The Imitation Game (2014)

The true enigma was the man who cracked the code

Reviews (8)

Tarkus

Avatar

Uitstekende film is dit, die niet één maar verschillende stukjes uit de geschiedenis verteld.
Je hebt het feit uit de oorlog, met de Enigma code en eigenlijk kan je Alan Turing, het hoofdpersonage uit de film schitterend vertolkt door Benedict Cumberbatch, de voorvader van de computer noemen.
Komt er dan ook nog eens het verhaal bij over hoe men destijds stond tegenover homoseksualiteit, en wat men de mensen aandeed.
Kortom: een zeer interessante en leerrijke film is dit, waarnaar ik geboeid heb gekeken.
Prima cast overigens ook, met een ook zeer goede Keira Knightley, die me hier wel heeft verbaasd met haar prestatie.
Warm aanbevolen film voor mensen die geïnteresseerd zijn in een stuk Britse geschiedenis, en niet altijd van zijn mooiste kant.

MovieMazzter

Avatar

Heb deze film maanden geleden gezien en een reactie op dit forum achtergelaten. Blijkt nu verdwenen te zijn. Merkwaardig. Erg goede film en wat me nog het meest is bijgebleven is de schandalige wijze waarop Alan Turing in de naoorlogse jaren is behandeld door zijn overheid. Ook de beslissingen waar wel en waar niet in te grijpen met behulp van de gedecodeerde boodschappen zet je wel aan het denken. Immers, de Britse overheid kon niet alles verhinderen want dan hadden de Duitsers wel erg snel doorgekregen dat de codes gebroken konden worden. Absoluut een aanrader en het biedt eens een totaal andere kijk op de oorlog. 8/10

jaime91

Avatar

Prachtige film! Benedict Cumberbatch laat wederom zien dat hij een fenomenale acteur is. Zijn rol in deze film wordt vaak vergeleken met zijn rol als Sherlock alleen wat ik mis bij Sherlock is de menselijkheid. In mijn ogen is Sherlock meer een soort van supermens waar Alan Turing een mens was van vlees en bloed die door een hel is gegaan. En 1 groot geheim zijn hele leven met zich mee heeft moeten dragen wat hem uiteindelijk fataal werd. En dan heb ik het niet over de Enigma code maar zijn homoseksualiteit. De beste man heeft nooit echt gelukkig kunnen zijn, nooit zichzelf kunnen zijn en dat vind ik hartverscheurend om te zien. Cumberbatch zet dat op een fenomenale manier neer. Maar niet alleen Cumberbatch is geweldig ook Keira Knightley is geweldig! Ze is charmant, grappig maar geeft ook geweldig tegenspel aan Cumberbatch vooral tijdens hun laatste scene in de film als ze zegt dat er niks mis met anders zijn.

Ik was ook verrast door de humor in deze film, ik verwachte namelijk een serieuze hartverscheurende film en dat is dus deels zo, maar ik ben ook blij dat het geen depressieve film is en er genoeg luchtige momenten in zitten. Dat zorgt er ook voor dat de film nergens saai wordt. Ook fascinerend om eens een andere kijk op de tweede wereldoorlog te zien, en om te zien waar de computer nou vandaan komt.

Indrukwekkend film dus. Grappig,heftig, interessant maar vooral geweldig geacteerd.

Olrik

Avatar

Hele goeie film, zowel spannend als intrigerend met een fenominale rol van Benedict Cumberbatch als de briljante wiskundige Alan Turing en wat mij betreft zijn beste rol tot nu toe. Erg veel drama in deze film, maar dat wordt geregeld afgewisseld met de nodige humor wat de film mooi op toon houdt. Veel verschillende thema's in deze film, maar alles wordt goed op elkaar afgestemd en dat zorgt voor heel wat mooie momenten door de film heen. Goede film en een terechte kandidaat voor de Oscars dit jaar.

