Recensie

The Raid 2 (2014)

Dit spetterende vervolg op de Indonesische actiehit gooit het over een compleet andere boeg. Vooral alles wat hetzelfde is gebleven springt eruit.

door Arjan Welles om 20:52 in RECENSIES
The Raid 2: Berandal poster
Regie: Gareth Evans | Cast: Iko Uwais (Rama/Yuda), Yayan Ruhian (Prakoso), Arifin Putra (Uco), Oka Antara (Eka), Tio Pakusadewo (Bangun), Alex Abbad (Bejo), e.a. | Speelduur: 148 minuten | Jaar: 2014

In 2011 zorgde The Raid: Redemption van de in Wales geboren regisseur Gareth Evans voor een ongekend bioscoopsucces. Niet alleen in productieland Indonesië was de combinatie van wervelende actie, bruut geweld en gelikte martial arts een schot in de roos. De grootste kracht van Evans' internationale doorbraak schuilde in het haast belachelijk simpele verhaal van een politie-eenheid die een gangsterbaas probeerde in te rekenen door het gebouw waarin hij zich verschanst had te bestormen. Het leek meer op een militaire actie, waarbij de slachtoffers bij bosjes vielen. Het betekende eveneens de doorbraak voor acteur annex vechtersbaas Iko Uwais. Een vervolg en trouwens ook een Amerikaanse remake konden onmogelijk uitblijven. Evans besloot met een dikkere portemonnee het over een geheel andere boeg te gooien, maar of dit nou zo'n strak plan was, valt te bezien.

Het goede nieuws is dat Evans de adembenemende gevechtschoreografieën - onder meer bedacht door Uwais zelf - en de gewelddadige kogelregens intact heeft gelaten. Maar het veel ruimere budget kent ook een belangrijke keerzijde. Evans heeft het rechtlijnige eenvoudige verhaal van het eerste deel compleet overboord gegooid en vervangen door een ingewikkeld netwerk van rivaliserende gangsterbazen waar vooral voor de nieuwkomer nauwelijks een touw aan vast te knopen valt. Centraal staat nog steeds politieagent Rama die vlak na de gebeurtenissen uit deel één de opdracht krijgt om in een undercoveropdracht de corrupte collega-dienders van Jakarta op te sporen. Hij wordt na een zware afrekening in de gevangenis geplant met als doel aan te pappen met Uco, de zoon van de grote maffiabaas Bangun.

Rama wordt na twee jaar onder de valse naam Yuda op vrije voeten gesteld en wordt al snel een vertrouweling van de criminele familie. Samen met Uco is hij verantwoordelijk voor het innen van rekeningen, waarbij het er niet bepaald zachtzinnig aan toe gaat als de mannen hun geld niet krijgen. Hun eerste grote gezamenlijke actie is een bezoekje aan een louche pornoproducent die er een nevenbusiness in de drugshandel op nahoudt. Het probleem is dat er zo ontzettend veel verhaal verteld moet worden dat Evans er een beetje in verzuipt. Vooral in de eerste akte, waarin de filmmaker het ook nog eens nodig vond om Rama's missie met kleine onnodige flashbacks uit de doeken te doen, krijg je zoveel informatie te verstouwen dat je nog bezig bent dit allemaal te verwerken terwijl je zou moeten genieten van de groots opgezette actiescènes.

Gelukkig is aan dit laatste geenszins een gebrek. Evans overdondert net als in de voorganger met extreem gewelddadige, maar betoverend mooie actiesequenties. De grotere zak met geld heeft hierbij zeker een meerwaarde. Grandioos zijn een spectaculair moddergevecht in de gevangenis, een afrekening in de metro door twee hulpjes van de Arabisch-Indonesische, ietwat lachwekkende manke gangsterbaas Bejo en een razende autoachtervolging. Hier doet Evans toch vooral waar hij goed in is, al weet hij soms niet echt van ophouden. Maar daar had hij in het eerste deel ook al een handje van. Deze heftige momenten maken The Raid 2 meer dan de moeite waard, zelfs als ze aan elkaar zijn gelast door verwarrende plotelementen.

Evans heeft zich namelijk echt verkeken op een te complex verhaaltje met een overdaad aan personages, die soms nauwelijks geïntroduceerd worden. De pogingen om à la collega Quentin Tarantino hip te doen lopen dan nog wel eens spaak. Zo schieten zijplotjes waarin Uco zich ongezien voelt door zijn pa, de ruzie met een Japanse bende en een afrekening van een vriend van Uco's familie er een beetje bij in. Daar komt bij dat Rama's missie ook nog eens uiterst diffuus en onlogisch is. Met al deze pretenties slaat Evans dikwijls de plank flink mis. Hij compenseert dit gelukkig met het weergaloze actiewerk dat het eerste deel zo'n ijzersterk werkje maakte. Gelukkig kan de filmmaker zich revancheren. Deel drie staat namelijk al in de steigers.

