Der Untergang (2004)

April 1945, a nation awaits its...

Reviews (15)

Tarkus

Avatar

Na een hele tijd de film eens opnieuw bekeken, en ik blijf het een indrukwekkende film vinden.
Uitstekend gemaakt en leerrijk bovendien.
Bruno Ganz is en blijft indrukwekkend in deze film, maar je mag ook de andere leden van de cast niet vergeten, zoals Alexandra Maria Lara o.a. die de rol van Traudel Junge vertolkt een van Hitler's belangrijkste secretaresses, het is ook met de echte Traudel dat de film begint en eindigt.
Het blijft een aanrader deze film, vooral omdat de gebeurtenissen die deze film vooraf zijn gegaan nooit mogen worden vergeten.

Commentaar 2006:
Vele jaren geleden heb ik een gelijkaardige film gezien over dit onderwerp, namelijk "The Bunker", met Anthony Hopkins als Hitler. Toen dacht ik dat Hopkins de beste Hitler had neergezet die ik ooit had gezien. Ik ben al jaren op zoek naar die film, eerst op video nu op DVD, maar zonder succes. Maar, als je dan de prestatie van Bruno Ganz vergelijkt met die, van een toch sublieme Hopkins, is dat werkelijk fantastisch. Natuurlijk heeft Ganz in deze productie het voordeel dat het in het Duits is gemaakt. Deze film is werkelijk een prachtig stukje filmgeschiedenis. En ik heb deze materie al veelvuldig bestudeerd, en alles wat in deze film wordt getoond klopt met de werkelijkheid. Het is zo realistisch in beeld gebracht dat het kan beschouwd worden als een documentaire. De DVD heb ik nu al meerdere keren bekeken en elke keer weer ontdek ik nieuwe elementen. Nu heb ik onlangs de extended version aangeschaft en die is nog stukken beter. Ik kan over deze film wel uren doorgaan... maar om het kort te maken... subliem gemaakt... prachtige acteerprestaties.. Een Oscar waard, voor film en acteurs !!!

Moviespecialist

Avatar

Ik heb Der Undergang pas geleden op dodenherdenking voor het eerst gezien en ik was meteen dol op de film.
Oke, het is niet bepaald een leuke of gezellige film, maar het een echte kaskraker die voor iedereen zeker de moeite waard is om te bekijken.
Bruno Ganz speelt perfects als Adolf Hitler en ook de overijge acteurs spelen erg overtuigend!
De special effects zijn uitermate goed in de film en het waargebeurde verhaal is erg neergezet.
Der Undergang is wel op Schindler's List en Saving Private Ryan na misschien wel de beste oorlogsfilm ooit gemaakt!

8.0/10

sjef

Avatar

Ik vind deze film ontzettend goed gemaakt en ook petje af voor Bruno Ganz. het zal niet makkelijk geweest zijn om de grootste misdadiger uit de geschiedenis te vertolken. de combinatie tussen goed en kwaad in een persoon is zo goed neergezet. je krijgt geen sympatie voor hitler, dat is totaal niet waar wat sommige mensen zeggen. maar om te zien hoe ver iemand kan zinken en steeds meer krankzinniger word is echt ziek !

deze film ga ik zeker weer kijken. heb de dvd in huis al wel meerdere keren gezien.

mijn rating voor deze film is een 8 !!

Cee van Lleef

Avatar

Hitler was vooral een briljant politicus. Zijn grootste successen boekte hij vanachter zijn schrijftafel. Er was weinig briljants aan Hitler toen 'ie eenmaal in oorlog kwam. De successen van het Duitse leger tot 1941 komen voor het overgrote deel op het conto van zijn generaals. Op het moment dat hij zelf in ging grijpen bij militaire acties ging het meestal mis. Ik kan geen grijntje respect opbrengen voor een man die op het laatst ook nog zijn eigen volk wilde vernietigen omdat het in zijn ogen te zwak was om te mogen overleven. De film laat zijn falen als mens, leider en militair zeer treffend zien tijdens de laatste dagen van het 1000 jarige rijk.

