bios waardig dus voor mij."


Verrassend.. Net als alle andere films..

Aston

Avatar

marcjeb "
Een film als pirates kan nooit te lang duren, het zelfde heb ik met lord of the rings..
"

Goh, maar dat is ook een briljante film die zich afspeelt in een geweldig inventieve en compleet tot in de kleinste details uitgewerkte fantasiewereld en die gebaseerd is op een fantastisch boek wat zo dik is dat een deel van de wandeling waar eigenlijk niets gebeurd alleen al 200 bladzijdes lang en dus een boek opzich is en dan alsnog niet saai is.

Niet echt te vergelijken met een Pirates film. Smiley face

Rich Art

Avatar

PRIME "...Misschien had ik m nog een keer moeten kijken mar ach"

Niet nodig. De film is prima te bekijken zonder de vorige twee delen.

Joeki

Avatar

Ik heb bewust deze rescensie niet gelezen, maar hoe dan ook ik ga de film in de bios kijken. Ik oordeel zelf wel over de film, vooral kijken naar de voorgaande films, die vond ik ook zeker goed ondanks de rescensies van die films. Als ik niets ten doen had was ik vandaag gegaan, maar zondag is het als het goed is zover.T+)

PRIME

Avatar

Waarom vind iedereen deel 2 altijd slecht? Ik vond deel 2 echt gruwelijk

Chrischzz

Avatar

Gru·we·lijk bn, bw 1 afgrijselijk: een ~e misdaad 2 geweldig: het is ~ koud

Gruwelijk is nog erger dan slecht..:D

PRIME "Waarom vind iedereen deel 2 altijd slecht? Ik vond deel 2 echt gruwelijk"

BatMotor

Avatar

Chrischzz "Verrassend.. Net als alle andere films.."

Bullshit!

Banned

Avatar

Gore Verbinski moet terug komen !

PRIME

Avatar

Chrischzz "gru·we·lijk bn, bw 1 afgrijselijk: een ~e misdaad 2 geweldig: het is ~ koud

Gruwelijk is nog erger dan slecht..:D"


Haha, mooie dit

marcjeb

Avatar

Aston "Goh, maar dat is ook een briljante film die zich afspeelt in een geweldig inventieve en compleet tot in de kleinste details uitgewerkte fantasiewereld en die gebaseerd is op een fantastisch boek wat zo dik is dat een deel van de wandeling waar eigenlijk niets gebeurd alleen al 200 bladzijdes lang en dus een boek opzich is en dan alsnog niet saai is.

Niet echt te vergelijken met een Pirates film. Smiley face"


Wat wil je nou zeggen ?:P

SunChaser

Avatar

Bij deel 1 viel ik in slaap in de bios, langdradigheid ten voeten voor uit, deel 2 en 3 op video gezien, half. Die zijn nog langdradiger. Het verhaal gaat iig nergens over, bij deel 2 was je de draad al kwijt.

Aston

Avatar

marcjeb "Wat wil je nou zeggen ?:P"

De Piratesfilms zijn te vergelijken met LOTR. Bij de LOTR is het mijn inziens logisch dat hij langer mocht duren, de argumenten hiervoor staan in mijn vorige stuk. Ga je nou niet van de domme houden he. ;)

Ik vond deel 2 persoonlijk ook erg goed. Davy Jones was geweldig en de film was erg geestig. Deel 2 vind ik net zo goed als deel 1.:Y

Thiver

Avatar

Thyplosion "Wel jammer dat Blackbeard volgens de recensie een wat mindere badguy is, vooral omdat Barbossa en Jones zo gaaf waren."

Vooral spijtig omdat hij gespeeld wordt door Ian McShane, die getuige zijn rol in Deadwood tot heel wat meer in staat is dan een tamelijk duf personage waarvan de omschrijving 'gemene kapitein' de lading volledig dekt. Dat Blackbeard het aflegt tegen zijn twee voorgangers heeft trouwens ook te maken met zijn kwetsbaarheid. Op zijn schip is hij onoverwinnelijk, maar eenmaal op het droge kan hij door iedereen met een simpele zwaardslag gedood worden. Bij Barbossa in het eerste deel en Davy Jones in de latere delen moest je van betere huize komen om dat voor elkaar te krijgen.

Deniro

Avatar

Tsja, het is waar ik bang voor was. Dat het werd uitgemolken, maar ik heb nog goede hoop, want At Worlds End kreeg destijds ook veel kritiek, maar ik heb me kostelijk vermaakt met die film.

Igg, zaterdag is het mijn beurt.

Banned

Avatar

Ik vind alle pirates films gewoon zalig ! Ze zijn heus niet te lang en de derde film is knap gemaakt! Een ingewikkeld verhaal ? Wat is daar nu ingewikkeld aan ?

