Mandela: Long Walk to Freedom (2013)

It is an ideal for which I am prepared to die.

Met het heengaan van Mandela nog vers in het geheugen is de timing van zijn biopic op zijn minst opmerkelijk. Hij had alleen een veel betere film verdiend.
play

6,6 details

  • 141 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Verenigd Koninkrijk
  • Zuid-Afrika
  • Frankrijk
141 Min Verenigd Koninkrijk

Dit is het verhaal van Nelson Mandela's buitengewone levensloop, vanaf zijn jeugdjaren in een boerendorpje, over zijn ruim 27 jaar durende gevangenschap op Robbeneiland tot zijn inhuldiging als de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika. Mandela is het verhaal van een gewone man die de uitdagingen van zijn tijd niet uit de weg ging en triomfeerde - een intiem portret over een modern icoon.

Regie
Justin Chadwick
Cast
Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge, Deon Lotz, Terry Pheto, Jamie Bartlett, Fana Mokoena, Sello Maake, Riaad Moosa, Tshallo Sputla Chokwe, Zikhona Sodlaka, S'Thandiwe Kgoroge, Thapelo Mokoena, Simo Mogwaza, Zolani Mkiva.
Budget
$ 35.000.000
Opbrengst
$ 27.330.000
Release
25.12.2013
Release NL
19.12.2013
Release DVD
04.03.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Justin Chadwick | Cast: Idris Elba (Nelson Mandela), Naomie Harris (Winnie Madikizela), Terry Pheto (Evelyn Mase), e.a. | Speelduur: 139 minuten | Jaar: 2013

Op donderdag 5 december 2013 verloor Zuid-Afrika de belangrijkste persoon van haar moderne geschiedenis. In Londen vond in bijzijn van een deel van de Britse koninklijke familie de première plaats van de biopic van Nelson Mandela toen het nieuws doorsijpelde dat de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder en politicus op 95-jarige leeftijd overleden was. Hoe tragisch ook, zo'n opmerkelijke timing van een verfilming van zijn eigen biografie Long Walk to Freedom verzin je niet. De beelden van een grijze, maar nog steeds strijdvaardige Mandela die na zevenentwintig jaar gevangenschap zijn vrijheid terugkreeg, staan velen nog vers in het geheugen. Zonder enige wrok en met een indrukwekkende verzoeningsboodschap ontving de ANC-politicus de Nobelprijs voor de vrede (die hij opvallend genoeg moest delen met Frederik Willem de Klerk), werd de eerste zwarte president van Zuid-Afrika en schafte in deze functie de apartheid af.

Het is gezien de actuele gebeurtenissen ongelooflijk lastig om een film over het leven van Mandela, die ook nog eens op zijn eigen herinneringen is gestoeld, op waarde te schatten. Kritiek op Justin Chadwicks biopic is op dit moment wel heel erg zuur en ongebreidelde lof weer schromelijk overdreven. Gelukkig doet zelfs een matig portret als dit weinig af aan de reputatie en status van Mandela die al jarenlang als een moderne heilige zijn vaderland hoedde. Er valt helaas een boel aan te merken op de wijze waarop Chadwick het leven van Mandela in bijna tweeënhalf uur in beeld brengt. Het zwaartepunt ligt sterk bij de eenzame, decennialange opsluiting op Robbeneiland, waar Mandela bezinning vond en zijn jaloersmakende optimisme en hoop hem door een onvoorstelbaar moeilijke periode hielp. Vrouw Winnie werd ondertussen steeds militanter, maar bleef ondanks de uitzichtloze situatie, het almaar oprukkende racisme en het lange uitblijven van fysiek contact haar man onvoorwaardelijk steunen. Juist na zijn vrijlating liep hun relatie op de klippen.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Mandela: Long Walk to Freedom Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Mandela: Long Walk to Freedom

acties