Recensie

Deadpool (2016)

Antiheld Deadpool heeft een zwaar leven. De mutant is zijn vriendinnetje kwijt en hij kan maar niet dood. Zeer geestige kijk op het superheldengenre in hetzelfde universum als X-Men.

door Arjan Welles om 00:33 in RECENSIES
Deadpool poster
Regie: Tim Miller | Cast: Ryan Reynolds (Wade Wilson/Deadpool), Ed Skrein (Ajax), Morena Baccarin (Vanessa), Taylor Hickson (Meghan), Brianna Hildebrand (Negasonic Teenage Warhead), Stefan Kapicic (Colossus – stem), e.a.| Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2016

Uiterlijk is alles! Althans tot deze oppervlakkige conclusie komt superheld tegen wil en dank Deadpool als hij zijn misvormde gelaat aan een bevriende barman laat zien. Ooit David Beckham wel eens horen praten? Zodra de voetballer zijn mond opentrekt, lijkt het wel alsof hij helium heeft ingeslikt. En wat dacht je waar Ryan Reynolds zijn acteercarrière aan te danken heeft? Opvallend detail is dat Reynolds nou net de acteur is die op geniale wijze invulling geeft aan Wade Wilson alias Deadpool. Zijn uiterlijk heeft Wade op moeten geven voor volledige genezing van terminale kanker en de gave om te regenereren en onsterfelijkheid. Zijn humor mocht hij gelukkig behouden en laat dat nu naast de casting van Reynolds de sterkste troef zijn van deze X-Men spin-off. Vanaf de oogstrelende titelsequentie, die even alle plichtmatige elementen van een superheldenfilm opsomt (humeurige tiener, CGI-personage, overbodige cameo), tot het voor stripboer Marvel plichtmatige filmpje na de aftiteling: Deadpool is naast wervelende actie een kanonnade van gevatte oneliners en razendsnelle dialogen.

Het begint al met Wade in een taxi die de kijker vertelt dat het leven hem ooit voor de wind ging. Tijdens de belangrijkste afrekening neemt filmmaker Tim Miller ons in zijn speelfilmdebuut mee naar een flashback naar betere tijden. Wade was eens onderdeel van de Special Forces en daarna succesvol huurling en womanizer. Hij ruimde de rotzooi op van zijn opdrachtgevers. Dit draaide heus niet altijd om moord en doodslag, maar ook om het duidelijk maken aan een pizzakoeriertje dat hij zijn ex-vriendinnetje niet meer moet stalken. In zijn stamkroeg, waar het er regelmatig zeer ruw aan toegaat, loopt Wade de mooie stripper annex prostituee Vanessa tegen het lijf. Het stel krijgt alle geluk van de wereld in de schoot geworpen, maar blijft lekker aan elkaar gewaagd. Dat slaat het noodlot toe en krijgt Wade te horen dat de uitzaaiingen door zijn hele doorgetrainde lijf zitten. Hij besluit Vanessa te verlaten om haar een zwarte toekomst te besparen. Er is echter iemand die hem kan helpen. Mutant Ajax kan Wade genezen en onderwerpt hem aan etmalen vol martelingen. Doel is Wades lichaam te laten muteren, maar alles komt tegen een prijs. Als deze prijs veel groter is dan hem aanvankelijk is voorgeschoteld, zint Wade als alter ego Deadpool op wraak.

Deadpool is een welkome afwisseling in al het superheldengeweld dat in grote dichtheid op de bioscoopganger wordt afgevuurd. De film durft Marvel en zichzelf op de hak te nemen en te betwijfelen. Er komt een stortvloed aan veelal verbale verwijzingen naar bekende reeksen als The Avengers, natuurlijk X-Men en Reynolds eigen, andere superheld The Green Lantern voorbij. Net als bij Kick Ass werkt dit opvallend verfrissend. De spraakwatervallen die uit de mond van Reynolds personage komen rollen zijn gevat maar worden nergens pedant. Ook wordt er op onnavolgbare wijze de vierde muur doorbroken (en zelfs een vierde muur binnen een vierde muur, zoals Deadpool zelf ook nog maar even benoemt) en vervaagt op ettelijke momenten het onderscheid tussen de fictieve wereld in het universum van X-Men en de acteurs die erin opereren. Het schrijversteam speelt voortdurend met deze elementen en de wagonlading aan clichés die het genre nu eenmaal kent. Telkens als je de makers denkt te kunnen betrappen op een afgezaagd verhaalelement of plotwending zijn de schrijvers je voor en benoemen het of geven er een originele draai aan.