Z@3 Redrum

Avatar

Film die in mijn persoonlijke top 10 staat. Erg goed geacteerd, blijft boeien, en je leeft je erg in in Hitler's gedachten. Op zich komt het over alsof Hitler nu een pechvogel is in deze film met al die verraders etc. maar op zich heb ik wel een klein beetje respect voor wat hij gepresteerd heeft, de macht, de strategieën die veelal erg goed uitgedacht waren van hem, zijn gehaaidheid, maar goed, al met al is het natuurlijk een zeer zieke man met zieke gedachten, al dacht hij dat alles wat hij deed goed was. Duitsland is er door vooruit gegaan, zo dacht hij, maar al met al kun je dat niet echt stellen. Al met al, uitstekende film, kan 'm 10x achter elkaar kijken.

kazin

Avatar

Btw: Wie weet waarom Adolf Hitler een ridderkruis met eikenblad droeg :| Hij heeft volgens mij geen vliegtuigen neergehaald, tanken opgeblazen of soldaten neergeknald tijdens wo2..
Het kan misschien zijn van wo1 hij had 48veldslagen overleeft en aantal keren was hij onderscheiden en bevorderd ook 1 of 2 keer.
Maar waarom draag je dan een ridderkruis met eikenblad na wo1.? En hij had niet eens de Duitse-Wo1- Ridderkruis versie maar die van het Derde Rijk die ''maar'' 12 jaar bestond...
Misschien had hij die omdat hij de 'Fürher' was..
Maar ja wie heeft meer info over dit onderwerp
Heeft met de film te maken, adolf hitler dus.. En in die film heeft ie dat ook om, en in docus ook ( echte hé )
En nogmaals de doodskop-ss heeft ook gevochten!


Deze film krijg een 9

kazin

Avatar

Een ding: Ik kan er niets aan doen dat je het verschil tussen H.H , waffen-ss , doodskop-ss , commandant, soldaat enz. weet.
Je moet je meer verdiepen in dat gedoe.
Doodskop-ss was er ook in concentratiekampen ( doodskop staat voor de dood ) in concentratiekampen gingen miljoenen dood. Maar het stond ook voor de strijdende -commandanten die hadden deze ook op, maar niet zo veel als in concentratiekampen. H.H was zelf ook een doods-kop-ss en hij zat niet in kampen meestal aan het front of Berlijn. En hij hield zich voornamelijk ook met tegenstand, kampen bezig. Hij was de leider van de ss , de ss deed meer dan babysitten in kampen. Hun vochten ook H.H hield zich daar ook mee bezig ( Waffen-SS) Hij had doodskop-ss teken op zijn pet, omdat voor de dood stond en daar deed de SS veel aan. En ik snap dus echt niet waarom jij zegt dat de doodskop-ss voor veiligheid in steden zorgde. Een doodskop-ss houdt zich meer met moorden bezig dan met vrede. En Nsb'ers , politie, soldaten, wachten, commandanten , enz. Die zorgde voor de plaatselijke veiligheid in bezette gebieden totdat de oorlog kwam. En als jij nu beweert dat commandanten tijdens de oorlog aan west- als oostfront niet met oorlog bezig hielden maar met veiligheid dan moet jij volgens mij nog leren wanneer Nederland aangevallen is, en volgens mij twijfel je ook over de naam: Hitler. Je weet volgens mij niet zeker of het een d of t is. Hiermee bedoel ik dus: De doodskop-ss van Adolf en H.H hield zich absoluut niet met veiligheid bezig wat jij beweerd, anders had het geen doodskop. En die paar honderd duizend man bleven ook niet zitten, na d-day, stalingrad, arnhem, afrika, Italië, belgië, rurh-gebied, Duitsland enz. Alsof die voor veiligheid zorgde terwijl de wereld in oorlog was. Als je dat denkt bekijk dan maar eens op school-tv geval ofzo hoe de oorlog begon, dan leer je wat er echt gebeurd was, in iedergeval in Nederland. De rest is te moeilijk voor jou.

EINDE DISCUSSIE!

kazin

Avatar

De Doods-Kop SS was opgericht om de Lagere SS te trainen in gevechten. Denk je dat die doodskop ss er was voor veiligheid ofzo?
De Duitsers die zorgen niet eens voor veiligheid , dat deed de plaatselijke politie.
En ik heb ook niet gezecht dat het is gebeurd , dat gebeuren met Patton. Volgens mij kan jij niet goed lezen. En van patton zeg jij: Het is af en toe bekend dat hij niet alles op een rijtje had.
Nou die Patton had het nooit goed alleen als hij moest vechten. Waarom denk je dat er een film over hem gemaakt is? Waarom is er een film: The last days of Patton. En niet van Montgomery?
En die Patton heeft in zijn leven duidelijk gezecht dat hij de Russen haatten , hij noemde hen zelfs bolsjewieken in het bijzijn van de Russen zelf.
En de Waffen-SS was natuurlijk ook militair ( Een ding wat je goed had ) Maar die deden niet alleen vechten als jij dat denkt. De Doods-Kop SS was niet voor de veiligheid slechts voor de orde. En daar zorgden niet alle 100.000 voor maar een paar 10tal duizenden. Omdat er niet meer nodig was.

