Recensie

G.I. Joe: Retaliation (2013)

Een door Cobra aangestelde neppresident doet wat de studio eigenlijk had moeten doen: G.I. Joe opdoeken.

door Thierry Verhoeven om 08:49 in RECENSIES
G.I. Joe: Retaliation poster
Regie: Jon M. Chu | Cast: Dwayne Johnson (Roadblock), Adrianne Palicki (Jinx), D.J. Cotrona (Flint), Jonathan Pryce (President), Byung-hun Lee (Storm Shadow) e.a. | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2013

De verrassing was tamelijk groot toen vorig jaar kort voor de release de tweede G.I. Joe ineens met tien maanden werd uitgesteld. Volgens de officiële berichtgeving was dit vanwege een 3D-conversie, maar al snel doken er berichten op dat de testvoorstellingen slecht waren verlopen en productiemaatschappij Paramount na Battleschip geen zin had in nog een flop en daarom nieuwe opnamen eiste. Omdat 3D al lang geen garantie meer is voor succes en achterafconversies steeds zeldzamer worden, lijkt de laatste verklaring de meest logische en dat maakt dit gebeuren best intrigerend. Het vorige deel was immers ook niet bepaald een meesterwerk, maar werd destijds zonder pardon de bioscoop ingesmeten. Nu G.I. Joe: Retaliation alsnog de bioscoop heeft bereikt, dringt de vraag zich op hoe slecht deze film in zijn oorspronkelijke vorm was, want wat we nu krijgen voorgeschoteld, is net zo’n grote rommel als het eerste deel.

Eerlijk is eerlijk: G.I. Joe: The Rise of Cobra had het in de zomer van 2009 niet makkelijk. Twee maanden eerder was immers J.J. Abrams’ succesvolle Star Trek-reboot uitgekomen: een film die liet zien dat bombastisch spektakel en luchtigheid prima samen kunnen gaan, zo lang je maar over degelijke dialogen en aansprekende personages beschikt. Aan het andere eind van het blockbusterspectrum bevond zich Transformers: Revenge of the Fallen. Weliswaar neergesabeld door de critici, maar met zijn even talrijke als lawaaiige actiescènes wel een film die in alles voluit ging. De flauwe actie in G.I. Joe: Rise of Cobra stak daar schril tegen af. Toch bracht de film voldoende op om zich van een vervolg te kunnen verzekeren en hoewel de personages niet zo lekker uit de verf kwamen als die van Star Trek, leken ze wel genoeg potentie te hebben om het vervolg wat glans te geven.

Maar helaas: G.I. Joe: Retaliation kiepert direct het gros van de personages uit de eerste film overboord. In veel gevallen lijkt dat uit noodzaak omdat de acteurs waarschijnlijk geen zin hadden op herhaling te moeten voor een film die hun carrière meer kwaad dan goed doet. Ditmaal dus geen Dennis Quaid, Sienna Miller of Joseph Gordon-Levitt, maar opvallend genoeg geeft Channing Tatum wel weer acte de présence, ondanks zijn flink gegroeide sterrenstatus sinds 2009. Echter, waar Tatums verschijning in de eerste film nog het meest op een hoofdrol leek, daar verdwijnt hij nu al binnen twintig minuten uit beeld. Dat geldt overigens voor wel meer personages, waardoor het clubje Joes al snel is uitgedund tot een man of vijf, van wie er bij de kijker slechts één bekend is uit het verleden: de zwijgzame Snake Eyes. Gelukkig krijgt het gezelschap hulp uit onverwachte hoek.

Vanwaar deze uitdunning van personages? Wel, aan het einde van de vorige film zagen we hoe Cobra, de grote vijand van de Joes, de Amerikaanse president wist te vervangen door een niet van echt te onderscheiden exemplaar. Deze infiltrant wendt nu zijn nieuw verworven presidentiële macht aan om de Joes een moord in de schoenen te schuiven en zelfs geheel op te doeken. Een situatie die doet denken aan het Ghost Protocol uit de laatste Mission: Impossible. Maar waar het centraal staande team in die film tenminste nog van een minister tekst en uitleg kreeg over de precieze toestand, daar moeten we het hier stellen met een neppresident die op televisie verkondigt dat de Joes volledig zijn geëlimineerd. Voor de overlevers volstaat dat blijkbaar, want hoewel ze zich in een woestijn bevinden en volledig zijn afgesloten van de buitenwereld, zijn ze prima op de hoogte.