Officieel opereert Deadpool in hetzelfde universum als de X-Men. Er komen dan ook wel wat mutanten en zelfs het opvanghuis van professor Xavier voorbij, maar onze nieuwe superheld is een eigen podium gegund. Als relatief verse comicfiguur was Deadpool aanvankelijk meer een schurk die later in een antiheld veranderde. Deze eerste stap is in deze verfilming overgeslagen al blijft het personage zijn onaangename kantjes behouden. Ook wat betreft seksuele toespelingen zijn de schrijvers niet bang geweest. Het beroep van Vanessa wordt een beetje weggemoffeld, maar er wordt uitgebreid gerefereerd aan masturbatie en Reynolds personage experimenteert samen met zijn liefje ook flink in de slaapkamer. Met sommige handelingen zullen macho alfamannetjes niet zo blij zijn. Ook al is veel opgehangen aan tekst, op het visuele en actievlak valt er genoeg te beleven. In de non-verbale scènes zit zeker net zo veel actie en humor al is het maar omdat onze antisuperheld Deadpool nergens bang voor is en toch niet dood kan. Waar dit had kunnen leiden tot flauwe uitwegen en gemakkelijke oplossingen, spreiden ook hier de scenaristen veel originele vondsten tentoon.

Deadpool is met de onconventionele aanpak en geslaagde humor na Kick Ass, The Avengers en Guardians of the Galaxy een nieuw hoofdstuk in de reeks superheldavonturen die het superheldgenre van de nodige zelfrelativerende humor voorzien. Wat het onderscheidt van deze illustere voorgangers is dat de zelfspot nog nooit zo scherp was. Graag een hele franchise van hetzelfde niveau!

39 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

AlPac

Avatar

Wow 5 sterren ik ben benieuwd, ga er zaterdag heen.

dawgrule

Avatar

Haha kak. Ik wilde deze film ongeacht de eventuele slechte recensies sowieso graag zien, puur omdat de marketing echt bijzonder uniek en geniaal was. Maar nu verschijnen er steeds meer positieve verhalen over deze film dat ik echt niet meer kan wachten :E

WeaponX

Avatar

"Deadpool komt dan wel rollen uit de Marvelfabriek, het is een welkome afwisseling in al het superheldengeweld dat met grote dichtheid op de bioscoopganger wordt afgevuurd. Het is opvallend hoe Marvel, nu onderdeel van het Disney-concern, zichzelf op de hak durft te nemen en ook durft te betwijfelen."

Really? Als je als film recensent naar Deadpool gaat dan moet je toch echt wel weten dat Deadpool gemaakt is door FOX en alleen is gebaseerd op een Marvel personage omdat FOX de rechten heeft op X-Men & Fantastic Four.

X-Men & Marvel Cinematic Universe totaal verschillend. Marvel Studios zelf heeft niks met de film te maken.

Al in al ik hoor alleen maar goede dingen over Deadpool, ga er morgenavond heen! :E

eltorro

Avatar

Zo zo, 5 sterren. Ben benieuwd, met valentijnsdag ga ik hem in de bioscoop zien:P

patrick_h

Avatar

Filmtotaal "Net als bij Kick Ass werkt dit opvallend verfrissend."
Vond Deadpool inderdaad net zo verfrissend als Kick Ass....

KeesjeNL

Avatar

5 sterren staat gelijk aan een meesterwerk. Ja, een meesterwerk. Is deze film dat écht???

Scheerzeep

Avatar

KeesjeNL "5 sterren staat gelijk aan een meesterwerk. Ja, een meesterwerk. Is deze film dat écht???"


