The Martian (2015)

Bring Him Home

Reviews (7)

MovieMazzter

Avatar

Deze film in het vliegtuig bekeken en kijk er naar uit hem nog eens op het grote scherm te zien. Deed me vrij snel denken aan Red Planet die ik onlangs nog heb bekeken. Een type film waar ik wel van hou. Prima verhaal in een zeer realistische setting en zonder overdreven SF effecten. Zoiets zou zomaar over 5 of 10 jaar kunnen gebeuren en dat maakt het voor mij een stuk leuker om te zien. Matt Damon in de hoofdrol natuurlijk in een film waar je verder niet zoveel mensen ziet.
Zeer geslaagde prent met opvallend veel jaren 70 Disco-muziek. 8/10

Tarkus

Avatar

Prima sciencefiction film van Ridley Scott, die wel weet hoe je een goede film in dit genre moet maken ('Alien').
De cast doet het ook uitstekend met natuurlijk Matt Damon op de eerste plaats!!
Maar ook visueel is deze film zeker het bekijken waard, de beelden op Mars zijn adembenemend.
Ondanks zijn lengte van 2 uur en 20 minuten heeft de film me continu kunnen boeien, geen enkel vervelend moment gehad.
Rest me nog te zeggen dat er ook een prachtige soundtrack op deze film is gezet, o.a. met het nummer 'Starman' van David Bowie, ze konden geen beter nummer voor deze film kiezen.
Topper !!

VLT

Avatar

Deze film is tja 'leuk'. Het kijkt vlot weg op het grote scherm maar het gaf me geen bijzonder gevoel, geen moment van wow dit moet ik even laten bezinken. Het ontbrak namelijk aan een beklijvend verhaal, imponerende soundtrack, verrassende wending(en), een boodschap waar je nog even op moet kauwen in je zitje wanneer de credits het scherm aflopen.
The Martian bevat namelijk wat van alles, een mix van 'Moon'(eenzaamheid), 'Gravity' (ruimtespektakel) en 'Apollo 13' (problemsolving), maar waar de respectievelijke films zich duidelijk manifesteren in een bepaald aspect en zo een plaats hebben veroverd in de top omtrent space movies blijft The Martian hier wat terplaatse trappelen en blinkt het nergens echt in uit.
Sommigen vergelijken het met Interstellar maar voor mij persoonlijk kon het hier zeker niet aan tippen, daarvoor ontbrak het de film aan emotie, een ziel.

Matt Damon zet een mooie prestatie neer als only man left on a desert planet, maar in vergelijking met wat Sam Rockwell in 'Moon' ( een film en acteur die wat mij betreft nooit de erkenning heeft gehad die het zeker verdiende!) op het scherm bracht enkele jaren terug als "enige" bewoner op de maan is dit te weinig om lang te kunnen nazinderen.
De resterende acteerprestaties zijn ok tot matig.

Cinematografisch is het wel mooi in beeld gebracht, ondanks ik dus nooit het gevoel had "echt" op Mars te zijn.

Kortom Ik werd niet meegezogen in deze film en verhaal waardoor ik deze een 6,5 zou willen geven maar aangezien dit niet mogelijk is geef ik deze een dikke 6 dan maar.

Roeltje

Avatar

Dit is toch een heel wat betere film geworden dan Exodus: Gods and Kings vorig jaar. Allereerst is de film prachtig geschoten, realistisch maar ook spannend. Het 3D effect voegt zeker wat aan deze film toe, prachtig scherpe, diepe plaatjes. De film behandeld een karakter dat in de meest verschrikkelijke situatie zit die je je kan voorstellen: alleen vast zitten op Mars. Je zou een persoon verwachten dat bang is en de hoop opgeeft. Maar Mark Whatney is het meest optimistische personage ooit. Prachtig hoe Damon laat zien hoe een normale man omgaat met zo'n tering situatie.

De scenes die zich op aarde afspelen worden met een goed tempo afgewisseld. Meestal is het 10 minuten op Mars, en dan weer 10 minuten op aarde. Er zit een grote getalenteerde cast in deze film en ze doen het allemaal goed tot heel erg goed! De manier waarop ze met de situatie omgaan is goed aangepakt.

De film zit vol spannende en epische momenten, maar ook kleine, grappige scenes. De humor is perfect gebalanceerd met de actie en drama. Damon zet een van zijn beste rollen neer in jaren. De wetenschappelijke dingen zijn ook goed aangepakt, al zaten er wel een aantal dingen in waarvan zelfs ik wist dat het niet klopte. Sommige dingen sloegen eigenlijk nergens op, maar dat vergeet je snel door al het goeds. Een film die in de bioscoop moet beken worden.

8.5/10

Olrik

Avatar

The Martian is gebaseerd op de debuutroman van Andy Weir. Matt Damon speelt Mark Watney, een Amerikaanse astronaut die tijdens een missie op de planeet Mars in een zware storm terechtkomt en zoekraakt. Om de vijf andere bemanningsleden te redden, moet Melissa Lewis ( Jessica Chastain ), de dood gewaande Watney achterlaten en zo snel als mogelijk weggaan van Mars. Watney blijkt echter nog te leven en blijft alleen achter op de onbewoonde planeet. Het zal niet lang duren voor zijn voorraad voedsel en zuurstof op zal raken. Om contact te kunnen maken met de aarde en te laten weten dat hij nog leeft, zal Watney al zijn wilskracht moeten gebruiken.

