Recensie

Spider-Man: Homecoming (2017)

Peter Parker mag eindelijk meedoen bij Marvel. Maar om een Avenger te mogen worden, zal hij zich eerst moeten bewijzen.

door Thierry Verhoeven om 23:23 in RECENSIES
Spider-Man: Homecoming poster
Regie: Jon Watts | Cast: Tom Holland (Peter Parker / Spider-Man), Michael Keaton (Adrian Toomes / Vulture), Jacob Batalon (Ned), Laura Harrier (Liz), Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man) e.a.| Speelduur: 133 minuten | Jaar: 2017

Als je tien jaar geleden aan zowel een gemiddelde bioscoopbezoeker als een doorgewinterde stripliefhebber had verteld dat ooit een Spider-Man-film zou worden verkocht op de aanwezigheid van Iron Man, dan zouden beiden je waarschijnlijk met verbazing hebben aangekeken. Spider-Man is altijd een van de populairste superhelden geweest met zelfs voor zijn eerste film al naamsbekendheid onder degenen die niet vertrouwd waren met zijn stripverhalen. Iron Man werd daarentegen pas echt bekend bij het grote publiek toen Robert Downey Jr. hem begon te spelen. Dat de marketingcampagne van de nieuwste Spider-Man een grote focus legt op de aanwezigheid van Tony Stark alias Iron Man, is iets wat tien jaar geleden nog als de omgekeerde wereld had geklonken. Er kan in een decennium blijkbaar een hoop veranderen.

Spider-Man heeft dan ook een moeilijke tijd achter de rug. Het tien jaar geleden uitgekomen Spider-Man 3 kon niet tippen aan zijn twee voorgangers en de geplande opvolger waarmee regisseur Sam Raimi zijn reeks weer op de rails wilde krijgen, werd door filmstudio Sony om zeep geholpen. De onvermijdelijke reboot resulteerde in twee films die er best mee doorkunnen, maar lang niet zo 'amazing' bleken als hun titels impliceerden en het qua populariteit aflegden tegen concurrerende superheldenfilms. Sony vertilde zich daarbij flink aan zijn ambities er een eigen filmuniversum à la Marvel uit te persen, met diverse spin-offs over Spideys tegenstanders. Toen The Amazing Spider-Man 2 niet het enorme succes bleek waar men op rekende, belandden al die plannen in de prullenbak (al worden ze er de laatste tijd toch sporadisch weer uitgevist) en ging Sony met Marvel om de tafel om tot een gedeelde voogdijregeling te komen.

Dat resulteert erin dat Spider-Man eindelijk deel uitmaakt van het gedeelde filmuniversum van Marvel. In Spider-Man: Homecoming (een multi-interpretabele titel) laat men weinig kansen onbenut dat aan de kijker duidelijk te maken; het openingsshot is nota bene een kindertekening van de Avengers. Een heel verschil dus met de laatst uitgekomen Marvel-film, Guardians of the Galaxy Vol. 2, waarin de verwijzingen tot een absoluut minimum beperkt waren. Maar eigenlijk past het wel dat een New Yorkse tiener als Peter Parker constant wordt herinnerd aan zijn volwassen collega's, die een soort sportsterrenstatus hebben verkregen. Aldus wordt op school regelmatig een Captain America-voorlichtingsvideo opgezet en praten meisjes tijdens de gymles wie van het superheldengezelschap ze 'zouden doen'. Dat klinkt triviaal, maar dergelijke momenten dragen prima bij aan het centrale conflict waar Peter mee worstelt: het gevoel een grote vis te zijn in een kleine vijver.

Waar het er vorig jaar nog enigszins op leek dat Spider-Man bij de haren in het toch al dichtbevolkte Captain America: Civil War werd getrokken, daar blijkt die gastrol nu als een mooi startpunt te dienen voor zijn eerste Marvel-solofilm. Anders dan in eerdere Spider-Man-films is Peter Parker ditmaal niet de enige van zijn soort. In een wereld waarin superhelden de dienst uitmaken, was het voor de puber een enorme eer het team van Iron Man te mogen versterken in diens gevecht tegen Captain America. Na een dergelijke ervaring is het echter behoorlijk lastig weer terug te gaan naar je oude leventje. Vooral wanneer Tony Stark aangeeft je misschien nog eens te zullen bellen en dat vervolgens nooit doet. Spider-Man: Homecoming werkt daarmee op een meta-tekstueel niveau; Spider-Man mag dan wel eindelijk in het Marvel-wereldje rondlopen, maar dat wil nog niet zeggen dat hij direct een Avenger is.

