Recensie

The Return of the King (2003)

Peter Jackson nam de uitdaging om het op 1 na meest gelezen boek ooit te verfilmen. Hij slaagde erin de geest van Tolkien’s werk te vereeuwigen in wat een van de meest ambitieuze en dappere projecten uit de filmgeschiedenis genoemd kan worden.

door Ruben Heijloo om 00:07 in RECENSIES
The Lord of the Rings: The Return of the King poster
Regie: Peter Jackson | Cast: Elijah Wood (Frodo), Sean Astin (Sam), Ian McKellen (Gandalf), Viggo Mortensen (Aragorn) e.a.

Het is het meest gelezen boek ooit, op de bijbel na. En schrijvers noemden het het beste boek van de 20e eeuw. Tolkien’s trilogie Lord of the Rings. Het werk zou onverfilmbaar zijn. Ieder scenario zou het complexe en gedetailleerde verhaal tekort doen. Peter Jackson nam de uitdaging aan en slaagde er in de geest van Tolkien’s werk te vereeuwigen in wat een van de meest ambitieuze en dappere projecten uit de filmgeschiedenis genoemd kan worden. Jackson had niet de illusie Tolkien’s boek regel voor regel te verfilmen. Hij noemde de verfilming een interpretatie. Nu met The Return of the King de filmtrilogie afgerond is, kunnen we met een gerust hart stellen dat het een zeer geslaagde interpretatie betreft.

De proloog van The Return of the King verhaalt een interessant gedeelte uit de geschiedenis van de Ring. In een serie flashbacks zien we hoe het hobbitachtige wezen Smeagol de Ring in handen krijgt, hoe zijn geest vertroebeld wordt door de macht ervan, en hoe hij wegkwijnt in verlaten grotten en spelonken. Langzaam maar zeker verandert hij in het getormenteerde wezen Gollum, dat we zo goed kennen uit de vorige film. Vanaf dit punt gaat The Return of the King verder waar The Two Towers ophield.

De Fellowship is nog steeds verbroken. Terwijl Frodo en Sam door Gollum naar Mordor worden geleid, spoeden Gandalf en Pippin zich naar Minas Tirith om daar Denethor, Stadhouder van Gondor, te waarschuwen dat de legers van Sauron op het punt staan de stad aan te vallen. Merry blijft achter in Rohan met koning Theoden en Eowyn. Aragorn, Legolas en Gimli wagen zich over de Paths of Death, om daar een onaards leger op de been te roepen. We volgen de verschillende verhaallijnen totdat ze bij elkaar komen, in de finale slag om Middle Earth, als de Black Gate opengaat.

The Return of the King is een grimmige film, vol oorlog en lijden. Tijdens de belegering van Minas Tirith lijken de legers van Sauron onuitputtelijk en de Nazgul zijn afschrikwekkender dan ooit. In Mordor krijgt de hellevaart van Frodo en Sam eindelijk de emotionele diepgang die het in The Two Towers miste. Als kijker ervaar je de enorme last van de Ring als Frodo, gehavend en vervuild, op handen en voeten door het desolate landschap van Mordor kruipt. Je begrijpt eindelijk de immense kacht van de Ring als je ook in Frodo’s ogen de verleiding ziet om de Ring voor zichzelf te nemen. En dan is daar immer het lidloze oog van Sauron, uittorenend boven de bergen, gretig en verlammend. De hele film stevent af op de laatste loodzware confrontatie, waarin de toekomst van Middle Earth wordt beslist.

Peter Jackson is er in geslaagd Middle Earth nog indrukwekkender te verbeelden dan in de vorige twee films. Minas Tirith en Minas Morgul zijn adembenemend mooi, de aanval van de Orcs op Minas Tirith is één grote adrenalinerush – het doet de aanval op Helms Deep verbleken tot een lullig opstootje. Je komt ogen en oren te kort wanneer tienduizenden Orcs de stad bestormen, de Nazgul als aasgieren over het slagveld zwermen, en reusachtige olifanten de soldaten van Gondor op de slagtanden nemen. Angstaanjagend ook is de reusachtige Shelob, die Frodo opwacht in de donkere diepten van Mordor. Hoogtepunt van de film zijn echter de prachtige shots waarin de uitgestrektheid van Middle Earth duidelijk wordt. Dán pas besef je wat er werkelijk op het spel staat.

