The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005)

Some journeys take us far from home. Some adventures lead us to our destiny.

Reviews (10)

Moviespecialist

Avatar

Ik heb in 2006 Narnia voor het eerst gezien en daarna zeker nog vier keer bekeken.
Narnia is een geweldige film met grootse special effects en een geweldig bedacht verhaal!
Het verhaal gaat over de vier kinderen Susan, Lucy, Edmund en Peter die vanwege de tweede wereldoorlog door hun moeder op de trein worden gezet om vervolgens onder te duiken in een groot oud landhuis van een oude geheimzinnige professor.
Op een regenachtige dag ontdekt Lucy tijdens verstoppertje dat er in een van de vele kamers in het huis een reusachtige kledingkast staat met voor de rest helemaal niks anders in de kamer.
Ze besluit zich in de kast te verstoppen, maar ontdekt al gouw dat dit geen normale kledingkast is...
Ze komt in een magische wereld terecht genaamd Narnia en sluit als gouw vriendschap met de Faun Mr. Tumnus.
Met haar zus en twee broers beleefd ze van alles in Narnia en het grootste wat ze ontdekken is dat ze uitverkoren zijn het land te reden van de Witte Heks die het in Narnia al 100 jaar winter laat zijn.
Narnia is gewoon een geweldige film die niet alleen voor kinderen leuk is, maar ook zeker voor volwassenen.

7.5/10

swompie

Avatar

Vond het een zeer matig tot slechte film. De goede punten zijn toch zeker de special effects die er zeer gelikt uitzien, de acteurs (4 kinderen) acteren redelijk goed en de paar grappen die erin verwerkt zitten waren kon wel om gelachen worden (bevers).

Maar buiten deze 3 goede punten een zeer ongeloofwaardig verhaal, allerlei pratende wezens, zowel levende dieren als verzonnen, die op mij totaal geen indruk maken (ook omdat ze totaal niet zijn uitgewerkt in de film). Verder heb ik me ook mateloos zitten ergeren aan allerlei kleine scenes die niet logisch zijn. Voorbeelden hiervan zijn: de leeuw die plotseling weer tot leven komt, kinderen kunnen binnen paar uur zwaardvechten als de allerbeste ridders, afstanden die moeten worden overbrugd naar bijv. kasteel heks is 1 heuveltje over terwijl het eerder ongeveer 50 km verderop was, Edmund die na vele waarschuwingen toch zijn hele familie verraad, ouders worden totaal vergeten als ze koning en koningin worden gekroond en het einde was natuurlijk waardeloos dat ze weer terugvallen uit de kast etc. etc.

Al met al hooguit een 3 als cijfer.

Juana

Avatar

Ben ook een paar weken geleden naar deze film gegaan, en ik was om eerlijk te zijn best bang op een B-film, naar aanleiding van de meeste reacties hier. Maar ik moet zeggen dat ik erg verrast was en dat ik het een geweldige film vond! :Y Smiley face Echt! Sommige mensen kunnen zeggen dat hij slecht is of wat dan ook, maar dat valt best mee! Oke, je moet je wel realiseren dat het natuurlijk altijd een kinderfilm blijft. Maar dan moet je niet naar zo'n film gaan als je daar niet van houd! Ja, natuurlijk gaan er geen hoofdpersonen dood, duh! Iets dat ik overigens helemaal niet zo erg vond trouwens... :E Maar goed, het ligt er maar net aan wat voor film je verwacht te zien! Voor mij zeker een topper, als hij uitkomt op DVD ga ik deze film zeker aanschaffen.

Viv

Avatar

Thanks voor de reacties ik hab besloten om toch niet met die van 7 te gaan ...hij is wat meer van de nachtmerrie achtige.... Mijn dochter van 9 vond het heel goed ook wel bij tijden spannend, mara ja dat hoort ook zo in de bios met zo'n geluid.
Ik heb zelf ook wel genoten; prachtige shots jammer dat je al die fanatasie dieren niet rustig kunt bekijken. Heerlijk zo'n Ice Queen.... wat een ogen waah.
Ja ook ik zag nu ik het wist een Jezus verhaal erin maar d ekids hebben er niks van gemerkt... Aslan liep met die meisjes door het bos... Nu moet ik mijn weg alleen vervolgen en het feit van opbnemen van de schuld van de verrader (judas) en het opstaan uit de dood ... ach ja het is ook al een ouder verhaal maar ik laat me niet de pret ontnemen van een verder mooi verhaal als film met mooie beelden landschappen en dierfiguren...Die bever: je denkt toch niet dat ik daaraan ga ruiken?! :N

doei Viv

Arthaum

Avatar

Hele vette film. Nix op aan te merken. Ik heb er, als fan van het boek, van genoten.
Het boek is heel trouw gevolgd, niet veel dingen bijverzonnen/weggelaten zoals in HP.
De kinderen acteren goed, beter dan ik gewend ben van kinderen.
De CGI is goed. Heel goed zelfs. Erg overtuigend. Ook Aslan is heel goed gedaan, al was hij in mijn verbeelding wat groter.
Natuurlijk, als je dat wilt, kun je er dingen uithalen die lijken op het christendom. Bijvoorbeeld de wedergeboorte van Aslan. Maar hallo! Gandalf uit LotR komt ook weer tot leven! Ik hoor daar niemand over zeiken!
Je moet deze film niet zien als een film voor volwassenen! Het is GEEN LotR! LotR was geschreven voor volwassenen! Dit was oorspronkelijk een KINDERboek! Natuurlijk is het dan voor bepaalde mensen kinderachtig. Die mensen hebben duidelijk nog nooit het boek gelezen.

