Anna Nicole Smith: You Don't Know Me [Netflix]
Recensie

Anna Nicole Smith: You Don't Know Me [Netflix] (2023)

Een goed gemaakte documentaire over een onderwerp dat de aandacht eigenlijk niet waard is.

in Recensies
Leestijd: 3 min 58 sec
Regie: Ursula Macfarlane | Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2023

Ik kan me de grap nog herinneren als de dag van gisteren, Jay Leno's monoloog tijdens The Tonight Show: "Anna Nicole Smith and her husband have safe sex. He gets her something from the safe, they have sex". Getrouwd zijn met een bejaarde miljardair, dat is waar de seksbom uit Naked Gun 33 1/3: The Final Insult om bekend stond. Niet haar modellen- of acteerwerk. En natuurlijk moest ze dan wel een golddigger zijn. Deze documentaire over haar lijkt daar opheldering over te geven. Maar, is het verstandig om dit soort mensen überhaupt de aandacht te geven?

Anna Nicole Smith trok direct de aandacht toen het modemerk Guess haar toevoegde aan hun reclamecampagne, een blikvanger tussen meerdere sterren onder de modellenelite. Haar beroemdheid kwam in een versnelling met de hulp van Playboy en Hollywood. Maar de roddelpers ging pas echt uit zijn dak toen ze in het huwelijk trad met een stokoude rijkaard. Anna Nicole Smith: You Don't Know Me laat zien hoe ze op dat punt kwam en wat er daarna gebeurde tot aan haar dood op negenendertigjarige leeftijd. Deze recensie bevat spoilers.

Zonde wanneer iemand op zo'n jonge leeftijd sterft, ook al is het door iets dat ze zichzelf hebben aangedaan. En daarover is geen twijfel mogelijk: niemand anders was schuldig aan haar dood dan Anna Nicole Smith zelf. Haar moeder is iemand die tot het einde niet in beeld komt om haar zegje te doen, maar wanneer ze verschijnt via een interview dat ze deed toen ze nog leefde, geeft dat een eerlijk beeld van wie haar dochter eigenlijk was.

Al die verhalen over fysieke mishandeling en seksueel misbruik als kind zijn gelogen. Het is letterlijk de jeugd van een vriendin met wie ze ooit close was, totdat ze haar - net als zo vele anderen - uit haar leven wegjoeg. Anna Nicole Smith, die eigenlijk gewoon Vicky heet, had een prima jeugd maar vond dat simpelweg niet genoeg. Ze zei dat ze een naar beeld van haar jeugd schiep omdat dat geld opleverde, en dat was haar enige doel in het leven.

Dus als het nog niet duidelijk was dat die miljardair niet echt haar liefde had, dan is het dat nu wel. Maar erger nog, als geld het doel was van haar leven, dan mag ze ook schuldig worden bevonden aan de dood van haar zoon. Daniel Smith was altijd bij haar, en het lijkt een oprecht blij jochie als kind op foto's. Maar hoe kun je opgroeien bij een onintelligente moeder die verslaafd is aan aandacht en pijnstillers, en daar gezond uitkomen?

Het ging lang goed met haar zoon, totdat het dat niet meer ging. Een van haar "vrienden" vertelt over hoe Daniel een van zijn feestjes bezocht waar de drank en drugs vloeide, en dan doet alsof hij erg verbaasd en teleurgesteld was over het feit dat Daniel er aan mee ging doen. Op dit moment wanneer die vriend deze anekdote deelt, lijkt de waarheid eindelijk aan te komen en begint hij een beetje onsamenhangend het af te doen als zo'n typisch onverstandig akkefietje van jonge mensen. Niet lang daarna was Daniel, een jonge twintiger, dood.

"Stop making stupid people famous" is een citaat waar weinigen gehoor aan geven. Het is niet puur omdat dit soort mensen een waardeloze invloed hebben op de maatschappij, maar ook omdat ze soms tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. Kijk bijvoorbeeld naar Kanye West: muziek kan hij maken, maar hij kan niet omgaan met het leven dat de roem hem bracht.

De reactie op beroemde vrouwen die op eenzelfde manier als hem doorslaan is nog erger: die worden pas echt door het slijk gehaald - niet alleen door de roddelpers maar ook door het eigen publiek. Kijk naar Britney Spears die van gekkigheid niet wist wat ze moest doen en haar hoofd kaal schoor. Waarom lukt het de maatschappij niet om collectief te zeggen dat ze even niks meer van deze mensen willen horen totdat het weer beter met ze gaat?

Of beter nog, geef die mensen om te beginnen nooit een podium. Als Anna Nicole Smith niet was doorgebroken, was ze nu misschien nog in leven geweest met een doorsnee baan en een dak boven haar hoofd. En dan leefde haar zoon ook nog.

Fijn dat deze kundig gemaakte documentaire op een fatsoenlijke manier de waarheid onthuld en een eerlijk beeld van Anna Nicole Smith schept. Maar wat had deze vrouw nou eigenlijk gepresteerd om het te rechtvaardigen om toen en zelfs nu nog zoveel aandacht verdient? Niks. Geen talent, gewoon geboren met wat men beschouwt als een mooi gezicht. En de behoefte aan een roem waar ze mentaal niet voor geschikt was.

Anna Nicole Smith: You Don't Know Me is te zien bij Netflix.