Helaas valt er ook wat aan te merken op The Return of the King. Zo wil de liefdesdriehoek tussen Aragorn, Arwen en Eowyn maar niet overtuigen. De scènes met de immer fluisterende Arwen en de suggestieve Eowyn doen geforceerd aan en vormen irritante onderbrekingen in het verhaal. Een tweede punt is Jacksons aanpak van emotioneel beladen scène’s. De regisseur zet deze scène’s zo dik aan dat je je afvraagt of hij zijn publiek wel serieus neemt. Slow-motion beelden, een zwaar dramatische soundtrack en ergerlijk lange close-ups van betraande gezichten dienen ons duidelijk te maken dat bepaalde scène’s aangrijpend en belangrijk zijn. Alsof we dat zonder deze paardenmiddelen niet zouden begrijpen! Vooral in het mierzoete eind van de film wordt de emotionele intelligentie van de kijker danig op de proef gesteld. Een laatste punt betreft de afwezigheid van Saruman. Dat er geen persoonlijke confrontatie met de grote bad guy uit The Two Towers plaatsvindt is een tikkeltje onbevredigend. Hopelijk dat Jackson dit in de extended version van de film, die volgend jaar op DVD verschijnt, rechtzet.

Ondanks deze punten van kritiek is Return of the King in veel opzichten een betere film dan zijn voorgangers. Het heeft niet de hindernis van The Fellowship of the Ring dat de hoofdfiguren geïntroduceerd moeten worden, en heeft op beide vorige delen voor dat het verhaal eindelijk afgerond wordt in een duizelingwekkende climax. Ook is de CGI in de loop van de films behoorlijk verbeterd. Dit, gecombineerd met sterk acteerwerk van bijna de gehele cast (Andy Serkis als Gollum/Smeagol steelt de show!), en emotionele diepgang die vooral in het eerste deel nogal eens ontbrak, maakt van The Return of the King een waardige afsluiter van de Lord of the Rings trilogie.

Het zal even wennen zijn als er volgende kerstmis geen nieuw deel van The Lord of the Rings in de bioscopen zal draaien.

60 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

YepYep

Avatar

Oh man... ik was weer veel te laat met kaartjes regelen. Very frustrating!
Mooi verslag en nu is de frustratie alleen maar groter.

Tako

Avatar

Ik heb er zin an!!!

JB

Avatar

Goed werk ruben en zo snel Y+) Ik weet nu zeker wat ik een aantal uren van mijn kerstvakantie ga doen!

DragonRage

Avatar

Goede recensie! Ik kan nu niet meer wachten om de film zondag te zien!

Kenji

Avatar

Goede recensie! Ik kan nu niet meer wachten om de film zondag te zien!
Same here...

Pablo

Avatar

Ik ben naar deze film geweest en als echte fan,
(ja, ik heb ook het boek gelezen) moet ik zeggen dat alleen het einde van de film een echte domper is.
Ze hebben veels te veel geknipt!!! Ze hadden het laatste kwartier ook moeten knippen en moeten bewaren voor de dvd (dus alles combineren). Nu was het de " gulde middenweg" en dat is echt 3x niks.

En nog ff voor de Liv (arwen) :W fans:
De recensie hierover, is geschreven door iemand die het boek niet goed kent of gelezen heeft!!!
"Zij wordt steeds zwakker in de film" (apatisch), maar dat is logisch!!!!!!!! want haar vlam dooft, omdat de ring in kracht wint.ZIJ is stervende. En een liefde is er nooit geweest tussen Aragorn en Eowyn!! :( LEES HET BOEK :-S Hij wil alleen maar Arwen
Er is dus geen driehoeks verhouding!

Pablo

Avatar

Sorry voor de tegenstellingen (van knippen) O+
Ik boedoel dus: Voor de bioscoop versie hebben ze op de verkeerde plaatsen geknipt, zowel voor de lezers van het boek en de mensen die alleen de films kijken.

Kenji

Avatar

En nog ff voor de Liv (arwen) :W fans:
De recensie hierover, is geschreven door iemand die het boek niet goed kent of gelezen heeft!!!
"Zij wordt steeds zwakker in de film" (apatisch), maar dat is logisch!!!!!!!!
Dit staat toch nergens in de recensie, of ben ik nou gek?

