Oscarvoorspellingen 2011!

Nieuwe films van Christopher Nolan, Terrence Malick en Clint Eastwood lijken de belangrijkste kanshebbers.

De Oscars van dit jaar zijn nog maar net uitgereikt, of het voorspellen voor volgend jaar is alweer begonnen. Natuurlijk een bijzonder nutteloze aangelegenheid, maar wel leuk om de interessantste films van het komend jaar even op een rijtje te zetten en volgend jaar te zien hoe fout we zaten. Wie had immers kunnen voorspellen dat The Hurt Locker, die in 2008 al relatief geruisloos in première ging op het Filmfestival van Venetië, met de hoofdprijs naar huis zou gaan?

Wat zijn dan de belangrijkste kanshebbers op Oscargoud volgend jaar? Christopher Nolan lijkt met Inception op dit moment de belangrijkste kandidaat. Hoewel er nog weinig bekend is over de plot van de film, zijn de voortekenen erg gunstig. Leonardo diCaprio heeft bijvoorbeeld de hoofdrol en Inception is Nolan's eerste originele scenario sinds Memento. Met bij critici en publiek zeer geliefde films als The Dark Knight, The Prestige en Memento al op zijn naam, is het alleen maar wachten tot Nolan zijn eerste Oscar krijgt en met Inception zou het misschien al raak kunnen zijn.

Een andere filmmaker die nog altijd wacht op zijn eerste Oscar, is de legendarische Terrence Malick. Zijn Tree of Life, met in de hoofdrollen Brad Pitt en Sean Penn, is inmiddels al een jaar of twee uitgesteld, maar dit jaar lijkt de film dan toch echt af te komen. Kluizenaar Malick, die bekend staat om zijn afkeer van de pers en zijn kleine oeuvre, geniet een mythische status in Hollywood die hij met films als Badlands en Days of Heaven zeker verdiend heeft. Met elke nieuwe film van hem (Tree of Life is pas zijn vijfde in 37 jaar) moet dan ook rekening worden gehouden.

En dan zijn er ook nog oudgedienden als Clint Eastwood met Hereafter, een thriller met Matt Damon, Peter Weir (The Truman Show, Master and Commander) met het epische oorlogsdrama The Way Back en de ook nog Oscarloze David Fincher met The Social Network, een film over de oprichter van Facebook naar een scenario van Aaron Sorkin (The West Wing).

Of wil de Academy voor het tweede, opeenvolgende jaar een vrouw belonen? Dan lijkt Sofia Coppola, die met Somewhere terugkeert naar de hotelsetting uit Lost in Translation, de belangrijkste kandidaat. Nog een klein jaartje wachten, en we weten het.



NieuwsFilm

meest populair