Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)

The Star Wars saga continues

Reviews (11)

Frietgezicht

Avatar

A New Hope had ik een 6 gegeven en deze film is al wat beter maar ook de tand des tijds niet overleeft.
Stormtroopers die een telefooncel nog missen als ze erin staan, matige dialogen en een verhaal die nergens naar leidt.

JEDI vs YEDI Het begint al met een confrontatie tussen Luke en de verschrikkelijk sneeuwman die lachwekkend is. En als Luke eenmaal zijn hand eraf gehakt heeft rent die zijn dood tegemoet in plaats van met een lightsabel deze eenarmige yedi af te maken. Het is dat Solo hem weet te vinden.

Luke reist af naar Yoda wat vooral door Yoda leuke scenes oplevert. Luke ondergaat een zware training(not) van 1 dag door wat rond te rennen, salto's te maken en op zijn kop stenen op te tillen. Maar Yoda steelt de show met zijn dialogen.

Ondertussen ergens anders worden onze vrienden gevangen genomen door Vader die alleen karakters dood waarvan we de naam niet kennen maar belangrijke karakters in leven houdt. Hij martelt Solo waar we niks van meekrijgen en een scene later loopt Solo erbij alsof die gewoon een nachtje slecht geslapen heeft. Wat een martelpraktijken zijn dat haha.

We zien ook meer van het legendarische karakter waar meelopers graag groots over spreken: Boba Fett. Hij doet al meer dan in A New Hope. Tenminste,hij is meer te zien maar doet niks eigenlijk.

Luke komt de groep redden en gaat vechten met Vader die opnieuw geen indruk kan maken in een gevecht. De twist is prima natuurlijk en de film bied vooral voor mensen die ermee zijn opgegroeid zat sentiment.
Maar als je 15 jaar geleden geboren bent moet je toch wel accepteren dat het er toen anders aan toeging.

7

Glennekeeeee

Avatar

Naar aanleiding van Star Wars: The Force Awakens speelt de Vlaamse zender 4 alle reeds verschenen Star Wars-films af in chronologische volgorde. De 5e film in chronologische volgorde was dus The Empire Strikes Back. De film die volgens velen simpelweg de beste Star Wars film is tot de dag van vandaag. Jammer genoeg deel ik die mening niet, al kan ik wel begrijpen dat sommigen dat vinden (zeker mensen die de film in de tijd zelf hebben gezien).


Waar A New Hope nog een trage aanloop had en het vooral een straf niveau haalde in de tweede akte probeert The Empire Strikes Back het volledig tegenovergesteld. De film start ongelooflijk snel en wil de kijkers met verstomming slagen met een hoog tempo en dynamische actie. Ik kan zeker begrijpen dat ten tijde van verschijning dit ook effectief zo aanvoelde maar anno 2015 valt dit toch hard tegen. Waar A New Hope door een mooie dosering van effecten die effecten de tand des tijds mooi hadden doorstaan komt in deze openingsfase toch het meeste van de gebruikte effecten in kwaliteit tekort. Dat is zeker jammer want daardoor is de hele openingsfase amper entertainend en zijn enkel de speelse conversaties tussen Solo en Leia nog iets of wat van niveau. Wanneer de actievolle openingsfase voorbij is en de film 'tot rust' komt haalt de film stilaan niveau. Het is goed dat Mark Hamill hier eigenlijk lange tijd een bescheiden rol in speelt. De man acteert écht niet beter dan Christensen en hoewel zijn rol op zich zeer belangrijk is qua inhoud maar niet qua hoeveelheid zorgt het er wel voor dat het minder storend is. Door de aandacht meer te vestigen op Han Solo, Leia en Chewbacca krijgt de film wel een zeer leuke dynamiek die af en toe misschien wel iets té komisch aanvoelt. De intrede van Yoda is al bij al wel geslaagd (hoewel hij qua personage totaal verschillend is dan in de prequels) maar dat Yoda hier nog niet met CGI is gemaakt is misschien wel dé verbetering van de prequels tegenover de originele trilogie. De relatie tussen Han en Leia is wel een beetje chaotisch en rommelig uitgeschreven en springt nogal vaak van de hak op de tak. Het mooiste van deze film vind ik persoonlijk Chewbacca. In deze film wordt hij als een volwaardig personage beschouwd dat zowel angst inboezemt maar anderzijds ook gevoelens heeft en zowel voor een gevoelige als komische snaar kan zorgen. Ik denk dat The Empire Strikes Back vooral een waanzinnig niveau haalt in de finale. Ongeacht de beroemde onthulling is de finale op zich wel een pareltje met een verbeterd Jedi-gevecht tov zijn voorganger, effects die plots een kwaliteitsinjectie krijgen en een wondermooi decor gedragen door een mooi uitgekiemd verhaal en twists. De finale van deze film is inderdaad een pareltje maar anderzijds schommelt de film (anno 2015) in de rest van het verhaal net wat teveel in kwaliteit waardoor de uiteindelijke quotering niet hoger is dan A New Hope.