Pablo

Avatar

Dit staat toch nergens in de recensie, of ben ik nou gek?


Je hebt gelijk. Dat heb ik uit een andere recensie, maar deze recensie is daar duidelijk een verlengstuk van. Lees: De scène’s met de immer fluisterende Arwen

Pablo

Avatar

En nog even voor de duidelijkheid:

IK VIND DE FILM ECHT EEN TOPPER :W


Zeker de "Special effects" zijn subliem
Een vette 9 voor de film + effecten

(..........En een 5 voor het knip werk)

ruben

Avatar

Je hebt gelijk. Dat heb ik uit een andere recensie, maar deze recensie is daar duidelijk een verlengstuk van. Lees: De scène’s met de immer fluisterende Arwen
wat is dit nou voor gelul! Ik ben grote fan van het boek en heb het zeker al 4 keer gelezen. Met het zinnetje over Arwen bedoel ik te zeggen dat ze in de film de complexiteit en emotionele diepgang mist, die ze in het boek wel heeft. Jackson probeert dit te verhullen door haar op een erg softe, huilerige manier neer te zetten. Maar zo gaat hij voorbij aan haar krachtige persoonlijkheid. De hele slepende liefdesgeschiedenis tussen Arwen en Aragorn wordt in de film tekort gedaan.

Pablo

Avatar

Met het zinnetje over Arwen bedoel ik te zeggen dat ze in de film de complexiteit en emotionele diepgang mist, die ze in het boek wel heeft. Jackson probeert dit te verhullen door haar op een erg softe, huilerige manier neer te zetten. Maar zo gaat hij voorbij aan haar krachtige persoonlijkheid. De hele slepende liefdesgeschiedenis tussen Arwen en Aragorn wordt in de film tekort gedaan.


:E ik ben het absoluut eens met je dat ze een krachtige persoonlijkheid heeft en dat hun liefdesverhaal tekort wordt gedaan in de film, net als de liefde tussen Eowyn en Faramir . (dat maakt het nog niet waar, dat er een "liefdesdriehoek" is in het boek!!!) ;)
Arwen is in verhouding met het boek gewoon weinig in beeld. Dat is allemaal waarschijnlijk geknipt. EN vind ik haar persoonlijkheid, voor een sterfende/verzwakte vrouw in deel 3 nu ook weer niet zo slecht neergezet. Zij maakt uiteindelijk haar eigen keuzes!

"het zeker al 4 keer gelezen" =>als je dat al niet precies weet! zou bijna denken dat je overdrijft.
Eens worden doen we het toch ni :+

Peter

Avatar

"het zeker al 4 keer gelezen" =>als je dat al niet precies weet! zou bijna denken dat je overdrijft

Ehmm...jij weet altijd exact hoe vaak je een boek heb gelezen? Knap hoor, en dat terwijl je hier over iets iets begint waarvan je vergeten was dat het in een andere recensie stond...

Ayse

Avatar

[rating 5]

Heegie

Avatar

Mooie recensie, Ruben! Klinkt veelbelovend!

(typo)

Pablo

Avatar

Ehmm...jij weet altijd exact hoe vaak je een boek heb gelezen? Knap hoor, en dat terwijl je hier over iets iets begint waarvan je vergeten was dat het in een andere recensie stond...


1.Dat weet ik zeker precies.
2.Wie zegt dat ik dat vergeten was.

Colonel_Kurz

Avatar

1.Dat weet ik zeker precies.
2.Wie zegt dat ik dat vergeten was.
Je zegt dat deze recensie is geschreven door iemand die het boek niet goed kent, en om dat te onderbouwen/beargumenteren gebruik je een citaat uit een andere recensie, om dat vervolgens te ontkrachten. Dat heeft dus eigenlijk helemaal niks met deze recensie te maken. Vervolgens zeg je dat deze recensie in het verlengde ligt van die andere, waar je dat citaat uit haalt. Dus volgens jou kent de schrijver van die recensie (kunnen wij die trouwens ook ergens lezen, of is die 'for your eyes only'?) het boek niet, en aangezien jij van mening bent dat deze recensie in het verlengde ligt van die ander, kent volgens jou de schrijver van deze recensie het boek ook niet?
Dit klinkt in mijn oren als een behoorlijke drogredenering.