Nee, waarschijnlijk niet. Overdreven hype en een geweldige marketing, waardoor bijna iedereen per definitie al een (redelijk) positieve recensie het web opgegooid.

Maar als de geruchten waar zijn dat de film niks nieuws meer biedt, dat alle goede actiemomenten al in de eerste 20 minuten van de film zitten (en dat dat tevens de actie is uit de testshots) en dat dit alles is gegoten in een slap klein verhaaltje, dan snap ik ook niet dat Deadpool 5 sterren krijgt, als je puur filmtechnisch en naar het vakmanschap kijkt dan.

Neemt niet weg dat ik verwacht dat Deadpool een geweldige superheldenfilm is met goede humor. Het zal vast een verfrissende film vol entertainment zijn, maar geen klassieker die zulke ratings verdiend verwacht ik, want alle kritiekpunten meetellend; dit is sowieso geen uitzonderlijk meesterwerk.

We zullen het zien. Ga er zondag heen.

Banned

Avatar

Ik loop niet echt warm voor deze trailers. Snap dat het eens iets anders is dan andere superhelden films (gelukkig) maar of het een meesterlijke film oplevert ?

kidcassidy

Avatar

5 sterren?!? Heb de film ook gezien en hij is redelijk vermakelijk als het aankomt op de grappen en aktie scenes. Helaas biedt de film verder ook niks meer dan dat. Het verhaal is flinterdun en Deadpool is zo goed als onsterfelijk, dus spanning kent de film niet.

Kijk de trailer nog een keer en misschien een clipje op het internet, op die manier zie je ook alles wat je moet zien van deze film.

2,5 sterren zou ik hem geven.

O ja, misschien maar goed dat Kaj deze film niet heeft gerecenseerd. De grappen in deze film zijn vergelijkbaar met die uit Ted 2. Het verschil tussen 5 sterren en geen enkele ster is dus niet zo groot.

PRIME

Avatar

Wat een gejank zeg. Ga eerst eens een film kijken voor je met aannamens komt. Met zo'n negatieve houding ga je geen enkele film goed vinden.

Deadpool is belachelijk goed en alles ziet er top uit.

Oh, recensent, je spoilt wel echt teveel dingen in je recensie zeg.

Silenzio

Avatar

Kick Ass gecombineerd met Guardians of the Galaxy: zeer entertainende film boordevol humor. Het flinterdunne verhaaltje moet je er maar bij nemen, maar ik vond dit hier niet echt storen.

JamesBond

Avatar

De kans dat ie straks teleurstelt wordt steeds groter... Volgens mij is de gemiddelde 6.9 (met 81%) op RT een stuk accurater...

Steadicam

Avatar

"WeaponX" "Really? Als je als film recensent naar Deadpool gaat dan moet je toch echt wel weten dat Deadpool gemaakt is door FOX en alleen is gebaseerd op een Marvel personage omdat FOX de rechten heeft op X-Men & Fantastic Four."
Dat weten we en wat er stond was ook niet echt fout (je kunt niet ontkennen dat Marvel is overgenomen door Disney; er staat niet dat Deadpool een Disney/Marvel-productie is), maar om verwarring te voorkomen, hebben we de passage aangepast. Het blijft ingewikkeld, zeker als je bedenkt dat op IMDb Marvel Enterprises (wat is dat voor divisie eigenlijk? Ik dacht dat dat al lang Marvel Entertainment - en dus Marvel/Disney - was geworden) bij de productiemaatschappijen staat en Stan 'Mr. Marvel' Lee een van de uitvoerende producenten is.

Het is hoe dan ook minder verrassend dat de 'sneren' richting Marvel vanuit de FOX-hoek komen. Het zou pas opzienbarend zijn als Marvel/Disney dat zelf zou doen.

Chrischzz

Avatar

KeesjeNL "5 sterren staat gelijk aan een meesterwerk. Ja, een meesterwerk. Is deze film dat écht???"


