12 Years a Slave (2013)

The extraordinary true story of Solomon Northup

Reviews (8)

Kabol

Avatar

Ik lees op Filmtotaal een hoog cijfer en alleen maar enthousiaste reacties. Dat verbaast me behoorlijk. Wat ik sterk vind aan de film dat is dat het waargebeurd is - en dat houdt je flink bezig. Het is een aangrijpend verhaal. Maar als film … ik vond het vooral saai. Onbegrijpelijke beeldwisselingen. Een verhaal dat onduidelijk verteld wordt, Onduidelijk waar hij gevangen wordt gehouden, onduidelijk door wie, waar komen die nu opeens vandaan, onduidelijk waar hij heenvaart - maar misschien is dat juist wel goed, want de slaaf zal het zelf ook niet hebben geweten.Een "zeer indrukwekkende" mishandeling in het begin waar ik weinig aan vond. Het ene moment heeft hij overal kettingen, het andere moment zijn ze weg - niet te volgen. En verder karakters - die hier geprezen worden - die ik vooral vlak vond. De eendimensionale goeierik en de eendimensionale slechterik. Er blijft dus alleen over het verhaal. Ja waargebeurd, maar ook het zoveelste slavenverhaal. Ik ben dus halverwege afgehaakt. Eindoordeel: saai.

Secret1994goesFilm

Avatar

Een verhaal over slavernij... uitgekomen in 2013. Dat toch één van de toppers was van de Oscars en nog een aantal zeer merkwaardige castleden had. Deze film moest zowiezo iets memorabel worden.
Het verhaal
Allereerst overkomt ons hoofdpersonage, Solomon, iets wat niemand ooit wil meemaken. Maakt niet uit welke kleur je hebt, je kan elk moment van een dronken nacht wakker worden en verkocht worden als slaaf. Oké... in deze tijd gaat dat misschien niet meer, maar iedereen kent het gevoel van wanhoop of verloren te zijn.
Dit overkomt dus Solomon. Plots verliest hij al het bewijs dat hij een vrij man is en wordt hij verkocht aan slavenhandelaars, plantagehouders.

In z'n 12 jaren zie je hoe hij wordt overgekocht van eigenaar tot eigenaar. Hoe hij moet omgaan met de brutale gebeurtenissen in het leven van een slaaf. Zo komt hij verschillende blanken tegen die z'n leven als slaaf tot zowel hoogtepunten als laagtepunten brengen. (Benedict Cumberwatch, Michael Fassbender en Brad Pit)

The Cast
Ons hoofdpersonage is misschien minder bekend: Chiwetel Ejiofor. Maar toch is hij één van de pronkstukken van deze film. Z'n emoties zet hij schitterend neer als de wanhopig verloren slaaf Solomon. Je ziet hoe hij afziet met z'n overgang van vrij man tot slaaf. Hoe hij eerst nog zichzelf vrij probeert te praten, maar uiteindelijk moet knielen voor z'n meesters.

Degene die even hard schitterd in deze film is zeker Michael Fasbender. Hij heeft dan misschien de rol van een rotszak die geniet van z'n slaven te mishandelen. Toch zit er in elke scene die hij speelt emotie en kracht. Het mag dan misschien niet zo emotioneel zijn als de slaaf. Toch zet Fassbender de machtsluste plantagehouder sterk neer.

Ook Benedict Cumberwatch speelt een leuk rolletje als de eerste meester van Solomon. Niks mis mee, maar toch word Solomon behandeld als slaaf. Cumberwatch doet hierin een beetje denken aan Schindler uit Schindlers List.

Brad Pitt... (zie Finale)

De Finale
De film duurt 2uur, maar toch gebeurt er genoeg in de film, maar langs de andere kant wacht je toch op het einde. Zal onze Solomon vrijkomen.
En dan plots is de finale er. Dan plots verschijnt Brad Pitt. Alsof de schrijvers vlug nog een personage nodig hadden dat Solomon misschien uit de slavenhandel zou krijgen....
Maar lukt het ?

Mocht hij ontsnappen of niet...
Het einde is zowiezo zeer emotioneel en sterk. Wat dit een mooi sluitstuk maakt van deze sterke, maar soms brute film over de slavernij.
Ook wordt de kijker tegen het einde nog geinformeerd over het verdere bestaan van onze slaaf Solomon.

Samengevat
Een film die nogmaar eens de 'slechtheid' van de mens in de verf zet op vlak van 'slavernij' en 'racisime'. Toch kan dit verhaal genieten van zeer sterke acteurs en maakt het deze emotionele tocht de moeite waard om te bezien.

Tarkus

Avatar

Waar gebeurd verhaal, dat toch wel indrukwekkend is.
Het thema, de slavernij, geeft natuurlijk aanleiding voor emotionele en soms wel schokkende beelden, en ze mogen dat doen vind ik. Wat men hier toont is helaas wel waarheid.
Over de vertolkingen heb ik niets dan lof, puik gedaan van de ganse cast.
Maar een topfilm vond ik het niet, daarvoor vond ik hem toch wat langdradig...
Maar natuurlijk wel zeer interessant om te bekijken.

