Animal Farm (1999)

There's a new day dawning on the farm.

discussie

15 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

FAonline

Avatar

Volgens BBC2 wordt op 14-12-2013 10:15-11:30 de oudere versie "Animal Farm" uitgezonden, geregisseerd door Joy Batchelor en John Halas.

Unicron

Avatar

Maarre afgezien van het feit of Stalin een toffe peer was of niet (miljoenen doden door de goelag-archipel enzo) is dit nou een leuke film of niet? Krijg mn nichtjes op bezoek vanmiddag anders moet ik weer naar de videoland enzo...

chuz

Avatar

Hebben jullie wel eens van sarcasme gehoord ?

Michaell

Avatar

Mister Pink "Dit betekent overigens nog niet dat Stalin geen toffe peer was!
"

Jij bent volgens mij echt knettergek!

Mister Pink

Avatar

WoUtoMatiC ":? 20.000.000 doden niet genoeg?"


"A single death is a tragedy, a million deaths
is a statistic,"
om de beste man maar eens te quoten.

WoUtoMatiC

Avatar

Mister Pink "Dit betekent overigens nog niet dat Stalin geen toffe peer was!"

:? 20.000.000 doden niet genoeg?

Morgoth

Avatar

Mister Pink "Communisme heeft het werk van Karl Marx & Friederich Holland als theoretische basis. Er zitten een aantal grote fouten in hun economische theorie. Zo voorspelden ze de val van het kapitalisme terwijl juist dit systeem tot economische bloei en veerkracht heeft geleid. Dit i.t.t marxisme/communisme waarbinnen geen impulsen zijn tot ondernemerschap en concurrentie omdat de economie volledig gecontroleerd wordt door de overheid. Oftewel;"Communisme werkt in essentie niet". In China heeft men inmiddels ook door dat in ieder geval de economische theorie achter communisme niet werkt waardoor men op dit vlak inmiddels consessies doet en zich steeds meer waagt op de internationale markt.

Dit betekent overigens nog niet dat Stalin geen toffe peer was!
afbeelding"

Het communistme, of beter gezegd het leninisme en stalinisme, heeft weinig te doen met de ideeen van Marx. Marx geloofde, gezien zijn geschied-filosofische ideeen (wat concreet betekende dat het al vast stond wat er in de toekomst ging gebeuren en dat het voor ons mogelijk was om in te zien wat dat dan precies zou zijn, dit klinkt in onze hedendaagse oren misschien bizar maar gezien de gedachtegoed waarin dat idee wortelde (namelijk Hegel) is het heel zo gek nog niet), dat er op een gegeven moment een revolutie zou beginnen van de arbeiders tegen de bovenbouw. Dit gebeurde uiteindelijk niet, onder andere doordat Marx niet had ingezien dat er van binnenuit de bovenbouw, dus vanuit de democratie, een beweging zou ontstaan (namelijk de sociaal-democratische beweging) die de problemen grotendeels zou oplossen. Wat Lenin wilde was zelf een revolutie beginnen, iets waar Marx nooit voor is geweest. Grappig detail is dat Marx ooit eens een artikel heeft geschreven over Rusland en waarom daar nooit (of in ieder geval voorlopig niet) een revolutie zou kunnen plaatsvinden (dit was zo vanwege het feit dat het een staat was voornamelijk bestaand uit boeren, een revolutie kon alleen plaatsvinden daar waar de industriele revolutie flink had doorgezet). Tijdens het bewind van Lenin en Stalin is dit artikel in heel Rusland (en later de USSR) geheim gehouden, als in Marx geinteresseerde rus zou je dit artikel destijds nooit onder ogen kunnen krijgen.

Mister Pink

Avatar

skullsplitter "@Breug: Communisme in essentie werkt wel, echter laat Orwell zien dat de mens hierin de zwakke schakel is, met zijn zucht naar macht, eigendom, dominantie en middelen om dat alles in stand te houden."