Denk dat je een film moet beoordelen in zijn genre.. En dan kan hij naar mijn mening best een 5 sterren film zijn.

patrick_h

Avatar

JamesBond "De kans dat ie straks teleurstelt wordt steeds groter... Volgens mij is de gemiddelde 6.9 (met 81%) op RT een stuk accurater..."
Dat zal allicht een accuraat gemiddelde zijn...

YOLO

Avatar

Steadicam "Dat weten we en wat er stond was ook niet echt fout (je kunt niet ontkennen dat Marvel is overgenomen door Disney; er staat niet dat Deadpool een Disney/Marvel-productie is), maar om verwarring te voorkomen, hebben we de passage aangepast. Het blijft ingewikkeld, zeker als je bedenkt dat op IMDb Marvel Enterprises (wat is dat voor divisie eigenlijk? Ik dacht dat dat al lang Marvel Entertainment - en dus Marvel/Disney - was geworden) bij de productiemaatschappijen staat en Stan 'Mr. Marvel' Lee een van de uitvoerende producenten is. "
FYI: Marvel Enterprises heet nu Marvel Entertainment, LLC. Moederbedrijf is The Walt Disney Company. The Walt Disney Company is een mediaconglomeraat.

En hier komt het Marvel Studios valt direct onder moederbedijf The Walt Disney Studios. The Walt Disney Studios is een filmbedrijf en is een divisie van The Walt Disney Company.

Dat Stan Lee als uitvoerende producent staat, heeft enkel te maken dat hij de (comic) rechten heeft, tevens is hij 1 van de X-Men bedenkers. Daarom krijgt hij de credit executive producer, enkel vanwege de rechten. Voor de rest heeft hij er niks mee te maken gehad. Nou behalve zijn welbekende cameo.

Ereptile

Avatar

Zojuist de film gezien. Holy... Wat een start van de comicbook films dit jaar :W

De actie is geweldig! De choreografie vond ik echt bizar goed om te zien! Die toon wordt in het begin van de film goed duidelijk gemaakt.

De humor is ook gewoon typisch Deadpool. En het aantal pop-culture referenties, en de grappen richting de eigen X-Men franchise komen gewoon goed aan. En dan natuurlijk Deadpool getrouw de 4e wand doorbreken.

Het verhaal zelf is misschien niet zo'n mega complex verhaal, en dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig bij deze film.

Ryan Reynolds voelde zich vast als een kind in een snoepwinkel toen hij de film maakte. Ik vond hem echt geweldig speler! En ook zijn medespelers vond ik totaal niet slecht.

De soundtrack vond ik ook echt geweldig. En ze hebben het idee voor de nummers misschien wel slim afgekeken van Guardians of the Galaxy.

Over het algemeen dus een heerlijke film, waarbij de zaal meerdere malen plat lag. En een uitstekende start van de comicbook films dit jaar Smiley face

O ja, blijf zitten na de credits!

Frietgezicht

Avatar

KeesjeNL "5 sterren staat gelijk aan een meesterwerk. Ja, een meesterwerk. Is deze film dat écht???"


John Campea van Movie Talk geeft de film een 10 en zei pas de 7e film ooit die hij een 10 geeft. Hij zei erbij dat het vooral om het vermaak ging en hij niet zo opgewonden uit de bios kwam sinds The Avengers.

YOLO

Avatar

Frietgezicht "John Campea van Movie Talk geeft de film een 10 en zei pas de 7e film ooit die hij een 10 geeft. Hij zei erbij dat het vooral om het vermaak ging en hij niet zo opgewonden uit de bios kwam sinds The Avengers."
Zo heeft ieder wel een reden om een film een 10 of een 5 van 5 te geven. En dat is niet erg. Een film waardering geven is ALTIJD persoonlijk en dus subjectief. Je kan een film NOOIT objectief kijken.

KeesjeNL "5 sterren staat gelijk aan een meesterwerk. Ja, een meesterwerk. Is deze film dat écht???"
Dat bepaal jezelf toch of het een meesterwerk is.

