The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)

The courage of one will change the world

Reviews (9)

Tarkus

Avatar

Van de 3 films die er nu uit zijn is dit toch de mindere.
Visueel is alles oké, en ook het verhaal is redelijk, evenals de vertolkingen.
Maar ik mis de spanning die in de eerste twee films zo nadrukkelijk aanwezig was tijdens de 'games'.
Het is natuurlijk een beetje logisch dat men niet elke film meer kan vullen met de beruchte spelen, het zo ook gaan vervelen, maar toch, iets meer spanning had gemogen.
De film is opgedragen aan Philip Seymour Hoffman, die ondertussen zoals we allemaal wel weten is overleden, en ik vermoed zelfs dat hij hierin al in bepaalde scènes werd vervangen door digitale beelden.
Verder nog een opmerkelijke rol van Natalie Dormer ('The Tudors') en een cameo van Robert Knepper (Prison Break).

jaime91

Avatar

De vorige films in The Hunger Games serie vind ik goede films, vooral Catching Fire. En aangezien dit geen hele film is, maar de helft van een film, de tweede helft verschijnt later dit jaar heb ik er expres zo lang mogelijk mee gewacht om deze te zien. Eigenlijk wilde ik wachten totdat ik Mockingjay part 2 ook op Blu-ray had, om deze te zien. Maar uiteindelijk zullen er binnenkort trailers van het laatste Hunger Games film komen, en het zal lastig zijn om die te gaan ontwijken en vooral ook om discussies over die trailers te gaan ontwijken. Kortom ik had toch maar besloten Part 1 te gaan kijken, en wow wat ben ik onder de indruk van deze film!

Ik begrijp van fans van de boeken dat het Mockingjay boek het minst interessante boek is, omdat er onder andere geen Hunger Games in zitten. Ik heb de boeken niet gelezen, maar ik vind dit de meest interessante en by far beste Hunger Games film. Ondanks dat er niet veel actie is, en veel dialoog is. Wat ik zo interessant vind is hoe Katniss een symbool hoort te zijn voor de rebellen en hoe onwijs zwaar en lastig dat voor haar is. De dingen die van haar gevraagd worden, je moet het maar kunnen. Ook zaten er in deze film meerdere momenten waarbij ik kippenvel en een brok in mijn keel kreeg. het moment dat Katniss haar thuis voor het eerst bezoekt,en al die lijken ziet. Het moment dat Katniss dat prachtige en ook heftige lied zingt en vervolgens zie je een hele menigte dat lied zingen en blazen ze de dam op. Terwijl er ook flink wat doden vallen. En iedere keer als Peeta voorbij kwam Een andere spectaculair moment is dat moment als Katniss The Mockingjay is geworden, en haar eerste promo heeft gedaan, en vervolgens die werkers in het bos de bomen in klimmen waarbij ook weer veel slachtoffers vallen, en die Capitool soldaten opblazen.

Jennifer Lawrence is ook zo ontzettend goed in deze film. Ik leefde nogmaals zo met haar mee. Maar ook Josh Hutcherson vind ik onwijs goed! Hij zag er zo eng vermagerd uit op het eind. En op het eind als je ziet hoeveel pijn hij heeft en hoe erg hij veranderd is in dat bed, heel indrukwekkend. De rest van de cast is ook geweldig. Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Elizabeth Banks, Donald Sutherland allemaal fantastisch. Zelfs Liam Hemsworth deed het niet slecht. Maar naast Katniss is Haymitch gespeeld door de fantastische Woody Harrelson mijn favoriete personage. En ook hij was weer geweldig. Toch is er 1 ding wat er voor mij echt uitspringt en niet echt werkte. Dat moment met Gale (Liam Hemsworth op het eind. Als je het idee hebt dat hij sterft. Dat had bij mij niet het juiste effect. Ja ik had wederom met Katniss te doen maar het Gale personage doet mij niet zo veel. En of dat nou komt door Liam Hemsworth of dat komt doordat het personage wat minder goed is uitgewerkt in de vorige films waardoor ik niet echt een band met hem heb ik weet het niet.