Feya13

Avatar

Wauw ik ben het eens met de recensie eens:Y.
Vannacht nachtpremiere gezien en hij is goed, maar wel langdradig. En idd meerdere dingen erin die ze er makkelijk uit hadden kunnen/moeten laten. Dat zou het geheel een stuk vlotter hebben gemaakt.

Maar al met al toch weer een geslaagde pirates (jammer dat de meeste lachmomenten al in de trailer zaten }: )

Ereptile

Avatar

Deel 1 en deel 2 vind ik goede films. Deel 3 vond ik gewoon minder. Ook hadden deel 1 en 2 enorm goede vijanden. (Al mocht Barbossa van mij dood blijven na deel 1 en Davy Jones' deel in het verhaal had afgelopen moeten zijn in deel 2. Dan had Blackbeard in deel 3 al een goede enterance kunnen maken). Ik hoop echt dat de legendarische piraat Blackbeard in dit deel ook goed is Smiley face

benjamin

Avatar

Tja, het was wel te denken dat er weer een liefdesverhaaltje bij zou moeten komen - het blijft ten slotte Disney. Voor de rest vrees ik dat Blackbeard wel echt tegenvalt - lees je overal - en dat het gewoon pretentieloos amusement is. Nu ja, daar is nog nooit iemand aan dood gegaan.

Prudh

Avatar

Doodgaan van verveling is ook doodgaan... Ik vind de drie sterren nog mild. Zoveel potentie in een reeks als dit en vervolgens met een film als deze aankomen. Het budget was iets van 200 miljoen(!). Dit soort verkwanseling van geld en talent zou bestraft moeten worden. Curse of the Black Pearl was by far de beste uit de reeks. De enige goede film ook.

Rem

Avatar

Plankjes misslaan, om schoon schip te maken... Ik was even bang dat de recensent de flauwheid waarin de trilogie soms verviel in elke alinea even een sneer wou geven. Maar gelukkig is dat na de eerste weer af en dan worden er prima argumenten gegeven. Ik ga de film hoe dan ook zien, lijkt me idd gewoon weer twee en half uur vermaak, met zijn gebreken. Die gebreken vindt iedereen ook weer anders. Soms lees ik kritiek op Blackbeard en Cruz terwijl anderen ze weer de hemel in prijzen. :P

Spider-fan

Avatar

Ga er later in de week zeker even naar toe.

filmjunky

Avatar

Ben er net geweest! zeker goeie T+)
:W IMAX :W
en die 137 minuten waren zo voorbij!
jack de gekste! ga hem zeker nog een keer in de bios zien!:E

SJRSVLDT

Avatar

Het is te zien dat de film nu weer meer terug gaat naar een opzet zoals het eerste deel die had. Helaas vond ik hem niet zozeer beter dan de laatste 2 delen. De film voelde 'anders' en ik denk dat het door de regisseur komt. Ook vond ik Jack niet zo grappig dan in alle voorgaande delen. Ik heb toch wel weer enorm genoten, zeemeermin-scène was briljant (en natuurlijk de muziek)!!

Thiver

Avatar

Rem "Plankjes misslaan, om schoon schip te maken... Ik was even bang dat de recensent de flauwheid waarin de trilogie soms verviel in elke alinea even een sneer wou geven."

Toen het me opviel dat ik deze twee zegswijzen had gebruikt, speelde ik wel even met het idee om dat inderdaad te doen, maar al snel besloot ik daarvan af te zien. Ofwel: ik liet het idee varen. ;) Voor flauwe woordgrappen zoek ik tegenwoordig wel mijn toevlucht tot het Battle of the Avatars-topic.

Aston

Avatar

Oh lol, ik wist niet dat jij hier ook recenseerde Thiver.O+

PRIME

Avatar

Net gezien. Het is een leuke film, maar laat geen blijvende indruk achter. De vaart zit er goed in, de humor is leuk en het acteerwerk is ook wel oke, maar het mist een beetje de flair die Verbinski eraan wist te geven.

Vond zelf ook dat er teveel fantasy crap in zat, ik weet dat 't niet een heel realistisch universum was, maar ik vond de 'curse' uit 1 en een man met een kop van een inktvis geloofwaardiger dan het schip van Blackbeard. Die zombies en mermaids waren misschien ook wel teveel..

Leuk, maar nothing more. Denk dat ze er verstandig aan doen, ten goede van de serie, het hierbij te laten. Maar de kassa zal wel anders doen vermoeden

Thiver

Avatar

Aston "Oh lol, ik wist niet dat jij hier ook recenseerde Thiver.O+"

Alweer bijna twee jaar... :+

Bela

Avatar

Bij The Cult Corner zijn twee recensenten samen naar de persvoorstelling gegaan en hebben daarna in een woordenwisseling elkaar proberen te overtuigen van hun gelijk: http://www.thecultcorner.com/recensies/pirates-carribean-on-stranger-tides

Rem

Avatar

Thiver "Toen het me opviel dat ik deze twee zegswijzen had gebruikt, speelde ik wel even met het idee om dat inderdaad te doen, maar al snel besloot ik daarvan af te zien. Ofwel: ik liet het idee varen. ;) Voor flauwe woordgrappen zoek ik tegenwoordig wel mijn toevlucht tot het Battle of the Avatars-topic."