Arjan Welles geeft 5 sterren, omdat hij vindt dat het echt de moeite waard is. Hij raadt het dus aan. Wil niet zeggen dat jij het ook een meesterwerk zal gaan vinden. Voor hetzelfde geld vind je het helemaal niks. Is ook goed. Het is immers je eigen mening.

Decepticon

Avatar

Frietgezicht "John Campea van Movie Talk geeft de film een 10 en zei pas de 7e film ooit die hij een 10 geeft. Hij zei erbij dat het vooral om het vermaak ging en hij niet zo opgewonden uit de bios kwam sinds The Avengers."
Ja en Campea als Star Wars nerd, vindt Deadpool persoonlijk zelfs een betere filmervaring, kwa funfactor, dan The Force Awakens!

Fantastische shows van Movietalk btw! Ik heb ze sinds eind vorig jaar ontdekt, toen ik op youtube aan het rondloeren was en ik kijk sindsdien echt elke dag. En ook Heroes met Schnepp en de mailbag die Campea in het weekend doet. Is voor hun nog betaald werk ook! Dikke handel daar in de U.S. die filmpodcasts.
Is gewoon een must geworden net zoals elke dag nieuws checken op Filmtotaal e.d.

tk1989

Avatar

Me prima vermaakt met de film, het is precies wat het zegt te zijn; simpel vermaak. Heb wel meer lol beleefd met de popcultuur-grappen dan alle seksgrappen (die waren er misschien wat te veel) maar de X-men tijdslijngrap is echt een 10. Het duurde even voordat ik (als niet-voetbalvolger) doorhad waarom de zaal in Rotterdam zo gniffelde om de naam van de badguy (Ajax), maar later wordt ook daar een goede grap over gemaakt. En het is toch wel weer fijn om een comicfilm te zien met bloed en strippers die daadwerkelijk naakt rondlopen. Alleen dat is al prijzenswaardig, maar een echte topper als (hoewel niet te vergelijken) The Dark Knight vind ik het niet. Vier sterren.

Ed Crane

Avatar

^ Ach, zo lang 'ie maar vele malen beter is dan The Dark Knight Rises, daar gaat het om :+

Ed Crane

Avatar

patrick_h "Dat zal allicht een accuraat gemiddelde zijn..."


Hoe je't ook kunt bekijken, is dat Deadpool hier slechts één ster meer krijgt dan The Dark Knight Rises.

Ik begin me nu ineens best wel zorgen te maken...

JamesBond

Avatar

Ed Crane "Ach, zo lang 'ie maar vele malen beter is dan The Dark Knight Rises"


Dat zal nog knap moeilijk gaan worden! :+

bigmichiel

Avatar

Gisteren in Helmond gezien, en wat een top film. Die 5 sterren zijn op dit moment in mijn ogen zeker wel terecht. Niet zo zeer omdat de film als film opzich zo goed is, maar gewoon omdat het 100% Deadpool is. Het klopt helemaal.

De meeste negatieve opmerkingen die ik hoor komen van mensen die Deadpool niet lijken te snappen haha

"Ja, hij weet dat die in een film zit. Verpest de hele film" was er een O+

BuckRogers

Avatar

Het is lang geleden dat ik zo heb moeten lachen om een film. Dus voor de humor is de film al de moeite waard (als je van zijn humor houdt natuurlijk).
Verhaal is niet heel bijzonder en de schurk stelt ook niet veel voor, maar dat is eigenlijk niet erg. Ik heb me kostelijk vermaakt.

Frietgezicht

Avatar

Decepticon "Ja en Campea als Star Wars nerd, vindt Deadpool persoonlijk zelfs een betere filmervaring, kwa funfactor, dan The Force Awakens!

Fantastische shows van Movietalk btw! Ik heb ze sinds eind vorig jaar ontdekt, toen ik op youtube aan het rondloeren was en ik kijk sindsdien echt elke dag. En ook Heroes met Schnepp en de mailbag die Campea in het weekend doet. Is voor hun nog betaald werk ook! Dikke handel daar in de U.S. die filmpodcasts.
Is gewoon een must geworden net zoals elke dag nieuws checken op Filmtotaal e.d."


