Recensie

I Am Greta (2020)

Het zijn vooral de persoonlijke, intieme momenten die indruk maken in deze documentaire over klimaatactivist Greta Thunberg.

door Arjan Welles om 23:14 in RECENSIES
I Am Greta poster
Regie: Nathan Grossman | Scenario: Olof Berglind | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2020

Het is alweer veertien jaar geleden dat voormalig vicepresident Al Gore de wereld trachtte wakker te schudden met zijn verhaal over klimaatverandering. Niet voor niets noemde Gore het een 'ongemakkelijke waarheid' dat het eigenlijk al vijf over twaalf was als het om de opwarming van de aarde gaat. Het lijkt allemaal weinig te mogen baten, want de natuur lijkt het steevast af te leggen tegen de economie en de mens die nooit genoeg heeft en altijd meer wil.

Anno 2020 lijkt het probleem te zijn verdrukt door een pandemie van ongekende proporties en met immense consequenties. Toch is er een belangrijke parallel: bij beide problemen zien we dat politici en radicale groeperingen gooien met termen als nepnieuws en spreken over complotten en zoiets idioots als een contradictio in terminis als 'alternatieve feiten' zodra de waarheid ze niet aanstaat. Ze slaan er elke discussie mee dood. Als laatste middel om de werkelijkheid te weerleggen kun je je altijd nog op de persoon richten.

De zeventienjarige Zweede Greta Thunberg kan over deze ad hominem meepraten. Trump noemde haar op zijn favoriete uitlaatklep Twitter een autist die moest werken aan woedeaanvallen. De Braziliaanse president Bolsonaro sprak van een verwend kind en Vladimir Poetin betichtte Thunberg ervan dat ze maar een naïef kind is dat niet doorheeft hoe complex de wereld is en hoe blij ze mag zijn dat ze in het weldadige Zweden woont. Inderdaad, een manier om een ongemakkelijke waarheid onklaar te maken.

Greta Thunberg behoeft eigenlijk geen toelichting. Ze ving de aandacht van de ganse wereld toen ze als vijftienjarige in haar eentje een schoolstaking hield voor het Zweedse parlementsgebouw. Binnen korte tijd wist ze een grote club volgers achter zich te scharen en trok ze, op klimaatvriendelijke wijze, naar diverse Europese steden en zelfs per boot naar New York om daar de Verenigde Naties toe te spreken. Als vertolker van de stem van de toekomstige generaties probeerde ze regeringsleiders en diplomaten aan het verstand te peuteren dat we geen seconde meer te verliezen hebben als het om het welzijn van de planeet gaat.

Maar of ze willen luisteren valt te bezien. Dat is misschien wel de grootste frustratie die je overhoudt aan de indringende documentaire I Am Greta van Nathan Grossman. Wat Greta het meest tegenzit - wat wellicht ook de onterecht lage score op IMDb verklaart - is dat haar persoon allerlei niet ter zake doende gevoelens oproept. Haar persoonlijkheid wordt aangewend om haar boodschap onklaar te maken.

Gelukkig is Greta vastberaden om door te zetten en haar woord te verkondigen. Grossman volgde de Zweedse activiste gedurende twee jaar. Naast de vele media-optredens die de meesten wel zullen kennen maken vooral de persoonlijke inkijkjes in haar leven indruk. Haar trouwe vader die zijn dochter begeleidt tijdens de vele reizen die ze maakt. Ronduit ontroerend is de scène waarin Greta zich opwindt over wel of niet een streepje in het Franse equivalent van 'tankstation'. Het feit dat niemand de tekst krijgt te lezen, omdat ze het alleen maar opleest doet niet ter zake.

Grossmans documentaire sluit af met de lange tocht die Thunberg maakte over de Atlantische Oceaan voor haar vermaarde en verbeten toespraak bij de VN. Zelfs Greta snakt soms weer naar een normaal leven. Met haar honden en de routine waar ze zo aan hecht. De jongedame loopt soms tegen emotionele beperkingen aan en haar Asperger maakt het er niet makkelijker op, maar ze geeft geenszins de moed op voor een betere wereld.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Maac

Avatar

Dat er bij Filmtotaal elke vorm van objectiviteit ontbreekt mag inmiddels niet meer verbazen, maar het gebrek aan scepticisme over deze verschrikkelijke linkse propaganda betekent een nieuw dieptepunt.
De mate van overtuiging en verhevenheid ten opzichte van iedereen die anders denkt is precies de reden waarom politici als Trump en (dichter bij huis) Thierry Baudet zo populair zijn. Iemand die zo weinig ruimte overlaat voor een tegengeluid, maar anderen beticht van het doodslaan van discussies, geeft duidelijk de voorkeur aan deugsignalering dan aan een goed geïnformeerd en objectief geschreven review.

De lage score op IMDb stelt me enigszins gerust. De meeste mensen nemen dit soort rommel niet serieus, want die weten hoe weinig Thuberg begrijpt van klimaat en economie.

Maac

Avatar

De docu krijgt een hoog punt, omdat de recensent het eens is met de inhoud. Daar komt het eigenlijk op neer.
Pure klasse.

SeanDeNiro

Avatar

Het is inderdaad treurig dat er zoveel woke deugers zijn.
Dat kind spoort niet, met haar "you have taken away my youth, how dare you". Mevrouw komt uit een rijk gezin. Ze hebben een foto van een kind dat werkt in een rijstplantage naast een foto van mevrouw gezet. Dan komt de hypocrisie mooi naar boven.
Net als die fantastische Al Gore. Die heeft generators bij zijn huis om hem van extra elektriciteit te voorzien. En tijdens de bruiloft van zijn dochter werd vis geserveerd die op de lijst van bedreigde diersoorten staat.
Als je maar kan deugen, daar gaat het om.

Fan-fan

Avatar

Zure reacties hier. Kennelijk is de waarheid zó ongemakkelijk dat er alleen op de persoon of de vermeende partijdigheid van de recensent wordt gereageerd.

Maac

Avatar

^En wat kwam jij toevoegen?

waneijs

Avatar

De heren Maac & SeanDeNiro hebben zich een mening gevormd zonder dat ze de docu hebben gezien vrees ik.

Ik heb hem gisteren wel gezien, en moet hun ongefundeerde mening helaas tegenspreken.

Ze slaan beiden de plank ongelofelijk mis.

I Am Greta gaat niet over politiek. Het gaat over een bijzonder intelligent meisje wat zichzelf noodgedwongen begeeft in het duistere hol van de hedendaagse politiek.

De weerstand die dat oproept bij het "grote geindustrialieerde geld" zorgt bij de mensen die kennelijk gevoelig zijn voor dat soort argumenten, voor
reacties (op een toentertijd 15 jarig kind) waar de honden geen brood van lusten.

Als jullie 'I Am Greta' hebben gezien praten we weer verder!

Maac

Avatar

^Mijn reactie was op de inhoud van de review, niet op de inhoud van de documentaire. Als er iemand te weinig gelezen heeft, ben jij het.

We praten verder als je de moeite hebt genomen het standpunt te begrijpen van je oppositie, maar ik kan je verzekeren dat ik er niet op reken dat er überhaupt een mogelijkheid bestaat dat jij daartoe instaat bent.

I Am Greta

acties