Transformers: Age of Extinction (2014)

Stand together or face extinction.

Reviews (9)

Olrik

Avatar

Ik ben nooit fan geweest van de vorige drie Transformer films van Michael Bay, maar toen het nieuws uitkwam dat er een vierde deel zou komen die niet zou lijken op de vorige delen was ik wel benieuwd wat het uiteindelijke resultaat zou worden, maar helaas is dit precies weer een Michael Bay zooitje zoals we dat gewend zijn. Als je je afvraagt waarom deze film lijkt op zijn voorgangers zal ik alle redenen wel opsommen: hij duurt achterlijk lang, de humor is zo'n racistisch en sexistisch als je maar kan bedenken, verhaaltechnisch slecht en soms te belachelijk voor worden, onnozele personages en gewoon te voorspelbaar.
Het enige positieve wat ik kan bedenken over deze film is het feit dat Shia LaBeouf is vervangen door een veel betere Mark Wahlberg die niet door de gehele film loopt te krijsen, maar eigenlijk helemaal niet thuis hoort in een film als deze. Ik hoop dat er geen vervolg komt op deze afgrijselijke film, want ik ben na het kijken van dit vierde deel er helemaal klaar mee!

3.5 / 10

Tarkus

Avatar

Het scenario is voor veel verbetering vatbaar.
Maar toch is deze blockbuster me wel bevallen, al was het maar om de speciale effecten, die toch zeer belangrijk zijn in deze film, en de vorige uit de reeks ook overigens. Die speciale effecten zijn nog steeds prachtig en ook de vele actiescènes maken dat je je zeker niet zal vervelen bij deze, toch wel lange (2u45), film.
Dat hij slechte kritieken zou krijgen had ik wel verwacht, maar af en toe moet je eens je verstand op nul zetten en gewoon genieten van de spectaculaire beelden.
Dat heb ik alvast gedaan Smiley face

Roeltje

Avatar

Heb deze monster film in Pathé IMAX 3D gezien in Einhoven! Smiley face

Allereerst: Deze film doet een aantal dingen beter wat de vorigen niet goed lukten. Zo zijn de personages véél interessanter en heeft Bay meteen het stomste personage afgeslacht en de dialogen (vooral in de eerste akte) erg scherp en raak. Ook de humor valt bij mij voor het grootste deel in de smaak, behalve dan die van de robots. Serieus, waarom moeten die robots altijd zo van die stomme grappen maken!
Bay kan ze best een stuk serieuzer en harder neerzetten.

Ook een groot pluspunt van de film is dat deze op een slimme manier gebruik maakt van de menselijke karakters. Daar bedoel ik mee dat de mensen behalve aan bod komen ook echt wat te doen hebben en zelfs een dreiging vormen voor Optimus en zijn maten.

Er zitten erg leuke vondsten in zoals de verwijzing naar IMAX (die ik absoluut hilarisch vond en het hoogtepunt van de film) en het verwijzen naar de inspiratieloosheid van remakes en sequels.

Verder is dit een must om in IMAX te zien, heerlijk geluid op een groot doek met prachtige 3D effecten! Vooral de IMAX shots zijn zo prachtig mooi. Dit niveau van kijken kan absoluut niet behaald worden in een gewone bioscoop.

Nu de minpunten. Sommige scenes voelen een beetje té cheesy aan en verder is het af en toe behoorlijk kinderachtig. En die scene met Stanley Tucci in de lift? Die grap kon ik niet eens volgen...
De Dinobots kwamen verder véél te weinig aan bod en worden je geforceerd toegediend.
De film was erg snel en mocht van mij wel iets langer. Ik had nog wel wat personage uitdieping gewild van het vriendje van Tessa. Ben zn naam even kwijt.

Alhoewel, alles bij elkaar heb ik mij ontzettend vermaakt met zo'n prachtige IMAX zaal en geweldige actie met haarscherpe beelden. Daar zijn deze films ook voor bedoelt.