Ja ik luister ook elke dag wel ff als ik aan het douchen ben ofzo. En ze hebben het nieuws wat een dag later op FT staat dus lekker up2date.

Decepticon

Avatar

Frietgezicht "Ja ik luister ook elke dag wel ff als ik aan het douchen ben ofzo. En ze hebben het nieuws wat een dag later op FT staat dus lekker up2date."
Ik ga er echt voor zitten, dan kijk ik het op het eind van de avond lekker op tv.

JefmanAFB

Avatar

Wat een Super film dit!!! Niet verwacht dit..... ik ken Deadpool natuurlijk... ik dacht miss dat ie te flauw zou worden of elke keer "the Fourth wall"doorbreken.....Maar nee, geniaal dit. Fox/Marvel! Laat de X-Force film maar komen! (met Wolverine....dus voor de mensen die het niet weten.. een Xmen film - R rated!!!!

#StewartorMcAvoy?!

Ed Crane

Avatar

Decepticon "Ik ga er echt voor zitten, dan kijk ik het op het eind van de avond lekker op tv."


Ik ga er lekker bij staan, ik trek dan één been op en doe Pino na.

Fredius

Avatar

Gisteren gezien. Wat een topfilm! Zo lekker verfrissend en goed gedaan. Van begin tot het einde (na de aftiteling) genoten van deze film. Ik hoop echt dat ze met alle komende X-mens deze kant op gaan. De vele verwijzingen zijn geweldig, al moet je dan wel alle andere films gezien hebben om ze te vatten, maar wat een heerlijk spektakel. De actie is echt geweldig in beeld gebracht en muziekkeuze a la Guardians of the galaxy is top. Vijf sterren is misschien wat teveel maar 4.5 krijgt hij van mij. Ga hem zien!

Serafijn

Avatar

De film doet precies wat hij belooft: Entertainen. Het verhaal mag dan niet veel om het lijf hebben, maar het is ook geen stom verhaal vol gaten, dus het geeft niet. Mooie actie, leuke karackters, veel verwijzingen, grove humor. Jup, deadpool waardig.

Ryan Reynolds mag in z'n handjes knijpen dat zijn kindje zo goed gelukt is. Maar ik denk ok juist DAAROM. Veel aandacht en passie er in gestoken. Wat een held :D (O nee, juist geen held).

Magnanimousz

Avatar

Gisteren gezien...te veel humor.

Je komt er maar moeilijk in omdat het nergens een beetje serieus wordt. En humor is goed, maar het zorgt in dit geval voor te weinig inleving.

Chris23

Avatar

Best leuke film.
Sommige grappen waren leuk vooral dat ie met die dooie gasten Francis schreef,maar de meeste waren flauw.
De zelfspot kon ik ook wel waarderen.
Maar verder snap ik al de ophef en de 5 sterren niet echt.
De badguy was misschien was wel de meest forgettable Marvel-villan tot nu toe (hoe heette ie ook al weer? ;))
Ik kan geen 1 scene herinneren die ik echt vet vond.
Hoewel: dat ze het wrak van een van die vliegende aircraftcariers uit the wintersoldier als setpiece gebruikten vond ik wel heel vet
Ksnap ook niet waaromie ie in IMAX was aangezien er 0 amazing wideshots in zitten alles speelt zich in de stad af
Ik geloof dat ik alle scenes met die russische cable guy het leukst vond.
Qua verhaal een beetje de vrolijke versie van Spawn met happy end

Waarom staat dit achter de spoiler tags tegenwoordig filmtotaal? : ¨Read more at http://www.filmtotaal.nl/reageer.php?s=nieuws&id=47650#048sI7PHkY5rKDrp.99.¨