Pres

Avatar

Probeer even te begrijpen wat Pablo bedoelt in plaats van hem aan te vallen en blind de recensent te vededigen alleen maar omdat hij het niet met iets eens is. De schrijver hierboven heeft het over een liefdesdriehoek tussen Aragorn, Arwen en Eowyn "dat maar niet wilt overtuigen" terwijl dat in het boek niet eens ter sprake komt. Waarom zou het dan uberhaupt moeten overtuigen? Overigens Ruben, wat bedoel je met "Vooral in het mierzoete eind van de film wordt de emotionele intelligentie van de kijker danig op de proef gesteld"? Ik zie niet wat emotionele intelligentie hiermee te maken heeft. Ik heb de film gisteravond gezien en ik heb genoten. Ruim drie uur lang zit je op het puntje van je stoel en wordt je meegevoerd in het derde deel van het avontuur naar een einde dat verklapt dat de film eigenlijk geen afscheid wilt nemen van zijn publiek.

ruben

Avatar

Overigens Ruben, wat bedoel je met "Vooral in het mierzoete eind van de film wordt de emotionele intelligentie van de kijker danig op de proef gesteld"? Ik zie niet wat emotionele intelligentie hiermee te maken heeft.
volgens mij staat dat duidelijk geschreven in het stukkie. Naar mijn mening is de boel te dik aangezet. Slow-motion, drama-muziek, close-ups van jankende mensen. Jaja, we weten dat het eind dramatisch is. Dat hoeft er niet met een moker ingeslagen te worden. Het publiek heeft dat heus wel door, ook zonder deze drastische middelen. Dat bedoel ik. En daar blijf ik bij.

Je hebt wat tegen mijn recensies, he Pres Smiley face

germainvandrunen

Avatar

Ik heb jammer genoeg een jaar geleden al het einde van de lord of the ring gelezen daar heb ik nu erg veel spijt van :'( ik vond de film helaas mede daardoor niet zo erg goed qua verhaal dan want de special effects waren creme de la creme T+) :W ik kan niet wachten tot de verfilming van de Hobbit

Tampert

Avatar

Ik heb het boek (nog) niet gelezen maar ik vind dit zeker het beste deel van de drie, ik zat echt op het puntje van mijn stoel tijdens de film

Colonel_Kurz

Avatar

Ruim drie uur lang zit je op het puntje van je stoel en wordt je meegevoerd in het derde deel van het avontuur naar een einde dat verklapt dat de film eigenlijk geen afscheid wilt nemen van zijn publiek.
Of een film waaraan de regisseur niet helemaal een einde aan wist te breien...

FireStarter

Avatar

Heb ik er gelijk in dat het ZIJN film is, wat iemand anders wil als einde heeft er niks mee te maken.

Ik vind het einde goed, het hoorde erbij, vooral als je de marathon hebt gezien. Dan hoort er een goede afsluiter bij. Ik vond het jammer dat er The End stond in beeld. Het verhaal is echt afgelopen.

Colonel_Kurz

Avatar

Heb ik er gelijk in dat het ZIJN film is, wat iemand anders wil als einde heeft er niks mee te maken.
Tja, met dat argument is het niet mogelijk enige kritiek te uiten op welke film dan ook, tenzij je de film zelf gemaakt hebt...

Pres

Avatar

"Of een film waaraan de regisseur niet helemaal een einde aan wist te breien..." Als dat het geval was dan zou hij gauw genoeg door de mand vallen. Ga eerst de film zien dan begrijp je de gemaakte opmerkingen wat beter. Ruben, natuurlijk heb ik niks tegen je recensies. Maar jij bent er zelf ook bij geholpen wanneer er (kritische) vragen worden gesteld wat tot logisch gevolg heeft dat jou recensies beter worden. Waar of niet? Om even terug te komen op "het dramatisch einde en dat het publiek dat wel door heeft". Dat het publiek dat wel door heeft en dat het gebruik van "paardenmiddelen" niet nodig was heeft nog steeds niks te maken met de emotionele intelligentie van individuen of van een groep.

ruben

Avatar

Om even terug te komen op "het dramatisch einde en dat het publiek dat wel door heeft". Dat het publiek dat wel door heeft en dat het gebruik van "paardenmiddelen" niet nodig was heeft nog steeds niks te maken met de emotionele intelligentie van individuen of van een groep.
jawel, want bij zulke paardenmiddelen heb je als publiek het gevoel dat jouw E.Q. niet serieus genomen wordt.

hermit elephant

Avatar

jawel, want bij zulke paardenmiddelen heb je als publiek het gevoel dat jouw E.Q. niet serieus genomen wordt.