21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Klapper

Avatar

Fantastische film, het verhaal is soms een beetje verwarrend, en een vreemd stukje dat ze ineens in de sneeuw vechten
Maar wat actie betreft dat is echt gruwelijk.

Bane1

Avatar

Ik vind deze deel stiekem net iets beter dan deel 1. Ook is deel 1 op bepaalde punten iets beter dan deel 2. :E
Maar wat is deze film toch geweldig opgenomen. De actie scenes zijn echt top-notch.
Kan niet wachten totdat deel 3 komt. Gareth Evans zei zelf dat de derde deel tussen Raid 1 en Raid 2 zal afspelen. Ben benieuwd

nietselam

Avatar

Ben het volledig eens met de recensie,het had allemaal iets simpeler gemogen, door de film heen had ik meerdere momenten waarbij ik gewoon interesse verloor in het verdere verloop totdat er in 1 keer weer een mooi gevecht langskwam om me weer in het verhaal te trekken. En ik ben best wat gewend maar hij was vaak over the top grof, kreeg soms zelfs het idee dat het haast bedoeld was om zoveel mogelijk te shockeren, mag iets minder. Deel 1 zou ik een 8 geven, dit deel een 6.

Steve-O

Avatar

Ik vond de eerste film niet zo. Als de gevechten wat korter waren geweest was het denk ik beter uit de verf gekomen. De gevechten waren heus gaaf en bruut maar op een gegeven moment ook moeizaam en saai.

Swoopp

Avatar

Ik vond deze film erg gaaf.
deel 1 was wel beter omdat de actie daar sneller ging met minder verhaal (dat is soms echt best lekker Smiley face
Het werd nu soms te langdradig tussen de gevechten door waardoor de film ook erg lang duurde.
IK heb me verder prima vermaakt en het was weer een heerlijke film.
Deel 1 geef ik een 8.5 en deel 2 een 7.5

SunChaser

Avatar

Film is prachtig maar lastig bij te houden wie wie is. Daarbij is t verhaal cliche, veel departed , weet de japanse titel niet, en ook beetje eastern promises

dwayn0

Avatar

Kan me inderdaad wel vinden in de recensie.
Ik keek 'm met een paar vrienden waarvan eentje deel 1 niet gezien had en dan is het wat moeilijker om het plot en de motieven van de (hoofd)personen snappen. Actie is lekker lomp, niks mis mee.
Trouwens ook super geile shots! Camerawerk is awesome!

Hogader

Avatar

Ben ik dan de enige die het verhaal meer dan prima te volgen vond? Althans iig niet minder dan menig andere aziatische film (be fair het is vaak lastiger aziaten kwa looks uit elkaar te houden dan westerse personen).

"Zo schieten zijplotjes waarin Uco zich ongezien voelt door zijn pa, de ruzie met een Japanse bende en een afrekening van een vriend van Uco's familie er een beetje bij in."

Heeft de recensent wel door dat deze, in zijn woorden, "zijplotjes" groot onderdeel zijn van het verhaal en daardoor volledig tot het hoofdplot behoren? (en daardoor als spoiler ervaren kunnen worden.nietselam "En ik ben best wat gewend maar hij was vaak over the top grof, kreeg soms zelfs het idee dat het haast bedoeld was om zoveel mogelijk te shockeren, mag iets minder."


Welkom bij de Aziatische cinema. In tegenstelling tot Hollywood laten ze bij de Aziatische cinema wel zien hoe het gebeurd ipv het te verbloemen. Voor mij is dat minpunt van jou, daardoor juist een groot pluspunt (en dito minpunt in tegengestelde richting als een hollywood film weer alles verbloemd om maar een lage pg-rating te halen zonder daarbij creatief te zijn)

SunChaser

Avatar

De eerste 20 min alleen al waren verwarrend met flashbacks en flashforwards en al die namen.

Het zou leuker geweest zijn als we zagen dat hij veroordeeld werd zonder dat we weten waarom of dat we hem iemand zien aftuigen en dat de twist aan t eind was dat ie ondercover ging

Thiver

Avatar

SunChaser "...veel departed , weet de japanse titel niet."

De Japanse titel van The Departed? Dipâteddo. Of heb je het soms over het de Hongkongse origineel Infernal Affairs? :P

jaime91

Avatar

Lijkt me een ontzettend wrede film! Deel 1 was top!

Blockbuster

Avatar

De eerste film was gisteren als tv-première op RTL 7. Ik vond er geen raid aan. :E Maar dat komt omdat ik niet van Aziatische films houdt. Of het moet heel slecht nagesynchroniseerd zijn, zoals die Jackie Chan films (Mr. Nice Guy, First Strike, Who Am I?), zodat het weer komisch wordt.

