Recensie

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Hoewel de verrassing er inmiddels vanaf is, zorgen Star-Lord en company opnieuw voor een uiterst genietbare film.

door Thierry Verhoeven om 22:11 in RECENSIES
Guardians of the Galaxy Vol. 2 poster
Regie: James Gunn | Cast: Chris Pratt (Peter Quill), Zoe Saldana (Gamora), Dave Bautista (Drax), Kurt Russell (Ego), Michael Rooker (Yondu), e.a.| Speelduur: 137 minuten | Jaar: 2017

Nu Marvel alweer bijna tien jaar bezig is met hun uiterst succesvolle filmuniversum beginnen de reeksen steeds meer door elkaar te lopen. De laatste Captain America was praktisch een vermomde Avengers-film met slechts een lichte focus op het titelpersonage, dat alvast wat voorschotjes nam op de solofilms van Black Panther en Spider-Man. Laatstgenoemde krijgt binnenkort versterking van Iron Man en in het najaar zal Thor in zijn derde film vergezeld zijn van de Hulk en Doctor Strange. Al deze partnerschappen bouwen op richting het volgend jaar te verschijnen Avengers: Infinity War, waarin vrijwel iedereen die ooit in een Marvel-film heeft gespeeld opnieuw zal opdraven. De leden van de Guardians of the Galaxy vormen daarop geen uitzondering, dus is het prettig dat ze nog even een tweede film krijgen waarin ze zich niets hoeven aan te trekken van alle ontwikkelingen uit andere Marvel-films.

In zekere zin gold dat ook voor de eerste Guardians of the Galaxy, maar daarin werd toch alvast een klein bruggetje gebouwd naar de Avengers-films door de aanwezigheid van superschurk Thanos. Dit paarse heerschap is ditmaal nergens te bekennen en ook over de schijnbaar nogal belangrijke Infinity Stones wordt met geen woord gerept. Dat zal ongetwijfeld leiden tot gejammer dat deze film te weinig bijdraagt aan Marvels grote filmproject, maar voor eenieder die niet per se geïnteresseerd is in films als tussenstapjes in een grote franchise, blijkt Guardians of the Galaxy Vol. 2 een heerlijk laagdrempelige blockbuster die van zijn kijkers enkel verwacht dat ze het vorige deel hebben gezien. Overige kennis van de huidige stand van zaken in het Marvel-filmuniversum mag worden thuisgelaten. Gek eigenlijk dat dat zo'n verademing is.

Niet gehinderd door de ballast waar Joss Whedon en Jon Favreau in hun Marvel-vervolgen mee worstelden, weet terugkerend schrijver-regisseur James Gunn een goed evenwicht te vinden tussen nieuwe en vertrouwde elementen en te vermijden dat Guardians of the Galaxy Vol. 2 uitpakt als het overvolle vervolg waar men in de stripverfilming-industrie patent op lijkt te hebben. Naast het centrale gezelschap keren enkel de blauwe gelegenheidsantagonisten Yondu en Nebula terug (beiden krijgen ditmaal de uitdieping die er vorige keer een beetje bij inschoot) en voor de rest wordt nauwelijks geleund op de voorganger. Prominente bijrolvertolkers als John C. Reilly, Glenn Close en Benicio Del Toro zien we dan ook niet terug.

Zij krijgen echter waardige vervanging van een andere oude rot in het vak. Nadat in het slot van het eerste deel de deur werd opengezet voor een mysterie omtrent Peter Quills buitenaardse vader, doet deze al vrij snel zijn intrede in de hoedanigheid van Kurt Russell. Diens aanwezigheid maakt elke film beter, maar door zijn vroegere werk past hij ook perfect als de gedroomde vaderfiguur van een jarentachtigknul als Quill. Toch knaagt er iets, al was het maar omdat de intergalactische vrijbuiter inmiddels een surrogaatfamilie heeft gesticht in de vorm van zijn team. Gunn speelt het allemaal netjes uit in een plotlijn die een stuk prominenter blijkt dan je aanvankelijk zou verwachten. Waar dit soort persoonlijke ontwikkelingen vaak worden weggemoffeld als subplot in een verhaal dat vooral draait om de zoveelste schurk op jacht naar een MacGuffin, doet Gunn het allemaal net even anders.

Hoewel Marvel volgens velen maar weinig fout kan doen, worden hun vervolgfilms zelden op handen gedragen. Iron Man 2, Thor: The Dark World en Avengers: Age of Ultron waren alle drie weliswaar vaardig gemaakt, maar horen niet tot de meest geliefde titels in de catalogus. De meest voor de hand liggende verklaring hiervoor is dat je het publiek maar één keer kunt verrassen. Het is de uitzondering die de regel bevestigt en bij Marvel is dat het alom bejubelde Captain America: The Winter Soldier. Dit vervolgdeel wist te verrassen door qua opzet en invulling een heel andere kant op te gaan dan zijn minder geliefde voorganger. Guardians of the Galaxy Vol. 2 heeft dezelfde handicap als de eerder genoemde films: de lijn van het bijzonder populaire eerste deel wordt op vertrouwde wijze voortgezet. Aldus zal hij onvermijdelijk mensen gaan teleurstellen.