En ja nogmaals het is gewoon jammer dat doordat de studio makkelijk dubbel wil cashen dit de helft van het verhaal is. Ik had dolgraag alles willen zien, maar daarvoor moet ik helaas nog even wachten. Hoe dan ook nogmaals een fantastische film. De sfeer in deze film is zo duister, zo gruwelijk en zo grauw. Het is in vergelijking met de vorige films echt een oorlogsfilm. Ik kan niet wachten om te zien hoe het allemaal afloopt.

nick84

Avatar

Naar mijn mening worden de films steeds beter. Deel 1 vond ik niet echt leuk, teveel raar gedoe in een rare fictieve wereld met slechte actie in een stom spel toernooi. Maar deze film geef ik een 8. Het gaat nu tenminste niet meer over zo'n stom arena spel wat geen reet aan was in deel 1. Maar over het vechten van rebellen die onder de onderdrukking van een dictatuur uit willen komen. Leuk!
Ben benieuwd naar het laatste deel!

Glennekeeeee

Avatar

In tegenstelling tot velen vond ik catching fire nét wat minder dan de eerste film wegens te veel herhaling van stappen en een zeer slappe herhaling die enkel als opzet diende voor mockingjay en dan weet je al dat deze film nog een opzet is naar part 2. Ondanks dat mijn score voor Part 1 en Mockingjay hetzelfde is (een 7) vind ik deze film toch net ietsje beter. Vooral omdat de film niet nog eens herhaald in stappen van de vorige films maar helemaal iets anders doet en dan is er wel geen arena of hunger games aan te pas gekomen maar ik vond dat zeker een voordeel. Deze film is gewoon een drama (genre). Elk personage boorduurt lekker voort op de gebeurtenissen op het einde van catching fire en de film laat elk personage genoeg tijd geven om hun gevoelens en gedachten ook tot uiting te brengen. Hemsworth krijgt eindelijk iets te doen in de film en lawrence speelt haar rol weer met verve. Aan de cast is zeker niets te zeggen, elk personage speelt zijn rol sterk en Hoffman speelt hier een heerlijke rol (spijtig dat die man is heengegaan) en Harrelson schittert toch ook weer. Op zich gebeurt er niet zoveel spectaculairs in deze film, alle pionnetjes worden zorgvuldig uitgezet voor part 2 maar toch word het nooit saai en doordat de acteurs op hoog niveau spelen is het een genot om naar te kijken. net zoals bij Harry Potter is part 1 vooral bedoeld om de relaties tussen de personages uit te diepen en op te zetten hoe zij in de finale kunnen evolueren. Ondanks dat het in deze film soms een hoog twilight-gehalte met zich meekreeg werd het net niet zo storend als in die films (ook weer omdat hier getalenteerde personages aan meewerken die veel kunnen camoufleren). het einde is ook weer een opzet en spectaculair kan je het amper noemen maar dat had ik bij deze film dan wel weer verwacht.

Kort:
The Hunger-films behouden een constant degelijk niveau en dat is bij mockingjay niet anders met dank aan een zeer sterk spelende cast. toch had ik na de eerste hunger games een gevoel dat deze reeks nog veel sterker kon zijn als ze nu is, misschien dat part 2 voor een gepaste apotheose kan zorgen.

