Citizen Kane (1941)

Some called him a hero. Others called him a heel...

discussie

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Tarkus

Avatar

Dit zou, volgens sommigen dan, een van de betere films zijn ooit gemaakt.
Wel niet voor mij dan.
Ik heb me, ondanks dat ik Orson Welles wel een goed acteur vind, met deze prent stierlijk verveeld.

JJelen

Avatar

TARAraboemdijee "Ik had nooit de gelegenheid gehad deze film te zien tot vanmiddag. Bij oude meesterwerken ben ik soms wat bevreesd voor een Gone With The Wind gevoel. Dat je hem gapend uitkijkt omdat je hem eens gezien moet hebben (zo langdradig, het verhaal had in anderhalf uur geplaatst kunnen worden). Maar bij Citizen Kane had ik dat totaal niet. Ik heb de hele film vol aandacht bekeken. Het niet-chronologische, de verduidelijkingen van situaties, eerder alleen even aangestipt, een steeds beter beeld van Kane krijgend, erg goed gedaan.

Ik mistte alleen de toelichting op het auto-ongeluk van Emily en Kane's zoon.
Jammer vond ik het dat ik al van te voren wist wat Rosebud was, hoewel de talloze verwijzingen gedurende de film me niet ontgingen.

Goed gespendeerde middag dus. Goede film en voor die tijd absoluut een meesterwerk."


spoiler alert! Kan iemand deze even maskeren? ;)

Mark

Avatar

Vond er vrij weinig aan. Raakte niet echt overtuigd dat Kane echt iets had bereikt en het verhaal was niet zo groot. Beetje tegenvaller...

23VDV23

Avatar

Vooral een (voor de tijd waarin de film is gemaakt) cinematografisch meesterwerk. Het verhaal is daarnaast ook heel aardig, maar niet zo fenomenaal als de technische vooruitstrevende kant van de film.

Languh

Avatar

Zonder onndertiteling nog beter Smiley face

Calvero

Avatar

Voor het eerst op de Nederlandse televisie. Ik zal eens kijken of ik er nu meer van kan begrijpen met behulp van de Nederlandstalige ondertiteling, in plaats van de Engelstalige ondertiteling van vijf jaar geleden toen de BBC 'm uitzond. En eens kijken of ik nu wel het meesterwerk erin kan herkennen.

shaffa2

Avatar

Inderdaad...een meesterwerk. Ik heb alleen de eerste twintig minuten gemist dus ik snapte niet helemaal het eind: Wat is nou precies dat kistje waarop Rosebud op staat? Is het inderdaad slechts een woord dat niet zijn hele bestaan kan verklaren o.i.d. of zit er meer achter?

Filmwolfje

Avatar

Peter "We geven iets meer de voorkeur aan films die 's avonds worden uitgezonden..."


Jullie hebben toch een goede keuze gemaakt... ik vind deze film wel een beetje overschat... of mijn verwachtingen waren veels te hoog... misschien dat het daar aan ligt... ik had in ieder geval veel meer verwacht... jammer...

Peter

Avatar

We geven iets meer de voorkeur aan films die 's avonds worden uitgezonden...

Filmwolfje

Avatar

Ok... ik ben helemaal overtuigd.... maaruh.... waarom heeft Film Totaal besloten dat dit meesterwerk toch niet de film van de dag is?:E

Filmwolfje

Avatar

Nummer 11 in de imdb top 250... deze moet ik toch maar eens kijken...:Y:E