Dat is niet geheel terecht. Alle kwaliteiten waarover het eerste deel beschikte, zijn namelijk weer in ruime mate aanwezig: de actie is knap in beeld gebracht, de charismatische cast heeft heerlijke chemie, de dialogen zijn superscherp, er zijn volop schitterende shots en door de overtuigende CGI kan makkelijk worden vergeten dat twee vijfde van het team uit de computer komt. Allemaal positieve punten, maar niets wat in 2014 nog niet is gezegd. De nieuwheid is er simpelweg vanaf. Dat maakt Guardians of the Galaxy Vol. 2 tot een film die makkelijk voor lief kan worden genomen, wat ironisch genoeg aansluit bij een thema waarmee wordt gespeeld. Absurdistische spacefantasy is niet bepaald een makkelijk uit te voeren genre, maar door de bijna vlekkeloze wijze waarop Gunn zich drie jaar geleden van zijn taak wist te kwijten, oogde het moeiteloos. Een dergelijke prestatie schept helaas verwachtingen die moeilijk zijn in te lossen.

Door de vergelijking vallen de minpuntjes wat meer op. Waar de eerste film een heerlijk tempo aanhield en humor en ernst mooi balanceerde, is er ditmaal een ietwat traag middenstuk dat wordt geplaagd door enkele onhandige scèneovergangen en Gunns drang lollig te doen op ongepaste momenten. Dergelijke kanttekeningen zijn gelukkig snel vergeten door het goed uitgevoerde slotstuk waarin spektakel, humor en emotie prachtig in balans zijn. En waar een enigszins vergelijkbare film als Suicide Squad er flink op los klungelde met zijn talrijke popmuzikale ondersteuningen, blijkt Gunn nog steeds een feilloos gevoel te hebben voor het vinden van die ene onconventionele popsong die hij geslaagd kan inzetten. Zelfs het al regelmatig in films gebruikte ELO-nummer 'Mr. Blue Sky' wordt gebruikt op een wijze die op zijn minst een glimlach aan zijn publiek zal ontlokken. Alleen al voor deze creatieve scène is Guardians of the Galaxy Vol. 2 een bioscoopbezoekje waard.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Scheerzeep

Avatar

Mooie recensie! Ga er morgen naartoe, kan niet wachten! :D

Dinomite

Avatar

Top recensie!

Master Of Films

Avatar

Ok. Thriver. Nu snap waarom Hasselhof op de soundtrack staat met een nieuw nummer. { als reactie op de tracklist van GoTG Vol.2 }

Mr. Blue Sky vond ik persoonlijk de beste muzikale toevoeging, maar dat zal vast wel met de bijbehorende scene te maken hebben. ;)

Ed Crane

Avatar

Overige kennis van de huidige stand van zaken in het Marvel-filmuniversum mag worden thuisgelaten. Gek eigenlijk dat dat zo'n verademing is.

Júist niet gek toch?

Is Ego The Living Planet trouwens nog een beetje goed gedaan? (niet Kurt, maar de planeet)

Waar dit soort persoonlijke ontwikkelingen vaak worden weggemoffeld als subplot in een verhaal dat vooral draait om de zoveelste schurk op jacht naar een MacGuffin, doet Gunn het allemaal net even anders.

Een verhaal dat vooral draait om de zoveelste schurk op jacht naar een MacGuffin? Je bedoelt zoals Gunn deed met de eerste Guardians Of The Galaxy? ;)

horizon

Avatar

In het kort:
Beter dan eerste deel en allerbeste Cinematic Marvel bad guy tot op heden!

Brein8998

Avatar

In het kort:
Minder dan het eerste deel. Film is wat trager. Personages worden goed uitgewerkt en humor zit er dik in.

Ed Crane

Avatar

@horizon:
Maar was Ego The Living Planet dus een beetje goed gedaan? Was de film een beetje trippy?

Decepticon

Avatar

Verdomd goede recensie Thiver!

De eerste film is beter, maar dit vervolg weet het idd zeer zeker wel waar te maken.
Alles ziet er weer verdomd goed uit, het middenstuk is idd wat traag en er is idd wat humor op ongepaste momenten.
Er is echt heel veel, maar goede en gevatte humor, maar ik vond ook dat het op bepaalde punten idd wel wat minder kon, wat idd ongepast is.

Maar de openingsscene is fantastisch en er zitten echt een aantal goede verrassingen in. Deze film kon idd nog wel eens de best uitgewerkte Marvel villain tot nu toe hebben.
De film lost nu ook in kwa eindbattle, deze film heeft een waardige eindbattle, wat in de eerste film een beetje miste.

Alle personages worden goed uitgewerkt en iedereen is echt geweldig, maar verwacht niet teveel van Mantis, is echt een bijrol en heeft niet echt een grote bijdrage, meer voor de emotionele ontwikkeling tussen de personages en de humor.