Toch voelt je toch steeds weer de neiging om te roepen door de zaal dat je dit en dit en dit anders had gedaan maar natuurlijk, niet over zeuren. Deze verdiend een dikke

7/10

stephanachterberg

Avatar

Sinds tijden niet afgewacht hoe deze spannende film zou aflopen. hetzelfde geld voor het schrijven van een recensie. maar dit moet me toch van het hart. eerst: ik ben niet vies van (goede) blockbusters maar ik had het kunnen weten: michael bay is zoooo amerikaans, zoooo van het (veel te) vette gebaar, zooooo van de slechte humor, zoooo van de slechte casting. ik kan me wel voorstellen dat hij een documentaire maakt over de gevlekte witsnuitlibelle, een prachtig beestje die veel meer aandacht verdient.

Glennekeeeee

Avatar

Weer een heerlijke popcornblockbuster van michael bay maar helaas niet zo entertainend als deel 1 en 3. uiteraard moeten de nieuwe personages hun introductie krijgen en eerlijk gezegd vond ik die sterk, mede omdat ik Wahlberg erg goed vond in zijn rol (zeker voor dit soort films, hoeft niet meer te zijn). En zelfs de opbouw krijgt al actie te verduren maar dan wel actie die nut heeft in het verhaal. daarna is de film een beetje zoek in zijn eigen verhaal en vraagt het zich soms af waarover het eigenlijk gaat waardoor de speelduur van de film toch lang lijkt in deze film in tegenstelling tot de andere delen waarbij de speelduur niet veel verschilde maar toch veel korter aanvoelde. de finale is weer sterk al kan het in zijn geheel niet tippen aan de finale van deel 3 voor mij. In deze finale zitten wel enkele schitterende scènes zoals met de dinobots maar ze worden te vaak afgewisseld met scènes die we al enkele keren eerder hebben gezien. Lockdown is een nieuwe, leuke badguy maar naar het einde toe verwatert zijn rol een beetje en is het een gemiste kans. Prime is weer terug en toont eindelijk ook wat verzuring naar de mensheid wat prime een dieper gelaagd personage geeft dan al de andere personages die al de revue gepasseerd zijn. en het is al hierboven gezegd, ondanks de nieuwe trilogie en de terugkeer van bumblebee word er nergens verwezen naar Shia in de film en dat maakt, zoals boven gezegd, de band tussen die 2 plots veel lichter, alsof het er nu niet meer toe doet. buiten de finale van deel 3 word er ook amper verwezen naar die trilogie wat toch wel spijtig is. en Galvatron is een leuk tussendoortje maar was weer een opzet naar een comeback. mensen die zeggen dat the amazing spider man 2 één grote opzet was naar sequels zouden beter deze eens bekijken.

kort: een vermakelijke toevoeging aan de franchise die je haat of die je niet wil missen maar toch mist de film verfrissing ondanks het grotere aandeel van 'drama' en 'serieuziteit'. de finale maakt veel goed maar geeft je toch niet net dat zalige gevoel van fans van voorgaande delen

een 8

Banned

Avatar

Het grootste probleem van de vierde transformers film is dat deze bol staat van ideeën die men over 3 nieuwe films had kunnen verdelen. Lockdown, Dinobots, Transformium, Galvatron, een ruimteschip met een magneet, Megatron virus, opgejaagde autobots, een soort chemisch wapen, enzovoort… De film hopt van het ene idee naar het andere en de focus is zodanig zoek dat ik uiteindelijk niet kan vertellen waarover de film nu eigenlijk ging. Veel te druk dus en de speelduur is gewoon te lang. Al deze leuke ideeën voor een nieuwe Transformers film hebben wel degelijk hun effect. Zo Lockdown de eerste nieuwe coole villian sinds Megatron, helaas komt hij door het drukke verhaal te weinig aan bod.