Darthmar

Avatar

Ik heb de film ook gezien en inderdaad het is geen nagelbijter of een film met de aantrekkingskracht van Lord Of The Rings maar wat wil je! Het is gebaseerd op een kinderboek, het is bedoeld voor kinderen. En gebaseerd op de reacties van de kinderen in de zaal waarin ik zat was de film prachtig voor hen. Dus niet zo met "volwassen"ogen kijken naar de film. Ik vond het voor een kinderfilm zeer te doen.

TimTom

Avatar

NARNIA is opgenomen in Nieuw Zeeland. NARNIA is geregisseerd door een Kiwi met te veel haar. NARNIA wordt bevolkt door vreemde wezens. NARNIA is ontsproten aan het brein van een inmiddels overleden engelse schrijver. NARNIA is een eerste film uit een serie. Kortom, NARNIA is een fantasyfilm die in de opzet behoorlijk wat weg lijkt te hebben van THE LORD OF THE RINGS. Maar NARNIA heeft bij lange na niet hetzelfde nivo, want dát mocht NARNIA (en vooral geldschieter Disney) willen.

THE LION, THE WITCH AND THE WARDROBE begint echter behoorlijk sterk. Onder druk van de vliegtuigbombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog besluit moeder Pevensie om haar kinderen elders onder te brengen. Lucy, Edmund, Peter en Susan worden op de trein gezet en belanden (na een jammerlijk ongeïnspireerde creditsequentie) in huis bij professor Kirke. Al snel wagen de kinderen zich aan een potje verstoppertje en ontdekt Lucy, de jongste van het stel, de klerenkast uit de titel. Terwijl ze zich achterwaarts langzaam een weg baant tussen de winterjassen in de kast gaan de planken geleidelijk over in sneeuw en maakt het bont plaats voor dennentakken. Wanneer Lucy zich vervolgens omdraaid bevindt ze zich in de winterse wereld van Narnia en maakt ze al snel kennis met Mr. Tumnus de faun. Niet veel later vinden ook de rest van de kinderen de weg door de kledingkast en gaat het avontuur echt van start.

Het valt meteen op hoe uitzonderlijk natuurlijk de vier kinderen acteren, de jonge Lucy (gespeeld door Georgie Henley) in het bijzonder. Maar ook de decors ademen een ingetogen authenticiteit die je, afgaand op de bombarie waarmee de film gepromoot werd, niet direct zou verwachten. Regisseur Andrew Adamson (bekend van SHREK en het ronduit verschrikkelijke SHREK2) houdt de vaart er gedurende dit deel van de film lekker in zonder de scènes te gehaast af te wikkelen, en de sfeer van de film is uniek genoeg om de spanning vast de houden tot de echte actie zal losbarsten.

Lees de rest van de recensie op www.hetweiland.nl

akketa

Avatar

Vond hem wel leuk. Zag er allemaal prachtig uit, alleen mistte ik wat meer diepgang. Weinig achtergrond over de Witte Heks, Aslan en Narnia.

Ik heb ook de NL-versie gezien voor mijn werk (werk in service-bioscoop). Die nederlandse versie is kansloos. Ze hebben er in geknipt om de rating te verlagen naar '6 jaar of ouder'. Ze hadden er nog veel meer uit moeten knippen. De eindbattle is gewoon in volle glorie te zien met pijlinslagen, kills en gebeuk. Vooral de 'clash' tussen de 2 legers beukt er goed in. Het enige wat ik zag dat geknipt was waren een paar close-ups van de monsters bij de Stenen Tafel. Ze hadden de film gewoon intact moeten houden en een rating van '9 jaar of ouder' moeten geven, net als bij Potter.

Jusjuh

Avatar

Er zíjn al films over Narnia gemaakt, door de BBC. Even over de vraag waarom 2, en 4: Deel 1 is hetzelfde van voor In de Ban van de Ring, de Simarillion is. Hierin word het onstaan, en de geschiedenis van het land Narnia uitgelegd. In boek 2, volgen we 4 kinderen, Lucy, Edmund, Susan en Peter, die Narnia ingaan. Deel 3, is een 'ander' verhaal uit die wereld, wat je een héél klein beetje zou kunnen vergelijken met De Hobbit. Zelfde wereld, nieuwe personages, nieuw verhaal.
Maar deel 4 daarintegen, gaat verder waar boek twee ophield. Mogelijk is de sequel van de '05 Narnia deel 4.
(Vergelijk met LotR is omdat het allebei om een fantasiereeks gaat, met ongeveer dezelfde typen boeken qua 'spin-offs' en 'bijbelboeken'. Ikzelf heb echter wel een hekel aan het vergelijk ;))

Thiver

Avatar

De ironie is dat het boek waar deze film op is gebaseerd eerder uitkwam dan het welbekende boek van Tolkien. Toch kan ik wel begrijpen dat sommige mensen het zien als een film die meelift op het succes van LotR, maar dit verwijt treft enkel de makers. De keuze om een boek te verfilmen van een van Tolkiens beste vrienden, in Nieuw-Zeeland met groot deel van de crew die werkte aan LotR, hoeft een goede film niet in de weg te staan, maar het getuigt ook niet echt van erg veel moed of creativiteit.