Mss interessant voor FT om een topic aan te wijden: de 10 beste Aziatische films. Bijvoorbeeld The Ring, The Host, The Raid, Mother, A Chinese Ghost Story, Crouching Tiger Hidden Dragon, Red Cliff. Weet iemand nog meer?

r3b00t

Avatar

Halverwege de film ben ik een kleine 20 minuten in slaap gevallen. Toen de actie weer op gang kwam vond ik het wel weer aardig. Met 2.5 uur veel te lang. De actie is maar steeds meer van hetzelfde. 6/10

benjamin

Avatar

Enige wat ik mij afvraag is of dit ook niet een film is die net langer duurt dan goed is voor wat het uiteindelijk is. Deel één hoorde bij de betere actiefilms van de laatste jaren, maar was wel haast maar 2/3 van deze speelduur - en als je zowat kijkt lijken de kritiekpunten op de opvolger meestal toch verholpen te kunnen worden door het opnieuw bij zo'n duur te houden.

Maar dat gezegd zijnde ben ik toch wel enigszins benieuwd, want de actie zal in ieder geval meer dan dik in orde zijn en wellicht stukken vermakelijker wat dat betreft dan wat Hollywood (kuch Expendables kuch) daar tegenover zal plaatsen.

Paranoid

Avatar

Blockbuster "Mss interessant voor FT om een topic aan te wijden: de 10 beste Aziatische films. Bijvoorbeeld The Ring, The Host, The Raid, Mother, A Chinese Ghost Story. Weet iemand nog meer?"


Die lijst vind ik nou niet bepaald de beste Aziatische films. Dat zou ik eerder gaan voor Seven Samurai, Rashomon, Ikiru, Tokyo Story, Memories of Murder, Apu trilogie, Raise the red lantarn, Yojimbo.


Ontopic.

Ik ben het niet eens helemaal eens dat het verhaal te complex is. Het is wel af en toe lastig te volgen, maar is het niet dat het zo lastig wordt als in Primer. Maar de actie was wel heerlijk bruut. Ik vond deze film wel beter dan de eerste.

jaime91

Avatar

Blockbuster "Mss interessant voor FT om een topic aan te wijden: de 10 beste Aziatische films. Bijvoorbeeld The Ring, The Host, The Raid, Mother, A Chinese Ghost Story, Crouching Tiger Hidden Dragon, Red Cliff. Weet iemand nog meer?"


I Saw The Devil.

benjamin

Avatar

Blockbuster "Mss interessant voor FT om een topic aan te wijden: de 10 beste Aziatische films. Bijvoorbeeld The Ring, The Host, The Raid, Mother, A Chinese Ghost Story, Crouching Tiger Hidden Dragon, Red Cliff. Weet iemand nog meer?"


Hero, House Of The Flying Daggers.

WesleyK

Avatar

Het enige minpunt dat deel 1 had was het veels te simpele verhaal.

Deel 2 is alles wat deel 1 had moeten zijn. Een film met een goed, ingewikkeld plot, goede actie scenes en een goed script.
Mensen die de film te ingewikkeld vonden, moeten zeker niks verwachten van deze regisseur en gewoon lekker The Expendables gaan kijken (Toegegeven, ook leuke films, maar zeker niet goed).

Leuk weetje:
'Interestingly enough, Berandal was written first, and was initially meant to be shot first. Writer-director Gareth Evans was unable to secure funding for the epic story he wanted to tell at the time, and so he made the scaled down Raid: Redemption as a prequel-of-sorts to the events of Berandal, so that the success of that movie would enable him to make the movie he really wanted to make—in other words, Berandal represents the true artistic vision of the filmmaker in a way that the first film only hints at.'

tk1989

Avatar

Vond deze toch wel indrukwekkender dan de eerste. Zeker het lange eindgevecht in de keuken overtrof het gevecht met Mad Dog uit de eerste wat betreft intensiteit (ook al was dat gevecht verrassender en meer vernieuwend). dat de acteur van Mad Dog terug komt als een ander karakter vond ik wel verwarrend. Waarschijnlijk is dat omdat hij een van de choreografen was, maar toch, geef hem dan een compleet ander uiterlijk de autoscene is er ook eentje om in te lijsten, maar a.u.b. wat minder shaky-cam de volgende keer. Vond het verhaal overigens best interessant en tof. Aanrader.

PKP

Avatar

tk1989 "Vond deze toch wel indrukwekkender dan de eerste. Zeker het lange eindgevecht in de keuken overtrof het gevecht met Mad Dog uit de eerste wat betreft intensiteit (ook al was dat gevecht verrassender en meer vernieuwend). dat de acteur van Mad Dog terug komt als een ander karakter vond ik wel verwarrend. Waarschijnlijk is dat omdat hij een van de choreografen was, maar toch, geef hem dan een compleet ander uiterlijk de autoscene is er ook eentje om in te lijsten, maar a.u.b. wat minder shaky-cam de volgende keer. Vond het verhaal overigens best interessant en tof. Aanrader."

De maffia-baas is ook dezelfde acteur als die kerel uit deel 1 die de baas over het gebouw was.

Ik vond het een toffe film. Misschien wat teveel dialoog, maar heerlijk gebeuk.

Banned

Avatar

Ik werd letterlijk misselijk van dat camerawerk uit deel 1. Heb die film dan ook nooit afgekeken.

The Raid 2: Berandal

acties