Toch is het geheel nog altijd uiterst vermakelijk, krijgen we de ene prachtige locatie na de andere te zien, vliegt de camera overzichtelijk alle kanten op en zijn de special effects van de bovenste plank. Bay had ook met dit deel beduidend veel zin in het maken van de film en heeft ook lak aan alle kritiek van de vorige films. Zo stikt de film nog steeds van continuïteitsfouten, zijn de vrouwen in deze film nog steeds knappe stoere meiden die er in elke scène uitzien alsof ze op een catwalk lopen en trakeert hij ons op een hoop onnodige explosies. Het feit dat hij op een bepaald moment een gigantisch landhuis voor geen enkele reden de lucht in knalt maakt hij z'n naam helemaal waar en is dit een middelvinger richting iedereen die hem hiervoor uitlacht.

De mensen in de film waren nadat de plot van start was gegaan compleet overbodig en mogen voor mijn part ook de lucht in geknald worden. De nieuwe cast is ok maar boeit geen minuut. Een kleine link naar Sam had ook wel tof geweest. Was toch een goeie vriend van Bumblebee? Nu stelt deze band helemaal niks meer voor die zoveel aan bod kwam in de vorige films. Al bij al is het deze vierde film weer zeer amusant om te zien en is hij nog niet zo slecht als deel 2. Ik heb met vermaakt in de bios, ook de 3D versie was geen straf om te zien, maar een film van maar 2 uur zou voor deel 5 geen overbodige luxe zijn…

Ohja laat aub. Megatron voor altijd uit deze serie. Na 3 films komt hij hier ook weer aan bod. Ik ben dat personage al sinds deel 2 kotsbeu. Ook hier moest er weer een link naar hem in het verhaal worden gestopt. Ze hadden beter wat meer tijd besteed aan Lockdown.

horizon

Avatar

Om met de deur in huis te vallen: het is Michael Bay weer gelukt een fantastische blockbuster af te leveren en wederom een goede Transformers film.

De film gister in de JT in Parkstad gezien, in de Atmos zaal. En nu is het scherm wellicht geen IMAX maar het Dolby Atmos geluid maakt heel erg veel goed. Smiley face

Age of Extincition is daarbij de eerste sequel die het gevoel van de eerste (en beste) Transformers film uit 2007 weet te benaderen en te behalen.

De compleet nieuwe cast voelt op geen enkele manier geforceerd. Het klinkt en loopt als een logisch vervolg op Dark of the Moon, daarom zou ik het zelf dan ook geen reboot durven te noemen. Misschien had Bay er nog een verwijzing naar Witwicky in kunnen stoppen, misschien heeft hij dat gedaan maar heb ik het gemist want dat is iets wat erg leuk gedaan is in deze film: de kleine subtiele verwijzingen in tekst / subtekst. De cinema met de verwijzingen naar de jaren '70 en opmerkingen over sequels en remakes. De geplaatste opmerkingen over patenten (oke, op het eind overdrijft Cade (Mark Wahlberg) lichtelijk ;) ).
Dit geeft wel goed aan dat Michael Bay precies weet waar hij mee bezig is.

Het acteer werk is nooit het episch centrum van een Transformers film, deze keer ook niet, maar over de gehele linie doet de cast, hoofdrollen en bijrollen het goed voor een blockbuster als dit.

De editing zit deze keer een stuk beter in elkaar dan bij Dark of the Moon, iets wat daar toch wel het grootste kritiek punt was. En ondanks sommige kritieken vond ik de soundtrack van Jablonsky wel subliem gedaan. Hij is anders dan de voorgaande delen, waar die in de eerste twee net iets sterker was, maar deze is zeker niet slecht of middelmatig.

Over het verhaal in Age of Extinction: dit is eigenlijk iets dat de comic fans tevreden zou moeten stellen. Het doet zowel in opbouw denken aan de oude G1 comics uit de jaren '80 van de vorige eeuw als wel in executie aan de huidige reeks comics. En zeker het einde met Optimus die wegvliegt doet daar sterk aan denken, maar ook de manipulatie van Megatron.

Er wordt genoeg tijd genomen om de menselijke cast te introduceren en de degelijke verhaal lijn wordt goed opgebouwd. En het zal mensen toch ook moeten plezieren dat Bay deze keer iets milder met zijn humor is geweest.