The Empire Strikes Back is vooral in de tweede akte een pareltje waarin het Star Wars - universum ongekende hoogtes kent. Jammer genoeg is de eerste akte véél te wisselvallig en bij momenten te zwak om van The Empire Strikes Back dé beste Episode uit deze saga te maken

8/10

jaime91

Avatar

Mijn review bevat SPOILERS dus U bent gewaarschuwd!!!!

De film der films, met de cliffhanger der cliffhangers. In the Empire Strikes back gaat deze reeks een ontzettend donkere kant op, en neemt hij een aantal zeer onverwachte wendingen en een totale ommezwaai. De titel geeft het ook al aan ''The Empire Strikes Back'' en hoe!

Om te beginnen met Darth Vader. Hij was al slecht in A New Hope, dit keer is hij afschuwelijk vreselijk angstaanjagend slecht. Slechter dan dit krijg je het bijna niet. Hij speelt een gruwelijk spel om Luke over te halen naar The Dark Side en om naast hem te strijden als Sith tegen de rebellen. En daarvoor legt hij o.a zijn eigen luitenanten om die niet snel genoeg hun werk doen, of die hem niet gehoorzamen. Simpel gezegd, als je niet luistert dan sterf je. In A New Hope was er nog Grand Moff Tarkin die hij moest gehoorzamen, maar vanaf nu deelt Vader de lakens uit en dat merk je. Ook zie je hier voor het eerst dat Vader een getekend man is, wat op mij de eerste keer best indruk maakte.

Lando Calrissian doet in deze film zijn intrede. En hij is eigenlijk de donkere versie van Han Solo en hij is ook ontzettend aan hem gewaagd. Het mag dus geen verassing zijn, maar ook Calrissian vind ik ontzettend tof! Zelfs als hij uiteindelijk de boel verraad, je komt er namelijk nooit precies achter waarom hij dat doet en waar Darth Vader mee gedreigd heeft. En aangezien je vrij snel ziet dat hij spijt heeft van zijn beslissing en hij hierop terugkomt vind ik hem net als Han ontzettend tof.

Luke Skywalker zet in dit deel zijn eerste stappen als Jedi, en laat zien dat hij meer in zijn mars heeft dan waarschijnlijk veel mensen hadden gedacht. Hij is veel minder dat sulletje dat hij was in deel IV, en verandert langzamerhand in een indrukwekkende Jedi.

Wat ik ook zo tof vind, is dat de crew in deze film opgedeeld wordt. Normaal gesproken als dit gebeurt komen de personages weer gedwongen bij elkaar en wordt er op het eind van het verhaaltje standaard een feestje gevierd, maar niet in The Empire Strikes Back. Luke moet beginnen aan zijn training bij Yoda en Han, Leia en de rest moeten ontsnappen aan de klauwen van Vader.

Over Yoda gesproken. Wederom een personage die je ontmoet en waarvan je niet meteen weet of het achter hem zoekt dat hij een Jedi Master is. Dezelfde verrassende twist die je eerder ook bij Obi Wan/Ben Kenobi en Darth Vader had (al heeft Darth Vader in deze film nog een veel grotere twist achter de hand). Ontzettend tof om te zien dat het eerste moment dat Yoda en Luke elkaar ontmoeten waarbij Yoda zeer irritant is, het meteen een test voor Luke is waar hij keihard in faalt, wat hij eigenlijk met iedere test doet die hij in deze film krijgt.

