Recensie

Captain Marvel (2019)

De eenentwintigste MCU-film draait eindelijk om een vrouwelijke superheld. Werd verdorie eens tijd.

door Thierry Verhoeven om 21:58 in RECENSIES
Captain Marvel poster
Regie: Anna Boden, Ryan Fleck | Cast: Brie Larson (Carol Danvers / Captain Marvel), Samuel L. Jackson (Nick Fury), Jude Law (Yon-Rogg), Ben Mendelsohn (Talos), Lashana Lynch (Maria Rambeau) e.a.| Speelduur: 124 minuten | Jaar: 2019

Bijna twee jaar geleden werd Wonder Woman gevierd als een kleine mijlpaal in de filmgeschiedenis. Eindelijk een volwaardige film over een vrouwelijke superheld en nota bene geregisseerd door een vrouw. Dat hij prettig wegkeek zonder de feministische wortels van de titelfiguur te verloochenen, maakte de hype compleet. Toch was de grootste verrassing misschien wel dat de eerste geslaagde film over een superheldin gemaakt was door DC, wiens filmdivisie in de voorgaande jaren juist volop planken had misgeslagen. Daarmee had de concurrerende superheldenfabriek Marvel, die toen al jarenlang de wind in de zeilen had, voor het eerst het nakijken. Nu ook Marvel een film aflevert over een vrouwelijke superheld, lijkt van een vergelijkbare hype nauwelijks sprake. "Nou, daar is ie dan eindelijk. Was dat nou zo moeilijk?", lijkt de algemene reactie te zijn.

Misschien kunnen we de afwezigheid van een dergelijke jubelstemming beschouwen als een teken van vooruitgang. Wanneer de vrouwelijkheid van superhelden niet meer noemenswaardig is, is gelijkheid waarschijnlijk een stapje dichterbij gekomen. Maar het kan natuurlijk ook dat Marvel een dergelijke hype bewust niet stimuleert. Zo ontlopen ze namelijk de vraag waarom alle voorgaande twintig films op mannelijke schouders rustten en voor de vrouwelijke personages een partnerschap met de mannelijke titelheld het hoogst haalbare was (Black Widow in de tweede Captain America en The Wasp in de tweede Ant-Man). Het is dus verstandig dat de film nauwelijks aandacht vestigt op het geslacht van de hoofdpersoon.

Dat is ook wel enigszins toepasselijk, want in tegenstelling tot Wonder Woman is Carol Danvers (de echte naam van de titelfiguur) niet gecreëerd om te fungeren als feministisch icoon. Ze vervulde aanvankelijk meer een bijrol in de lange en gecompliceerde continuïteit van de Marvel-strips. Na veel omzwervingen onder de naam Ms. Marvel werd ze recent bevorderd tot Captain Marvel, een titel die in het verleden aan een mannelijk personage toebehoorde. Opvallend genoeg wordt die titel in de film nooit uitgesproken (wat trouwens niet anders was bij Wonder Woman in haar eerste film) en duikt ook de naam Carol Danvers pas na enige tijd op. Tot die tijd staat het hoofdpersonage bekend onder de naam Vers.

Ze begint de film als lid van een intergalactische taskforce die vecht in de strijd tegen de Skrulls, een ras van gedaanteveranderende aliens waarmee haar volk de Kree in oorlog is. Dat klinkt misschien erg ingewikkeld, maar het plot wordt een stuk simpeler wanneer Vers crasht op aarde (in haar woorden een 'shithole planet') waar ze in afwachting van haar teamleden een handvol Skrulls moet bevechten. Saillant detail: het is midden jaren negentig en Tony Stark verkoopt nog wapens, Steve Rogers ligt nog in het ijs en Bruce Banner kan nog gewoon in woede uitbarsten zonder kledingstukken te verliezen. Oftewel: geen superhelden beschikbaar. Aldus slaat Vers de handen ineen met S.H.I.E.L.D.-agent Nick Fury, die in de vroege Marvel-films essentieel was om de Avengers tot een team te smeden, maar anderhalf decennium daarvoor nog belast is met stukken alledaagsere veiligheidskwesties.