Voor de mensen die kritiek hebben op de aandacht voor de mensen: Dit komt voor uit Spielberg, in de eerste film wou Bay dat Optimus het was die Megatron uitschakelde maar Spielberg als producer vond dat Witwicky dat moest doen omdat de film om hem draaide.. Dit voel je nog steeds maar Bay zet er toch meer Transformers only beelden in, ook het drie keer gebruikte Amerikaanse leger ontbreekt deze keer..

De actie scenes zitten goed in elkaar en worden goed opgebouwd en iets waar ik heel blij mee ben is dat er twee strak & actie rijke uitgevoerde car-chases in zitten.

Voor de fans van onvervalste blockbusters is dit een must see. Maar als je de eerste drie films niets vond en/of problemen met de regie van Michael Bay hebt dan kan ik me voorstellen dat je dit weer niets vind, misschien wel maar dat moet je dan zelf ondervinden.

Paulusie

Avatar

Ik had grote hoop voor deze film. Maar zoals hier al eerder gezegd, het ziet er mooi uit, de nieuwe cast is fris en nieuw, gelukkig! Maar naar mijn idee blijft Bay toch een stuk van de plank mis slaan. Voor de vierde keer nu, en dat vind ik jammer. De bots blijven naar mijn idee toch wat bijfiguren van de mensen en alleen Prime krijgt caracter opbouw. En dat blijf ik jammer vinden.
En wederom nieuwe Aotobots. Alleen Bee keert terug terwijl er al heel wat coole zijn gepasseerd. Ik had van hen graag meer gezien. Ik ga naar Transformers voor de robots, de mensen zijn voor mij bijzaak. Misschien dat dit voor het gros anders is. Maar toch. Ik blijf echter hopen dat daar de volgende keer echt eens wat meer persoonlijjheid in gestopt wordt. En wat de Dinobots betreft, die kregen veel, maar dan ook veel te weinig aandacht.
Maar een prima film voor een popcorn avondje.

Decepticon

Avatar

SPOILERS!!!


Ik vind het een gave en ook goede film, maar ik vind hem op sommige fronten ook tegenvallen. Hoewel hij wat lijkt op de eerste film, door de introductie van de nieuwe cast, vind ik het toch een ander soort film, dan eerste 3 films.

De lange speelduur speelt mij geen parten, maar omdat er idd minder actie in zit, voelt het door de lange speelduur ook aan dat er echt minder actie in zit, vooral vergeleken met Dark of the Moon en dat vind ik jammer.
Ik had toch graag wat meer actie gezien, maar het ziet er wel subliem uit!

Het verhaal wordt imo goed opgebouwd en uit de doeken gedaan. De nieuwe cast is fris en voelt goed, ze zijn serieus en hebben goede chemie en er is leuke humor van de nieuwe personages en robots.
Geen platte humor, maar leuke humor, waar je echt om kunt lachen, metname van Bumblebee.

De Dinobots komen helaas weinig aan bod, pas in de laatste acte van de film, maar ze zijn wel bruut.
Er is helaas ook weer weinig karakterontwikkeling van de bots, iets wat Bay jammer genoeg wel aan de menselijke personage besteedt.

Maar bij Bumblebee gaat Bay wel weer helemaal de fout in, hij praat nog steeds niet! Hij communiceert nog steeds via de radio.

De transformaties van de door mensen gemaakt Transformers is heel apart en wel mooi om te zien, maar ik vind het eigenlijk niet passen.
Bay wilde graag wat anders blijkbaar, maar het heeft weinig met Transformers te maken. Ze veranderen van auto in blokjes in robot en waar in blokjes naar voertuig. Je ziet zo geen voertuig in een robot veranderen en vice versa.

Al met al vind ik het wel een goede film, de actie ziet er subliem uit en ik ga hem zeker nog een keer in de bios kijken en dan zal ik nog wat beter vinden denk ik.