Ruben, je hebt volkomen gelijk! Prachtige recensie trouwens. De laatste 20 minuten lijken zo uit de eerste de beste soap weggeplukt; na de zoveelste close-up, de zoveelste veelbetekende blik van iemand die zich nog een keer omdraait, had ik het wel ff gehad. En dan die bedscene...
Laten we hopen dat de DVD wel een einde biedt dat een beetje op het boek lijkt.

Pres

Avatar

Wat is volgens jou emotionele intelligentie?

ruben

Avatar

Wat is volgens jou emotionele intelligentie?
The phrase "emotional intelligence" was coined by Yale psychologist Peter Salovey and the University of New Hampshire's John Mayer five years ago to describe qualities like understanding one's own feelings, empathy for the feelings of others and "the regulation of emotion in a way that enhances living." Smiley face

Colonel_Kurz

Avatar

"Of een film waaraan de regisseur niet helemaal een einde aan wist te breien..." Als dat het geval was dan zou hij gauw genoeg door de mand vallen. Ga eerst de film zien dan begrijp je de gemaakte opmerkingen wat beter.
Vind ik toch interessant, hoe je denkt te weten of ik de film wel of niet gezien heb. Ik heb 'm namelijk wel gezien, en ik had aan het einde het gevoel dat 'ie niet helemaal wist, ja, je raad het al, hoe er een einde aan te breien. Dus krijgen we scene na scene dik aangezette dramatische scenes (waar ik me overigens absoluut niet aan stoorde) waarbij ik 3 of 4 keer het gevoel had: nu is het afgelopen. Maar dan ging de film nog net even door. Mijn keuze voor het einde (zonder het natuurlijk te hebben over The Scourging of the Shire, dat mocht niet gebeuren) in deze film zoals ie nu in de bioscopen draait, zou zijn nadat Frodo weggaat (dus niet dat laatste stukje met Sam & the kids, wat mijns inziens net een stapje te veel was).

Pres

Avatar

Daar kan ik best in mee komen, dat de laatste scene een stap te veel was. Maar "dat hij niet wist hoe hij een einde er aan moest breien" vind ik ook een gedachtensprong te ver.

Colonel_Kurz

Avatar

Daar kan ik best in mee komen, dat de laatste scene een stap te veel was. Maar "dat hij niet wist hoe hij een einde er aan moest breien" vind ik ook een gedachtensprong te ver.
Nou ja, het kwam een beetje op mij over alsof hij het niet eerder durfde af te kappen. 'T is me trouwens nog steeds een raadsel hoe je bij de gedachte kwam dat ik de film niet gezien had.

Bo

Avatar

Om toch maar even de discussie over de film te laten gaan zou ik toch graag willen melden dat ik de film erg vond tegenvallen.
Het begon al bij het voorstukje, de uitleg over Gollem. De special effects van het moment dat dat kereltje(naam ben ik kwijt) door het water werd gesleept door die vis was een grote flashback naar het Superman tijdperk. Een slechte versie van het blauwe doek acteerwerk. Volgens mij had Jackson dit gedeelte er best uit kunnen laten.
Verder waren er belangrijke elementen in de film erg belabbert. Zoals het moment dat de dochter van de koning(ik weet niet meer precies van welk volk, mensen iig) de generaal van Mordor, een van die zwarte negen, neersabelde. Een man kon hem niet vermoorden(of althans kon hem niet aan, want hij is al dood), maar opeens een vrouw wel, jah, wel wat ongeloofwaardig. Daarnaast was het een lekker makkelijke oplossing om het dodenleger in te schakelen, ookal zag dit er best vet uit.

