Weiner
Recensie

Weiner (2016)

De spraakmakende politicus Anthony Weiner (spreek uit: 'wiener') liet in 2011 zijn 'wiener' aan heel Amerika zien. Hoe is het hem sindsdien vergaan en verliest een vos ooit zijn streken?

in Recensies
Leestijd: 3 min 27 sec
Regie: Josh Kriegman en Elyse Steinberg | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2016

Vorige maand verklaarde Huma Abedin dat ze van plan is de scheidingspapieren te ondertekenen en zo een einde te maken aan het huwelijk met Anthony Weiner. In de States is Huma een fenomeen, ook zonder achternaamvermelding. Ze is van Indiase afkomst en heeft een groot deel van haar jeugd doorgebracht in Saoedi-Arabië, al is ze in de Verenigde Staten geboren. Ze geldt als de grote vertrouwelinge en tweede dochter van de Clintons en neemt momenteel ook een belangrijke positie in bij de campagne van Hillary. Haar huwelijk met Weiner heeft tumultueuze tijden gekend die het stel eigenlijk nooit te boven is gekomen. Weliswaar handelt de documentaire Weiner over het sextingschandaal van Anthony Weiner, zijn pogingen dit het hoofd te bieden en een terugkeer naar de (gemeente)politiek, in feite is het een document over de ijzersterke Huma Abedin die ondanks alles achter haar man blijft staan en er alles aan doet haar gezin te beschermen tegen de sensatiezuchtige media.

Voor wiens geheugen een opfrisbeurt nodig heeft: Anthony Weiner was lid van het Amerikaanse congres, nam geen blad voor zijn mond en was een veelbelovend parlementariër die het misschien nog weleens tot presidentskandidaat had kunnen schoppen. Maar Weiner, wiens naam je uitspreekt als 'wiener' (inderdaad: een ander woord voor knakworst of het mannelijk geslachtsdeel), maakt een cruciale fout toen hij in 2011 een pikante foto appte aan een onbekende vrouw. Op de foto was het intieme zaakje van Weiner op volle oorlogssterkte te zien in een opbollende onderbroek. Het leidde na aanvankelijk ontkennen en draaien (Weiner was gehackt of erin geluisd) tot een bekentenis en het aftreden van de politicus. Het was niet de enige keer dat Weiner de fout inging. In 2013, toen Weiner probeerde burgemeester van New York te worden, kwam er weer een boel rottigheid over seksueel getinte berichten naar boven. En vorige week nog dook het bericht op dat Anthony Weiner pikant had zitten appen met een vijftienjarig meisje. Het is begrijpelijk dat Huma de eer aan zichzelf heeft gehouden.

De intrigerende documentaire Weiner richt zich voornamelijk op de race om het burgemeesterschap van New York. De docu gaat dan nog uit van de gedachte dat iedereen een tweede kans verdient. Dit is ook de boodschap die de politicus voortdurend uitdraagt bij zijn campagne. En altijd komt wel weer die vraag over het seksschandaal naar boven die Weiner lijdzaam beantwoordt. Zegt het iets over zijn geloofwaardigheid of betrouwbaarheid of maakt het hem juist menselijk? Lange tijd ben je geneigd om mee te gaan met het laatste, want de vrouw aan wie hij de gewaagde foto stuurde heeft hij nooit in levenden lijve ontmoet. Maar dan gaat de beerput opnieuw open en duikt een nieuw schandaal op. Weiner probeert er nog mee weg te komen door te stellen dat hij al bij het eerste incident had gemeld dat er meer rottigheid op te biechten was en het slechts een kwestie van tijd was voor dit naar boven zou komen. Veel pijnlijker nog is hoe dit nieuwe schandaal zijn weerslag heeft op het huwelijk met Huma en hun kleine die onschuldig in de rondte kruipt.

Het beeld van Weiner wordt nog scherper aangezet als Huma met een strak gezicht een verklaring moet afleggen dat ze achter haar echtgenoot blijft staan en wanneer hij bij een bakkerij een rabbi de huid vol scheldt. De situatie komt op scherp te staan als ook nog eens de vrouw met wie Weinier berichtjes uitwisselde ten tonele verschijnt en zo de politieke campagne onder druk zet. Het beeld van een charismatisch en bevlogen politicus brokkelt geleidelijk af en hetzelfde kan gesteld worden van zijn huwelijk met Huma Abedin. Zij is het bewijs dat achter elke man, succesvol of een loser, een sterke vrouw staat. Maar zij is ook het levende bewijs dat sterke vrouwen helemaal geen vent nodig hebben. Weiner kapt af nadat de titelfiguur zijn politieke carrière aan de wilgen heeft gehangen. De vraag die over blijft is hoe het verder gaat en wanneer Huma inziet dat ze beter af is zonder haar draaiende en liegende echtgenoot. Gelukkig hebben we daar de nieuwszenders voor.