Met Fury heeft de film een stevige troef handen. Vertolker Samuel L. Jackson is altijd een fijne verschijning geweest in de Marvel-films (God mag weten waarom hij na Avengers: Age of Ultron ineens jaren aan de zijlijn moest staan) en krijgt nu eindelijk een volwaardige rol die nauwelijks onderdoet voor die van het titelpersonage. Brie Larsson is daarin prima op dreef, maar het zijn vooral haar scènes met Jackson die de film leven geven. Om de acteur te tonen zoals hij er vijfentwintig jaar geleden uitzag (bij menig filmliefhebber goed bekend), wordt Marvels digitale verjongingstechnologie benut. De resultaten daarvan waren voorheen al opvallend goed, maar bleven altijd wijselijk beperkt tot een enkele scène. Klaarblijkelijk zijn er onlangs flinke stappen gemaakt, want Jackson oogt de gehele film zeer overtuigend als zijn jongere zelf en daalt nooit af naar de 'uncanny valley'.

De film weet een hoop te doen met zijn jarennegentigsetting. Zo verschaft dit decennium een lekker afwijkende esthetiek (Vers' geavanceerde thuisplaneet contrasteert een stuk beter met de relatieve eenvoud van de jaren negentig dan met de mild futuristische look van veel in het heden gesitueerde Marvel-films) en worden veel dingen die kijkers zich uit deze periode zich zullen herinneren op geestige wijze ingezet. Het is misschien wat gemakzuchtig om humor te destilleren uit door de tijd ingehaalde technologie, maar probeer maar eens niet te grinniken wanneer een cd-rom met belangrijke informatie moet worden ingeladen, waardoor diverse hoofdpersonages een halve minuut ongeduldig naar het scherm van een Windows 95-computer zitten te staren.

Ook in de actie wordt geleund op een aangename retrostijl, zoals een lekker overzichtelijke autoachtervolging en een heerlijk lowtech gevecht in en op een metro. Maar Captain Marvel nestelt zich vooral in het decennium met zijn opzet. Het partnerschap tussen de twee hoofdpersonen zorgt namelijk voor associaties met actiefilms uit de jaren negentig waarin Samuel L. Jackson eveneens opgescheept raakte met een tegenpool met wie hij snedige teksten mocht uitwisselen. Daarvan is The Long Kiss Goodnight waarschijnlijk de meest voor de hand liggende titel, aangezien in Captain Marvel eveneens wordt gegraven in de troebele geschiedenis van de vrouwelijke hoofdpersoon. Vers heeft namelijk geen kennis van haar verleden, maar komt er tijdens haar verblijf op aarde achter dat ze niet altijd een bovenmenselijke superheldin was.

Captain Marvel wijkt daarmee op een redelijke wijze af van de nogal platgetreden superheldenpaden. Ditmaal hebben we namelijk een hoofdpersonage dat al bij aanvang haar bovenmenselijke krachten onder controle heeft, maar juist geen weet heeft van haar menselijke kant. De film werkt daarmee als een binnenstebuiten gekeerde The Matrix. In die film omarmt de hoofdpersoon zijn messiaanse status met de woorden: "My name is Neo." Een verwerping van zijn geboortenaam, die eigenlijk een slavennaam is. In Captain Marvel horen we de heldin in een climactische scène juist opstandig terugbijten: "My name is Carol." Het zegt iets over hoe Marvel zijn superhelden de wereld in stuurt: prima als je bovenmenselijke dingen gaat verrichten, maar zorg er alsjeblieft wel gewoon voor dat je een mens blijft.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Dat men hier weeral slaagt was te verwachten, maar blijkbaar is dit niet een van betere films van Marvel Studios als ik meerdere recensies leest.

timdekw

Avatar

Ik heb hier alle vertrouwen in! Ga 'm morgenochtend bekijken.

McGraig

Avatar

De hyperactieve, maar meestal wel betrouwbare, Jeremy Jahns is niet erg enthousiast. Ach.... hij gaf Suicide Squad een positieve recensie dus hij slaat de plank ook af en toe flink mis.
https://www.youtube.com/watch?v=xKsMIUtX6c8

Khalidmocro

Avatar

Denk dat de hype van avengers end game en vooral die post credit scene met die pieper ook veel doet voor deze film

Master Of Films

Avatar

McGraig "De hyperactieve, maar meestal wel betrouwbare, Jeremy Jahns is niet erg enthousiast. Ach.... hij gaf Suicide Squad een positieve recensie dus hij slaat de plank ook af en toe flink mis."
Hoezo betrouwbaar? Ik zou eerder zeggen dat jij teveel vertrouwen hebt in 1 filmcritici Smiley face

Vandaag ga ik CM kijken, ik vorm dan mijn eigen mening. Het kan zijn dat ik wel of niet met Jahns eens bent. Maar op betrouwbaarheid daar hou ik mij niet op vast op geen enkele filmcritici Smiley face

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Bwa Jeremy Jahns ben ik het toch ook dikwijls mee eens. Maar met Suicide Squad fronste ik toch ook de wenkbrauwen met zijn positieve review :D

Master Of Films

Avatar

Gezien en het is een "ok" film. Niet goed, maar ook niet slecht.