Ed Crane

Avatar

Gisteravond gezien. Zoals gehoopt een soort Anti-MCU film, dus zet de BluRay in je collectie niet direct naast die van je MCU, dan ontploft je huis. Men haalt toch best wat aardige dingen uit zo een relatief laag budget. Leuke openingcredits, aardige actie, soms wat flauw maar over het algemeen leuke grapjes als je in de vibe/ energie van de film mee gaat. Gelukkig weet de film ook dat 90 minuten genoeg is, het origin story stuk na de opening actiescène had nog iets energieker gekund. Moest ook wel lachen om die (parodie op) de post-credit scene :+ Volgende film gaarne meer Negasonic Teenage Warhead. Alles is dus vooral aardig, niet briljant; niet meer, maar dus ook niet minder. Blade, Blade II, Watchmen, V For Vendetta, Kick-Ass, RoboCop, RoboCop 2, allicht ook The Toxic Avenger (en ik vergeet vast nog wat) zijn allemaal betere R-rated films uit het genre, maar lekker om er weer een te hebben.

7,5/ 10

Chris23

Avatar

Dat ik de meeste grappen als flauw ervaren heb zou ook best te maken kunnen hebben met de invloed die de belabberde nederlandse ondertiteling er op hadden. (Als r subs staan ga ik ze lezen al is het in het chinees)
Het begon al met opening-credits; de vertaling van het woord "tool".
Ieder kind weet tegenwoordig dat "tool" een scheldwoord is in de trant van "kneus"
"Stuk gereedschap" is GEEN nederlands scheldwoord, tenminste niet in de randstad.
Waar halen ze die vertaal"experts" vandaan?
Beseffen die niet dat er honderdduizenden mensen die beter (amerikaans)engels beheersen hun ondertitels lezen?
Schamen die zich niet kapot? (Zijn ze zich daar uberhaubt wel van bewust?)
We betalen er (een deel van het bioscoopkaartje) voor, maar krijgen altijd kwalitatief uitermate teleurstellende ondertitels.
Bij "gewone" films stoor ik me er niet heel erg aan, maar voor films met veel gescheld en pop references enz. kunnen ze toch wel 1 nederlandse vertaler vinden die een ook een beetje amerikaanse en nederlandse(straat)cultuur/taal in z`n vakkenpakket had? (of hoef je alleen het turbotaal boek gelezen te hebben?)
Of gaat het er in het vertalingswereldje net zo aan toe als in de rest van de nederlandse "showbiz"? (Dat een paar bejaarde out of touch figuren het voor het vertellen hebben en hun plekje niet willen af staan)

Ed Crane

Avatar

Als je 'tool' vertaalt als 'kneus', dan gaat in het vertalen de specifieke connotatie verloren dat iemand een kneus is omdat 'ie zich door iemand anders laat gebruiken/ zich voor het karretje van een ander laat spannen, m.a.w. iemands tool/ stuk gereedschap is. Je moet dus kiezen tussen een vertaling naar bekendere Nederlandse woorden waarbij specifieke connotaties wegvallen óf een meer letterlijke/ in het Nederlands minder gangbare vertaling. Jij geeft duidelijk voorkeur aan het eerste, een ander misschien aan het tweede. Blijft lastig met slang, persoonlijk heb ik me er niet aan gestoord. Viel me niet eens op eigenlijk.

23VDV23

Avatar

Heerlijke film als je gewoon even wil kunnen lachen. Reynolds is volledig in z'n element en hij vult zijn personage dusdanig grappig in (ook een pluim naar de scenaristen wat dat betreft) dat je het feit dat de film echt een flinterdun plot heeft en de beperking in het budget daarin terug te voelen is wel door de vingers wil zien. Laat die sequels maar komen!

4/5

elpeos

Avatar

Ik was er niet van plan om heen te gaan maar omdat een stel vrienden me meevroegen ben ik voor de gezelligheid toch meegegaan en ik heb de film met moeite afgekeken.
5 sterren is naar mijn mening ook enorm overdreven; Het script is niks bijzonders, de acteurs spelen oppervlakkig en betreft camera en FX niks nieuws gezien... Dan blijft er naar mijn mening alleen de humor over en dat steeg niet boven het niveau van puberale, flauwe grappen uit over sex, drugs, geweld en moord.
Deadpool krijgt van mij 1,5 ster.

acties