Olrik

Avatar

Oscarwinnaar 12 Years A Slave is een fantastische en aangrijpende film over de slavenhandel in Amerika in de 19de eeuw en een terechte winnaar van de Oscar voor beste film. Hoewel 12 Years A Slave een cinamatohoogstandje is met formidabel acteerwerk en goed cameramerk is het geen film die je gemakkelijk bekijkt, want tot ik deze film zag had ik nog nooit de gruwelen van slavernij op zo'n schaal gezien en alle ellende die daar bij kwam kijken. Chiwetel Ejiofor en Michael Fassenbender spelen subliem en zetten hun personages erg goed en geloofwaardig neer net zoals de rest van de uitgebreide cast. Steve McQueen heeft met deze film enorm veel passie getoond en ook zijn punt getoond betreft de slavenhandel.

8,0 / 10

jaime91

Avatar

Wat een fantastische film! 12 Years A Slave is niet de eerste film over de slavernij die ik gezien heb, maar het is misschien wel eens van de meest gruwelijke en aangrijpende die ik gezien heb. Prachtig geregisseerd en gefilmd maar ook zeer krachtig geacteerd door Chiwetel Ejiofor die de film op een fantastische manier op zijn schouders weet te dragen, Lupita Nyong'o in een fantastische bijrol, het is dan ook meer dan terecht dat ze die Oscar gewonnen heeft en Michael Fassbender een van mijn favoriete acteurs van dit moment en in deze film laat hij maar weer eens zien waarom.

Verder zijn Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti en Brad Pitt in nog wat kleinere rollen te zien. Maar vooral het eerder genoemde drietal maakt deze film tot zo'n fantastisch meesterwerk. Er zit een scene in deze film waar Ejiofor alleen maar kijkt en verder niks zegt, en hij weet in die scene perfect het verdriet en de pijn van zijn personage over te brengen. Zeer indrukwekkend!

De muziek van Hans Zimmer is natuurlijk ook weer helemaal briljant! Die man levert ook alleen maar fantastisch werk af. 12 Years A Slave is een zeer aangrijpend meesterwerk, die ondanks de wat lange speelduur geen moment verveeld maar mij wel vanaf de eerste seconde heeft aangegrepen. Wat een verhaal! Onvoorstelbaar dat zoiets waargebeurd is.

johnwayne

Avatar

Oscarwinnaar 12 Years a Slave is een prima film die de slavernij op z'n gruwelijkst en onmenselijkst laat zien. Een ware aanklacht tegen slavernij. De acteurs zijn allen uitstekend. Maar toch miste ik iets. Ik had nergens het gevoel dat de hoofdpersoon al 12 jaar gekidnapt en in die periode tot slavernij gedwongen was. Indien het een jaar was had ik het ook geloofd. Solomon Northup lijdt verschrikkelijk onder de slavernij, maar lijkt in die 12 jaar niet te verouderen (en alle andere karakters ook niet, behalve op het einde Northup's kinderen). Ook viel het me op dat hij in die jaren weinig tot geen interactie had met andere slaven anders dan Eliza en Patsy (en ook deze maar oppervlakkig). Zoals gezegd is de film goed, maar voor mij geen meesterwerk.

benjamin

Avatar

2014 is amper begonnen en na The Wolf Of Wall Street krijgen we al een nieuw meesterwerk op ons bord. Met 12 Years A Slave maakt Steve McQueen (bekend van Shame en Hunger) nu misschien wel dé film over slavernij.

Dat deze film op een waar gebeurd verhaal gebaseerd is, is moeilijk te bevatten. Solomon Northup (uitstekend vertolkt door Chiwetel Ejiofor) werd als vrij man in een val gelokt en vervolgens als slaaf verkocht. Tijdens die lange lijdensweg komt hij in de handen van verschillende meesters, de een (Paul Dano) al wreder dan de andere (de alomtegenwoordige Cumberbatch). Maar vooral Michael Fassbender blijft je bij als de eigenaar waar hij het langst bij verblijft.

Een aangenaam filmpje is 12 Years A Slave niet direct geworden: slavernij was een gruwelijke zaak en McQueen gaat dat aspect zeker niet uit de weg, wat resulteert in een groot aantal zware scènes met tegen het einde ééntje die je nog lang bijblijft. Slavernij is ook meer dan de zweepslagen: als een nog meevallende meesteres tegen een slavin opmerkt dat ze snel haar kinderen zal vergeten zijn, merk je net zo goed hoe zwaar en onrechtvaardig deze tijd was.

Gelukkig is 12 Years A Slave wel een uitstekende film geworden: McQueen gaat voor meer emotie dan in z'n vorige prenten, wat maakt dat je probleemloos meeleeft met z'n hoofdpersoon. Voeg daar nog een geweldige cinematografie en score van Zimmer aan toe en je hebt een meesterwerk dat z'n rol als Oscarfavoriet meer dan verdiend heeft.

tk1989

Avatar

Zeer opmerkelijke en aangrijpende film. De cast is vrijwel geheel subliem (Fassbender in het bijzonder) ook al is de aanwezigheid van Pitt een kleine domper, omdat zijn karakter voorspelbaar is. Deze fim herbergt voor mij het meest wonderschone, maar tegelijkertijd gruwelijke shot ooit in een film. Ik zal deze niet spoileren, maar iedereen die de film ziet zal zich dit shot bijven herinneren. De technische volmaaktheid met de gruwelen van het tafereel vormen eigenlijk een perfecte samenvatting van de film. Een film zoals die zelden voorbij komt en voor mij het bewijs dat film meer is dan een medium om frisdrank en chocola bij weg te werken. Meesterwerk.