FilmTotaal Filmoverzicht Mei

Wat zijn komende maand de grootste, opmerkelijkste of interessantste releases?

Iedere maand komen er erg veel films uit in de bioscoop (hier het volledige releaseschema). Voor de meesten zullen dat er te veel zijn om bij te houden. Om die reden hebben we een selectie gemaakt van de grootste, interessantste of opmerkelijkste meireleases.

5 mei: Fast & Furious 5, Inside Job, Water for Elephants
12 mei: Hobo with a Shotgun, Tambien La Lluvia, The Troll Hunter, Unknown
18 mei: Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
26 mei: The Hangover 2


5 mei Fast & Furious 5 (Justin Lin)
Het vijfde deel uit de serie speelt zich af vóór de gebeurtenissen in Tokyo Drift, en is de derde film waarin Vin Diesel een hoofdrol speelt. Brian O’Connor (Paul Walker) werkte samen met Mia Toretto (Jordana Brewster) om haar broer, Dominic Toretto (Vin Diesel), uit de gevangenis te bevrijden. Achterna gezeten door de autoriteiten, komen ze terecht in Rio de Janeiro. Daar moeten ze nog één laatste opdracht doen om hun vrijheid te herwinnen. Ze verzamelen een team van racers om een corrupte zakenman tegemoet te zien. Hij is echter niet de enige die hen achterna zit, ook agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson) zit het drietal achterna, met een boel spektakel als gevolg.


5 mei Inside Job (Charles Ferguson)
Deze documentaire is een interessante analyse van de financiële crisis die in 2008 de wereldeconomie zo’n 20 triljoen dollar kostte. Daarnaast verloren miljoenen mensen hun banen en huizen met als gevolg de grootste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren ’20. We zien hoe de politiek al decennia overheidsregulering ontmantelt, Wall Street haar risicogedrag verhevigt en de zakenopleidingen geen antwoord hebben op de onontkomelijke problemen waarmee we in de moderne samenleving geconfronteerd worden. Inside Job is opgebouwd rond interviews met politici, journalisten en academici en opgenomen in locaties als Amerika, IJsland, Engeland, Frankrijk, Singapore en China. De documentaire deed het ongekend goed: met een percentage van 98% blijkt dat bijna elke recensent het een goede documentaire vond. Van de 129 recensies waren er slechts drie negatief. Daarnaast won Inside Job de Oscar voor de beste documentaire.


5 mei Water for Elephants (Francis Lawrence)
Ieder jaar vindt er in november een schrijversevenement plaats. Dat evenement staat bekend als de National Novel Writing Month (tegenwoordig ook wel NaNoWriMo) en heeft als opdracht binnen één maand een boek van 50,000 woorden te schrijven. Water for Elephants is gebaseerd op een van die boeken, geschreven door Sara Gruen. Het verhaal speelt zich af rond een student (Robert Pattinson) die besluit zijn opleiding tot dierenarts te stoppen als zijn ouders verongelukken. Hierop sluit hij zich bij een circus aan, waar hij Marlena (Reese Witherspoon) ontmoet, de vrouw waarop hij verliefd wordt.


12 mei Hobo with a Shotgun (Jason Eisener)
Hobo with a Shotgun belooft een bijzondere film te worden. In de hoofdrol niemand minder dan Rutger Hauer, die een dakloze genaamd Hobo speelt. Hobo verhuist naar een nieuwe stad waar een enorme chaos heerst. Zo krijgt hij te maken met een pedofiele Kerstman, misbruikte prostituees, corrupte politieagenten en dieven. Vandaar dat hij op een dag besluit dat het tijd is om gerechtigheid naar de stad te brengen: iets wat natuurlijk alleen kan gebeuren met behulp van een shotgun.