Nu schijnen die elementen in het boek te staan, die ik niet heb gelezen, maar een film wil je toch niet laten functioneren op basis van een boek. Als ik een film zou maken zou hij ook voor leken een goede film moeten zijn, wat de eerste 2 delen naar mijn mening wel waren.
De emotionele diepgang was wel meer aanwezig, maar door belangrijke details was dat eigenlijk teniet gedaan en kwam ik met een slecht gevoel de bioscoop uit. De marathon(jaja ik was erbij) in totaal was wel leuk.

hermit elephant

Avatar

Nu schijnen die elementen in het boek te staan, die ik niet heb gelezen, maar een film wil je toch niet laten functioneren op basis van een boek. Als ik een film zou maken zou hij ook voor leken een goede film moeten zijn, wat de eerste 2 delen naar mijn mening wel waren.

hermit elephant

Avatar

Hier had dus nog onder moeten staan dat ik blij ben dat Bo niet gevraagd is voor de verfilming van de trilogie. Hoezo wil je een film niet laten functioneren op basis van een boek? Daar is het toch een VERFILMING voor?

Kenji

Avatar

Nooit gedacht dat ik een LoTR-film nog eens hoger zou waarderen dan Ruben... maar deze krijgt van mij een ruime [rating 4.5].

ruben

Avatar

Nooit gedacht dat ik een LoTR-film nog eens hoger zou waarderen dan Ruben... maar deze krijgt van mij een ruime [rating 4.5].
je kunt je dus niet vinden in mijn gemiep?

Kenji

Avatar

je kunt je dus niet vinden in mijn gemiep?
Tot op zekere hoogte wel hoor; ik heb er zelfs weer andere dingen op aan te merken dan jij. Maar ik vond het niet zo zwaar wegen allemaal. Ik voelde bijvoorbeeld niet zo dat mijn E.Q. te laag werd ingeschat. En ik heb Saruman geen moment gemist.

joepiedepoepie

Avatar

Niet bijzonder veel beter dan de eerste twee, maar wel de beste IMO. En net zoals die andere twee is dit ook een van de betere/beste films.
[rating 5]

Bo

Avatar

Een verfilming is een film op basis van een boek, naar mijn mening hoef je daar het boek niet voor te hebben gelezen om de film te begrijpen, of te waarderen.

Sol

Avatar

Ik heb hem nog niet gezien, maar ik kan alleen maar hopen dat PJ niet weer nieuwe dingen heeft toegevoegd, zoals in the Two Towers.
Die elves in Helm's Deep bijv. werd ik echt misselijk van.

nalini

Avatar

Niets dan geweldigheid, deze film.
btje jammer van het einde alleen, mocht wel wat uitgebreider. Maar tis echt heel mooi, k heb toch wel wat traantjes gelaten, vooral aan het einde.

Het enige wat ik wat minder vond was die scene met Eowyn en the lord of the Nazgul. Ik vond dat een btje slap overkomen, helemaal als je het vergelijkt met het boek.

Maar ik vind dat PJ het toch weer goed gedaan heeft, ga zeker nog een keer ( of drie ) kijken!

James Bond

Avatar

Ik vond het een geweldige film, alleen de amerikaanse one liners en de speech vond ik wat jammer, maar de rest (en vooral de steden en achtergronden) waren helemaal fantastisch
[rating 5]

hermit elephant

Avatar

een verfilming is een film op basis van een boek, naar mijn mening hoef je daar het boek niet voor te hebben gelezen om de film te begrijpen, of te waarderen.


Ik heb ook niet gezegd dat je het boek moet hebben gelezen om de film te begrijpen of te waarderen. Ik reageerde op twee opmerkingen van jou, namelijk dat je het ongeloofwaardig vindt dat de Witchking door een vrouw wordt neergesabeld en dat het inschakelen van het dodenleger wel een makkelijke oplossing is.

Om te beginnen vind ik het knap dat je na 9 uur Fantasy juist dit stukje ongeloofwaardig vindt. Bovendien zijn dit geen 'makkelijke oplossingen' maar wezenlijke punten uit het boek. Peter Jackson heeft op een aantal punten de letter van het boek losgelaten om het verhaal vloeiender te laten lopen, maar het is en blijft een verfilming, en dat betekent voor mij nog steeds dat je de verhaallijn en de boodschap van het boek in beelden probeert om te zetten.

Maar misschien begrijp ik gewoon niet goed wat je bedoelt met het laten functioneren van een film op basis van een boek...