+ de poes van Captain Marvel
+ Samuel L. Jackson als Nick Fury
+ Ben Mendelsohn als Talos
+ Jude Law als Yon-Rogg
+ de jaren 90 setting
+ verfrissende origin vertellijn met andere manier van flashbacks integratie
+ Marvel's de-aging technologie is uitstekend
+ Stan Lee cameo
+ Stan Lee eerbetoon

- Carol Danvers. Dit is niet de Carol Danvers die ooit Ms. Marvel werd. Ooit was Carol Danvers een alcoholist zoals Tony Stark in de comics. Perfect was ze niet.
Helaas heeft deze film daar compleet maling aan.
Deze Captain Marvel is de Supergirl met een Mary Sue complex van de MCU geworden. Vergeet dus meteen de persoonlijkheid, die heeft ze niet. Je zou bijna denken dat ze een android is. Best of all. Ze is zo overpowerd, geen obstakel is te hoog. Niets voor niets probeert Yon-Rogg haar onder "controle" te houden. Ik denk dat Endgame in drie minuten klaar is als Captain Marvel een pak slaag geeft aan Thanos. Denk aan het gevecht Hulk vs Thanos, maar dan is Thanos die op de vloer ligt.

Dat klinkt misschien erg ingewikkeld, maar het plot wordt een stuk simpeler wanneer Vers crasht op aarde (in haar woorden een 'shithole planet')

Nee, Minn-Erva zei de woorden 'shithole planet'

Chris23

Avatar

4 sterren, dus hij is beter dan Alita?
Wow , dan heb ik superveel zin in deze film!

Utah

Avatar

Ik heb deze film gisteren bekeken, en vind het een goede aanvulling voor het marvel universum. Sinds the Winter Soldier is het niveau van deze reeks gewoon sterk. De film is top 10 waardig binnen deze reeks maar geen top 5. Een origineel introverhaal waar vooral de hoofdpersoon wordt vormgegeven.

Kridi Kaster

Avatar

een veredelde aflevering van Agents of S.H.I.E.L.D., meer vond ik er niet aan...

Mav Damian

Avatar

De film was voor mij prima vermaak, maar ik heb beter werk gezien van Marvel Studios.
Wat de film voor mij entertainment was is de chemie tussen Brie Larson en Samuel L Jackson personages.
Meer dan de eerste helft van de film vond ik entertainment tot dat de laatste acte eraan kwam.
Ben Mendelsohn als Talos is nog prima, maar tot dat de echte motivatie getoond werd van het personages vond ik dat zeer matig en forceerde het eigenlijk het eindresultaat van het verhaal.
Brie Larson als Captain Marvel was prima, maar haar sarcasme en humor dat ze bracht werkte voor mij een deel niet, zeker hoe dat ze omging met haar Kree collega's. Ook wat Master of Films typte over de krachten van haar. Met haar full power kan ze gewoon een planeet doorboren sterker nog ik denk dat ze elke kracht van de infinity stones aankan (buiten dan de time stone).
Ik hoop dat de Russo broers een goede manier hebben gevonden dat ze een soort van kryptonite heeft in Endgame, maar dan niet zo'n belachelijk manier zoals ze bij de Hulk hebben gedaan.

De Kat en het verjongings techniek waren de hoogtepunten

Master Of Films

Avatar

Mav Damian "Wat de film voor mij entertainment was is de chemie tussen Brie Larson en Samuel L Jackson personages."
Chemie tussen de poes van Captain Marvel en Samuel L. Jackson werkt nog veel beter. Vooral omdat de iets wat naïeve Fury niet geheel weet hoe het echt zit met die kat Smiley face

Mav Damian "Ik hoop dat de Russo broers een goede manier hebben gevonden dat ze een soort van kryptonite heeft in Endgame, maar dan niet zo'n belachelijk manier zoals ze bij de Hulk hebben gedaan."
Het is bekend dat de Russo broers Captain Marvel niet zag zitten, en dat ze alleen de oorspronkelijke Avengers willen gebruiken om Thanos te gaan verslaan. Captain Marvel....pardon Captain Mary Sue werd "mandatory" opgelegd voor Avengers Endgame.