Cee van Lleef

Avatar

Je moet toch echt een onderscheid maken tussen de Waffen-SS en de Totenkopfverbände. Behoorden allebij tot de SS en vielen dus onder H. Himmler, maar hadden andere taken. De Waffen-SS was de militaire tak en de Totenkopfverbände zorgde voor de interne veiligheid van Duitsland + bezette gebieden.

Je verdere speculaties aangaande een oorlog van de westelijke geallieerden en Duitsland tegen de Sowjet-Unie raken kant noch wal. Zoiets is borrelpraat aangezien het nooit heeft plaatsgevonden. Van Patton is bekend dat hij ze af en toe niet helemaal op een rijtje had en bovendien was hij geen opperbevelhebber, dus kon hij die beslissing nooit nemen. Wees blij dat het geen doorgang heeft gevonden want dan had er geen steen meer op de ander gelegen hier in Europa en waren er nog meer onnodige slachtoffers gevallen. Einde discussie en nu maar weer on topic: de film.

kazin

Avatar

De waffen-SS-Doodskop divisies waren juist niet alleen bedoeld voor concentratiekampen. Die waren er wel, maar niet veel. Heinrich Himmler was zelf ook een doodskop-ss-leider. Hij was Reichs-Furher.
De leiding van de Russen heb je wel gelijk in, zo legde ik het ook een beetje uit. Met geen vecht ervaringen. De Russen zouden nooit gewonnen hebben als ze niet met zovele waren. En ik snap ook niet wat ze met die doden berijkt hebben. Einde van de oorlog ja, maar hun hebben wel 21.000.000 dooie. Als ze zich overgegeven hadden was dat misschien 10.000.000 minder. Na Stalingrad was Berlijn het bloedigste conflict. Patton wou na de oorlog tegen Nazi-Duitsland samen met de Ex-Duitse-SS en soldaten de Russen terug drijven. Dat zou hen gelukt zijn met de Duitse gevechts tacktieken en de Amerikaanse/ Nog overgebleven Duitse Gevechts spul. En een heel erg groot deel van de Duitse soldaten bij de slag om Stalingrad zijn omgekomen door honger en kou. De Duitse-Waffen-SS heeft in alle veldslagen gediend en heeft voor grote overwinningen gezorgd voor Duitsland ( De Commandanten die mee vochten ( SS ) waren goed in gebruik van wapens en schakelden soms in hun eentje 100 man uit ) Adolf Galland b.v - Was de meeste succesvolle piloot tijdens de Battle of Brtian.

Captain Malcolm Reynolds

Avatar

Der Untergang maakt optimaal gebruik van de kracht die het medium film bezit: hij doorbreekt de zwijgzaamheid van het Duitse schuldgevoel en vertelt de beschaamd makende herinnering aan de oorlog in geuren en kleuren door. De blockbuster als geschiedenisles.

Het grootste bezwaar van Der Untergang is nu juist dat de film, bewust of onbewust, níet over mensen gaat. In die zin, dat regisseur Olivier Hirschbiegel alle gebeurtenissen in de bunker weergeeft, maar geen poging doet te vertellen wat zich in de hoofden van de aanwezigen moet hebben afgespeeld. De nazi-leiding lijkt zich op de drempel van de dood nimmer af te vragen of men juist heeft gehandeld, en waartoe alle verschrikkingen hebben gediend. Niemand zoekt rechtvaardiging voor de eigen daden, of heeft spijt: er is geen introspectie. Afstandelijkheid is het gevolg.

Toch is Der Untergang een bijzondere film. De kracht schuilt met name in de weergave van de claustrofobische, surrealistische sfeer in de Führerbunker tijdens die laatste dagen. In het betonnen halfduister spelen zich post-apocalytische taferelen af; galgenmalen en drinkgelagen, moorden en zelfmoorden, terwijl boven de grond een Russische bommendeken neerdaalt. Het is een sfeertekening die beklijft. Dat, en Bruno Ganz, maken de film memorabel.
De Hitler van Bruno Ganz is boven alles een schizofreen. Hij geeft blijk van realiteitszin als hij zijn eigen zelfmoord minutieus voorbereid, maar dirigeert ondertussen reeds lang verslagen legers richting slagveld; hij is vriendelijk naar zijn nieuwe secretaresse, maar meedogenloos naar zijn soldaten; hij is een vegetariër die zonder schroom zijn eigen volk naar de slachtbank leidt wanneer hij bij hen lafheid vermoedt. Hij is een monster met onmiskenbaar menselijke trekjes.

afbeelding

kazin

Avatar

[

@Kazin: Dat zijn inderdaad hele indrukwekkende cijfers. Maar ik dacht altijd dat Duitsland na WO1 geld had geleend van de Fransen en dat omdat ze het niet terug konden betalen de inmidels aan de macht gekomen Adolf Hitler besloot te doen wat hij wilde doen. Om daarbij dan direct de wereld maar even te veroveren.[/quote]