Sengaia

Avatar

Ik vond hem schitterend. Lekker bombastisch, overdadig, overweldigend, meeslepend...
-eventuele spoiler-
Leuk vond ik ook de kleine verwijzinkjes naar het eerdere werk van Peter Jackson: De gore vreetscene van de stadhouder (ik zat te wachten op een oor in de pap) en ook het sinistere landschap in de rotsspleet was hetzelfde als dat van de beginscene van horrormeesterwerkje Braindead. Ook Peter Jackson zelf was weer te spotten: Als Gandalf en Pippin aan het kletsen zijn op een balkonnetje zie je hem in een flits voorbijkomen, ditmaal als piratenhoofdman/galeislavendriller op zo'n boot.

Wajz

Avatar

Sublieme film, overdonderend in zijn grootsheid en tegelijk pijnlijk intiem en ontroerend. Adembenemend. Zo goed, dat ik ditmaal geen enkele moeite had om Peter Jackson onmiddellijk te vergeven voor zijn soms wel erg vrije interpretaties van Tolkiens boek.

kootsie

Avatar

Gisteren de film gezien en het was een superfilm............

tot het laatste half uur, wat een ongelofelijk, slap pinkeltjesland gehalte.

Dus voor iedereen die nog moet gaan: Zodra de goeien hebben gewonnen ren je de bioscoop uit! Je zult me voor eeuwig dankbaar zijn. Kijk zelf maar!Smiley face

Taz

Avatar

Gisteren de film gezien en het was een superfilm............

tot het laatste half uur, wat een ongelofelijk, slap pinkeltjesland gehalte.

Dus voor iedereen die nog moet gaan: Zodra de goeien hebben gewonnen ren je de bioscoop uit! Je zult me voor eeuwig dankbaar zijn. Kijk zelf maar!Smiley face


ik vond het juist een goede afsluiting!! 8-) ik was bang dat het al eh...dat half uur van tevoren was afgelopen!! dat zou ik echt wel erg hebben gevonden :E

ash_

Avatar

Al is het rijkelijk laat, toch nog maar even reageren (heb de film pas eergisteren gezien).

Volgens mij had Jackson dit gedeelte er best uit kunnen laten.


Volgens mij niet. Ik vond het mooi dat net voor de mensen die het boek niet gelezen hadden nog even werd aangestipt hoe Smeagol in Gollem veranderde. Maakt het bekende "muuuurdereeeeer" uit TTT meteen duidelijker.


Zoals het moment dat de dochter van de koning(ik weet niet meer precies van welk volk, mensen iig) de generaal van Mordor, een van die zwarte negen, neersabelde. Een man kon hem niet vermoorden(of althans kon hem niet aan, want hij is al dood), maar opeens een vrouw wel, jah, wel wat ongeloofwaardig.


Dat is het punt niet. De witchking zegt "No man can kill me", waarmee hij bedoelt dat geen mens hem kan vermoorden. Dat is zijn overtuiging (en die blijkt dus niet te kloppen). Eowyn's (die overigens de nicht is van Theoden, niet zijn dochter) reactie is dan ook als verwijzing bedoeld naar al het voorgaande, waar zij als vrouw nooit mocht meevechten. Dat *zij* net de witchking verslaat, is een persoonlijke triomf.

Daarnaast was het een lekker makkelijke oplossing om het dodenleger in te schakelen, ookal zag dit er best vet uit.

Nu schijnen die elementen in het boek te staan, die ik niet heb gelezen, maar een film wil je toch niet laten functioneren op basis van een boek. Als ik een film zou maken zou hij ook voor leken een goede film moeten zijn, wat de eerste 2 delen naar mijn mening wel waren.


Natuurlijk mag je zaken veranderen als je een boek verfilmt, maar de hoofdlijnen moeten IMHO hetzelfde blijven. En de slag bij Minas Tirith wordt nu eenmaal alleen gewonnen omdat het leger der doden op het laatste moment te hulp schiet.

Nog even mijn mening over de film: erg goed, al vond ik het jammer dat sommige dingen nogal gehaast overkwamen zoals (ja echt) het einde. Jackson en consorten hadden van te voren al aangekondigd dat ze gingen proberen "de tranen uit je ogen te trekken" en daar leek het einde ook vooral op gericht. Ik miste bijvoorbeeld een uitleg van wat er met de rest van de fellowship gebeurd. De allerlaatste scene met Sam vond ik niet overbodig, alleen al omdat ik van te voren hoopte dat die erin zou zitten. Zijn "Well, I'm back" bezorgt me iedere keer dat ik de boeken lees weer kippenvel en dat is Jackson ook gelukt.

