Blu-Ray Special: Blu-Ray Collections (deel 1)

Goedkope herverpakkingen vs. kwaliteitsuitgaven die echt de moeite waard zijn!


A-Film: Quality Film Selection | Dutch FilmWorks: Prestige Collection, Expendables Collection, Steelcase en Verzamelboxen | Entertainment One: Verzamelboxen | Universal Pictures: 100th Anniversary Collector's Series (Digibooks & Steelcases) en Verzamelboxen

De afgelopen periode lanceerden Universal Pictures en Warner Bros twee mooie filmcollectie-reeksen. Universal viert het 100 jarige bestaan met de "100th Anniversary Collector's Series" en Warner kwam met de "Premium Collection". Ook de andere filmmaatschappijen lanceerden in een eerdere fase hun eigen speciale collectie(s), die regelmatig worden aangevuld met catalogustitels. Bekende reeksen zijn de "Quality Film Selection" van A-FIlm en de "Masters" titels van 20th Century Fox. Welke collecties er nog meer veschijnen en wat is de toegevoegde waarde van deze reeksen lees je in deze tweedelige Blu-Ray Special. In deel 1 een blik op de uitgaven van A-Film, Entertainment One, Dutch FilmWorks en Universal Pictures.



A-Film: Quality Film Selection
Deze collectie van A-Film is gelijk de meest langlopende en mogelijk ook succesvolste filmcollectie die Nederland kent. De reeks blinkt er vooral in uit door niet alleen aandacht te geven aan bekende Hollywood titels. Ook een flinke reeks titels, zowel films als documentaires, die succes hebben gehad binnen bijvoorbeeld het arthouse circuit hebben een plekje gekregen in de "Quality Film Selection". Veel van de films wonnen hoog aangeschreven filmprijzen, zoals Oscars, Golden Globes en/of Gouden Palmen. Op Blu-Ray zijn er enkele tientallen "QFS" titels uitgebracht, waarbij vooral titels als Biutiful (2010), Brokeback Mountain (2005) en Der Untergang (2004) opvallen. In de toekomst worden meer titels verwacht.
Een daadwerkelijke Blu-Ray "QFS" uitgave verschillen niet van een mogelijk eerdere Blu-Ray uitgave. Dezelfde extra's zijn meegenomen en er is geen hernieuwde transfer. Alleen het hoesje lijkt te zijn aangepast om aan te kunnen sluiten op de herkenbare reeks. Prijstechnisch zit er logischerwijs een gat tussen de Dvd en de Blu-Ray versies binnen de Quality Film Selection. Met een verkoopprijs van zo'n 12 tot 15 euro valt de prijs voor een Blu-Ray disc overigens nog behoorlijk mee.
Distributeur A-Film heeft een website gelanceerd waarop alle "QFS" uitgaven keurig worden bijgehouden. Een samenwerking tussen Entertainment One en A-Film zorgt ervoor dat ook films uit de catalogus van eOne zijn toegevoegd, tot op heden alleen op Dvd.