12 mei Tambien La Lluvia (Icíar Bollaín)
Even the Rain, zoals Tambien La Illuvia in het Engels heet volgt de Spaanse regisseur Sebastien. Samen met zijn producer en crew bevindt hij zich in Bolivia, om een film over Christopher Columbus op te nemen, zijn eerste verkenningen in de Amerika’s en de manier waarop de Spanjaarden de Indianen behandelden. Hij koos Bolivia omdat het budget van de film niet zo groot is en daar goedkoop lokale acteurs in te huren zijn. Echter wat goed begint blijkt uiteindelijk niet zo eenvoudig te lopen: een van de acteurs is namelijk een activist die zich verzet tegen de privatisering van de waterbevoorrading in Bolivia, met grote problemen voor Sebastien en zijn crew als gevolg. Ook deze film werd goed beoordeeld: zo geeft Colin Covert van de Washington Post de film 3,5 van de vier sterren. Op RottenTomatoes scoort de film 89%: 31 van de 35 recensies waren positief.


12 mei The Troll Hunter (André Ovredal)
The Troll Hunter is een Noorse mockumentary. Hij draait om een groep studenten die besluiten een aantal mysterieuze moorden te onderzoeken. Die vonden plaats in het noorden van Noorwegen, waar ze een jager tegenkomen. Hij stelt zich voor als een trollenjager. Hoewel ze hem in eerste instantie niet geloven, komen de studenten er gaandeweg achter dat hij ook écht een trollenjager is. Er zijn nog niet zoveel recensies van de film, hoewel Simon Foster er het volgende over te zeggen had: The Troll Hunter is refreshingly devoid of pretension, jettisoning all self-aware smugness (the downfall of Matt Reeve's similarly-constructed Cloverfield, 2008) in favour of being the best darn monster yarn it can be.


12 mei Unknown (Jaume Collet-Serra)
Wat zou je doen als je na een auto-ongeluk wakker wordt en erachter komt dat je vrouw je niet meer herkent en dat een onbekende man je identiteit heeft overgenomen? Het overkomt Dr. Martin Harris (Liam Neeson) in Unknown. Genegeerd door ongelovige autoriteiten en opgejaagd door mysterieuze huurmoordenaars is Martin moe en alleen. Uit onverwachte hoek komt hulp en zo begint Martin aan een missie om de waarheid rond het mysterie te achterhalen. Erg positief wordt de film niet beoordeeld: op RottenTomatoes scoort de film slechts 56%: 95 van de 171 recensies waren positief. Joe Morgenstern van de Wall Street Journal heeft er het volgende over te zeggen: It mixes and mismatches jagged fragments of Jason Bourne, Alfred Hitchcock, "Total Recall" and Mel Gibson's underappreciated "Conspiracy Theory," although underappreciation isn't a risk for a movie that amounts to "The Stillbourne Identity."


18 mei Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (Rob Marshall)
De eerste Pirates of the Caribbean film die niet door Gore Verbinski geregisseerd werd betekent meteen een breuk met de eerste trilogie. De grootste afwezigen in deze film zijn namelijk Orlando Bloom en Keirra Knightley, waarvan de afwezigheid vooralsnog verklaard is met de reden dat ‘hun aandeel in het verhaal voorbij is’. Jack Sparrow (Johnny Depp) is vanzelfsprekend wel aanwezig en beleeft wederom een vreemd avontuur. Hij komt de enige vrouw (Penelope Cruz) tegen die aan hem gewaagd is: de dochter van Blackbeard (Ian McShane). Door een samenloop van omstandigheden belandt hij op het schip van haar vader, de Queen Anne’s Revenge, en gaat hij op zoek naar de Fontein van de Eeuwige Jeugd.


26 mei The Hangover 2 (Todd Phillips)
The Hangover 2 gaat verder waar The Hangover ophield. Ditmaal reizen Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms), Alan (Zach Galifianakis) en Doug (Justin Bartha) naar Bangkok, om daar het huwelijk van Stu bij te wonen. Daarbij zijn er cameo’s te zien van onder andere Mike Tyson en Ken Jeong. Oorspronkelijk zouden ook Mel Gibson en Liam Neeson te zien zijn in de film, maar uiteindelijk werden hun scènes geschrapt uit de film. Daarnaast werd de trailer verwijderd uit de Amerikaanse bioscopen. Deze zou uiteindelijk te grof zijn.



NieuwsFilm

meest populair