Om nog even terug te komen op Vader en zijn wrede plan. Niet alleen moord hij zijn eigen mensen uit alsof het niets is, hij martelt Han Solo en neemt hem,Leia,Chewbacca en de rest gevangen. Tsja Darth Vader is nou eenmaal de wreedste badguy ever, dus dan doe je dat soort dingen....

En dan het einde. WAUW!! Hier kom ik echt woorden tekort. Dit is denk ik een van de beste plottwisten ever! Toen deze film in de bios verscheen, zag niemand dit denk ik aankomen. Het was namelijk bekend dat Darth Vader Luke zijn vader vermoord had maar het hoe of wat werd nooit onthuld totdat deze film verscheen en Vader de epische zin sprak ''Luke I Am Your Father''. Zelfs de acteurs wisten dit niet totdat ze het daadwerkelijk gingen filmen, zo goed werd dit geheim gehouden. En alsof dat nog niet genoeg is, eindigt de film met Han Solo die ingevroren is en meegenomen door de Bounty Hunters van Jabba The Hut, Luke die zijn hand is kwijt geraakt en net te horen heeft gekregen dat zijn grootste vijand, en de grootste badguy ever zijn eigen Pa is, en eerder heb je ook nog te horen gekregen dat er nog een Skywalker is. Kortom er zijn ontzettend veel vragen, en vrijwel geen antwoorden en de good guys staan aan de verliezende kant.

Ik kan me niet voorstellen hoe de mensen zich gevoeld moeten hebben toen ze deze film voor het eerst in de bios zagen en hierna 3 jaar moesten wachten om hun vragen beantwoord te zien. Lijkt me echt vreselijk, maar van de andere kant zo hou je je publiek wel vast want iedereen wil weten hoe dit verder gaat.

Ik denk dat het wel duidelijk is. The Empire Strikes Back is zonder twijfel de beste Star Wars film, sterker nog ik vind het zelfs een van de beste films EVER! Alles klopt hieraan, en het zou prachtig zijn als ze met de nieuwe trilogie dit niveau weer weten te halen. Dat is Lucas zelf met de prequels namelijk absoluut niet gelukt.

Tarkus

Avatar

Ondanks dat ik deze film heb bekeken in de BD-uitgave, blijf ik bij mijn eerdere standpunt dat de special effects in deze film veel minder zijn dan in de eerdere prenten, en dat zie je in deze versie alleen nog maar duidelijker.

Commentaar 2008:
Van de 5 filmen die ik tot nu toe heb gezien, was deze wel de mindere.
Minder spannende actie, en ook de special effects, in de eerste film (Episode 4) nochtans wel goed, was hier ook veel minder.
En bovendien vond ik het scenario niet echt top, alles was een beetje te voorspelbaar.
Hopelijk is de laatste uit deze serie een stuk beter.

El_Mariachi

Avatar

Ach, FT doet al zo hun best! Ze hebben er een plaatje van Tarkin bij gezet. Die zat toch echt alleen in IV. (Oké en in III, maarre...)

On-topic: Star Wars, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi vind ik alle drie topfilms. Goed, misschien moet je nu even grinniken om de effecten. Maar als er geen Star Wars was, was er nu geen Transformers. De effecten van nu zijn gebouwd op de fundamenten die Star Wars heeft gelegd. Beetje respect dus voor het verleden, svp.

Off-topic: Eigenlijk ging ik me niet mengen in de hele Star Wars / Lord of the Rings discussie, maar... LotR is een fantastische trilogie die net als SW ontzettend veel bekeken is door het publiek. Ook LotR speelt zich af in een fantasiewereld en bevat veel effecten. Die effecten dateren heel snel. Jammer dan. Persoonlijk vind ik dat geen probleem. Het verhaal blijft overeind. Beweren dat er in SW beter geacteerd wordt dan in LotR lijkt me vreemd. De twee zijn lastig te vergelijken. Wat betreft toon/sfeer komen de Pirates of the Caribbean films voor mij dichter in de buurt van de oude Star Wars serie dan Rings. Rings is dan weer beter te vergelijken met de nieuwe Star Warsen. En wie van die laatste twee de winnaar is? Daar heb ik voor mezelf een behoorlijk duidelijk oordeel over.

