Recensie

Jack the Giant Slayer (2013)

Een vlakke, zeer vrije sprookjesbewerking die zwaar leunt op computeranimaties. Dat het er - zelfs in de handen van Bryan Singer - niet echt goed uitziet, is een doodzonde.

door Arjan Welles om 21:05 in RECENSIES
Jack the Giant Slayer poster
Regie: Bryan Singer | Cast: Nicholas Hoult (Jack), Eleanor Tomlinson (Isabelle), Ewan McGregor (Elmont), Stanley Tucci (Roderick), Ian McShane (Koning Brahmwell), Bill Nighy (Fallon, stem), e.a. | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2013

Sprookjes zijn volksvertellingen die van generatie op generatie werden overgeleverd. Wat ze gemeen hebben is dat ze inspeelden op het (bij)geloof en basale angsten van de mens. Ze leren ons bovendien ook iets over moraal en het onderscheid tussen goed en kwaad. Op een goed moment besloten schrijvers als de broertjes Grimm om de verhalen op schrift te stellen. Het documenteren was slechts een momentopname. Zelfs van de bekendste sprookjes bestaan talloze versies, zelfs binnen de lezingen van genoemde schrijvers. Dat er niets mis is met het aanpassen van sprookjes aan de (moderne) tijd is wel duidelijk uit de vele sprookjesverfilmingen die de laatste jaren, veelal met een twist, op de bioscoopbezoeker worden uitgestort. Dat Jack the Giant Slayer een mengelmoesje is van Sjaak en de Bonenstaak en het bij de Britten bekende Jack the Giant Killer, is in theorie dan ook allesbehalve bezwaarlijk.

Dat is maar goed ook, want anders had Bryan Singer er nog een reusachtig probleem bij gehad. Zijn in een fictief koninkrijk gesitueerde actiesprookje gebruikt de afgezaagde plotmiddelen enkel om er actiescènes en matige speciale effecten aan te kunnen koppelen. Het wordt in de proloog nog wat opgeklopt door er een eeuwenoude strijd tussen mens en reus tegenaan te gooien. De titelfiguur van Singers verhaaltje is een wees die zijn paard (en niet zijn koe zoals in het oorspronkelijke sprookje) aan een monnik verkoopt in ruil voor een handjevol magische bonen. Jack komt bovendien in aanraking met de vrijgevochten en avontuurlijke prinses Isabelle. Hun eerste zoen (geef toe, dat is geen verrassing) wordt anderhalf uur uitgesteld doordat één van de wonderbonen onder het armoedige boerderijtje van Jack ontkiemt en zo de avonturiers toegang verschaft tot een reuzenrijk boven de wolken. Samen met Roderick, de machtsbeluste vertrouweling van de koning, en legerofficier Elmont verkennen Jack en Isabelle de nieuwe wereld.

Het is bijna niet voor te stellen dat Singers scenarist Christopher McQuarrie, in het verleden verantwoordelijk voor de schrijfsels van The Usual Suspects en Valkyrie, heeft meegetikt aan deze rommelige sprookjesbewerking. Het grootste mankement naast de tweedimensionale personages die zich volgens geijkte patronen slechts miniem ontwikkelen, is de kortzichtigheid die het scenario nekt. Jack the Giant Slayer is een aaneenschakeling van losse actiemomenten en heeft geen mooi afgerond verhaallijntje in petto. Wat betreft de personages is de minste tijd nog gaan zitten in het uitwerken van de oliedomme reuzen. Enkel hun formaat wekt enige afschrik. De voornamelijk door Bill Nighy van stem voorziene tweekoppige opperreus Fallon is nog het helderste licht van het stel. Uiterst lachwekkend – en bovendien een zeer zwakke plotcomponent – is de totale nederigheid die zich aandient zodra iemand een magische kroon opzet. De drager ervan krijgt de reuzen met gemak op de knieën.

Er zou op zich nog weinig mis zijn met Singers besluit om actie en avontuur te laten prevaleren boven een solide verhaal, ware het niet dat hij ook op het visuele vlak de plank dikwijls behoorlijk misslaat. Eigenlijk is de aan het knutselwerk van Robert Zemeckis refererende uitlegproloog, die zeer matige animatie probeert te verhullen door er een quasi-artistiek tintje aan te geven, al een heel slechte voorbode. Voor het vormgeven van de reuzen is gebruik gemaakt van de inmiddels zeer goed doorontwikkelde motioncapturetechniek die de filmkijker onder andere Gollem en de blauwe Avatar-wezens voorschotelde. Voor een actieavontuur als Jack the Giant Slayer dat zo sterk leunt op computereffecten kan een kijker die afknapt op de houterige animaties moeilijk verwend genoemd worden. Het grootste mysterie dat Jack the Giant Slayer echter omhult, is de betrokkenheid van Bryan Singer, die op de automatische piloot zonder al te veel creatieve input een bekend sprookje vernachelt.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mas7

Avatar

Singer, Singer, Singer toch! Ongelofelijk dat hij voor deze film heeft getekend, zonde voor z'n cv! Van de aankondiging tot aan de trailers heeft deze film mij nog geen 1 keer weten te boeien. Ik vind het ook helemaal niets voor Singer.