Communisme heeft het werk van Karl Marx & Friederich Holland als theoretische basis. Er zitten een aantal grote fouten in hun economische theorie. Zo voorspelden ze de val van het kapitalisme terwijl juist dit systeem tot economische bloei en veerkracht heeft geleid. Dit i.t.t marxisme/communisme waarbinnen geen impulsen zijn tot ondernemerschap en concurrentie omdat de economie volledig gecontroleerd wordt door de overheid. Oftewel;"Communisme werkt in essentie niet". In China heeft men inmiddels ook door dat in ieder geval de economische theorie achter communisme niet werkt waardoor men op dit vlak inmiddels consessies doet en zich steeds meer waagt op de internationale markt.

Dit betekent overigens nog niet dat Stalin geen toffe peer was!
afbeelding

WizardOfOss

Avatar

Filmwolfje "Ik ben bang van wel.... China is communistisch en is economisch gezien op dit moment het snelst groeiende land in de wereld... "

voor een communistisch land handelt China momenteel behoorlijk kapitalistisch...

Met Cuba en Noord-Korea gaat het toch een stuk minder goed, die doen geen concessies aan het communistische gedachtengoed...

Filmwolfje

Avatar

Breug "Overal lees ik dat dit een slechte adaptatie is van het boek. Ik heb de tekenfilm gezien en die was best wel ok. Het is trouwens niet een verhaal voor kinderen. Het boek wil voornamelijk laten zien dat communisme niet werkt."


Ik ben bang van wel.... China is communistisch en is economisch gezien op dit moment het snelst groeiende land in de wereld...
Heb de film nog niet gezien, maar het boek wel gelezen. Ik ben benieuwd... Kelsey Grammer (Frasier) speelt er ook in en ben heel benieuwd wat voor rol hij speelt...Smiley face

einstein

Avatar

skullsplitter "@Breug: Communisme in essentie werkt wel, echter laat Orwell zien dat de mens hierin de zwakke schakel is, met zijn zucht naar macht, eigendom, dominantie en middelen om dat alles in stand te houden."

als het niet werkt bij de mens, om wat voor reden dan ook, waarbij werkt het volgens jou dan wel? Een getrouwe -niet zelfzuchtige- communistische mierenkolonie?
Breug heeft gewoon gelijk en jouw toevoeging is onzinnig. Voor elk politiek systeem is de mens immers de zwakke schakel, ook bij democratie.

Communisme is iets van de mens en je kunt dat niet los van elkaar zien. Orwell maakt in dit ongeevenaarde meesterwerk kortemetten met het principe. Het is inderdaad in beginsel geen kinderfilm, al kun je hem niet jong genoeg op zetten. Hoe jonger je deze film ziet hoe eerder je de illusie van het communisme verwerpt.
Bij mij was zowel het boek als deze film verplichte kost op de middelbare school. Eigenlijk vind ik dat het overal zou moeten zijn; zelden is met een zo simpele voorstelling van zaken, zo feilloos en overtuigend de harde realiteit uitgebeeld.. Een absoluut meesterwerk!

[rating 4]

JafJoe

Avatar

skullsplitter "Communisme in essentie werkt wel, echter laat Orwell zien dat de mens hierin de zwakke schakel is"
Óf varken ;)

skullsplitter

Avatar

@Breug: Communisme in essentie werkt wel, echter laat Orwell zien dat de mens hierin de zwakke schakel is, met zijn zucht naar macht, eigendom, dominantie en middelen om dat alles in stand te houden.

MiC

Avatar

Heb dit boek van Orwell niet gelezen, maar deze film vind ik erg goed. Hij gaat erover hoe de dieren (het volk) in opstand komen tegen de boer (de regering), om vervolgens zelf de macht over te nemen en een systeem van gelijkheid invoeren. Echter vinden de varkens (nieuwe elite) dat ze net iets meer gelijk zijn dan de rest...

Het is inderdaad geen kinderfilm.

Breug

Avatar

Overal lees ik dat dit een slechte adaptatie is van het boek. Ik heb de tekenfilm gezien en die was best wel ok. Het is trouwens niet een verhaal voor kinderen. Het boek wil voornamelijk laten zien dat communisme niet werkt.