Darthmar

Avatar

Wie zijn jullie om Star Wars overgewaardeerd te beschouwen? Blijkbaar vinden heel veel mensen deze films leuk en goed. Het verhaal is simpel ja maar dat is juist de charme vindt ik persoonlijk. Dat het acteren niet altijd even goed is klopt maar dat zie je in zoveel producties zelfs producties die oscars wonnen.

Het komt neer op dit: vinden mensen de film leuk, kijken ze er graag naar. Als een meerderheid ja zegt vindt ik een film niet overgewaardeerd, die film heeft zijn doel bereikt: mensen vermaken keer op keer.

ijskonijn

Avatar

Natuurlijk is Star Wars (originele trilogie) overgewaardeerd. Maar alle fans hebben daar geen enkele moeite mee. Het is een mooi aangekleed sprookje in de ruimte (fantasy dus, geen science fiction).

Dat je de tijdsperiode erin terugziet vind ik zelf geen probleem, en al helemaal geen criterium of iets goed of slecht is. Maar als je 'em tussen zijn cijfergenoten op IMDB zet, dan moet je toch eigenlijk well toegeven dat ie qua acteren, verhaal enzovoorts ietsje overgewaardeerd is. Iets wat ook veel over Lord of the Rings gezegd wordt, trouwens.

Tinuz

Avatar

Ik denk dat je delen 1, 2 en 3 gewoon NIET kan vergelijken met de cult-delen (want dat zijn ze :W) 4, 5 en 6. Eigenlijk zijn het gewoon twee verschillende series uitgevoerd in verschillende decennia.

Ik vind zelf 4, 5 en 6 prachtige films maar kan als ik die niet in me hoofd heb ook genieten van 1 en 2.

Als vergelijking: wat zou er gebeuren als je David Lynch's Dune opnieuw zou opnemen met een nieuwe cast? Het zou zelfs met hetzelfde script niet dezelfde film zijn...

einstein

Avatar

Ik voel me als ik die reakties hier zo lees net Darwin in een moskee.. Ik begrijp gewoon werkelijk niet dat iedereen hier zo onvderdeeld postief is over StarWars. Nou geef ik gelijk toe, Science fiction is niet mijn genre, maar toch; Niet zelden kom ik mensen tegen die Star Wars en LOTR met elkaar vergelijken terwijl ik met vervolgens met argusogen gadesla dat LOTR het dan aflegt. Misschien moet ik me er niet over opwinden. Ik kijk er iig niet naar

6-

Jorinoot

Avatar

Ik ben een echte star-wars fan. ik heb zelfs de poster van ROTJ nagetekend vroeger. Maar ik vind de "nieuwe" star-wars echt heel erg slecht. Ik heb wel AOTC op DVD, maar zelfs de veelbesproken beertjes vind ik nog 100 x beter dan dat tenenkrommende acteerwerk van de nieuwe Anakin... (het is een wonder dat ze zo'n slechte hebben gevonden, de "originele" was al zooo matig) Anyway, ik snap wel waarom the empire zo'n goede kans hheft gehad, want met zo'n Jedi lijkt het wel balkenende 3, never nooit nie...... TESB is echter goed... punt.

Wajz

Avatar

Waarschijnlijk het beste Star Wars-deel uit de serie, en het kan geen toeval zijn dat dit deel NIET door George Lucas himself geregisseerd is maar door Irvin Kerschner. Je gaat je toch afvragen of 'Phantom Menace' en 'Attack of the Clones' niet stukken minder tenenkrommend waren uitgevallen als Lucas het had aangedurfd om de regie uit handen te geven. Helaas, de man is volkomen monomaan, dus dat voorspelt weinig goeds voor deel 3.
Hoe dan ook, Empire strikes back is bij vlagen briljant. Enig minpunt is het zweverige gedoe bij Yoda. Elke tekst die hij prevelt lijkt een persiflage op de Dalai Lama te zijn. Na tien minuten is mijn tolerantiegrens met die erbarmelijke tegeltekstjes wel bereikt. Let's face it: George Lucas kan totaal niet schrijven. Zijn dialogen zijn hilarisch slecht.