Ik hoop het ook dat Russo broers Captain Mary Sue meer kwetsbaarder en gebrekkig gaan maken. Als je 100% perfect bent, dan kan je als kararkter niet meer groeien. Met deze film lijkt het er nu op dat The Avengers wel Captain Mary Sue nodig moet gaan hebben, en niet andersom!
Benieuwd hoe de Russo broers Endgame gaan aanpakken.

Mav Damian "De Kat en het verjongings techniek waren de hoogtepunten"
Eigenlijk zou een van hoogetpunten juist de heldin Captain Mary Sue moeten zijn. Zoals Bijvoorbeeld Tony Stark/Iron Man dat was in Iron Man. Nu kan je de film alleen aanraden op basis dat de poes van Captain Marvel de beste scenes heeft.

kokosnoot

Avatar

Mof, vond je CM leuker/beter dan bv de Captain America films of Black panther?
Als je hem redelijk vond tot voldoende (niet goed niet slecht)
Viel hij je dan niet een klein beetje tegen?Met andere woorden is de film niet gewoon al te veel gehyped,

Ga hem denk ik met 1 a 2 weken zien.

drsentertainment

Avatar

Heb weer heerlijk genoten van Captain Marvel. De film heeft zeker een paar wow momenten. En wat al eerder is gezegd: de chemie van de hoofdrol spelers geven deze film een extra vibe. Op naar Avengers, Endgame.

SAS1982

Avatar

De film net gezien, hij was leuk maar om nou de film 4 sterren te geven?
Wel een van de mindere marvel films van de laatste paar jaar vond ik

chefry1983

Avatar

Ik heb me gisterenavond zeer uitstekend goed vermaakt met captain Marvel.

De film had een goed oorsprong verhaal met de flashbacks ideeën. De chemie tussen captain Marvel en Nick Fury was goed en de actiescènes waren ook goed.
Ik vond de film ook heel veel beter dan black panther.
Maar op volle kracht slaat ze Thanos met 1 vinger neer.

IMAX3D

Avatar

Heb de film gezien, heb zoals de meeste zeggen betere films van Marvel gezien. Het lijkt alsof ze alle energie in Endgame gestoken hebben. Al bij al geef ik het een 7.

Master Of Films

Avatar

kokosnoot "Mof, vond je CM leuker/beter dan bv de Captain America films of Black panther?"
Captain America: The Winter Soldier staat samen met Avengers: Infinity War & Guardians of the Galaxy op de hoogste niveau voor mijn belevenis.

CM staat gelijk met Black Panther, waar ik toevallig ook problemen heb met de held en waar juist de bijrollen beter zijn.

kokosnoot "Viel hij je dan niet een klein beetje tegen?Met andere woorden is de film niet gewoon al te veel gehyped,"
Voor mij was de film CM niet gehyped, die eer zou ik aan Avengers: Infinity War en aan Avengers: Endgame willen overlaten.

kokosnoot

Avatar

Bedankt Mof! Dan is hij wel de moeite waard om te gaan kijken (wat ik zo ie zo al van plan was) zal dan alleen niet Te hoge verwachtingen hebben!!

Master Of Films

Avatar

Idd geen hoge verwachtingen. De film biedt gelukkig wel leuke dingen zoals Goose die aan de haal gaat met de leukste grap van alle MCU films, de prachtige Kree planeet Hala, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Stan Lee, een kleine connectie met Endgame. Er is ook een connectie met de film Captain America: The Winter Soldier, namelijk wat Nick Fury zei tegen Steve Rogers...iets over het vertrouwen van een vriend en wat hij heeft verloren.

Goov25

Avatar

Ik sluit me aan bij de tegenvallende reacties.. Vond het allemaal niet zo bijzonder. Een film waarin elk bijpersonage leuker is dan het hoofdpersonage gaat, ondanks af en toe een lach, vrij snel vervelen. Totaal geen spanning of sensatie, allemaal maar mwah. Dat Nick Fury en een kat de film naar een hoger niveau tilden is veelzeggend.

Captain Marvel

acties