7,2/10

Olrik

Avatar

Het eerste deel van The Hunger Games was in mijn ogen een grote tegenvaller, het tweede deel in tegendeel was een enorme verrassing met een zeer intrigerend plot.
Zoals bijna elke filmreeks tegenwoordig wordt ook het laatste deel van The Hunger Games in tweeën gesplitst, tot de grote erfenis van sommige fans van de boekenserie.
Persoonlijk maakt het me niks uit dat dit laatste deel in tweeën is gesplitst, maar waar de makers voor moeten zorgen als ze zo'n beslissing maken is dat alle twee de films hun moment om te stralen moeten hebben en ook kan het cruciaal zijn voor de tweede film als de eerste film een totale miskleun is.
Na Catching Fire waren de spanningen hoog opgelopen betreft de toekomstige film en ook ik was erg benieuwd of deze film eventueel zijn voorganger kon overtreffen.
Naar mijn mening is Mockingjay- part 1 niet zo'n geslaagde film als je hem vergelijkt met zijn voorganger, dat komt voor een groot deel omdat er in het vorige deel meer achtige en spanning zit wat in dit deel word vervangen door een heleboel politiek gezwets.
Hiermee wil ik niet zeggen dat dit niet interssant was, maar op een geven moment begon ik me een beetje te vervelen wat ik totaal niet had bij Catching Fire.
De film had iets beter gekunt, maar hopen nu dat het laatste deel alle fouten wegveegt!

6.0 / 10

Jasperboe

Avatar

Ik ben het met Airbender eens. De personage van Katness is mijn ogen nooit overtuigend geweest. Al vanaf de allereerste film is ze alleen maar aan het janken en maakt ze totaal geen personageontwikkeling door.

In dit deel moet ze van een jankend meisje opstaan naar een inspirerende rebellenheldin, maar in mijn ogen komt dat totaal niet geloofwaardig over. Aan het eind is ze nog steeds aan het janken om Peeta.

Als de personages niet overtuigen, blijft er weinig over. Er is weinig/geen actie en helaas niet noemenswaardige plotwendingen. 5 / 10 in mijn ogen.

Roeltje

Avatar

Kijk, hier beginnen dingen pas écht interessanter te worden. Die hele oorlog die op uitbreken staat is nog veel boeiender dan de spelen. Die conclusie trok ik voor mezelf na het zien van deze film. De personages beginnen nu echt conflicten met elkaar te krijgen en er is een heel spelletje gaande tussen het capitool en de districten. Het word vooral heel interessant als je de film vanuit ons eigen, huidige maatschappelijke standpunt bekijkt. Dan zie je veel overeenkomsten.

8/10

Kayton

Avatar

Ik vind hem minder goed dan Catching Fire maar daarvoor ook nog zeker niet slecht. Het verhaal zit goed in elkaar en de acteerprestaties zijn van hoog niveau. Het enige wat een beetje lijkt te ontbreken is de actie en de spanning. Niet dat dat een probleem hoeft te zijn want vervelen doet de film niet. Naargelang het einde komt er ook weer wat meer spanning bij kijken, en dat is goed. De film bouwt op naar de hoogstwaarschijnlijk veel spannendere en ook veel meer actie bevattende ontknoping. Alleen is het jammer dat je deels met een onvoldaan gevoel komt te zitten en daarmee lijkt de afsluitende film wel heel ver weg.

8/10

Antonihg

Avatar

Afgelopen dinsdag de film gezien en ik ben zeker niet ontevreden!
De film was op een hoog niveau en het verhaal was duidelijk. Ik ben zelf nooit echt fan geweest van de arena scenes in de vorige films, ik was meer van het politieke spel en de opstand. Omdat juist deze elementen terugkomen in Mockingjay, was deze film voor mij zeer interessant. Er is weer erg goed geacteerd en goed gebruik gemaakt van de muziek. De film warmt je echt perfect op voor part 2! Alle kaarten liggen nu op tafel, het is nu alleen nog de dagen aftellen tot part 2!
Aan humor ontbrak het ook niet, het maakte de film wat luchtiger naast alle drama.
Al met al, elke keer blijven zeuren over dat het geen twee delen hadden moeten zijn heeft nu echt geen zin meer. Mockingjay part 1 is een volwassen film en ik kan niet wachten op de grote finale!