[rating 4.5] (en ik vermoed dat de extended edition van mij 5 uit 5 gaat krijgen, alleen al omdat de Mouth Of Sauron hierop terugkomt).

Zeurdoos

Avatar

Ash_'s mening


Kijk! Dat scheelt mij weer typen! Smiley face Ik ben het namelijk volledig met je eens!!

VICX

Avatar

De 3 films vind ik echt meesterlijk!

Het boek is eigenlijk een must om te lezen, maar wat ik niet snap is de hype om deze films. Warhammer figuren en speelbroden?? :?

Het moet wel leuk blijven denk ik altijd maar.

Ik denk niet dat er binnekort een film uitkomt die de trilogy kan overtreffen!

WoUtoMatiC

Avatar

Ik vond het raar dat the Shire er nog was bij terugkomst. :?

Arwen_Evenstar

Avatar

:W De beste van de reeks :W

Jammer dat je moet wachten tot december tot de special edition uitkomt, draait alleen niet in de bios. Wel jammer dat je komende kerstvakantie niet naar de bios kan om LOTR te gaan kijken. Maar ja, je kan niet alles hebben. Wel komt er een box uit waar alle drie de delen inzitten. Ikzelf heb van deel 1 en deel 2 de special extended edition en met deel drie erbij kan ik lekker lang kijken.

Filmcop

Avatar

In dit laatste deel van de trilogie vernietigen Sam & Frodo de ring en voorkomen zo de overwinning van Mordor op midden-aarde.
Prachtige verfilmming waarin een goed balans is gevonden tussen het nauwkeurig volgen van het boek en het aantrekkelijk presenteren op het witte doek. Dit lijkt ook de spannenste van de 3 afleveringen (de hele trilogy gaat een beetje mank aan de complexiteit van het verhaal en het feit dat hij niet te eng mag zijn (familie film)). Het laatste kwartier is wat te langdradig (maar ook de boeken - kan ik mij herinneren - konden best wat langdradig zijn). :Y

suusiewang

Avatar

Alleen jammer dat ie niet helemaal klopt met het boek maar dat zal vast wel op de DVD komen:+

Wacht er al met smart op!!!!!

renzo

Avatar

Geweldige film, hulde aan peter jackson en co :W
kwas naar de marathon gewees en twas ech geweldig, verheug me nu al op de extended version met bijna een uur aan extra scènes en natuurlijk de andere exra's. wel vielen sommige dingen tegen zoals het veel te amerikaanse gedrag af en toe (denk aan Sam als ie Shelob wegjaagd terwijl Frodo daar halfdood ligt, zegt Sam: Get back scum. vond k wat minder maarja)

M1r4

Avatar

Als je toch weet dat de film niet (nooit) is zoals het boek en je weet dat je je daaraan gaat storen is het pure zelfmarteling om toch de film te gaan kijken. Mensen die dat doen snap ik niet.
Be real, we kijken toch zeker voor de onwijs goeie special effects! Duh! Smiley face

Ik vond de Smeagol & Deagol scene in het begin verrassend goed. Dat stukje was uitgebreider en genuanceerder dan in het boek.
En zowizo zetten de films een hele goeie Gollum neer.

Mijn persoonlijke tip: Doe alsof de personen in de film zelf ook al de boeken hebben gelezen en ze dus bijv. in het geval van Saruman al wat problemen voorkomen hebben omdat ze wisten dat ze niet de tijd zouden hebben voor het volledige avontuur.
Bij het einde met die boten stelde ik me voor dat Frodo dacht: "Hey, wait! You're forgetting something...me!"....net voordat Gandalf hem...eindelijk..vroeg om mee te komen. Smiley face

leraar wiskunde

Avatar

"The Return of the King" is de meesterlijke afsluiter van de trilogie, geregisseerd door Peter Jackson. De regie, de acteurs, de special-effects, de decors en de beelden zijn absoluut meesterlijk, enkel jammer van dat aantal rammelende plotelementen.

LG DIRECTD

Avatar

Verschrikkelijke film !

marcjeb

Avatar

Deze film verdient 5 sterren .. Recensie van poep dus

The Lord of the Rings: The Return of the King

acties