In tegenstelling tot praktisch alle andere filmfranchises die Marvel de afgelopen jaren heeft gelanceerd, hebben de niet-striplezers ditmaal een referentiekader waar rekening mee moet worden houden. Dit is immers de zesde Spider-Man-film in vijftien jaar, dus is het niet langer voldoende om enkel de superheld zijn kunstje te laten doen. Gelukkig blijkt men slim genoeg om volop in te zetten op variatie. Aldus blijft de welbekende ontstaansgeschiedenis ons dit keer bespaard (oom Ben is al lang dood en begraven en het incident dat Peter zijn superkrachten gaf wordt slechts terloops benoemd) en zijn bekende bijfiguren Harry Osborn, Gwen Stacy en J. Jonah Jameson afwezig. Wel aanwezig zijn nieuwe locaties en andersoortige actiescènes. Het blijkt zowaar verfrissend Spidey eens niet tussen de wolkenkrabbers van Manhattan te zien zwieren, maar hem zijn superkrachten te zien benutten op een veerboot, in een buitenwijk of op een enorme obelisk.

Wat het allemaal bij elkaar houdt, is de energieke vertolking van Tom Holland in de titelrol. Waar zijn voorgangers Tobey Maguire en Andrew Garfield een kleine tien jaar te oud gecast waren, blijkt de jonge Brit met zijn babyface bijzonder geschikt om Peter Parker geloofwaardig neer te zetten als een tiener met het enthousiasme van een jonge puppy. Door zijn goede komische timing zou je haast vergeten dat hij ook in de meer dramageoriënteerde scènes prima zijn mannetje staat, zelfs al is dat tegenover veteranen als Robert Downey, Jr. en Micheal Keaton. Peter Parker zal zich als superheld misschien nog even moeten bewijzen voor hij mag toetreden tot de Avengers, maar voor de kijker kan dat moment niet snel genoeg komen; met zo'n heerlijke Spider-Man staat ons in toekomstige crossovers een hoop fijne interactie te wachten.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Scheerzeep

Avatar

Ik kan niet wachten! *O*

Ang3l

Avatar

Juist blij dat ze z'n origin overslaan. Dat kennen we nu onderhand wel en daarmee zou t weer een reboot worden. Hoppa, meteen er in met die handel.

Master Of Films

Avatar

Precies Ang3l. Een origin story weer opnieuw vertellen is feite een lui script. Ik zit niet op herhalingen te wachten.

chazillionair28

Avatar

Ik geef jullie een tip, blijf niet tot het einde wachten.. Wat was dat een teleurstelling zeg.. :PEn wat in de recensie ook verteld mag worden, is dat er veel elementen van spider-man 1, 2 en 3 zijn nageboots ( zoals iedereen in de trailer wel zag met de boot. Een erg goedkope manier om je verhaal te vertellen vind ik.

vermakelijke film, maar 4 sterren ? no way, ik zou bijna zeggen dat Transformers eerder de 4e ster verdiend dan spider-man. 3 sterren is voldoende.

Leon81

Avatar

Ik was niet helemaal impressed door de film. Tom Holland zet wat mij betreft een overtuigende spiderman neer maar het wil maar niet spannend of echt spectaculair worden. Het eindgevecht is dan wel boven de grond maar komt niet van de grond. Daarbij ontging mij de noodzaak. Wat staat er nou daadwerkelijk op het spel?

Begrijp me niet verkeerd, het was een vermakelijke rit... maar the best spidey ever? Nee dat is wat mij betreft complete onzin.

Tegenwoordig is het de traditie om oudere films die toch ook zeer goede recensies kregen ineens af te zeiken en dat is vaak onterecht.

Ereptile

Avatar

Net terug van de film! Het is naar mijn mening een goede Spider-Man film, maar Spider-Man 2 van Sam Raimi blijft toch de beste!

Tom Holland vond ik een perfecte Peter Parker EN Spider-Man! En ik was ook zeker onder de indruk van Michael Keaton als The Vulture. EINDELIJK weer een villain die goed is uitgewerkt en die er daarnaast ook best cool uit ziet Smiley face

Waar ik best moeite mee had, was dat Spider-Man opeens zo hi-tech blijkt. Ik dacht me hier niet aan te storen, maar het viel me op hoe modern deze Spidey wel niet is. Hierdoor werden er kansen gemist om Parker's intelligentie te laten zien.

Er zijn ook redelijk wat easter eggs naar het MCU. Niets mis mee, maar soms waren het er iets TE veel. Hopelijk pakt het vervolg zich beter op als een stand alone Spider-Man film. Er had ook best gehint mogen worden naar uncle Ben. Dat ze dat echter niet hebben laten zien, ben ik heel blij mee!

De actie vond ik wel goed in elkaar zitten en de muziek klonk voor mij als een mix tussen Spider-Man's originele thema en Iron Man 3.