Ego The Living Planet is goed gebracht en echt goed uitgewerkt. Meer kan je er niet over zeggen zonder te spoilen Ed. Maar de film is wel een beetje trippy

De film raakt ook idd de gevoelige snaar heel goed en heeft geen MacGuffin.

De tracklist van de muziek is weer goed en goed geplaatst, maar is echt niet zo goed als die in/van de eerste film.

Eén ding in de recensie klopt niet, er wordt zeker wel een woord gerept over de Infinity Stones.

Maar echt weer een spacefantasy van jewelste.

Sunspot

Avatar

Film is die 4 sterrren wat mij betreft niet waard.

Ego was wel vet, interessante uitleg over zijn ontstaan, drijfveren etc.

Verder irritant, teveel CGI, zwaar ongeloofwaardig. Deel 1 was super, maar dit deel is zeer matig.

Sunspot

Avatar

@Ed Crane

Ego the living planet is het meest interessante in de film, wat mij betreft het enige.

Master Of Films

Avatar

Ego is top, geen twijfel mogelijk, niemand positief over Yondu. :(
Hij maakt (ook) een goeie karakterontwikkeling mee.

Decepticon

Avatar

Ja Yondu is ook weer fantastisch. Jammer dat hij dood is, eerste 'belangrijke' sterfgeval in de MCU, dat heeft zeker impact gemaakt, wat iedereen zo graag wil, ik ga hem missen in Vol.3!

WeaponX

Avatar

@decepticon Ik vond Coulson in The Avengers ook wel belangrijk, z'n dood bracht uiteindelijk het team bij elkaar

Civilian Supreme

Avatar

De verassing is er nu inderdaad wel af maar voor de rest een zeer solide vervolg, dit is zo'n type film waar ze er in mijn ogen nog 20 van kunnen maken. Kurt Russel is altijd een meerwaarde, zijn charisma en acteerwerk komt zo natuurlijk over dat het lijkt of hij niet eens acteert.

Ook het gedeelte met de cgi aan het begin van de film is zo goed gedaan dat dit de eerste keer is dat het mij echt heeft overtuigd. Beste cgi gezicht tot nu toe.

Dinomite

Avatar

Iets teveel gags, en wat ongepaste (maar leuke) humor op momenten vond ik deze film echt wel leuk. De eind battle vond ik weer een beetje typisch marvel achtig over the top maar als het tegen een planeet opneemt dan mag het ook deze keer wel.

Ereptile

Avatar

Een goede vervolg film, maar ik vond hem toch iets minder dan de eerste film. Dit komt denk ik door de humor, die af en toe de plank mis slaat. Verder is het visueel prachtig, is de chemie tussen de personages inderdaad goed, en vond ik de easter eggs in de film ook vermakelijk. Zeker bij de credits, toen Jeff Goldblum dansend voorbij kwam. Ik ben benieuwd wie dat heeft gezien.

Er zijn inderdaad 5 credit scenes, waarvan sommige wat aanvullen aan de toekomst van het MCU, maar andere niet.

Ego vond ik een interessant personage. Maar ook Michael Rooker als Yondu vond ik zeker goed in de film!

Met alle kennis van de eerste keer, zou een tweede bioscoopbezoek de film beter maken denk ik. Er zijn aardig wat momenten waarvan ik dacht "oooh dus daarom is dat gebeurd!"

Zeker een goede film om te zien! Smiley face Ik zou het een 7,5/8 geven Smiley face

Master Of Films

Avatar

Er zijn inderdaad 5 credit scenes, waarvan sommige wat aanvullen aan de toekomst van het MCU, maar andere niet.
Toekomst van MCU? Ik zie veel meer toekomst van GoTG Vol. 3 Teenager Groot, StarHawk met Guardians 3000, Cocoon Adam Warlock. Dus grotere rol van Stallone & Kismet/Ayesha maakt haar eigenbeeld d.m.v. Adam Warlock. Beide staan ook bekend als Him/Her.. Allemaal hints voor Vol.3

ISIM

Avatar

Damn, kan niet wachten tot ie op blu-ray uitkomt. ECht een meesterlijke film. Yondu rulesssss. MUziek keuze, weer geniaal.

Ed Crane

Avatar

@Decepticon & Sunspot:

Beetje laat, maar toch: dank voor jullie antwoorden. Klinkt in ieder geval alsof enige zwakheden die de eerste film wat mij betreft had, misschien wel zijn opgelost. Ik ga 'm iig wel eens streaming checken of zo.

Goov25

Avatar

Verwachtingen waren hooggespannen, daardoor viel ie wat tegen. Mindere punten uit deel 1 waren beter (karakterontwikkeling, Yondu!!, meer leuke bijpersonages) maar er waren heel veel goede punten uit deel 1 die nu slechter waren (minder fijne muziek, minder chemie, minder tempo, minder scherpe humor). Het zag er visueel natuurlijk weer top uit, maar het kon me niet zo meevoeren als deel 1 deed. Een 7tje voor mij.

dejo1969

Avatar

Vooral de interactie tussen de karakters is leuk. De overdaad aan CGI en een zwak verhaaltje vormden eigenlijk wel een beetje een domper.

Guardians of the Galaxy Vol. 2

acties