Dat gegeven botst overigens volledig met de rest van de film, want vooral in de eerste helft zijn de personages constant bezig elkaar in tenenkrommende dialogen het dunne plot uit te leggen. Het ‘Retaliation’ in de titel had dan ook beter ‘Exposition’ kunnen zijn. Een beetje uitleg mag best, maar in dit geval vertellen de personages elkaar louter zaken die ze al lang zouden moeten weten. Puur voor de kijker dus. Het absolute dieptepunt hiervan is een scène waarin een flamboyante gevangenisdirecteur in alle detail aan een nieuwe gevangene vertelt waar deze gevangenis zich bevindt, wie de andere prominente gevangenen zijn en welke methode er wordt gehanteerd. Het zal niemand verrassen dat de gevangenis tien minuten later met veel explosies wordt verwoest en de directeur een nare dood sterft.

En dat is zo ongeveer het hele stramien van de film: elke onhandige uitlegscène wordt kort daarna gevolgd door een rommelige actiescène, waarin de kogels in het rond vliegen en de Joes duidelijk niet op een lijk meer of minder kijken. Aansprekende personages hadden daarvoor kunnen compenseren, maar helaas zijn ook die dun gezaaid. Zo mag Bruce Willis weer even opdraven als Bruce Willis (het is een teken aan de wand dat hij in 2012 in niet minder dan zes films zou hebben gezeten als deze niet was uitgesteld) en ben je van de meeste teamleden tegen het einde waarschijnlijk alweer hun naam vergeten. Opvallend genoeg blijkt de voormalige worstelaar Dwayne Johnson (schijnbaar de man bij wie je moet aankloppen voor vervolgfilms) zich nog het best van zijn taak te kwijten. Een groot acteur zal hij waarschijnlijk nooit worden, maar aan charme ontbreekt het hem niet. G.I. Joe: Retaliation is nochtans beneden zijn niveau.

Is er toch nog iets positiefs te melden? Jawel: halverwege de film zit een vrij goed uitgevoerde actiescène waarin twee van de Joes het in het Himalayagebergte opnemen tegen een legertje ninja’s. Aan een kabelbaan, met zwaarden en ondertussen een gevangene meezeulend. Vrij inventief van opzet, netjes gefilmd en zonder enige vorm van dialoog (tenzij je het geschreeuw meetelt van de ninja’s die honderden meters in de diepte storten) blijkt dit het enige moment in de film dat de regisseur het credo ‘show, don’t tell’ wel degelijk lijkt te kennen. Na deze onverwachte uitschieter gaat het helaas al snel weer bergafwaarts. Vlug vergeten dus deze film en laat dat derde deel maar lekker zitten. Neem gerust een voorbeeld aan die Cobra-president.

32 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

B@chelor

Avatar

Vanavond toch maar even checken.

Frietgezicht

Avatar

Veel spoilers in dit artikel maar ja,i dont even care,check wel keer op dvd.

jochemb

Avatar

Jammer ik had gehoopt op lekkere over the top belachelijke actie zo als een Fast Five.
Even slecht als die hard 5 en the expendables 2 kan die niet zijn want zo te zien heeft deze film tenminste nog een goed gefilmde actie scene.

Banned

Avatar

Kortom nog een grotere draak dan het eerste deel. Met één noemenswaardige actie scène die héél toevallig degelijk gebracht is. Een lucky shot dus.

Hancock

Avatar

BAM !
Maar ik kijk 'm thuis wel

jaime91

Avatar

Ik vraag me echt af waarom deze film 1 jaar is uitgesteld. Channing heeft nog steeds een mini rol en voor de gedwongen 3D hoef je het ook niet te doen. Kortom wederom een film die 3D gebruikt om net wat meer geld uit je beurs te kloppen.

Daar trap ik niet meer in, kijk hem ook wel op DVD ofzo.

Angelater

Avatar

Verdomme, weer geen bevestiging over meneer Vosloo :'(

jaime91

Avatar

Angelater "Verdomme, weer geen bevestiging over meneer Vosloo :'("

Die zal hier echt niet in zitten aangezien hij de identiteit van Jonathan Pryce had overgenomen. Pryce speelt dus gewoon een dubbelrol.

Decepticon

Avatar

B@chelor "Vanavond toch maar even checken."
Ik ga er ook gewoon lekker heen, als oud G.I.Joe fan, voor mij een must.
Alles ziet er getrouwer uit aan de 80's tekenfilm en die rare excellerator suits zitten er niet in, punten waardoor deze al een betere film is dan de 1e.