Ik ben nu wel benieuwd wat het vervolg zal brengen! Smiley face En er zijn 2 after-credit scenes. Ik vond ze allebei wel goed Smiley face

Trinidaduz

Avatar

Dit is mijn eerste post hier, ik hoop dat ik het onder het goede item plaats:

Vandaag naar Spider-Man: Homecoming geweest.
Kwam ik gisteren nog teleurgesteld de bioscoop uit na het zien van de nieuwste Transformers, zo enthousiast ben ik nu.

Tom Holland speelt eindelijk de tiener Peter Parker op een manier waar ik tevreden mee ben (al vond ik Tobey ook goed) en hoewel sommige elementen helaas anders zijn dan in de originele comics (Flash, MJ), is deze verfilming van de webslinger een succesvolle.

Aangezien ik (nog) niet weet hoe je spoilers moet taggen, laat ik het maar bij dit.

Goede actie met uitstekend getimede humor, de toelating tot het MCU en eindelijk een goede badguy, maakt deze film voor mij als trouwe Marvel fan een aanrader!

Master Of Films

Avatar

@ chazillionair28
De elementen van Raimi's Spider-man zijn niet nageboost, maar geinspireerd. In Homecoming zijn ze dan ook goed verwerkt, en dus niet goedkope manier om je verhaal te vertellen.
B.v. Tooms....vader van ;) Bij Raimi wist Spidey meteen al dat Green Goblin de vader is van zijn beste vriend.

Anyway Ereptile heeft het helemaal begrepen Smiley face

Ed Crane

Avatar

en praten meisjes tijdens de gymles wie van het superheldengezelschap ze 'zouden doen'.

Zucht... of je geeft vrouwen eens een echte rol.

Ed Crane

Avatar

Scheerzeep "Kan niet wachten om de film te gaan bekijken in de bios! Persoonlijk vond ik zijn introductie in Civil War echt waardeloos. Dat was echt een van de meest belachelijke keuzes van Marvel ooit."

Word.

Decepticon

Avatar

Tja ieder zijn en sommigen, zoals onze Ed, zullen nooit of niet gauw positief zijn over Marvel films.
Maar Transformers 5 beter vinden dan (deze) Spider-Man...... Tja ieder zijn ding en smaak.

Imo is Spider-Man perfect geïntroduceerd in Civil War.

Ik had het niet verwacht, maar imo heeft Marvel het geflikt en de beste Spider-Man film tot nu toe gemaakt.
Als is heel goed uitgewerkt, het verhaal, zowel Peter Parker, als de villain Toomes als Vulture, echt het John Hughes coming of age verhaal van Spider-Man.
Tom Holland is perfect gecast als tiener en weet heel goed te overtuigen, zowel als pret Peter Parker als Spider-Man en zowel met humor als met de goede drama.
Hij worstelt echt in zijn ontwikkeling en dat is heel goed gedaan.

Vulture is goed uitgewerkt en vind ik gelijkwaardig aan Doc Octopus.
Er zitten en paar goede verrassingen in, die ik niet zag aankomen en ik vind de film op gegeven momenten echt spannend.
De soundtrack en score zijn ook erg goed.

En wat je van de promotie niet zou verwachten, Iron Man zit maar minimaal in de film.

De 2 post-credits scènes zijn ook goed. Bij mij bleef bijna iedereen zitten tot na het eind.

Ed Crane

Avatar

Decepticon "Tja ieder zijn en sommigen, zoals onze Ed, zullen nooit of niet gauw positief zijn over Marvel films.
Maar Transformers 5 beter vinden dan (deze) Spider-Man...... Tja ieder zijn ding en smaak."

Even voor de goeie orde benadruk ik graag even dat dat Transformers/ Spider-Man gebeuren dus niet voor mij geldt (beiden niet gezien).

Wat Marvel betreft dan toch maar even: ik neem aan dat je MCU bedoelt, want Blade vind ik top, Blade II zou ik in m'n superheldenfilm top 3 zetten, Days Of Future Past toch ook in m'n top 10, Logan verwacht ik erg veel van, First Class vond ik ook goed. Wat de MCU betreft: Captain America: The Winter Soldier en vooral Iron Man 3 vond ik toch vrij goed, de eerste Iron Man vond ik leuk, Ant-Man zou als Edgar Wright-film vast erg goed zijn geweest maar nu vond ik'm alsnog vrij aardig. Dr. Strange moet ik nog zien, ik hoop er het beste van want zag er goed trippy uit.

Decepticon

Avatar

@Ed,
Sorry voor de late reactie, maar met dat Transformers gebeuren doelde ik op chazzillionair28, niet jou idd.

En betreft Marvel, bedoelde ik idd MCU.

pete928s

Avatar

de slechtste spiderman film by far met enkele lachwekkende
sjw statements

Spider-Man: Homecoming

acties