Nee Duitsland had na wo1 geen geld van Frankrijk geleend, Duitsland moest juist 134 miljard Duise-Mark In Frans-Geld aan frankrijk terug betalen van de schade die Duitsland aangericht had tijdens wo1.
Ze hadden geld van Amerika geleend omdat na wo1 Amerika neutraal wou blijven en niet meer tot de Geallieerde troepen macht hoordde tot 1941 toen Duitsland Amerika de oorlog verklaarde vanwege de gebeurtenis op Pearl Harbor. Dit kort uitgelegd, en niet eens alles ik weet wat er allemaal achter zit, maar dan heb je wel wat paginas nodig om uit te leggen.

kazin

Avatar

De nazi's, de hitlerjugend , de soldaten...
Die geloofden tot op het laatste moment in hun ''furher'' Adolf Hitler dus. En ze vochten tot op het laatste stukje van Duitsland voor hun vaderland, tot aan het reiksdag gebouw waaronder Hitlers bunker zat bleven zij vechten, alsof er nog hoop was.
De laatste 200.000 Duitse soldaten die vochten nog door in Berlijn. En dat vind ik best wel ''mooi'' niet in de zin van goed. Dat mensen tot op het laatste moment blijven vechten voor hun vaderland nadat alles hopeloos geworden is. Zelfs met dat kindje bij de Artelerie die man kwam en zij dat ze op moesten houden hij bleef door vechten. Zelfs toen die Russische tank kwam met weet ik veel hoeveel man erbij, had hij zon granaat vast, waardoor zijn leider dood ging, om het kind te beschermen, maar hij ging door, het kindje..
De film is opzich wel heel goed, een ding is wel raar:
Een man die in 1930 nog geen dictator was samen met 7 of 8 andere nazi-kopstukken, worden in 1933 toch de baas. Ze lenen geld van Amerika voor de wederopbouw in Duitsland. Waar ook wapens van gemaakt worden. Die paar mensen die in 1930 nog niet de baas zijn, zijn later verantwoordelijk voor :
11 miljoen gestorven in kampen
21 miljoen russen
en nog eens 11 miljoen uit andere landen gestorven militairen en burgers totaal: 43 miljoen.
En nog eens de 6.500.000 omgekomen Duitsers, is
49.500.000 en dat kunnen 8 mensen voor zorgen..
En het geld dat Amerika Duitsland geleend had, waar Duitsland wapens van ging maken, daar gingen de Duitsers ook Amerikanen mee ombrengen, met het geld van de Amerikanen zelf dus.. In totaal zijn meer dan 500.000 Amerikanen omgekomen ( Japan ook meegerekend )

Deweb

Avatar

Een ongeloofelijk indrukwekkende film die een ongeloofelijk beeld schetst van de tenondergang van Hitlers Duitse Reich. Niet alleen zien we Hitler in de persoon van Bruno Ganz steeds wanhopiger worden, ook de wereld om hem heen probeert om te gaan met de afloop van de oorlog. Dit leid uiteindelijk tot een schokkende laatste uur .

Gewoon een verdomd knappe film die moeiteloos in één adem genoemd mag worden met meesterwerken als "the pianist" en 'la vitta é bella"! Je zou hem dan ook eigenlijk in één zucht en zonder reclames moeten bekijken.
(Schindler's list heb ik niet gezien, maar die zou ook in die adem horen)

Oblomov

Avatar

Het algehele beeld van Hitler blijft bestaan: een megalomane gek. Tierend en krijsend tegen afvallige generaals. Een man die in mei 1945 in de bunkers nog de meest ambitieuze plannen heeft: het heroveren van de Roemeense olievelden.

Maar we zien hem ook als zorgzame man. (scène waarin hij Traudl Junge als secretaresse aanneemt.
Gemoedelijke tafereeltjes met Goebbels, en kinderen.

Dat dubbele beeld roept bij velen irritatie op, zeker in Duitsland. Het maakt Hitler tot iemand met herkenbare menselijke trekken.
Hitler belichaamde niet zonder meer het absolute kwaad. Dat was ( misschien onbewust ) de reden voor de de boze reacties
in Duitsland. Grootouders van het aanwezige publiek liepen immers, op een uitzondering na, krtiekloos achter achter de Fuehrer aan

"Hitler zou in Der Untergang veel te menselijk worden afgeschilderd, waardoor je als kijker haast sympathie krijgt voor de dictator. Onzin!", stelt een andere recensent.

Voor mij wordt Hitler juist gevaarlijk OMDAT hij naast zijn duivelse kant, ook die menselijke trekken heeft.