The Exorcist (1973)

The Devil Inside

Reviews (11)

Tarkus

Avatar

Toen deze film in 1973 verscheen veroorzaakte hij een ware hype en ook heel wat discussies. Ik was toen 16 jaar en omdat de film alleen geschikt wed bevonden voor kijkers vanaf 18 jaar heeft het even geduurd eer ik de film kon zien.
Dus heb ik toen eerst het boek gelezen, en dat maakte me alleen nog meer nieuwsgierig naar de film, zo goed was dat al.
Uiteindelijk heb ik de film pas gezien rond mijn 20ste en vond het zeker een prima film. Waarom hij verboden was onder de 18 was meteen duidelijk denk ik, het is vooral de taal die schokkend is. Nu zou men misschien daar niet meer zo streng voor zijn, maar in de eerste helft van de jaren '70 was dit wel zeer gedurfd.
Maar nu heb ik hem na zovele jaren nog eens opnieuw bekeken, de directors cut deze keer.
En, toegegeven, die enkele minuten meer doen de film goed, vooral de trapscène van Regan, die in de korte versie niet te zien is, is echt een pluspunt.
Kortom, deze film, een klassieker van formaat, is nog steeds het bekijken waard, al komt hij nu misschien een beetje traag over voor het hedendaagse filmpubliek, maar laat dat je niet tegenhouden om deze film eens te bekijken.
Trouwens, voor een film uit die tijd is de make-up van Linda Blair, als de bezetene, angstaanjagend goed gedaan.

nilofarish

Avatar

Echt een super enge film. De acteurs zijn best goed. Ik snap echt dat veel mensen het in de tijd een super eng film vonden.

Het verhaal is best origineel voor zijn tijd en het meisje speelt echt super goed de rol van bezeten kind. Het is echt een classic. De soundtrack is ook erg spooky dit draagt enorm bij aan de enge sfeer. De scene waarbij Regan zo eng de trap afgaat is super eng! BRR.... Ik moet eerlijk toegeven dat ik een erg enge nachtmerrie had nadat ik deze film had gezien !

Zeker een van de beste horrofilms maar het is inderdaad jammer dat sequels zijn verpest.

Hoiii

Avatar

Op een of andere manier krijg k een slecht gevoel bij die film en hoef ik hem niet op dvd, naar sfeertje zit in de originele versie, het heeft shockerende scenes en is nu eenmaal de master van alle enge films, zelf heb k enger gezien (maar k vind bijna nooit wat eng) maar het ligt er net aan waar je gevoelig voor bent en toch wil k hem niemeer zien vanwege het rare gevoel wat me geeft, het idee dat iets je lichaam overneemt enz, wat naar, en het is gebaseerd of een waargebeurd verhaal en in duitsland is nog iets gebeurt met Anneliese Michael, zijn ook foto's en audio tapes van en zo zijn er vele documentaires over echte excorsisme, ik vind nogal eng dat zo'n dinge gebeuren mjaa gewoon niet overnadenken, en die mensen die zegge dat het verzonnen is, wees niet zo naief, overal op het internet/tv zie je vreselijke beelden van die dinge, mja mischien is het iets psychologisch? i dont know.

Symb-watcher

Avatar

Hmmm,

Ik kijk nu nog net geen uur naar deze film, maar er is werkelijk nog helemaal niets spannend gebeurd. Het is allemaal nog niet bijster interessant, laat ik het zo zeggen.

OMG....terwijl ik dit zit te schrijven wordt het ineens toch een stuk vetter.... Dat kleine kind wordt helemaal gek op bed en roept rare dingen :P

Hehe, wie weet. Misschient toch nog de moeite waar om verder te kijken!

emperor

Avatar

Yep!..er zijn inderdaad duistere krachten in deze wereld die op de loer liggen...de exorcist is gebasseerd op een WAAR gebeurd verhaal..
alleen ging het toen niet om een meisje,maar een jongen.
Daarna zijn er nog gevallen geweest van wat ogenschijnlijk bezetenheid betrof in Duitsland in ieder geval,het was toen op de actualiteitenrubriek Brandpunt..ik heb de docu gezien,en was echt eng,de stem was helemaal verandert,en het meisje is uiteindelijk door uitputting om het leven gekomen...
denk daar maar eens aan als je vanavond gezellig in het donker,met de gordijnen dicht en het geluid wat harder kijkt naar...The Exorcist!

jacq

Avatar

Toch vind ik deze film enorm goed. De sfeer is helemaal goed. De spanning blijft erin. Telkens als ik dat plaatje van die priester zie die voor het huis staat als hij net aankomt, krijg ik nog steeds de kriebels.

Toen ik 14 was, was dit echt een grote hype iedereen wou hem zien, ik mocht echter niet, te jong. Hoorde dat mensen de zaal verlieten en dat er mensen flauw vielen (tjaa nu ondenkbaar), maar deze film heeft nog steeds een bepaalde onderliggende spanning en boeit tot het laatste moment. En dan die enorme lange trap brrrrr. Prachtige plaatjes ook :Y

renzo

Avatar

Geweldige film!!! Hij was misschien niet zo heel spannend (ik ben geen 1 keer echt flink geschrokken) maar het verhaal was gewoon geweldig en je werd helemaal meegenomen erin en vooral de bijpersonen werden geweldig neergezet met niet te veel maar zeker niet te weinig achtergrond informatie. Het was ook de 1e horrorfilm die ik ooit heb gezien die me emotioneel aangreep. Ik ben niet zo een fan van horror, maar Sleepy Hollow (geweldige Johnny Depp) en deze vond ik heel erg goed. [rating 4.5]

benny

Avatar

Is en blyft goede film,heb hem al diverse malen gezien,maar om nu nog te zeggen dat hy schokkend is anno 2004???? door de jaren heen zyn er veel schokkender film sgemaakt en dat beetje groene kots en die stem van blair schrik zelfs me zoontje niet meer af die heb wel engere films gezien als deze uit de 70er jaren,die trapscene vond ik wel vermakelyk in scary movie trouwens.

Zeurdoos

Avatar

Hmm, ik ben blijkbaar een van de enige die deze film niet echt wat vind... De film wordt nooit echt spannend en duurt me wat te lang. En wat er in vredesnaam zo eng is aan de trapscene? Ik zou het echt niet weten iig! Wel mooi aan de film is de opbouw; het begint allemaal redelijk onschuldig met wat gevloek en gaat langzaam maar zeker naar de climax toe. Maar toch, meer dan [rating 3] vind ik hem niet waard.

emperor

Avatar

In het echte verhaal (waar het boek op is gebasseerd) was het een jongen,ik heb die documentaire ervan gezien.
Een soortgelijke gebeurtenis heeft zich afgespeeld in Duitsland,begin jaren '80,was toen uitgebreid op de actualiteitenrubriek Brandpunt,ze lieten alles zien/horen incl,opnames van de stem,die bijna net zo klonk als in de film...achteraf hebben ze niks kunnen doen,en de persoon in kwestie is dan ook overleden.

jacq

Avatar

Tja heb hem gezien toen ik 14 was en DAT was toen een van de heftigste films ever. Er vielen toen zelfs mensen flauw. Maar ja heb dus ook de nieuwe versie gezien laatst en dacht jeeeeee wat was er nu eigenlijk dan zo eng aan. Maar ik blijf erbij heeeeel goed nog steeds en vind het een echte cult film of hoe dat dan ook mag heten. Die scene dat die oude priester voor het huis staat is legendarisch KIJKEN echt doen!