De echte grote dilemma’s legt regisseur Ridley Scott eerder neer bij de mensen van NASA en niet bij onze held zelf. Als NASA namelijk ontdekt dat de astronaut leeft, volgt een groot dilemma. Bijna iedereen wilt een reddingsactie, maar die is te duur en niet snel op touw te zetten. Een slimme wiskundige heeft de oplossing: zijn vertrokken teamleden moeten terug, maar de kans dat ze over een paar maanden de inmiddels vermagerde en verzwakte Watney veilig aan boord kunnen krijgen, is zeer klein.

Veel mensen beweren dat Ridley Scott het de laatste jaren kwijt is geraakt. Persoonlijk kan ik mij daar niet helemaal in vinden. Ja, the Counselor en Exodus: Gods and Kings waren nogal middelmatige films en ik kan ook nog wel begrijpen waarom mensen Prometheus niet goed vonden, maar dit is toch wel Scott's terugkeer naar vorm. The Martian laat namelijk precies zien waarom hij een van de beste regisseurs van onze tijd is.

Wat The Martian vooral tot zo'n aantrekkelijke film maakt, is dat het een tijdloos verhaal is over het menselijke uithoudingsvermogen. Zelf zouden we het waarschijnlijk nog geen dag volhouden op Mars, maar door Watney's doorzettingsvermogen spiegelen we ons dat wel in.

The Martian heeft een realistische, maar tegelijkertijd fictieve wereld. In tegenstelling tot veel andere sciencefiction films, zal je geen aliens of slechteriken tegenkomen. De film focust zich bijna geheel op het feit dat Watney in zijn eentje op Mars is achtergebleven. Er zijn in deze film dus geen onnodige romantische plotwendingen.

Het is echter niet bepaald duidelijk wat voor soort film The Martian nou precies is. Een groot spektakel als Interstellar is het niet en een psychologisch drama als Moon ook niet. The Martian is eerder een geestige en vlotte film, met heel wat muziek uit de jaren 80. Is dat goed of slecht? Goed zou ik zeggen, want diversiteit lijkt uit te sterven de laatste jaren in Hollywood.

Matt Damon is geweldig als ons hoofdpersonage. De strijd van van zijn personage is niet alleen een gevecht tegen de elementen, maar ook een kwestie van het behouden van zijn zelfvertrouwen. Iets wat Damon perfect heeft weten neer te zetten. Ook de rest van de cast is uitstekend, zoals Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor en Jeff Daniels.

Dat The Martian erg humoristisch uitpakt, mag je best opvallend noemen voor een film van Ridley Scott. De meeste films van hem zijn nogal zwaar van toon, maar The Martian vormt daarop een uitzondering. Scott weet natuurlijk ook wel hoe je dramatische keuzes en grote gevaren spannend in beeld moet brengen. Je zit dan ook vaak op het puntje van je stoel.

De actiescènes zien er werkelijk prachtig uit. The Martian kent veel ondraaglijk spannende momenten en nagelbijtende scènes. De 3D-effecten zien er uitstekend uit: je zweeft mee door het ruimteschip en voelt de oneindigheid van de ruimte. Bijna alles in The Martian is trouwens volgens de makers waarheidsgetrouw. Echte filmopnames op Mars zijn natuurlijk nog sciencefiction, maar dit zag er wel erg realistisch uit. Een visueel sterke en zeer realistische film. Leuk om te weten is dat Scott met het interieur van het ruimteschip vooral knipoogt naar 2001: A Space Odyssey.

9.0 / 10

Goov25

Avatar

Lang geaarzeld of ik deze film een 7 of een 8 zou geven. Want ja, het is een prachtige film, uitstekend geschoten en sterk acteerwerk van met name Matt Damon. En erg vermakelijk gedurende zijn Mars-tijd. Maar het wordt nergens echt onvergetelijk of memorabel, het is gewoon nooit spannend. Het is vanaf het begin duidelijk dat ie het met zijn verbluffende intelligentie gaat redden tot aan het eind. Er kan verschrikkelijk veel mis gaan, maar wat er uiteindelijk mis gaat valt best wel mee. Dus tja: hij redt het inderdaad, verrassend.

Er had wat mij betreft toch meer ingezeten als het gevaar wat voelbaarder was geweest. Daarom: 7/10

johnwayne

Avatar

Na 2 tegenvallende films (Exodus en The Counselor) is Ridley Scott teruggekeerd naar het genre waarin hij enkele klassiekers (Alien en Blade Runner) heeft gemaakt, s.f. Hij levert een prachtig in beeld gebracht verhaal over een astronaut die gestrand is op Mars en die moet proberen te overleven in de hoop gered te worden. Scott weet al jaren de beste acteurs te krijgen en ook deze cast is indrukwekkend en laat uitstekend werk zien . De 3-D voegt voor de verandering eens keer wat toe en ik kan dan ook iedereen adviseren deze film vooral in de bioscoop te gaan bekijken.