Recensie

The Suicide Squad (2021)

In de herkansing pakt het concept van schurken die de wereld moeten redden heel wat beter uit dan de eerste keer.

door Thierry Verhoeven om 23:00 in RECENSIES
The Suicide Squad poster
Regie: James Gunn | Scenario: James Gunn | Cast: Idris Elba (Boodshot), Margot Robbie (Harley Guinn), John Cena (Peacemaker), Daniela Melchior (Ratcatcher 2), Joel Kinnaman (Colonel Rick Flag), e.a.| Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2021

Het gebeurt niet vaak dat een film wordt uitgebracht die vooral lijkt te dienen als een herkansing van zijn voorganger. Maar goed, er zijn dan ook weinig films die faalden zoals Suicide Squad dat vijf jaar geleden deed. Deze poging wat differentiatie te bieden voor de superheldenlijn van DC had volop potentie, maar het eindresultaat was allerminst indrukwekkend. Het scenario was een haastig geschreven rommeltje, de personages zo plat als een dubbeltje en de keuzes voor muzikale begeleiding zowel willekeurig als belachelijk voor de hand liggend. En als die mankementen de film nog niet nekten, dan deed de rampzalige montage dat wel. Het meest memorabele aan de film waren uiteindelijk de krankzinnige verhalen over Jared Leto die voor zijn rol als The Joker onder het excuus van 'method acting' zijn mede-acteurs het leven zuur maakte. En dat alles voor een verwaarloosbare bijrol...

Dat Suicide Squad toch een financieel succes was, kwam waarschijnlijk vooral door de sterke marketingcampagne. Verstandig dus dat er niet direct met dezelfde mensen een vervolg is gemaakt, maar er wat bezinningstijd is genomen. Het is immers aannemelijk dat het grote publiek er de tweede keer niet zo makkelijk in zou trappen. The Suicide Squad (nu met lidwoord) fungeert in zekere mate als een vervolgfilm (zelfde concept, enkele terugkerende acteurs), maar dan wel een die zich zo min mogelijk aantrekt van zijn voorganger. Voor de zekerheid heeft men voor deze tweede poging schrijver-regisseur James Gunn weten te strikken, die eerder bij de concurrentie furore maakte met zijn twee Guardians of the Galaxy-films. Dat riekt naar de typische wanhoop waar de DC-filmdivisie zich vaker van bedient (zie: Justice League overdragen aan Joss Whedon vanwege zijn Avengers-ervaring), maar ongeacht de drijfveren blijkt Gunn de juiste persoon op de juiste plaats.

Een van de vreemdste opmerkingen in Suicide Squad was degene die de premisse schetste: "Wat als Superman kwaadwillend was geweest?" Het antwoord op die hypothetische vraag was klaarblijkelijk een team formeren van veroordeelde criminelen die in ruil voor strafvermindering dergelijke bedreigingen het hoofd moesten bieden. Een bizar idee, want geen enkele van de opgetrommelde teamleden beschikte over de vaardigheden om zo'n almachtige figuur te neutraliseren. Ter illustratie: toen in Justice League een opnieuw tot leven gewekte Superman zich van een niet zo vriendelijke kant liet zien, was dit team in geen velden of wegen te bekennen. The Suicide Squad is een stuk pragmatischer over het inzetten van zo'n zootje ongeregeld: Task Force X is een striketeam, bedoeld voor missies op een menselijke schaal. Meer The Dirty Dozen dan The Avengers.

Aldus wordt het criminele gezelschap ditmaal ingezet voor een sabotagemissie in een Zuid-Amerikaanse eilandstaat waar recentelijk een staatsgreep heeft plaatsgevonden. Dat dit uitgangspunt klinkt als de gemiddelde Amerikaanse actiefilm uit de jaren tachtig is waarschijnlijk niet toevallig. Want waar de producties uit het Reagan-tijdperk het als volkomen vanzelfsprekend beschouwden dat Amerikaanse rouwdouwers overzees lekker hun gang konden gaan, plaatst The Suicide Squad daar heel wat meer vraagtekens bij. Maar ook los van alle kritische noten die worden gekraakt zorgt deze opzet ervoor dat de missie vanaf het begin volkomen helder is, ook als de teamleden enigszins in het duister tasten. En wanneer de situatie dan toch ineens een bovennatuurlijke wending neemt, is dat een onvoorziene complicatie waar men niet op is voorbereid, in plaats van de hardop uitgesproken premisse van de film.