Gelukkig gaat hij zich nu op X-men Days of Futures Past concentreren!

nietselam

Avatar

Eigenlijk heb ik er weinig vertrouwen in dat hij de van nieuwe x men een goede film maakt, hij valt mij toch flink tegen als regisseur.
The usual suspects is zonder twijfel zijn beste film, x men 1 was op zich aardig gedaan maar vond ik toch wat aan de saaie kant, x men 2 daarentegen was wel weer een goede film maar ook superman returns was gewoon een zeer zwakke en ook weer oersaaie film.
Had toch liever weer Matthew vaughn gezien.

Ontopic, deze film zag er vanaf dag 1 al niet best uit.

Ed Crane

Avatar

En dan heeft de film bijna 200 miljoen dollar gekost. O+

jaime91

Avatar

Dat de reuzen niet heel slim zijn, en de animatie niet al te best en de film vrij kinderachtig en cliché is was al in de trailer te zien idd. Jammer maar had dit wel verwacht. Hoop dat hij met de nieuwe X Men beter werk aflevert.

Hancock

Avatar

En daarom ben ik bang dat hij x-men ook ga verkrachten !

benjamin

Avatar

Hancock "En daarom ben ik bang dat hij x-men ook ga verkrachten !"


Je weet toch zeker al wel dat dit niet z'n eerste X-Men zal worden..

B@chelor

Avatar

Meh...vond de trailers al niks. Dus, skippen deze rommel!

Hancock "En daarom ben ik bang dat hij x-men ook ga verkrachten !"
Dat heb ik weer niet. X1 en X2 waren erg goed en hij werkte mee aan First Class. Ik zie de nieuwe X-Men, met Singer, positief tegemoet.

Frietgedicht

Avatar

Grappig op red letter scoorde deze vrij goed en Oz the great and powerful scoorde matig....

B@chelor

Avatar

Frietgedicht "Grappig op red letter scoorde deze vrij goed en Oz the great and powerful scoorde matig...."
Dus? Er zijn meerdere recensies afwijkend van deze en andere films. Niet elke film wordt door iedereen hetzelfde beoordeeld. Jij en ik zullen ook vast verschillende meningen hebben. ;)

aspers

Avatar

MotionCapture is geen garantie voor goede CGI! Om een perfect resultaat te krijgen moet er evengoed met liefde geanimeerd worden.

En buiten dat is er een magische grens tussen fake en realistisch. In deze film hebben ze die grens duidelijk niet gevonden! Er zijn tegenwoordig videogames die dit beter kunnen!

Nee, dit ga ik niet zien... zelfs niet thuis...

Blockbuster

Avatar

Volgens mij wordt dit één van de grootste flops van het jaar. Ben benieuwd of ze die 200 miljoen eruit halen. Lijkt me meer een kinderfilm, dus ik kijk 'm wel een keer op dvd ofzo.

Frietgedicht

Avatar

B@chelor "Dus? Er zijn meerdere recensies afwijkend van deze en andere films. Niet elke film wordt door iedereen hetzelfde beoordeeld. Jij en ik zullen ook vast verschillende meningen hebben. ;)"


Klopt, maar film totaal en redletter komen meestal tot dezelfde beoordeling. Vandaar dat dit me lichtelijk verbaast... Van alle recensies vindt ik die van Filmtotaal en Redletter het beste...

Havoc

Avatar

2 uit 5 voor deze film. Geloofwaardigheid filmtotaal gaat steeds verder weg..

benjamin

Avatar

Havoc "2 uit 5 voor deze film. Geloofwaardigheid filmtotaal gaat steeds verder weg.."


Hoezo? Je schrijft zelf

Havoc "Net Jack the Giant Slayer bekeken. Best aardig. Geen slechte film, alleen jammer dat de reuzen er zo nep uitzien.."


Dan lijkt een 2/5 toch niet zo bizar.

Ed Crane

Avatar

De schrijver van het stuk beargumenteert duidelijk waarom de film op verschillende vlakken onder de maat is. Als een film niet voldoet is een onvoldoende heel logisch. Een 3/5 is nog steeds een 6/10 en dus voldoende. Je moet toch ergens een grens trekken, anders kun je bijna alle films wel voldoende's gaan geven.

lala83

Avatar

Niet te snel uitgaan van deze uitspraken, Zelfs deze film critisie heeft het niet altijd bij het rechte eind. Een film die het red tot in de bioscoop is het in iedergeval wel waard om te kijken. Heb de film nog niet gezien maar wel al wat trailers en deze waren zeer zeker niet slecht. Van de hoofdrolspeler was ik ook niet zo kapot van maarja elke film heeft wel min punten ( op shawshank redemption na dan ).

Jack the Giant Slayer

acties