Decepticon

Avatar

jaime91 "Ik vraag me echt af waarom deze film 1 jaar is uitgesteld. Channing heeft nog steeds een mini rol en voor de gedwongen 3D hoef je het ook niet te doen. Kortom wederom een film die 3D gebruikt om net wat meer geld uit je beurs te kloppen."
Ja, ik ook. De grootste klacht was toch dat Tatum er te kort in zat. Alleen een 3D conversie duurt ook nooit geen 10 maanden. Dan zullen ze schijnbaar toch reshoots hebben gehad, die dan ook nog weer omgezet moeten worden naar 3D? En als het zoals gewoonlijk ook weer niks toevoegd O+.
En dan gaat publiekstrekker Tatum alsnog gauw dood? Waarom hebben ze hem niet gewoon aangehouden? Volgens mij hebben ze nauwelijk reshoots gedaan dan.

Ze hadden de film in januari uit moeten brengen, dan had hij totaal geen concurrentie, want nu heb je nog Oz en Jack The Giant Slayer als grote concurrentie.

Thiver

Avatar

Angelater "Verdomme, weer geen bevestiging over meneer Vosloo :'("

Die zit inderdaad nog opgesloten in het lichaam van Jonathan Pryce, maar Vosloo's gezicht is toch twee keer heel vluchtig te zien.

Decepticon "Alleen een 3D conversie duurt ook nooit geen 10 maanden."

Wel bij Titanic. Maar goed, die duurt ook twee keer zo lang. ;)

rick512

Avatar

Het had dus weinig nut om de film uit te stellen. Dat hij 2 sterren zou krijgen had ik al bij voorbaat al kunnen
Verwachten.

bramme

Avatar

Decepticon "
Ze hadden de film in januari uit moeten brengen, dan had hij totaal geen concurrentie, want nu heb je nog Oz en Jack The Giant Slayer als grote concurrentie."

Echt grote concurrentie zou ik dat toch niet noemen

Decepticon

Avatar

bramme "Echt grote concurrentie zou ik dat toch niet noemen"
Nee, niet echt, maar dat zijn de enigste nieuwe blockbusters en ik denk dat veel mensen misschien liever daar naar toe gaan dan G.I.Joe, behalve de actieliefhebbers.

Dat zal ook een reden van de uitstelling zijn, geen concuurentie van grote actiefilms, maar dan dan hadden ze hem beter in januari kunnen uitbrengen, dan hadden ze helemaal geen concurrentie.

Angelater

Avatar

@ Thiver, over de spoiler.

Nou da's dan iets in ieder geval. Jammer, want vond hem wel een pluspunt in het eerste deel Smiley face

Teknootje

Avatar

Decepticon "Ik ga er ook gewoon lekker heen, als oud G.I.Joe fan, voor mij een must.
Alles ziet er getrouwer uit aan de 80's tekenfilm en die rare excellerator suits zitten er niet in, punten waardoor deze al een betere film is dan de 1e."


Ik ben ook een oud GI JOE fan, maar deze rommel ga ik toch echt niet heen Smiley face

ik zit nog steeds te hopen op een vervlg van GI JOE Resolute. Dat was nou gewoon GI JOE, met veel mooiere scenes (snake eyes op eiland).

Glennekeeeee

Avatar

Heb eigenlijk geen zin meer in deze... vond deel 1 eigenlijk wel goed, gewoon puur vermaak maar nu die cast al zo goed als weg is enzo... pffft nee toch maar DVD dan...

boudewijn

Avatar

Ik vind dit maar niks maar het kan er mee door

MrMister

Avatar

Wel lage beoordeling, heb tal van recensies gelezen die het juist wel een succes vonden. Niet spectaculair maar wel een geslaagde actiefilm.

Darthmar

Avatar

MrMister "Wel lage beoordeling, heb tal van recensies gelezen die het juist wel een succes vonden. Niet spectaculair maar wel een geslaagde actiefilm."


Waar dan? Want ik heb ze niet ontdekt. Het mooiste vindt ik RottenTomatoes met een score van 33% vindt deze website de film beter dan zijn voorganger.

B@chelor

Avatar

Oh...wat slecht. Wat Thierry al in zijn recensie zegt; enig pluspunt is dat ninjagevecht. Verder kon de film mij maar weinig boeien. En ik ben iemand die redelijk vaak genoegen neemt met minder. Ik durf te zeggen dat deel 1 beter is en zelfs Die Hard 5. 3D voegde weinig toe.

pmw84

Avatar

Ik ben totaal niet mee eens met deze recenssie. Heb hem gisterenavond gecheckt en ik vind hem zeker 10x beter dan deel 1. Het is zeker geen top film, maar zeker weten ook geen slechte film. Ik snap gewoon niet hoe mensen deel 1 beter vinden dan deze? Deel 1 had zulke neppe en afschuwelijke CGI momenten alsof zij alles in 1 dag in elkaar hebben gezet. Ik geeft deze film een 7,5 en vorige deel een dikke 1.

Ik ben alleen wel van mening dat 3D totaaaaaaaaal geen toegevoegde waarde heeft aan deze film. Is enige minpunt van de film....

Havoc

Avatar

pmw84 "Ik ben totaal niet mee eens met deze recenssie. Heb hem gisterenavond gecheckt en ik vind hem zeker 10x beter dan deel 1. Het is zeker geen top film, maar zeker weten ook geen slechte film. Ik snap gewoon niet hoe mensen deel 1 beter vinden dan deze? Deel 1 had zulke neppe en afschuwelijke CGI momenten alsof zij alles in 1 dag in elkaar hebben gezet. Ik geeft deze film een 7,5 en vorige deel een dikke 1. "


Ik ben het sowieso nooit eens met de recensies op filmtotaal. Deze film is geen bizar goede, maar vermakelijk is 'ie sowieso! Gisteren gezien in imax en ik heb er van genoten. Deel 1 was Ruk met hoofdletter R, deze was tof. Lekker snel, veel actie en knalwerk en gewoon niet te veel bij nadenken. Heerlijk voor een avondje met vrienden.

benjamin

Avatar

Havoc "Ik ben het sowieso nooit eens met de recensies op filmtotaal. "

Havoc "
Deel 1 was Ruk met hoofdletter R"


Je weet toch dat deze uitspraken elkaar tegenspreken?

Havoc

Avatar

Ehm. Nee? De recensie gaat over deel 2 en ik noem later deel 1? Ik spreek niets tegen.

Thiver

Avatar

Wel, het eerste deel kreeg hier ook maar twee sterren. Als je die film ruk vindt, zou je het toch wel met die beoordeling eens moeten zijn.

benjamin

Avatar

Thiver "Wel, het eerste deel kreeg hier ook maar twee sterren. Als je die film ruk vindt, zou je het toch wel met die beoordeling eens moeten zijn."


Dit dus.

PKP

Avatar

Gister geweest. Had een super bout film verwacht na het lezen van deze recensie, maar het viel reuze mee!

Deze was beduidend beter dan het eerste deel en heb mij dan ook de volledige tijd vermaakt. Geen niveau waar je het van de dialogen moet hebben, maar als je voor de actie gaat.. Zit je toch best goed!

3/5.

tk1989

Avatar

Waardeloze film dit… Als je als kritiek plotpunt een metalen staaf uit de ruimte wilt laten vallen door puur de zwaartekracht dan is de geloofwaardigheid compleet verdwenen. Toegegeven; de himalaya-scene en de eerste nuke-scene zijn erg strak, maar verder een verkwisting van twee uur levensvreugde.

PKP

Avatar

tk1989 "Waardeloze film dit… Als je als kritiek plotpunt een metalen staaf uit de ruimte wilt laten vallen door puur de zwaartekracht dan is de geloofwaardigheid compleet verdwenen. Toegegeven; de himalaya-scene en de eerste nuke-scene zijn erg strak, maar verder een verkwisting van twee uur levensvreugde."

Ja, want de rest van de gebeurtenissen in de film waren volledig plausibel..

KeesjeNL

Avatar

PKP "Ja, want de rest van de gebeurtenissen in de film waren volledig plausibel.."
Maar wel boeiend, ik heb genoten van deze film. Slechte dialogen en teveel explosies maken het nét geen goede film, maar wel eentje die het stempel ruim-voldoende verdient van mij. Lekkere verstand-op-nul film, met bij vlagen zeer goede effecten, leuke locaties en soms zelfs boeiende personages (Cobra Commander, Storm Shadow en Firefly). Bruce Willis speelt Bruce Willis, toch vreemd dat een acteur met de beste papieren de allerslechtste rol speelt. Bruce, ga met pensioen:N...

De scene met de alle wereldleiders (inclusief die van Noord Korea) vond ik een hele sterke, waar de derde alles beslissende wereldoorlog in luttele secondes begint én eindigt!

Ik zou er nog aan toevoegen dat de Synopsis totaal niet klopt, net als het cijfer dat IMDB in werkelijkheid geeft.

Glennekeeeee

Avatar

Nu ik deze recensie nog eens lees vind ik die recensie echt slecht.
Ok, de film is niet top maar deze film heeft gewoon een pik op de serie als je dat nog eens herleest

G.I. Joe: Retaliation

acties