Een andere grote verbetering is dat Gunn, in tegenstelling tot zijn voorganger David Ayer, nooit de behoefte lijkt te voelen zijn personages cool neer te willen zetten. Aldus bestaat het nieuwe team op een enkeling na uit een stel knullige figuren in outfits die er allesbehalve bepaald intimiderend uitzien. Het lijkt daarom niet ondenkbaar dat Gunn bij zijn aanstelling aan de bazen van de DC-filmdivisie vroeg voor welke personages uit hun uitgebreide catalogus sowieso geen filmplannen waren, waarna hij zichzelf de uitdaging gaf van deze restjes toch een smakelijke maaltijd te bereiden. Dat dit hem lukt, komt doordat hij het plot met de nodige luchtigheid behandelt, maar de personages van voldoende menselijkheid voorziet. Ditmaal dus geen visuele profielen die moeten laten zien hoe excentriek de teamleden wel niet zijn, maar gewoon normale introductiescènes en vervolgens heldere karakterisering door hoe deze personages omgaan met de omstandigheden en elkaar.

Hoewel het best aannemelijk is dat Gunn is ingehuurd op basis van zijn Guardians of the Galaxy-films, heeft het slagen van The Suicide Squad vooral te maken met zijn vroegere werk. Gunn begon zijn filmcarrière immers bij het in exploitatieve horror gespecialiseerde Troma Entertainment. En uit die ervaring kan hij voor The Suicide Squad een stuk meer uit putten dan voor zijn familievriendelijke Guardians of the Galaxy-films. Houd dus rekening met een uiterst bruut en soms zelfs ronduit grotesk spektakel waarin niet wordt gekeken op een lijk meer of minder. Wellicht zal deze geweldsorgie niet iedereen zal kunnen behagen, maar eenieder die wel wat gewend is mag zich verheugen op een uitzinnig bloederig feestje.

Hoewel alle elementen een herkomst hebben in de DC-strips, voelt The Suicide Squad zelden als een filmversie van een superheldenwereld. Gunns eclectische mix van extreem geweld, bizarre personages, absurdistische taferelen, nihilistische lol en ongemakkelijke bodyhorror, waarin en passant ook buitenaards leven, Amerikaans imperialisme en nazi-experimenten de revue passeren, doet misschien nog wel het meest denken aan de animatieserie Rick and Morty. Qua toon valt het allemaal nauwelijks te rijmen met andere DC-films (met uitzondering van Birds of Prey misschien), maar het idee van een consistent gedeeld filmuniversum was met de eerste Suicide Squad toch eigenlijk al een gepasseerd station. DC blijft wellicht een zwalkend schip, maar dat de daaruit geboren noodzaak te experimenteren kan klaarblijkelijk in interessante films resulteren. Het is immers onwaarschijnlijk dat Gunn ergens anders de vrijheid zou hebben gekregen om voor bijna tweehonderd miljoen zo'n compromisloze blockbuster te maken.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Sorry voor de Sjakie (JL) en Marvel fans, maar op moment van schrijven vind ik The Suicide Squad (TSS) de beste comicbook/superhelden film van 2021. Is dit een DCEU film? Zo ja, dan is deze DCEU film de allerbeste DCEU film.
Ik zag wel dat Zack Snyder en zijn vrouw Deborah Snyder een executive producer hebben. Sjakie for the win.

Wellicht dat Spider-Man: No Way Home ook in mijn top tier gaan belanden zoals TSS. De rest die nog aankomt zie ik niet (meer) zo hoog zitten. Maar voor hetzelfde geld blijkt The Eternals een ware meesterwerk te zijn. We shall see.

Anyway. Ik heb genoten. Iedereen zegt al dat Ratcatcher-2 het hart van de film is. En dat moet ik wel beamen.
Eigenlijk is ze te lief voor Task Force X die wat meer brutale leden hebben, maar ze is wel hard nodig. Zij met haar rattenleger is de hulp dat Task Force X heel hard nodig moet hebben.

Ook ben ik erg positief over John Cena. Nooit een fan van deze man geweest. Maar John Cena als Peacemaker is goud waard. Absoluut een van de hoogte punten. Vooral de dynamiek tussen John Cena & Idris Elba is zo geweldig.
James Gunn weet het beste uit John Cena te halen. Maar ook Margot Robbie als Harley Quinn. Nog steeds gestoord, maar nu ook met een goedbedoelde hart. Een andere gast waarvan ik geen fan van ben is Jai Courtney. Geen geweldige acteur. Ook hier wist James Gunn wel raad mee met Captain Boomerang. Kleine spoiler. Het enige nadeel is dat hij niet veel in beeld komt. Nooit verwacht dat ik John Cena & Jai Courtney in de hemel zou gaan prijzen. Hopelijk gaan deze heren meer samenwerken met Gunn, zoals Nathan Fillion & Michael Rooker dat al eerder deden.

Korte samenvatting: niets meer dan lof.

WouterC

Avatar

Volgens mij was de eerste Wonder Woman ook zo geprezen. Ik vond er zelf ook weinig aan. Ik durf het niet aan om ook geld te investeren in weer een film die niet in mijn smaak valt van dc. Ik wacht wel tot hij een keer on demand komt of op de streaming kanalen.

Spee

Avatar

Dit is voor mij nu al de slechtste film van 2021.

centr1no

Avatar

Grotendeels eens met de recensie en met Master Of Films.
Ik zou niet willen zeggen dat John Cena een van de hoogtepunten is maar zijn 'acteren' (dat in F9 al beter was, maar nog steeds plat) past in deze film gewoon beter.
Sowieso is het contrast tussen de acteurs en karakters in deze en de vorige Suïcide Squad enorm. De introducties gaan vlot en de backstory's zijn kort en doeltreffend. De karakters hebben dezelfde goede mix van absurdisme en realisme die de hele film heeft en hoewel over het geheel Bloodsport en Harley de meest prominente karakters lijken krijgt iedereen zijn moment om even de show te stelen.
Het verhaal heeft vaart en stoomt van begin tot eind lekker door met af en toe een verrassing of een klein rustmoment zonder ooit echt stil te vallen. Door de hele film zitten knipogen naar zowel de vorige Suïcide Squad als andere film en af en toe wordt er expres een cliché om zeep geholpen. Helaas waren de verassingen op voor de finale, die redelijk standaard en daarmee licht teleurstellend was.
Visueel is het allemaal overtuigend genoeg en achteraf had ik het leuk gevonden als er wat meer scènes waren geweest zoals met de vogeltjes en die bloemenscène met Harley.
De scène met de ratten deed mij persoonlijk denken aan het zeer sfeervolle spel A Plague Tale: Innocence en de spanning van dat spel miste ik op dat moment in de film. Maar dat is natuurlijk een oneerlijke en onlogische vergelijking.
Ook de muziek valt af en toe op. Het heeft niet dezelfde kracht als in Guardians of the Galaxy en de nummers zijn niet in iedere scène even effectief maar geven wel af en toe een kleine extra boost.
Wat minpunten; het geheel is zeer vermakelijk met zowel subtiele, flauwe als harde humor maat niet alle grappen kwamen even goed aan.
En hoewel de hele film in sommige dingen behoorlijk absurd en cartoony is vond ik Starfish toch echt een stapje te ver en het kan zijn dat ik iets gemist heb maar dat Harley met haar speer door dat oog duikt terwijl Bloodsport met al zijn schieten geen effect had was gewoon slecht.

Al met al heb ik er zeker geen spijt van dat ik ben over gehaald om deze film in Imax te kijken.

chrissie107

Avatar

Dit soort films werkt voornamelijk alleen maar voor de hardcore marvel/dc fans. Ik als niet echte fan vond de film wel aardig. De humor was beter als bij marvel al is de poep en pies humor niet aan mij besteed. Interactie tussen cena en indris was sterkste stuk. Margot Robbie stoorde ik mij alleen maar aan maar ach ze is ook gestoord. 7/10.

milo007

Avatar

Suicide was idd leuk tussendoortje. Persoonlijk vondk wel dat ze de grappen wat lang rekten. En veel dingen die Gotg zo leuk maakte keert nu min of meer terug ietwat onorigineel, maar das persoonlijke smaak. 6,5 à 7/10

Chris23

Avatar

Awesome fun gory filmpje met hart.
Binnenkort nog n x Smiley face (ja, niet alle grappen zijn even leuk en niet alles klopt idd; o.a. dat zwart gemaakt stukje van centr1no ( Maarrrr, je ziet op een gegeven moement wel dat harley met die javelin met gemak in een stenen muur prikt, misschien is het wel een soortemet super javelin ... hij was tenslotte van een superheld die Javelin heette. ), en sinds wanneer zijn haaien bulletproof? enz.), maar die worden overschaduwd door de vele, vele dingen die wel werken wat mij betreft...misschien dat bij meerdere kijkbeurten die dingen meer gaan opvallen...we zullen zien, want die gaan er zeker komen.)

Marklar

Avatar

Echt genoten. Van begin tot eind een film die doordendert met geslaagde humor, toffe karakters en goede actie. Dat zie je niet zo vaak. 4.5 sterren

TearsinRain

Avatar

Ik vond TSS ook niet veel beter. Waar ik in Suicide Squad nog wel de potentie kon herkennen maar het vooral een film van gemiste kansen vond neemt TSS zichzelf op geen enkel moment serieus genoeg om spannend, indrukwekkend of enige empathie voor de karakters te ontwikkelen. Had het na anderhalf uur wel gezien en vond het vooral wachten op de aftiteling.

Milanfilm1

Avatar

WOW WOW WOW..de eerste was gewoon bagger, totaal niet aansprekend. Maar deze, James Gunn heeft er echt alles uitgehaald wat er in zat. En de hele stijl van de film was perfect. Ook de cast was geniaal, Idris Elba, John Cena.

The Suicide Squad

acties