8.0 / 10

benjamin

Avatar

Meeste films over WOII spelen zich af aan het front, maar The Imitation Game gunt ons een blik op een ander belangrijk onderdeel, het kraken van Enigma waardoor Duitse berichten ontcijferd kunnen worden. Hierbij ligt de focus vooral op Alan Turing, een asociale maar briljante wiskundige die hier een grote rol in speelde, maar na de oorlog lang niet erkend werd omdat hij homoseksueel was.

De film die Turing wat meer eerherstel wil geven heeft een pak Oscarnominaties en is ook typisch zo'n film die je wel vaker in awardshows ziet. Er wordt soms wel opgemerkt dat het wel een heel brave biopic is geworden en toegegeven, echt vernieuwende cinema is dit niet, maar dat betekent niet dat er niks te beleven valt.

Zo hebben we bijvoorbeeld ene Benedict Cumberbatch die op feilloze wijze in de rol van Alan Turing kruipt, een rol die hem een Oscarnominatie opleverde. Ook een nominatie is er voor Keira Knightley, maar eigenlijk zit zowat de hele cast (met o.a. ook Charles "Tywin" Dance, Downton Abbey-acteur Allen Leech en Matthew Goode) op hoog niveau te acteren. Ook de jonge acteur die Alan Turing neerzet in enkele flashbacks, waarin z'n relatie met jeugdvriend Christopher wordt uitgediept, is verrassend sterk. Ze worden geholpen door een sterk scenario dat zowel zorgt voor emotionele als grappige momenten en alweer prima werk van Alexandre Desplat die voor de soundtrack zorgt.

Wereldschokkende cinema is deze Imitation Game niet geworden, maar verder is er weinig mis met een goed geschreven en briljant geacteerd filmpje over een verhaal dat verdiend verteld te worden.

Mark

Avatar

Hele goeie film, spannend en personages die je steeds verder het verhaal in slepen. Cumberbatch speelt een zwaar eigenaardige Turing die zonder al die vreemde trekjes en apart gedrag lang niet de film had opgeleverd die het nu is. Bijna niets te klagen dit keer, zelfs de talloze flashbacks die hier in zitten leuken de boel een beetje op voor de verandering. Ook al weet je hoe het afloopt met WWII, Turing en het kraken van de enigma, het blijft de hele tijd boeiend omdat heel langzaam het kraken van de enigma uit beeld verdwijnt en de persoon Turing en al zijn problemen de film overnemen. Ik denk altijd na het kijken over wat het beste stuk was uit de film en denk dat hier geen beste stukken in zitten omdat het nooit echt inzakt en het tempo heel constant blijft.

tk1989

Avatar

Prima, maar vooral veilige film over een belangrijk figuur in de geschiedenis. Toch steken een aantal zaken me, bijvoorbeeld dat Cumberbatch Turing heel erg stil laat zijn over zijn geaardheid, maar de man schijnt in het echt juist heel uitgesproken te zijn geweest. Ook had Turing een vriend die bijzonder belangrijk was tijdens het ontwikkelen van de machine; deze komt in de film niet voor. De rest van de film is prima, Cumberbatch zelfs uitstekend, maar het voelde voor mij ook wat vlak en duidelijk Oscar-georienteerd aan.

SuperMaki13

Avatar

Een zeer sterke film op zowel historisch als emotioneel vlak. Natuurlijk hulde voor Benedict Cumberbatch, die weer een flink staaltje acteerwerk aflevert!
Wat deze film erg interessant maakt is dat alle elementen (onderdelen van de verhaallijn) flink door elkaar zijn gehusseld. Hierdoor begrijp je niet meteen alles, maar krijg je gedurende de film steeds nieuwe stukjes informatie tot de puzzel helemaal is ingevuld. Dit geeft de film net dàt beetje extra. Daarbij is er ook nog een goede afwisseling in drama en af en toe wat luchtigheid, waardoor het geen zwaar dramatische film wordt, maar een sterk evenwichtig drama.

Bekijk hier mijn volledige review: http://thesupermaki.blogspot.nl/2014/12/review-imitation-game.html