Haha, ja dan komen de cliche's uiteindelijk ook wel bovendrijven. :P Bij de Battle of the Avatars staan er idd ook elke pagina wel dergelijke grappen.

Joop90

Avatar

Ik ben een fan van the pirates en deze vond ik ook weer goed. Het zeemeerminverhaal en predikant is er enige grote minpunt aan. Dat was iets te melig maar eerlijkheid is wel dat de aandacht daar niet zo sterk op lag. Voor de rest prima avonturenfilm waarvan er niet veel voorbeelden vandaag de dag zijn. Spijtig dat er niet meer van deze films gemaakt worden, ook al is het verhaal dan mss niet te hoogstaand.

8/10

B@chelor

Avatar

benjamin "Voor de rest vrees ik dat Blackbeard wel echt tegenvalt - lees je overal - en dat het gewoon pretentieloos amusement is. "


Ik kijk echt uit naar Blackbeard, zeker omdat hij vertolkt wordt door McShane. Vanavond ga ik 't zien.

jpleon

Avatar

Vanavond ga ik heen en oordeel ik zelf ^^

@batmotor:

Waarom doe jij altijd zo minderwaardig over films? Is dat omdat bruce wayne nergens in meespeelt?

Darthmar

Avatar

Deel 1 Curse Of The Black Pearl was geweldig om te zien. Deel 2 en 3 zijn gewoon een rommeltje.

Ik las net een standpunt waar ik me in kan vinden: Jack Sparrow is geen hoofdrolspeler maar diegene die hoofdrolspeler(s) in de war brengt, misleidt, bedriegt en in het avontuur helpt.

Ik las ook dat het 3D totaal overbodig is.
Maar goed morgen ga ik hem zien in 3D dus het is afwachten wat het wordt.

Darthmar

Avatar

Afgelopen zaterdag gezien en mijn conclusie is dat die beter is dan deel 3 maar helaas weer vol zit met overbodige zooi.

Zoals die zombies waarom die er in hemelsnaam in zitten geen idee.

3D - deze film is opgenomen met de 3D camera's van Avatar maar nergens in de film merk je hier wat van het is net een 2D film.

akketa

Avatar

Omdat ie ook niet is opgenomen met 3D camera's, maar is omgezet net als Thor.

Remco

Avatar

Ik vond hem persoonlijk eigenlijk wel heel vermakelijk en totaal niet saai zoals ik op sommige review sites weleens lees. Dat had ik juist bij de derde film. Alle sets zien er ook weer geweldig uit. 3,5 ster wat mij betreft.

xJustmex

Avatar

Niet zo zeiken ik ben dan wel een kind maar het is een geweldige film reeks en als je het slecht vind kijk je het toch lkkr niet en als je het geen goed lopend verhaal vind,, duhhh het is pirates of the caribean met jack sparrow de geweldige gek er hoeft ook geen goedlopend verhaal in te zitten want het is gewoon een geweldige film dus niet zeuren
xxx

Jussie223

Avatar

Ik vond dit deel van Pirates of the caribbean het slechtste deel van de hele reeks. Deel 1 was naar mijn mening geweldig, goed verhaal en de band tussen alle personages is gewoon heel erg sterk. Deel 2 was naar mijn mening minder, maar nog steeds fantastisch goed. Davy Jones is ook een geweldig eng maar grappig personage. Het enige wat ik vervelend vond aan dit deel was dat het een minder einde had. Je wist natuurlijk nog niet dat Jack terug zou komen. Deel 3 vond ik ook weer iets minder dan deel 2, maar toch weer een fantastisch deel. De gevechten op zee waren hier heel mooi gemaakt, en de film had zeker een goed einde. Toen kwam deel 4, deze was naar mijn mening veel minder. 2 van mijn favoriete personages zijn weg, en hoewel hun verhaal wel geëindigd was, waren er veel momenten dat ik graag had gewild dat ze er toch bij waren. Ook het eruit halen van andere personages maakte het verhaal minder. Ik miste gewoon de hele bemanning van de Black Pearl. Er waren ook totaal geen mooie gevechten op zee, en de Personages Blackbeard en Angelica maakten voor mij geen leuke toevoeging. Ze werden gewoon niet leuk gespeeld en verpestten het gevoel dat ik met de vorige personages wel miste. Tot slot, voor mij de enige reden dat het verhaal wel echt goed was, was door hoe de personages Barbossa, Jack en Gibs gespeeld werden.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

acties