De 'X-Men'-films deden veel goed, maar op één punt is de filmreeks vooral heel verwarrend

De 'X-Men'-films deden veel goed, maar op één punt is de filmreeks vooral heel verwarrend

De 'X-Men'-franchise bestaat uit heel wat geweldige films, maar de tijdlijn zit wel vol inconsistenties.

De X-Men-franchise heeft ons een handvol fantastische films gegeven en enkele ongelooflijk iconische rollen, zoals Patrick Stewart's Professor X en Ian McKellen's Magneto. Maar er is wel een groot probleem met de reeks: het zit vol inconsistenties in de tijdlijn. Sterker nog, het overkoepelende verhaal van deze films is vrijwel onsamenhangend. Let op: SPOILERS!

De X-Men-franchise heeft geholpen bij het starten van het tijdperk van de hedendaagse superheldenfilm. Zo kregen we in 2000 de eerste X-Men-film, die gevolgd werd door het vervolg X2 in 2003 en daarna nog een derde film met X-Men: The Last Stand. Hier was het voorlopig nog gemakkelijk om te volgen, maar de continuïteit begon wankel te worden met X-Men Origins: Wolverine uit 2009. Daarna volgde nog een prequel-reeks die begon in 2011 met X-Men: First Class, die zijn eigen continuïteitsafwijkingen introduceerde, voordat X-Men: Days of Future Past uit 2014 zijn best deed om deze problemen te verzoenen.

Verwarrende tijdlijnen
Desalniettemin werd de continuïteit van de X-Men-franchise vrijwel volledig verlaten door Deadpool uit 2016. Wade Wilson zelf merkte op hoe "deze tijdlijnen verwarrend zijn". Met Logan uit 2017 als een op zichzelf staande 'one-shot', voegde The New Mutants uit 2020 meer tijdlijnparadoxen toe aan de X-Men-franchise.

Om even te schetsen hoe ingewikkeld het is: de eerste prequelfilm X-Men Origins: Wolverine focust op het verleden van het personage Wolverine. De prequel X-Men: First Class draait om het verleden van Charles Xavier en Magneto. The Wolverine (2013) zou aanvankelijk ook een prequel worden, maar werd in plaats daarvan een vervolg op The Last Stand, de derde film in de reeks die negen jaar eerder uitkwam.

Voorbeelden
Je zou een hele lijst kunnen maken met continuïteitsfouten in de X-Men-films, maar hier zijn alvast een paar voorbeelden. Ten eerste heb je de leeftijden van de X-Men die consequent veranderen. Naarmate de prequelreeks vorderde, waren er vaak enorme tijdsprongen tussen de verschillende films. De acteurs zijn niet verouderd in overeenstemming met de tijd waarin het zich afspeelt. Als gevolg daarvan zijn veel van de belangrijkste personages vrijwel niet verouderd. Wanneer we dus de oudere versies van hun personages zien, komen de leeftijden niet echt overeen, wat veel problemen veroorzaakt.


Daarnaast zijn er veel fouten met de verschillende personages in de films. Zo heb je bijvoorbeeld Mystique, gespeeld door Rebecca Romijn als de oudere versie en Jennifer Lawrence als de jongere versie. Ze is een van de belangrijkste personages in de prequelreeks en heeft zich aangesloten bij de X-Men, maar in de oorspronkelijke trilogie werd ze gepresenteerd als een schurk, wat zaken verwarrend maakt. Ook bij Charles Xavier, gespeeld door Stewart als de oudere versie en door James McAvoy als de jongere versie, zijn er heel wat fouten te vinden. Zo is een voortdurend probleem geweest gedurende de hele reeks of hij kan staan of niet en of hij zelfs in leven is. Dit zijn maar een paar voorbeelden.

Deadpool 3
Al deze X-Men-films maakten toen niet deel uit van de MCU, maar vanaf dit jaar komt daar verandering in en zal voor de eerste keer X-Men-personages te zien zijn in een MCU-film, namelijk Deadpool 3. Hugh Jackman herneemt zijn rol als Wolverine voor deze derde film van Deadpool samen met Ryan Reynolds als het titelpersonage.


Dit zorgt ervoor dat de tijdlijn nog ingewikkelder wordt, want Wolverine stierf in Logan. Is het dus dezelfde Wolverine die we te zien zullen krijgen in Deadpool 3 of een andere Wolverine uit een ander universum? We zullen het antwoord hopelijk krijgen wanneer Deadpool 3 uitkomt in de bioscoop op 26 juli.

Kijken?
Terwijl we wachten op Deadpool 3, kan je alle X-Men-films, van de eerste uit 2000 tot de laatste uit 2020, kijken op Disney+. De twee Deadpool-films, die ook bij de X-Men-franchise behoren, zijn er ook te vinden.

NieuwsFilm

meest populair