Dutch FilmWorks: Prestige Collection, Expendables Collection, Steelcase Collection en Verzamelboxen
Dutch FilmWorks houdt duidelijk van filmcollecties. De meest opvallende reeks is de "Prestige Collection", die in vele opzichten verdacht veel wegheeft van de hierboven beschreven "Quality Film Selection" van A-Film. In de collectie, die in september 2011 startte, zijn redelijk succesvolle en onderscheiden films en (natuur)documentaires opgenomen. Opvallende titels zijn Crouching Tiger Hidden Dragon (2000) en The Shawshank Redemption (1994). Naast een aangepaste hoes en opdruk van de schijven - er zit namelijk zowel een Blu-Ray als een Dvd in de verpakking - lijkt het erop dat de uitgaven niet of nauwelijks verschillen van eerdere Blu-Ray uitgaven. Overigens verscheen onlangs Driving Miss Daisy (1989) in de "Prestige Collection". Deze klassieker was nog niet eerder op Blu-Ray verkrijgbaar.
Een andere collectie van DFW is de "The Expendables Collection", die onlangs overgegaan is in de "The Expendables 2 Collection". De titel geeft duidelijk aan welke films er verwacht kunnen worden. Naast bekendere / succesvolle titels als The Wrestler (2008) en Rambo (2008) zijn er ook veel b-films terug te vinden van actiehelden als Jason Statham, Jet Li en Dolph Lundgren. Bij deze uitgaven zijn alleen de hoezen aangepast.
Daarnaast geeft Dutch FilmWorks regelmatig "Steelcase" reeksen uit in een herkenbare verpakking, zoals het onlangs verschenen The Grey (2012) en de director's cut van The Expendables (2010). Deze uitgaven zijn compleet nieuw en bevatten uiteraard nieuwe extra's. Tevens lanceert DFW regelmatig een nieuwe reeks verzamelboxen, zoals de "Movie Power Boxen", waarin dezelfde (Disc 1) schijven zijn opgenomen als in de eerdere Blu-Ray uitgaven.
Alle uitgaven, inclusief de nieuwe "steelcase" reeks, zijn veelal opvallend laag geprijsd. De "Prestige Collection" en de "Expendables Collection" liggen onder de €10.



Entertainment One: Verzamelboxen
Entertainment One geeft geen echte collectie uit van de opgebouwde catalogus. Een enkele keer verschijnt er een verzamelbox met daarin een reeks verschillende titels, veelal gekoppeld aan een genre of regisseur. In het verleden verscheen bijvoorbeeld de "Horror Legends Box" en recentelijk verschenen de "Red Box" en de "Black Box" met in totaal zes titels van regisseur Quentin Tarantino. Deze laatste twee verzamelboxen zijn vooral leuk voor de Tarantino fan vanwege de lage en vermoedelijk sneldalende aanschafprijs. In de box zitten exact dezelfde uitgaven zoals die ook los verkrijgbaar zijn. Een aantal is zelfs nog gelabeld onder RCV, de toemalige bedrijfsnaam van Entertainment One.



Universal Pictures: 100th Anniversary Collector's Series (Digibooks & Steelcases) en Verzamelboxen
Dit jaar bestaat Universal Pictures 100 jaar. Wereldwijd "viert" de studio het 100 jarig bestaan door enkele klassiekers uit hun archief op te poetsen en uit te geven via de "100th Anniversary Collector's Series". Afgelopen periode verschenen al titels als To Kill A Mockingbird (1962), Jaws (1975) en Gladiator (2000) en binnenkort verschijnt onder meer E.T. (1982).
Er zijn verschillende versies verkrijgbaar binnen de ze reeks. Enerzijds zijn er "digibooks" en anderzijds worden er "steelcases" uitgegeven. De digibooks springen er uiteraard bovenuit. De reeds gereviewde versies van Jaws (hier) en All Quiet on the Western Front (1930, hier) toonden al aan dat de films compleet opgelapt zijn en dat er nieuwe extra's aan de schijf zijn toegevoegd. Ook het jasje van de digibooks is uiterst fraai. De schijf zit namelijk verpakt in een soort boekwerkje met enkele tientallen pagina's extra informatie over de film. Tevens is er een Digital Copy meegeleverd. De "steelcases" zijn een stuk kaler en vermoedelijk heruitgave van eerdere Blu-Ray uitgaven.
Universal Pictures geeft zo nu en dan ook een verzamelbox uit. Verleden jaar verscheen nog de "Ultimate Gangster Box" met vijf bekende misdaadfilms.

Deel 2
Nog deze week volgt deel 2 met een blik op de uitgaven van onder meer Warner Bros., Walt Disney en 20th Century Fox en een conclusie.

Met dank aan de eigen collectie en de verschillende filmdistributeurs voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair